Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriUn contract poate părea ceva greu de abordat pentru cineva care nu are de-a face cu scrierea lui. Dar este important să înțelegi esența sa comercială înainte de a-l semna.
Articolul continuă mai jos
Un contract, așa cum e el creat, e doar suma abilităților oamenilor care l-au creat. Dacă în viața contractului nu intervin, atunci când el se negociază, toți oamenii care îl pot îndrepta pe drumul cel bun, contractul va rămâne asemeni unui copil care n-a făcut prea multă școală atunci când era mic, dar toată lumea va aștepta de la el să fie premiant la facultate ori, mai grav, să conțină amănuntul care va salva lumea atunci când toate se prăbușesc în jur.
Ca să poți face un contract cum trebuie, ai nevoie să îi înțelegi esența. Nu cea juridică, fiscală ori de altă natură, ci esența lui comercială. În același timp, ca să faci un contract cum trebuie, trebuie să știi ce anume îți dorești de la acel contract și de la partea cealaltă.
Dacă nu știi să redactezi un contract, cel mai probabil vei apela la un consultant. Dar este important de reținut că acel consultant nu îți cunoaște afacerea la fel de bine cum o cunoști tu. Desigur, da-l spre schițare, citire, interpretare etc. tuturor consultanților care au legătură cu el. Dar după ce faci asta, așează-te cu o foaie și un pix în față și gândește-te ce clauze ai vrea să acopere contractul. Gândește-te toate riscurile pe care tu le crezi posibile în acel contract.
O idee ar fi să îți schițezi singur contractul. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ar trebui să te gândești la toate lucrurile pe care le-ai dori trecute în contract. Ai vrea ca livrarea să fie plătită de client? Foarte bine, scrie asta. Scrie moneda în care ai vrea să fie făcută plata. Gândește-te, după cum am spus, la toate riscurile pe care le crezi posibile și scrie-le, pe rând. Apoi, gândește-te la mecanismele prin care poți încerca să elimini sau să diminuezi acele riscuri.
După ce ți-ai făcut o listă cu punctele esențiale, mergi la consultanți cu ea. Vezi dacă se bifează toate punctele urmărite de tine și o să vezi că viața contractului în cauză va fi mult mai lungă și înfloritoare și că te va salva cu adevărat de la probleme serioase atunci când ele vor apărea.
Dar trebuie să înțelegi că nimeni nu știe mai multe despre afacerea ta decât tine, așa că nu te aștepta ca cel care îți scrie contractul (consultantul) să îți citească gândurile și să știe dinainte, fără să îi spui, ce ar trebui să conțină contractul tău. Reține că nu există un model standard de contract, iar versiunea inițială pe care ți-o va da consultantul probabil că nu va fi în forma finală, gata de semnat. Comunică cu consultantul tău și uită-te cu atenție la ce scrie acolo. Ai în vedere toate punctele esențiale de pe lista ta și asigură-te că toate îmbunătățirile pe care le-ai gândit se regăsesc în textul contractului.
La fel, nu te aștepta nici ca cealaltă parte să aibă aceleași interese ca tine. E vital să pleci la drum cu lista proprie de obiective și să compari contractul primit de la ceilalți cu direcția imaginată de tine.
Așadar, gândește-te și notează-ți toate riscurile pe care le crezi posibile în contract, comunică-le consultantului tău și asigură-te că toate îmbunătățirile se regăsesc în textul contractului. Data viitoare, vom discuta despre întâlnirea cu consultantul. Până atunci, gândește-te, notează și comunică.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este o lecție care face parte din cursul Cum se înțelege și citește un contract, indiferent de departamentul din care faci parte. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
Citește mai mult despre cursuri inteligo, contract, clauze contractualeLa inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate :)
Comentarii articol (2)