Printre altele, OUG nr. 32/2020 prevede ca, în perioada în care angajatorii sunt nevoiți, din cauza extinderii epidemiei de coronavirus, să suspende contractele de muncă ale salariaților, aceștia să beneficieze automat de asigurare pentru concedii medicale.
Așadar, perioada de șomaj tehnic va reprezenta stagiu de cotizare fără plata contribuției în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concediile medicale și indemnizațiile aferente.
Pentru stabilirea și calculul indemnizațiilor pentru concedii medicale se utilizează salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care, în acest moment, este de 2.230 de lei.
După cum stabilește Codul fiscal, contribuția asiguratorie de muncă este singura datorată de angajator, celelalte două, respectiv contribuția la pensie și cea la sănătate, fiind datorate de salariat și cuprinde fostele contribuții pentru șomaj, concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale.
Tot Codul fiscal în vigoare prevede că, atunci când contractele de muncă ale salariaților sunt suspendate, angajatorii acestora nu datorează contribuția asigurătorie pentru muncă.
În contextul înmulțirii numărului de cazuri de coronavirus, o parte dintre firmele ce activează în țara noastră sunt nevoite să suspende temporar activitatea, trimițând, practic, salariații în șomaj tehnic.
Indemnizația de șomaj tehnic va fi subvenționată de către stat, dar doar pentru perioada stării de urgență, banii pentru acordarea acesteia putând fi ceruți de angajatori, teoretic, începând de mâine, dar, deocamdată, nu există o procedură în acest sens.
Indemnizația de șomaj tehnic este de 75% din salariul de bază, însă statul va acoperi cel mult 75% din câștigul salarial mediu brut. În cazurile în care suma de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, dacă vor și au posibilități materiale, firmele vor putea acoperi diferența.
Comentarii articol (0)