Codul fiscal dispune că perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru companiile care în cursul anului anterior au realizat o cifră de afaceri din operațiuni taxabile și/sau scutite cu drept de deducere și/sau neimpozabile în România, dar care dau drept de deducere, care n-a depășit plafonul de 100.000 de euro. Excepție face situația în care persoana impozabilă a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziții intracomunitare de bunuri.
Echivalentul în lei al plafonului respectiv se determină în baza cursului de schimb de la data de 31 decembrie 2019, adică 4,7793 lei pentru un euro. Asta înseamnă că plafonul este de 477.930 de lei - cine depășește plafonul trebuie să aplice perioada lunară, iar cine nu-l depășește trebuie să aplice perioada trimestrială.
Dacă cineva se înregistrează în timpul anului, trebuie să declare, la momentul obținerii codului de TVA, cifra de afaceri preconizată pentru perioada rămasă până la finele anului calendaristic. „Dacă cifra de afaceri estimată nu depășește plafonul (...), recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârșitul anului calendaristic, persoana impozabilă va depune deconturi trimestriale în anul înregistrării”, este detaliat în actul normativ.
În cazul întreprinderilor mici care se înregistrează pentru TVA în timpul anului, se declară cifra de afaceri obținută, dar recalculată în baza activității corespunzătoare unui an calendaristic întreg. Dacă cifra de afaceri depășește plafonul de 100.000 de euro, perioada fiscală e luna în anul respectiv, iar dacă nu depășește plafonul - trimestrul.
Contribuabilul care e obligat să depună deconturi trimestriale trebuie să depună la Fisc, până la data de 25 ianuarie, o declarație de mențiuni în care să înscrie cifra de afaceri din anul precedent și o mențiune că n-a făcut achiziții intracomunitare de bunuri în anul precedent. În 2020, termenul este 27 ianuarie, pentru că 25 pică sâmbăta. De această obligație sunt scutiți cei care trec la regimul special de scutire de TVA.
În caz de achiziții intracomunitare de bunuri
În mod excepțional, pentru cei care folosesc trimestrul calendaristic și fac o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:
- prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru;
- a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligația depunerii unui decont de taxă;
- prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.
Firma care este astfel obligată să-și schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declarație de mențiuni în maximum cinci zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziției intracomunitare care generează această obligație și să utilizeze, ca perioadă fiscală, luna calendaristică pentru anul curent și pentru anul următor. „Dacă în cursul anului următor nu efectuează nicio achiziție intracomunitară de bunuri, persoana respectivă va reveni (...) la trimestrul calendaristic drept perioadă fiscală. În acest sens va trebui să depună declarația de mențiuni [până la data de 25 ianuarie]”, scrie în Codul fiscal.
Formularele fiscale de care ai nevoie
Practic, declarația prin care se stabilește sau se modifică ulterior perioada fiscală este formularul 010 sau, alternativ, formularul online 700. Aceasta se depune atât la momentul înregistrării în scopuri de TVA, cât și anual în ianuarie (când e cazul) sau cu alte ocazii.
Firmele care au cod de TVA trebuie să depună la Fisc, pentru fiecare perioadă fiscală, un decont de taxă, până la data de 25 a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală respectivă. Adică fie în luna următoare, dacă folosesc luna calendaristică, fie în luna următoare trimestrului, dacă folosesc trimestrul. Decontul de TVA este, mai precis, formularul fiscal 300.
Este bine de știut că decontul special de TVA trebuie depus numai de către firmele care n-au cod de TVA și nici nu trebuie să obțină unul. Formularul este cel cu indicativul 301. Iar referitor la soluționarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, informații pot fi găsite cu ajutorul unei aplicații online a Fiscului.
În fine, plata TVA la stat se face până termenul dedicat depunerii deconturilor de taxă.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.
Comentarii articol (0)