Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriCa să poți explica altora lucruri, trebuie să le înțelegi tu, mai întâi. Am văzut nenumărați lectori care povesteau, în ședințe interne sau evenimente mari, despre lucruri pe care nu le stăpâneau deloc. Și mi-a fost jenă de jena lor. Pentru că aici, fără niciun sentiment că jignesc pe cineva, nu e vorba despre frică, despre blocaj, ci despre inconștiență și delăsare.
Articolul continuă mai jos
Așa că, de-a lungul timpului, am dezvoltat o serie de exerciții care să mă forțeze să înțeleg unde stau cu adevărat la nivelul cunoașterii subiectului despre care vorbesc. Încă mai trec prin aceste exerciții și încă îmi sunt de folos. Hai să vedem trei dintre ele:
Chiar dacă nu vin la un concert Bon Jovi, oamenii se așteaptă să vadă la tine un discurs oferit din toată inima, nu doar niște buze care se mișcă mimând interesul.
Dacă vrei ca audiența ta să fie captivată, oferă-le un spectacol captivant. Nicicând, un lector care stă în spatele unei tribune și citește de pe slide-urile unei prezentări ori foile unei cărți n-a ridicat o sala în picioare. Sala o ridică lectorii care privesc ascultătorii în ochi, care coboară între ei, care dau din mâini și transmit, prin toți porii lor, că subiectul despre care vorbesc este cel mai captivant din lume.
Recunosc faptul că Ana, fiica mea de 6 ani, ajută mult la un astfel de exercițiu. Atunci când i-am explicat ce sunt legile, ce e internetul, ce înseamnă că, la un moment dat, am fost avocat, am înțeles și eu mai multe despre conceptul în sine. În tot procesul astă de construcție a unor explicații simple, adaptate celei mai complicate audiențe din lume (copiii), creierul tău e forțat să iasă din zona de confort și să definească lumea altfel. Uneori, mă gândesc că Einstein a descoperind ecuația relativității încercând să explice unui copil cât de mare e lumea.
Creativitatea copiilor, faptul că te pun, prin întrebările și abordarea lor, în situații mult diferite de ce ai gândi tu, ajută fantastic de mult la crearea unui discurs public. O anecdotă celebră povestește că, într-o zi, cineva a întrebat-o pe o fetiță ce desenează. Fetița a răspuns că îl desenează pe Dumnezeu. Iar omul i-a replicat că nimeni nu știe cum arată Dumnezeu. Fetiță l-a privit în ochi, a râs și i-a spus că nu e nimic, o să afle toți în câteva minute cum arată.
Fii tu, pentru audiența ta, fetița care îl desenează pe Dumnezeu. Arată-le concepte pe care nu le-au priceput niciodată. Desenează-le universul în aer, cu mâinile, îndemnându-i să vadă alături de tine acele imagini memorabile. Intră în sufletul și mintea lor, proiectandu-le acolo imaginile lucrurilor despre care vorbești.
Dacă ar fi să aplice mâine în practică lucrurile pe care le spui tu, de unde ar începe? Construiește o schemă logică a aplicării practice a discursului tău.
Dacă vrei să nu te blocheze nimeni din audiență cu o întrebare stupidă, încearcă să anticipezi toate aceste întrebări. Încearcă să te pui în mintea ascultătorilor și să le înțelegi nevoia de informare. Cu cât o faci mai des, cu atât vei elimina mai tare surprizele neplăcute din timpul prezentărilor. Iar oamenii, odată ce văd că livrezi, sigur pe tine, răspunsuri la întrebările lor, vor considera că eșți expert în domeniu și îți vor ierta, îți garantez asta, micile erori sau scăpări din construcția discursului. De fapt, ăsta e un secret interesant: mă prezint în fața ta ca un om, vezi că mă pricep la ce vorbesc, o să fii înclinat să-mi dai circumstanțe atenuante dacă, la un moment dat, mă împiedic și spun o prostie, după care revin asupra ei. O să ti se pară că n-am făcut nimic deplasat, că orice om greșește.
Care e, deci, obstacolul cel mai important ce trebuie depășit înainte de un discurs? Să știi, cu adevărat, despre ce vorbești. Imediat ce ajungi la concluzia că știi subiectul, urmează prima parte efectivă a discursului, pregătirea conținutului pe care urmează să îl livrezi.
Despre această pregătire și multe alte lucruri interesante, vom vorbi, însă, cu altă ocazie.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Vorbitul în public. Ghid util pentru ședințe, traininguri și conferințe. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
Citește mai mult despre cursuri inteligo, vorbit in publicLa inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)