Schimbări deja produse
1) Avem o nouă lege a pensiilor, dar care se aplică abia din 2021. Printre schimbările majore aduse de această lege, se regăsesc recalcularea pensiilor aflate în plată, stabilirea studiilor de masterat ca determinând vechime în muncă sau faptul că va exista un singur tip de pensie anticipată, nu două, cum e cazul acum.
2) Cei care nu mai doresc să contribuie la Pilonul II de pensii pot să facă acest lucru, pe baza unei cereri prin care să solicite mutarea contribuției de la Pilonul II la Pilonul I. Totuși, pe final de 2019, Guvernul a venit cu propunerea ca această mutare să nu mai poată fi făcută. Motivul? Câteva sute de oameni au cerut asta într-un an de zile, așadar, măsura e inutilă.
3) După ce legea a fost modificată, în privința salariatelor, ca acestea să poată munci până la 65 de ani (în urma unei decizii a Curții Constituționale), a apărut și procedura care trebuie urmată de către angajate, pentru a beneficia de acest drept.
4) Medicii pot să se pensioneze la 67 de ani. E vorba de o modificare a limitei de vârstă în ceea ce privește pensionarea medicilor, de la 65 la 67 de ani.
5) Persoanele care au lucrat în condiții deosebite se vor putea pensiona mai rapid, fiind posibilă reducerea vârstei standard de pensionare cu până la 10 ani, în unele cazuri.
6) A crescut punctul de pensie, ceea ce a dus și la o creștere a pensiilor. Valoarea punctului de pensie a ajuns la 1.265 lei, însă va mai crește, din nou, de la 1 septembrie 2020 (ajungând la 1.775 lei). După aceea, va mai crește, o dată, în 2021, la 1.875 lei, în baza Legii nr. 127/2019.
7) Anul trecut s-a decis că aleșii locali vor beneficia de pensii speciale pentru limită de vârstă, însă schimbarea efectivă va avea loc doar din 2020. Cuantumul indemnizațiilor va fi stabilit anual și va fi inclus în anexe atașate legii de aprobare a bugetului de stat.
Alte schimbări posibile
1) O modificare propusă este impozitarea cu 90% a tuturor părților din pensie ce trec de 10.000 de lei. Măsura se află într-o propunere legislativă ce a trecut de Senat și care, pentru a se aplica, trebuie să urmeze procesul legislativ menționat mai sus.
2) În același context al impozitării pensiilor, pensiile speciale de peste 7.000 de lei ar putea ajunge să fie taxate suplimentar. Din nou, discutăm de o propunere ce a trecut de Senat și care trebuie să treacă și de Camera Deputaților și să fie publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.
3) Cei cu pensii speciale ar mai putea vedea o schimbare: dacă aceștia vor fi condamnați pentru corupție, și-ar putea pierde astfel de pensii. Pentru a se aplica, Parlamentul trebuie să adopte proiectul în care este conținută propunerea, iar aceasta să apară în Monitorul Oficial.
4) O propunere și mai radicală, tot pentru cei cu pensii speciale, este cea a eliminării unor astfel de pensii pentru toate categoriile de bugetari. Fiind vorba de o propunere legislativă, va fi urmat același proces, pentru ca măsura să se aplice: adoptare de Parlament și, în final, publicare în Monitorul Oficial.
5) Bugetarii ar putea fi limitați în posibilitatea de a cumula pensiile cu salariile de la stat, în funcție de valoarea pensiei nete. Pentru a se adopta, și această propunere trebuie să treacă de Parlament și să fie publicată în Monitorul Oficial.
6) O categorie specifică de bugetari, respectiv polițiștii și militarii ar putea ajunge să se pensioneze mai târziu, din cauza majorării vârstei minime de pensionare la 50 de ani. Fiind vorba de o propunere legislativă, se aplică procedura menționată în majoritatea cazurilor de mai sus: adoptare de către Parlament (propunerea a trecut, deja, de Senat), iar, în final, publicare în Monitorul Oficial.
7) Însă pentru unele categorii de polițiști și militari, s-ar putea produce fix opusul: o scădere a vârstei standard de pensionare. Proiectul a trecut de Senat, astfel că doar deputații mai trebuie să dea votul decisiv și, în final, legea adoptată să fie publicată în Monitorul Oficial.
8) Militarii și polițiștii ar putea beneficia și de alte măsuri favorabile: de la anul, pensiile lor s-ar putea mări. Pentru adoptare, la fel ca în cazul celor mai multe propuneri menționate aici, proiectul trebuie adoptat de Parlament și să ajungă publicat în Monitorul Oficial.
9) O altă veste bună, tot pentru aceeași categorie a militarilor și polițiștilor, e că ei vor putea lucra și după vârsta de pensionare. Deputații mai trebuie să dea votul decisiv propunerii unde este conținută modificarea și, la fel ca mai sus, actul să ajungă publicat în Monitorul Oficial.
10) Pe lângă mineri, și cei care au lucrat în unitățile de prospecțiuni geologice sau de exploatări subterane s-ar putea pensiona mai rapid. Schimbarea, conținută într-un proiect legislativ, a trecut tacit de Senat și trebuie să urmeze procesul legislativ, la fel cum e cazul cu cele mai multe propuneri menționate aici.
11) De asemenea, există un proiect de ordonanță de urgență de modificare a actualei legi a pensiilor (Legea nr. 263/2010). Printre altele, cei care au lucrat în subteran cel puțin 20 de ani vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 20 de ani, dar nu mai puțin de 45 de ani. chestiuni privitoare la persoane cu handicap, la lucrători din subteran și la ajutorul de deces. Proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.
12) Anumite firme ar putea fi obligate să angajeze pensionari pe post de consilieri. Fiind vorba de o inițiativă legislativă cetățenească, trebuie strâns, mai întâi, un număr suficient de semnături de susținere (100.000), după care proiectul să treacă prin parcursul obișnuit (adoptare de către Parlament, promulgare de către președintele țării și publicare în Monitorul Oficial).
13) Angajatorii vor putea să le acorde salariaților pensii ocupaționale, adică pensii suplimentare față de ce mai primesc aceștia din sistemul de pensii. Pentru a se aplica, proiectul trebuie să treacă prin procedura legislativă obișnuită (adoptare de către Parlament, promulgare de către președintele țării și publicare în Monitorul Oficial).
14) În final, s-ar putea să fie obligatorie existența unui spațiu unde să fie posibilă organizarea „clubului pensionarilor de la bloc”, în cazul multor clădiri cu mai multe locuințe. La fel ca aproape toate propunerile de mai sus, Parlamentul trebuie să o adopte și pe aceasta și legea să apară, în final, în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (18)