Potrivit OUG nr. 59/2020, ale cărei prevederi se aplică deja, părinții care au în grijă copii cu dizabilități primesc indemnizația și concediul aferente, chiar dacă minorul a împlinit sau urmează să împlinească vârsta de șapte ani. Totodată, părinții adoptivi primesc ajutor din partea statului pe toată durata stării de urgență, chiar dacă perioada maximă de concediu la care aveau dreptul a fost atinsă în timpul stării de urgență.
Reamintim că indemnizația și concediul de acomodare pentru persoanele care adoptă sunt reglementate prin Legea nr. 273/2004, potrivit căreia salariații și persoanele care obțin venituri din activități independente sau agricole beneficiază de astfel de facilități pe o perioadă maximă de un an de zile.
OUG nr. 59/2020 mai prevede faptul că persoanele care au fost nevoite să se izoleze la locul de muncă, și, ulterior la domiciliu, pentru prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus, vor primi aceleași salarii pe care le-au avut în luna anterioară decretării stării de urgență. Este vorba despre angajații din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, publice și private. Indiferent de timpul lucrat, aceștia au aceleași drepturi salariale pe care le aveau și în luna februarie 2020.
OUG nr. 59/2020 vine, de fapt, în completarea OUG nr. 30/2020, potrivit căreia cei ce beneficiau de indemnizație pentru creșterea copilului la momentul când a fost declarată stare de urgență primesc acest drept pe toată perioada stării de urgență, chiar dacă cel mic a împlinit vârsta de doi ani sau de trei ani (valabil pentru copiii cu handicap).
Starea de urgență se va încheia la data de 14 mai 2020, urmând ca, din 15 mai să se instituie starea de alertă.
Comentarii articol (0)