Pe lângă semnătura șefului statului, proiectul legislativ ce conține măsurile care vizează autorizarea lucrărilor de construcții mai are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.
Una dintre prevederile propunerii legislative stabilește că, atunci când sunt emise fără respectarea legii, autorizațiile de construire sau de desființare nu vor mai putea fi anulate direct de prefect, ci de instanțele de contencios administrativ, în urma introducerii acțiunii de către prefect.
Asta, la nici două luni de când a intrat în vigoare o prevedere a Legii nr. 193/2019, care stabilește că prefecții pot anula autorizațiile de construire emise fără respectarea prevederilor legale. Totuși, în prezent, prefecții nu pot anula pur și simplu aceste autorizații, ci acest lucru se poate întâmpla doar dacă Inspectoratul de Stat în Construcții face controale la deținătorii acestora și identifică nereguli.
Această schimbare e necesară, potrivit inițiatorilor, deoarece Constituția României stabilește în mod clar că un prefect „poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului judeţean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal”.
Așadar, potrivit Constituției, prefectul nu poate anula direct acte emise de o primărie, ci doar instanțele de contencios administrativ o pot face, lucru care ar trebui să se reflecte și în legislația din domeniul construcțiilor.
De asemenea, proiectul legislativ mai prevede și reducerea masivă a amenzilor aplicate, printre altele, pentru construirea sau desființarea unor construcții fără respectarea prevederilor autorizației de construire. Concret, amenzile maxime pentru nerespectarea prevederii de mai sus se vor reduce de la 100.000 la 20.000 de lei.
Atenție! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.