În esență, decizia ICCJ (care a devenit obligatorie din 21 Februarie 2020) stabilește foarte clar un lucru: persoanele care încheie contracte de servicii financiare onlline (de exemplu, cele de credit, încheiate cu IFN-urile), deși acele contracte nu au fost semnate de mână sau electronic, vor putea fi executate silit mai repede, atunci când nu își mai achită ratele. Asta fără să mai fie nevoie de o hotărâre a unei instanțe, în acest sens.
Practic, Codul de procedură civilă prevede că, în mod normal, pentru a se putea ajunge la punerea în executare a unor obligații din contracte este nevoie fie de o hotărâre judecătorească în acest sens, fie de recunoașterea caracterului executoriu a unui act, de către lege.
Un contract de credit încheiat de o instituție de credit (cum este un IFN) constituie, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit, titlu executoriu. Chiar dacă acesta se încheie online.
Până la decizia ICCJ, se punea problema dacă lipsa semnăturii înlătura acest caracter executoriu. Pentru că unele instanțe au respins executarea silită dacă contractele erau nesemnate.
Acum, însă, nu se mai pune problema, toate instanțele trebuind, de la momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial (adică din 21 februarie 2020), să recunoască acest caracter de titlu executoriu și contractelor de credit online cărora le lipsește semnătura împrumutatului.
Astfel, IFN-urile față de care împrumutații vor avea datorii, de exemplu, nu vor mai trebui decât să recurgă la executori judecătorești, pentru a se derula executarea silită. Procesul acesta va fi mult mai rapid, din cauză că nu va mai fi nevoie să existe o hotărâre judecătorească pentru a se ajunge la exectuarea silită.
Comentarii articol (3)