Concret, angajatorul poate suspenda, din inițiativa sa, contractele individuale de muncă ale salariaților, atunci când se întrerupe temporar activitatea din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare.
Aceasta este procedura supranumită șomaj tehnic, pentru că ea presupune plata unei indemnizații lunare de 75% din salariul de bază. În mod normal, angajatorul este cel care suportă indemnizațiile de șomaj tehnic, dar, în timpul stării de urgență pentru coronavirus, statul acoperă, la cererea firmelor afectate, respectivele indemnizații (dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut).
În timpul întreruperii activității, relația de muncă dintre angajator și salariați este păstrată, pentru că nu încetează contractele individuale de muncă, ci sunt doar suspendate. Asta înseamnă că salariații sunt la dispoziția angajatorului, în caz că se decide reluarea activității și a plății salariilor normale.
Toate aceste reguli sunt valabile atât pentru salariații cu normă întreagă, cât și pentru salariații cu normă parțială, din moment ce Codul muncii nu face vreo deosebire între angajați când reglementează șomajul tehnic. Deci, inclusiv salariații part time pot fi trimiși în șomaj tehnic.
Însă, așa cum subliniam mai sus, există, totuși, o regulă specială de care trebuie să țină cont angajatorii care au salariați cu normă parțială. Aceasta e valabilă dacă respectivele persoane au mai multe contracte de muncă.
Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului 30/2020, salariații suspendați cu normă parțială nu pot primi indemnizația de șomaj tehnic subvenționată de stat dacă au și un contract cu normă întreagă ce rămâne activ.
„În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgență, acesta nu beneficiază de indemnizația [acoperită din bani publici]”, scrie în ordonanță.
Dacă salariatul în cauză are toate contractele de muncă suspendate, atunci poate primi indemnizația de șomaj tehnic subvenționată de stat. Aceasta se acordă pentru contractul de muncă ce prevede salariul cel mai mare.
Guvernul n-a stabilit vreo interdicție de cumul de venituri dacă un salariat are mai multe contracte, dintre care unul încă activ, în situația în care șomajul tehnic este acoperit din banii angajatorului care și-a întrerupt activitatea.
Procedura de solicitare a subvenționării șomajului tehnic de către Guvern poate fi găsită aici.