De la 1 septembrie, nivelul pensiei minime va crește cu 14% și va ajunge la 800 de lei, de la 704 lei, cât este în prezent, potrivit ordonanței de urgență a Guvernului nr. 135/2020. Valoarea actuală a pensiei minime a fost stabilită la sfârșitul lui 2018, dar se aplică începând din septembrie 2019. Așadar, la fix un an de la anterioara creștere, pensia minimă se majorează din nou.
Același act normativ (OUG 135/2020) stabilește, totodată, și majorarea punctului de pensie tot cu 14%, acesta urmând să ajungă, din 1 septembrie, la valoarea de 1.442 de lei.
După cum apare în OUG nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, beneficiază de “indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari”.
Pensia minimă ar urma se majoreaze și anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. De fapt, viitoarea lege a pensiilor, respectiv Legea 127/2019, stabilește un nou mod de calcul al pensiei minime.
Mai exact, spre deosebire de momentul de față, când pensia minimă garantată are o valoare fixă, din 1 septembrie 2021, ea va avea un cuantum variabil, care se va situa între un minim și un maxim raportate la salariul minim brut, astfel încât nu toți cei ieșiți la pensie vor primi aceeași sumă de bani, ci o sumă care să reflecte cât și cum au cotizat.
De fapt, așa cu scrie în Legea 127/2019, “[p]ensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%”.
Comentarii articol (6)