Legea 62/2020 va intra în vigoare duminică, dar aceasta va avea nevoie de norme de aplicare pentru a deveni accesibilă. Actul prevede că firmele vor putea cere amânarea chiriilor pentru sedii și puncte de lucru inclusiv până în luna de după cea în care a încetat starea de urgență. Din moment ce starea de urgență s-a terminat luna asta, facilitatea va fi disponibilă până la 30 iunie 2020.
Practic, va avea loc o schimbare a facilităților de amânare a plății chiriei, în sensul extinderii sferei persoanelor care beneficiază de pe urma lor.
La acest moment, de această facilitate beneficiază doar anumite categorii profesionale (de exemplu, IMM-uri sau avocați), conform Ordonanței de urgență a Guvernului 29/2020. În baza noii legi, vor putea beneficia de amânarea plății chiriilor orice firmă și persoanele fizice afectate în timpul stării de urgență.
În plus, cei care vor beneficia de o astfel de facilitate nu vor fi nevoiți să plătească dobânzi și penalități, mai este menționat în actul oficializat azi.
În ceea ce privește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care vor să beneficieze de pe urma facilității, acestea diferă în funcție de cine va solicita acest lucru:
- operatorii economici, practicanții profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, dacă activitatea le-a fost întreruptă sau veniturile sau încasările au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic, în perioada de aplicare a stării de urgență;
- persoanele fizice (pentru chiria locuinței), dacă au fost afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență.
O altă condiție, care ar putea pune probleme de interpretare, este că legea prevede că persoanele trebuie să se afle în imposibilitate de plată a chiriei.
În același timp, vestea bună este că cei care închiriază spațiile vor fi compensați pentru acest lucru imediat, chiriile urmând a fi plătite de Fisc, iar chiriașii urmând, de la sfârșitul perioadei de amânare, să plătească acele sume de bani direct Fiscului.
Practic, chiriașii vor cere Fiscului să plătească chiriile, urmând să-și rezolve socotelile cu Agenția până la finele anului 2020. În mecanismul Guvernului, firma cere un certificat de stare de urgență de la Ministerul Economiei în baza căruia cere amânarea chiriei la proprietar - mecanismul este mai simplu și nu implică acoperirea chiriilor din banii statului.
Comentarii articol (2)