Cu alte cuvinte, un angajator nu poate face o concediere colectivă de capul lui, fără să anunțe din timp ce intenții are.
În primul rând, angajatorul trebuie să demareze în timp util consultări cu sindicatul sau cu reprezentanții salariaților, conform procedurii de la articolele 68-74 din Codul muncii.
Aceste consultări trebuie să se facă cel puțin pentru a se discuta despre cum se pot evita concedierile colective sau cum se poate reduce numărul celor disponibilizați și despre sprijinul pentru recalificarea sau reconversia profesională a salariaților concediați.
În al doilea rând, pe durata discuțiilor între părți, angajatorul este obligat să transmită în scris o notificare, atât către sindicat sau reprezentanții salariaților, cât și către inspectoratul teritorial de muncă și agenția teritorială de ocupare a forței de muncă, despre:
- numărul total și categoriile de salariați;
- motivele care determină concedierea preconizată;
- numărul și categoriile de salariați care vor fi afectați de concediere;
- criteriile avute în vedere, potrivit legii și/sau contractelor colective de muncă, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
- măsurile avute în vedere pentru limitarea numărului concedierilor;
- măsurile pentru atenuarea consecințelor concedierii și compensațiile ce urmează să fie acordate salariaților concediați, conform dispozițiilor legale și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil;
- data de la care sau perioada în care vor avea loc concedierile;
- termenul înăuntrul căruia sindicatul sau reprezentanții salariaților pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaților concediați.
În cel mult zece zile calendaristice de la primirea notificării cu informațiile de mai sus, se pot face propuneri concrete către angajator, la care acesta trebuie să răspundă în cinci zile calendaristice.
În al treilea rând, angajatorul mai are o obligație de informare și dacă decide să meargă mai departe cu concedierile colective, în urma consultărilor cu sindicatul sau reprezentanții salariaților.
Această a doua notificare trebuie să includă informațiile din prima notificare, dar și rezultatele consultărilor cu sindicatul sau reprezentanții salariaților. Notificarea trebuie făcută cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de data emiterii deciziilor de concediere și trebuie să ajungă, de asemenea, la sindicat/reprezentanții salariaților, inspectoratul de muncă și agenția de ocupare a forței de muncă.
Informații mai multe despre concedierile individuale sau colective pentru desființarea locurilor de muncă pot fi găsite în articolul de aici.