Modificările ce vizează programul Rabla pentru electrocasnice sunt prevăzute în Ordinul MM nr. 500/2019, document care modifică Ghidul de finanţare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Documentul a fost publicat joi în Monitorul Oficial, iar măsurile cuprinse de acesta se aplică de la momentul publicarii.
Actul normativ prevede modificarea, printre altele, a listei de electrocasnice ce pot fi achiziționate prin Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, mai cunoscut sub numele de Rabla pentru electrocanice.
Concret, documentul dă acum posibilitate românilor care vor să-și înlocuiască electrocasnicele vechi, mari consumatoare de energie, cu unele noi să ceară bani de la stat și pentru cumpărarea de televizoare, mașini de spălat vase și aparate de aer condiționat portabile.
Înainte de apariția Ordinului MM nr. 500/2019, românii puteau cumpăra prin programul Rabla pentru electrocasnice doar mașini de spălat rufe, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare și aparate de aer condiționat fixe.
După cum stabilește actul normativ, românii care vor să cumpere un televizor nou cu eficiență energetică mare vor primi de la stat cea mai mare sumă ce se poate primi în cadrul programului Rabla pentru electrocasnice, și anume 400 de lei. Mai exact, documentul prevede că românii interesați să-și înlocuiască electrocasnicele vechi pot primi vouchere cu următoarele valori:
- 200 de lei pentru a cumpăra mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++ și televizoare cu eficienţa energetică A și A+;
- 300 de lei pentru cumpărarea de mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++, mașini de spălat vase cu eficienţa energetică A++ și frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++;
- 400 de lei pentru cumpărarea de mașini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficienţa energetică la răcire A+++/ A++, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++ și televizoare cu eficienţa energetică A++ și A+++.
După cum stabilește Ghidul de finanţare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, solicitantul unui voucher trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea beneficia de ajutorul financiar de la stat, respectiv să aibă domiciliul în țară, vârsta de cel puțin 18 ani, să aibă un buletin sau carte de identitate valabilă la momentul solicitării, să nu aibă datorii la bugetul de stat și la bugetul local, se obligă să predea un electrocasnic uzat echivalent și să își dea acordul cu privire la prelucrarea datelor personale de către Administrația Fondului pentru Mediu.
Comentarii articol (4)