Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriCu cât vei vorbi mai mult în public, cu atât îți vei da seama că un vorbitor are două mari nevoi: aceea de a fi în stare să ofere explicații simple și succinte și aceea de a se face înțeles, cât de repede și în același timp, unui număr mare de oameni.
Articolul continuă mai jos
Prima și cea mai importantă regulă pe care trebuie să o reții înainte să te apuci să explici este aceea că tu însuți trebuie să înțelegi cu adevărat conceptul / subiectul despre care vrei să vorbești.
Gândește-te cum ai ține discursul tău unor copii de școală primară. Ar înțelege ei ce le spui? Nu? Simplifică-ți și mai mult ideile. Dacă ți-e greu să faci asta, dacă ți-e greu să explici pentru un copil, înseamnă că nici ție nu ți-e foarte clar subiectul. Asigură-te că l-ai înțeles cum trebuie înainte să începi să îl explici.
Un alt lucru pe care ar fi bine să îl ții minte este că oamenii rețin mai bine gesturile și mimica decât textul unei prezentări. Atrage-le atenția celor din public prin gesturi care să îți însoțească discursul. Dacă faci „spectacol” în fața lor, indiferent cât de anost ar fi subiectul, e imposibil să nu fie atenți la tine. Și cu cât sunt mai atenți, cu atât e mai probabil să înțeleagă ce le vorbești.
În același timp, oamenii vor să relaționeze cu vorbitorul. Sunt atâția vorbitori care se uită în întunericul din sală și evită, pe cât posibil, contactul direct cu publicul. Dar oamenii vor să vorbești cu ei, nu lângă ei. Se bucură să îi întrebi cu ce se ocupă sau dacă știu, deja, despre subiectul pe care îl explici.
Mai mult decât atât, făcând asta te apropii de ei și îi lași să vadă că și tu ești tot un om, la fel ca ei. Apropierea aceasta îți poate fi avantajoasă pentru că publicul va fi mult mai dispus să treacă cu vederea o eventuală stângăcie sau greșeală dacă te percep ca fiind unul dintre ai lor, nu un îngâmfat care să le spună cum stă treaba.
În loc de încheiere, te las cu un exercițiu: hai să ne imaginăm o situație în care e nevoie să explici, desenând, fără cuvinte, deci, conceptul de ”electricitate” cuiva apropiat. Sigur, probabil ca va fi nevoie să cercetezi și să încerci să înțelegi cum se produce electricitatea, cum se transportă și care e metoda prin care ea e transformată, într-o casă, pentru a ne fi de folos. Încearcă să faci în așa fel încât explicațiile să fie însoțite de desene pe care le faci chiar tu. Ai cinci minute la dispoziție și 5 foi A4 pe care poți desena diferite concepte legate de electricitate, pentru a putea să îl ajuți pe cel care ascultă să înțeleagă mai bine despre ce vorbești.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este una dintre lecțiile cursului nostru despre Cum să explici un lucru celor din jur, în așa fel încât să fie înțeles cu ușurință chiar și de un copil. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
Citește mai mult despre cursuri inteligo, public speaking, vorbit in publicLa inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)