Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriMai pe scurt, multitasking-ul este o păcăleală. O farsă pe care ne-o facem zilnic. De ce spun asta? Păi hai să îți dau un exemplu: încearcă să înmulțești 231 cu 3, în minte și, în același timp, spune-mi care e capitala Turciei. Teoretic, sunt lucruri simple, dacă le faci pe rând. Practic, dacă e să le faci deodată, ți-e imposibil să le rezolvi. Chiar dacă îți impui să lucrezi la ambele probleme simultan, creierul tău va proceda cum crede el mai bine. Le va aranja frumos în secvențe și le va rezolva pe rând.
Articolul continuă mai jos
De fapt, ce definim noi, adesea, prin multitasking, nu e un șir de activități realizate deodată, ci mai degrabă un joc de ping pong cu activitățile respective, joc prin care creierul încearcă să treacă repede de la una la alta, încercând astfel să le rezolve cât mai rapid.
Revenind la problema de mai sus, pentru că nu poți spune deodată și „Ankara” și „462”, le vei spune pe rând. Și, pe măsură ce încerci să articulezi răspunsurile, creierul tău se va chinui să rezolve problemele în cauză. Va spune, mai întâi, răspunsul pe care îl știe cel mai bine (poate „Ankara”), urmând a consuma restul de timp pentru a rezolva problema de matematică.
În fapt, oamenii pricepuți la multitasking sunt acei oameni al căror creier pierde cel mai puțin timp la transferul dintre activitățile în cauză.
Singura concluzie corectă e că, în realitate, ce fac acești oameni nu e multitasking, e doar un soi de joc imposibil de ruletă. Să decizi lucruri cu privire la proiecte existente în companie, în goană, e aproape imposibil. Orice decizie trebuie să aibă la bază o analiză corectă și detaliată a aspectelor din spatele problemei. Nu poți spune doar ”aș vrea ca butonul ăla să fie albastru, iar secțiunea de aici aș vrea să fie albă”, bazându-te pe gustul tău. Afacerile nu sunt, de cele mai multe ori, o problemă de gusturi, ci o problemă de tipare, studii și analize ce se reflectă, ulterior, în conversia mai mare sau mai mică a privitorilor produselor ori serviciilor tale în cumpărători.
Și totuși, putem face mai multe lucruri, doar că nu deodată :)
În loc de final, te las cu un exercițiu simplu: Gândește-te câte lucruri faci, în momentul ăsta, deodată, în timp ce parcurgi ce scriu eu aici. Ia o hârtie și scrie-le în ordinea în care le conștientizezi. Apoi, odată ce le-ai scris, încearcă să te gândești pe câte dintre ele le faci conștient și pe câte le faci inconștient. Apropo, inclusiv zgomotul ăla care te deranjează de câteva minute e un lucru pe care îl faci, pentru că îl auzi.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este una dintre lecțiile cursului nostru Multitasking, la modul sincer. Învață să fii productiv atunci când ești obligat să faci mai multe lucruri deodată. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
Citește mai mult despre cursuri inteligo, multitaskingLa inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (2)