Dacă nu-și găsesc un loc de muncă în 60 de zile de la încheierea studiilor, absolvenții instituțiilor de învățământ în vârstă de peste 16 ani pot cere indemnizație de șomaj, potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
Mai exact, vorbim aici despre toți cei care au obținut o diplomă sau certificat de studii într-o instituție de învățământ, indiferent dacă aceasta este de stat sau particulară. “În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”, se specifică în actul normativ.
Totodată, și absolvenţii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de cel puţin 16 ani, pot să ceară indemnizaţia de şomaj, însă doar dacă nu reuşesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii lor profesionale. Cei ce se află în această situație pot primi ajutorul de șomaj încă de la data absolvirii.
Astfel, pentru a putea cere indemnizația de șomaj, absolvenții trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia domiciliază. După cum prevăd normele Legii nr. 76/2002, ei trebuie să facă acest lucru în termen de cel mult 60 de zile, altfel nu mai pot solicita ajutorul de șomaj.
Potrivit legii, tinerii pot primi indemnizație de șomaj timp de șase luni, calculate de la momentul în care se termină perioada de 60 zile, iar valoarea indemnizației lunare primite reprezintă o sumă fixă, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR), adică 250 de lei. Pentru 2019, cuantumul ISR este de 500 de lei.
Documentele pe care trebuie să le depună absolvenții
Pentru a putea solicita indemnizația de șomaj, absolvenții cu vârsta de peste 16 ani trebuie să depună, în termenul de 60 de zile, trei documente. Mai exact, aceștia trebuie să depună la agenția de care aparțin:
- actul de identitate, în original și copie;
- actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii, în original și copie;
- adeverința medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.
După cum stabilește legislația momentului, ajutorul de șomaj se acordă absolvenților o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Dacă la data solicitării urmează o altă formă de învățământ, aceștia nu pot să primească indemnizația.
Mai multe detalii despre indemnizația de șomaj și despre celelalte categorii de șomeri puteți citi în acest articol.
Comentarii articol (0)