Ținând cont de faptul că acest an agricol (2019-2020) a început, în țara noastră, pe fondul unei secete accentuate, iar acest lucru a afectat culturile de toamnă, autoritățile vor să compenseze pierderile suferite de fermieri din această cauză, prin plata unui ajutor de stat, ce este detaliat în OUG nr. 148/2020.
Conform ordonanței, cererile de solicitare a ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, s-au putut depune până la jumătatea săptămânii, din 18 septembrie, adică de astăzi, potrivit unui anunț al ministrului Agriculturii, citat de agerpres.ro, începând distribuția banilor către fermieri.
Ajutoarele de stat se acordă fermierilor afectați de secetă de pe tot cuprinsul țării, indiferent de forma sub care activează, adică pot fi persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori familiale sau producătorii agricoli persoane juridice. Banii se acordă celor ce au înființat, în 2019, culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță.
Beneficiarii ajutorului de stat sunt cei ce dețin un proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar suprafața calamitată este de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată pentru acest an și sunt înregistrați în evidențele APIA, în acest an, cu cerere de plată pe respectiva suprafață.
Pentru a putea primi banii de la stat, fermierii au depus la APIA o solicitare scrisă în acest sens, o copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor plus date despre contul bancar sau de trezorerie, în cazul în care sunt diferite de cele din cererea unică de plată pentru 2020. Documentele au putut fi depuse atât direct la sediile APIA, cât și prin fax, poșta clasică sau cea electronică.
Cei ce vor primi ajutor de stat necuvenit vor trebui, așa cum stabilește OUG 148/2020, să restituie sumele primite, la care se vor adăuga dobânzi și penalități de întârziere de la data încasării acestuia.