Amnistia fiscală
Mecanismul amnistiei pentru datorii bugetare se referă la contribuabilii - inclusiv persoane fizice - care au datorii bugetare restante la data de 31 martie 2020 (inclusiv). Inclusiv datorii fiscale, dar nu numai (de exemplu, datorii de mediu).
Practic, contribuabilul poate obține ștergerea dobânzilor și penalităților pentru datoriile principale ce sunt scadente la 31 martie 2020. În plus, acesta mai trebuie și să achite orice datorie care survine între 1 aprilie 2020 și momentul depunerii cererii de anulare a accesoriilor (care nu poate depăși data de 15 decembrie 2020).
Atenție! Autoritățile locale pot decide să extindă mecanismul amnistiei și la datoriile care privesc bugetele locale (cum ar fi în cazul taxelor pentru proprietate). Însă contribuabilii interesați ar trebui să întrebe autoritățile locale dacă acestea au implementat astfel de măsuri, pentru că ele sunt libere să o facă sau nu.
Mecanismul va fi complet operațional odată ce Fiscul vine și cu norme de implementare. Acest lucru ar trebui să aibă loc, teoretic, până la jumătatea lunii iunie. Însă termenul limită până la care poate fi depusă cererea de anulare a accesoriilor este 15 decembrie 2020.
Cei care își plătesc impozitul și contribuțiile până la finalul lui iunie beneficiază de bonificații
O altă veste bune pentru contribuabilii persoane fizice este că cei care datorează impozit pe venit și contribuțiile sociale aferente veniturilor/câștigurilor obținute în 2019 din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, transferul titlurilor de valoare, agricultură, silvicultură și piscicultură sau din alte categorii de venituri și le plătesc până la 30 iunie 2020 beneficiază de bonificații de până la 10%.
Practic, persoanele fizice trebuie să depună declarația unică până la finalul acestei luni și să-și plătească impozitul și cele două tipuri de contribuții (la pensii și sănătate) pentru a beneficia de pe urma aplicării bonificației - 5% pentru depunerea declarației în termen, respectiv 5% pentru plata propriu-zisă.
Mai mult, persoanele fizice autorizate care obțin venituri independente vor putea obține în fiecare an, începând din 2021, bonificații pentru plata taxelor aferente. Termenele de plată și condițiile, însă, pentru aplicarea bonificației, din 2021, se vor stabili abia anul următor, prin legea bugetului de stat.
Comentarii articol (2)