Problema aplicării facilităților fiscale din domeniul construcțiilor în luna iulie 2019 încă nu are o soluție oficială, indiferent că e bună sau rea. Asta în condițiile în care angajatorii trebuie să depună declarația 112, cea referitoare la taxele salariale, până azi.
Cum stau lucrurile în momentul de față. În prezent, judecând după modificările aduse prin Ordonanța de urgență nr. 43/2019, angajatorii trebuie să aplice facilitățile fiscale în iulie 2019 în funcție de două seturi diferite de reguli.
Concret, condițiile în funcție de care se acordă taxele salariale reduse pentru lucrătorii din construcții au fost modificate prin ordonanță pe 21 iulie, fără să se stabilească faptul că noile reguli sunt valabile pentru întreaga lună iulie. Asta înseamnă că vechile condiții se vor aplica veniturilor din perioada 1-21 iulie, iar noile condiții se vor aplica veniturilor din perioada 22-31 iulie, conform proiectului de ordin MFP ce vizează modificarea declarației 112 (apărut miercuri seară în dezbatere).
Care e diferența între condițiile vechi și cele noi. În esență, acestea pot fi rezumate astfel:
Condiția veche: | Condiția nouă: |
Angajatorii trebuie să aibă lunar o cifră de afaceri de (cel puțin) 80% din construcții (din cifra de afaceri totală) pentru a beneficia de taxe salariale reduse pentru propriii lucrători. |
Angajatorii care deja există pe piață cel puțin din 2018 se raportează numai la cifra de afaceri din anul fiscal anterior. Astfel, dacă în anul anterior au avut cifra de afaceri de (cel puțin) 80% din construcții (din cifra de afaceri totală), acestea aplică facilitățile fiscale în tot anul curent. Angajatorii nou-înființați și cei înființați cel puțin din 2018 care nu au atins pragul de 80% în anul fiscal anterior aplică sistemul de calcul lunar al cifrei de afaceri. |
Taxele salariale reduse se aplică exclusiv persoanelor care au venituri lunare brute între 3.000 și 30.000 de lei. | Taxele salariale reduse se aplică, indiferent de nivelul veniturilor lunare brute, la partea de maximum 30.000 de lei. Pentru partea ce depășește 30.000 de lei se aplică taxele salariale integrale. |
Taxele salariale reduse nu se aplică firmelor care se ocupă cu fabricarea cimentului (cod CAEN 2351), fabricarea varului și ipsosului (cod CAEN 2352), fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a. (cod CAEN 2399). | Taxele salariale reduse se aplică inclusiv firmelor care se ocupă cu fabricarea cimentului (cod CAEN 2351), fabricarea varului și ipsosului (cod CAEN 2352), fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a. (cod CAEN 2399). |
Cum ar putea sta lucrurile. Înainte să existe proiectul de ordin MFP pentru modificarea declarației 112, același minister a inițiat, la începutul lunii curente, un proiect de ordonanță care prevedea că noile condiții aplicabile taxelor salariale reduse se vor aplica pentru întreaga lună iulie 2019.
Din moment ce proiectul de ordonanță n-a fost adoptat până acum de Guvern, ministerul a venit cu modificările la declarația 112 pe ideea aplicării a două seturi diferite de reguli, pentru a nu contrazice prevederile Ordonanței de urgență 43/2019.
Ce soluție neoficială au angajatorii. Partea proastă este că termenul-limită pentru depunerea declarației 112 este chiar azi. Asta înseamnă că mai e o singură zi lucrătoare pentru tranșarea problemei. Însă tot ar fi prea din scurt pentru ca angajatorii să mai modifice declarațiile deja întocmite (și poate deja transmise) pentru iulie 2019.
Ca soluție, fiscaliștii de la Ciel România spun că cea mai bună variantă pe care o au angajatorii acum este să întocmească și să transmită declarația 112 aplicând vechile condiții ale taxelor salariale reduse. După ce se va stabili oficial ce se va modifica la declarația 112, angajatorii vor transmite rectificative pentru a se conforma la regulile oficiale stabilite de MFP.
Atenție! Proiectul de ordin nu se aplică acum (și nici proiectul de ordonanță). Pentru a se aplica, acesta trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial.