Deputatii din Top 10 au incasat, intr-o luna, echivalentul a aproape 10.000 de euro.
Articolul continuă mai jos
"Parlamentul Romaniei are o imagine proasta." Cei care pun acest diagnostic se uita in sondajele care arata popularitatea institutiilor-fundament din societatea romaneasca. "Parlamentul are o imagine proasta din cauza presei ahtiate dupa scandal si senzational". Cei care fac aceasta afirmatie NU se uita in cea mai recenta baza de date a Institutului pentru Politici Publice (disponibila la www.ipp.ro). Excelenta initiativa a IPP scoate din amorteala spiritul civic si pune la vedere, alaturi de alte informatii foarte utile, catalogul cu prezenta deputatilor. Sau absenta lor, daca privim partea goala a paharului. Din aceasta perspectiva, parlamentarii insisi sunt cei mai activi promotori ai imaginii constant sifonate a "fabricii de legi". E-adevarat ca o nepoata jucausa la cartela de vot si degraba saritoare pe geam pune un pic de sare si piper peste poza cu fotolii goale sau bursuci atipiti intre doua amendamente.
Am vrut sa vedem cum se poate socoti absenteismul lor in banii nostri. Ne-am oprit la primii zece doar din considerente practice. Rationamentul e simplu. Pentru indemnizatii complete, prezenta la vot ar trebui sa fie 100%. Cine nu voteaza deloc n-ar trebui sa primeasca nici un ban. Socoteala din redactie arata cum deputatii din Top 10 au incasat, intr-o luna, echivalentul a aproape 10.000 de euro (337 milioane de lei vechi) desi nu au participat nici macar la a zecea parte din voturi. Daca ne uitam ca, in Romania, cu banii acestia se poate cumpara o masina rezonabila si daca cei din Top 10 o tin tot asa cu absentele, pana la sfarsitul mandatului, cu banii platiti pe chiul s-ar aduna o flota cat cea pe care o are acum tot Parlamentul. Daca extindem calculul dincolo de cei zece, cifrele ajung sa nu mai conteze. { ocheaza doar ordinul de marime: zeci de miliarde de lei vechi cheltuite, practic, de pomana intr-un mandat de patru ani.
Oricat de ofensati s-ar simti deputatii, calificativul "chiulangii" nu e deloc exagerat. Oriunde ar fi in alta parte li s-ar spune la fel. Imaginati-va ce s-ar intampla cu cei din Top 10 la o companie multinationala. Nu i-ar tine nici trei zile, darmite sa le mai si plateasca 1.000 de euro pe luna! Nici in liceu nu poti sta patru ani lipsind la 99,9% din cursuri, cum e cazul deputatului "fara apartenenta" (la prezenta) Dumitru Becsenescu. Pana si Monica Gabor a inteles asta si intre doua shoppinguri si un shoting trage o fuga la Bacau sa mai coafeze catalogul. Cu 99,8% absente, nici deputatul-premier Calin Popescu Tariceanu nu sta prea bine, chiar daca povara guvernarii ii lasa loc de scuze primului-ministru. Totusi, nici macar cand e vorba de initiativele propriului guvern nu are timp voteze?
Ceea ce campionii absentelor se fac ca nu pricep este chiar esenta sistemului democratic si cea dintai justificare a prezentei lor in Parlament: exprimarea unui vot IN NUMELE nostru, al celor care i-am ales sa ne reprezinte. Evident ca dezbaterea si negocierea politica sunt importante. Fac si ele parte din jocul democratic. Dar fara vot dezbaterea ramane vorbarie goala, iar negocierea - lipsita de obiect. Ca sa devina legi, proiectele au nevoie de un anumit numar de VOTURI, nu de majoritatea simpla a orelor de negociere pe culoar sau de jumatate plus unu din timpul dezbaterilor de la comisii. Argumentul ca votul unui parlamentar e o atitudine, nu o obligatie, este cel putin neserios. Conform regulilor democratice, in Parlament, atitudinea se exprima in trei feluri: pentru, contra si abtinere. Cui nu-i convine are la dispozitie demisia. E tot o atitudine. Pentru care e nevoie de onoare si testosteron.
Comentarii articol (2)