Mai exact, proiectul de lege, care este inițiat de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, se referă la stabilirea intenționată a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor astfel încât să se obțină ilegal rambursări de bani de la stat.
În momentul de față, pedeapsa pentru această faptă este de la trei la zece ani de închisoare, însă ea ar urma să fie redusă astfel încât să fie între doi și șapte ani. În plus, va fi eliminată prevederea care stabilește actualmente că asocierea pentru a săvârși fapta se pedepsește cu închisoare de la cinci la 15 ani.
Altă reducere de pedeapsă va fi la faptele de evaziune fiscală săvârșite pentru a scăpa de obligațiile fiscale. Aici, pedeapsa va fi redusă astfel încât să nu mai fie între doi și opt ani, ci între doi și șapte ani. Concret, este vorba de:
- ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
- omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
- evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
- alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
- executarea de evidente contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
- sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
- substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală.
În plus, dacă prin faptele din lista de mai sus s-a produs un prejudiciu de peste 100.000 de euro, limitele pedepsei vor fi majorate cu o treime, nu cu cinci ani, cum este acum. Iar dacă prejudiciul este de peste 500.000 de euro, limitele pedepsei se vor majora cu jumătate, nu cu șapte ani, cum este acum.
Pe deasupra, pentru toate faptele despre care am scris în articol, dacă prejudiciul va fi până în 100.000 de euro, se va putea aplica doar o amendă penală. Iar dacă prejudiciul este de până la 10.000 de euro, faptele nu se vor pedepsi penal. Aceste reguli nu există în momentul de față.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)