Termenul de declarare și de plată a taxelor este de 25 iulie, în condițiile în care fimele trebuie să înceapă să primească deja indemnizațiile de șomaj tehnic pentru luna mai 2020. Cum spuneam și mai sus, având în vedere că termenul pentru virarea banilor de la stat este de cel mult 15 zile, de la momentul solicitării, în această perioadă mulți angajatori pot ajunge să primească banii pentru acoperirea indemnizațiilor pe luna mai.
Însă, din aceste indemnizații brute, angajatorul trebuie să rețină și să plătească taxe la stat. OUG nr. 30/2020, care prevede acordarea indemnizațiilor și acoperirea lor de către stat, menționează: „calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj”. Cu alte cuvinte, statul plătește o sumă brută, din care angajatorul va plăti taxe aferente veniturilor nete.
Declararea și plata taxelor, însă, nu se face luna aceasta, ci până în data de 25 iulie (adică în luna următoare primirii banilor de la stat).
Taxele datorate pentru indemnizațiile de șomaj tehnic suportate din banii statului sunt:
- contribuția la pensii (în cotă de 25%);
- contribuția la sănătate (în cotă de 10%) și
- impozitul pe venit (în cotă de 10%, care se aplică la suma rămasă după scăderea din indemnizația brută a contribuțiilor de pensii și sănătate).
În privința contribuției la muncă, aceasta NU este datorată. Salariații, însă, rămâneau asigurați automat pentru concedii medicale, pe perioada stării de urgență, cât au avut contractele suspendate din cauza extinderii epidemiei de coronavirus.
Indemnizația de șomaj tehnic este de cel puțin 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. Dacă banii de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, angajatorul poate suporta diferența de la 75% din câștigul salarial mediu brut la 75% din salariul de bază. În acest caz, este nevoie de o gestionare mai complexă a taxelor aferente.
Inițial, indemnizațiile de șomaj tehnic erau acordate doar până la finalul lunii mai. La acest moment, însă, statul nu mai acoperă indemnizațiile de șomaj tehnic decât pentru domeniile unde încă mai există restricții. Există, însă, o posibilitate pentru angajatori de a obține o decontare pentru salariile celor reveniți din șomaj tehnic. Suma acoperită de stat este de 41,5% din salariul fiecărei persoane scoase din șomajul tehnic, timp de trei luni.
Codul muncii prevede că, în mod normal, angajatorul este cel care suportă indemnizațiile de șomaj tehnic pentru salariații cărora le-a fost suspendat contractul de muncă din inițiativa angajatorului. Ajutorul de stat dat pentru acoperirea acelor indemnizații este o măsură excepțională, adoptată din cauza situației generate de coronavirus.