- Cum îți poți finanța rapid compania pe timp de criză?
- Solutii aternative de finantare pentru afaceri mici si microintreprinderi. Bancabil sau nebancabil?
- Cum să-ți menții nivelul de cash pozitiv si cum poți să îți conservi lichiditățile în companie pentru a trece cu bine prin această criză?
- Ce acțiuni trebuie evitate în contextul actual?
- Ce înseamnă finanțarea digitală a facturilor și care sunt pașii pentru a obține bani din cesionarea facturile emise?
- Ce beneficii concrete îți aduce factoringul?
- Cum funcționează acest serviciu?
- Serviciile de factoring și reflectarea lor în contabilitate - ce trebuie să înregistrez și cum?
Invitați: Camelia Stan, director general adjunct la Instant Factoring și Maria Liscan - Accounting Manager la FiNEXPERT.
Moderator: Roxana Neagu - Director Editorial la avocatnet.ro.
Webinarul s-a desfășurat ieri, Joi, 12 noiembrie, la ora 11.
Timecode: 00:00:00
Webinar avocatnet.ro_Factoringul_Soluții alternative de finanțare pentru afaceri mici și microîntreprinderi
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:00:07] Bună dimineața! Mai așteptăm câteva momente în speranța că se vor loga și ceilalți participanți care și-au anunțat prezența alături de noi la un subiect care mie mi se pare foarte interesant în această perioadă. Eu sunt Roxana Neagu, voi fi maestru de ceremonii pentru discuția noastră de astăzi. Bine v-am găsit la un nou webinar găzduit de avocatnet.ro pentru abonații premium.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:00:59] Voiam să vă povestesc așa că am pornit la drum în organizarea acestor webinarii cu gândul de a vă fi alături cu informații care vă pot fi de folos în mod real în această perioadă. Am avut până acum zeci de ediții în care am detaliat tot felul de chestiuni arzătoare ce țin de fiscalitate, legislația muncii, finanțări puse la dispoziție de stat, conformare legală pe tot felul de arii de business. Pentru că pandemia durează deja de câteva luni bune și nici nu pare să se oprească prea curând, mi se pare că peisajul economic devine tot mai greu de navigat, iar companiile, mai ales cele mici și medii sunt nevoite să facă eforturi tot mai mari pentru a-și păstra operațiunile pe linia de plutire.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:01:47] În ideea asta ne-am propus astăzi o discuție despre ceva ce ne doare cred eu pe toți foarte tare în această perioadă, cash-flow-ul de care dispunem în firmă și pentru că nu vrem doar să punem pe tapet o problemă, ne-am gândit să vă propunem spre analiză o posibilă soluție pentru ea acesta fiind factoringul, o modalitate rapidă de finanțare la care poate apela orice societate care se confruntă cu un deficit de lichiditate.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:02:17] Am plecat de la ideea că în general accesul IMM-urilor la finanțări este destul de limitat din cauza condițiilor destul de restrictive pe care le impun băncile pentru produsele de finanțare tipice, așa că ne-am dorit să ne îndreptăm atenția spre un tip de microcreditări sa le spun așa, care sunt mai accesibile companiilor mici și medii. Cum și în ce fel sunt ele mai permisive o să aflăm astăzi de la Camelia Stan, director general adjunct la Instant Factoring, prima companie din România care oferă un produs de factoring digital care poate fi accesat direct online, iar aprobarea finanțării se poate face aproape instantaneu și Maria Lipscan, accounting manager la FiNEXPERT Consulting, Maria vine să ne ajute să completeze tabloul de informații de care avem nevoie și să vă explice cum abordăm contabil aceste tipuri de operațiuni. Bună dimineața, doamnelor, vă mulțumesc că sunteți alături de comunitatea avocatnet.ro premium.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:03:14] Bună dimineața!
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:03:17] Eu mă bucur că sunteți aici și că ne veți ajuta să înțelegem mai bine ce este factoringul, cum ne putem folosi de el pentru a ne scoate compania din impas atunci când se confruntă cu prea multe facturi neîncasate, cum funcționează acest sistem și ce companii îl pot accesa și multe alte lucruri utile.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:03:50] La fiecare eveniment găzduit de avocatnet.ro puteți adresa întrebări invitatele noastre de astăzi, pentru asta e suficient să apăsați butonul de chat disponibil în partea de jos a aplicației. O să ne scrieți acolo întrebările voastre, eu le voi monitoriza și le voi aduce în atenția speakerilor de astăzi. De asemenea prezentările pe care invitatele noastre le-au pregătit pentru voi vă vor fi trimise pe e-mail. În plus webinar-ul acesta ca și cele dinaintea lui este înregistrat, va fi disponibil în secțiunea Media de pe site-ul avocatnet.ro și în contul vostru de abonat. Tot acolo veți găsi și arhiva de evenimente. Astfel că dacă vreți să vedeți poate un alt webinar la care nu ați putut participa live vă invit să îi căutați înregistrarea. Ca o funcționalitate recent introdusă, webinariile se bucură acum și de transcrieri text, altfel că în arhiva de evenimente o să vedeți că puteți urmări atât înregistrările, cât și scripturile lor.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:04:53] Acestea fiind spuse cred că pot să îmi îndrept atenția spre Maria, care ne va face o introducere în tot ce înseamnă ideea asta de factoring. Maria, ca să vă dau cuvântul așa fără să-ți adresez o întrebare, tu ești expert contabil și te uiți constant în situațiile financiare pentru un număr important de companii așa că aș vrea să te rog să îmi spui cum vezi tu că afectează activitatea unei firme neîncasarea la timp a unei facturi?
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:05:26] Bună dimineața! Îmi pare bine să fiu din nou alături de voi și vă mulțumesc pentru această oportunitate. Exact cum spuneai și tu, având în vedere domeniul în care activez, atât eu, cât și colegii mei observăm din zi de zi în contextul pandemiei că societățile se confruntă cu lipsa lichidităților și atunci ei se întorc către noi și vin și ne întreabă ce posibilități avem.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:05:50] Indiferent de modalitatea de finanțare care se întinde pe o perioadă mai mare de timp sau mai scurtă de timp, ei au nevoie de soluții concrete la această problemă și am încercat, am analizat intern tot felul de soluții de aceea am venit și cu propunerea către voi să facem acest webinar și cea mai la îndemână și cea mai rapidă la acest moment este factoring. Asta nu înseamnă că trebuie să le excludem și pe celelalte, dar având în vedere contextul, cred că toată lumea are nevoie acum de bani rapid. Nu avem timp să pierdem și știm foarte bine cât de birocratic este sistemul în România și atunci am încercat oarecum să îndreptăm clienții către această metodă mai rapidă. Nu le excludem nici pe celelalte, dar e bine de avut în vedere.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:06:40] Perfect, atunci pentru că am intrat cumva în subiect, hai să vedem efectiv la ce să ne gândim când ne gândim la factoring.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:06:55] Până să intrăm să vorbim despre factoring direct aș vrea să prezint foarte pe scurt, foarte repede principalele surse de finanțare pe care noi le-am considerat relevante la acest moment structurate oarecum pe finanțări nerambursabile și finanțări rambursabile și finanțări alternative.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:07:13] Ca și finanțări nerambursabile acestea sunt cele mai greu accesibile din punct de vedere al timpului și anume avem ajutoarele de stat, ajutoarele de minimis, fondurile europene, alte fonduri intracomunitare care se dezvoltă din ce în ce mai mult pe piață la acest moment, după care avem finanțările rambursabile care sunt disponibile în circa o lună. Și aici putem să enumerăm creditele pentru investiții, liniile de credit și faimosul IMM Invest, iar ca finanțări alternative din toate cele enumerate aici, bilete la ordin, incasso, cash against documents, forfaiting și aș vrea să ne oprim foarte mult pe factoring și insist asupra acestuia pentru că v-am spus este o metodă de finanțare destul de rapidă și atunci majoritatea companiilor se îndreaptă către acest produs.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:08:03] Am încercat să realizez o schemă destul de ușor de înțeles pentru toată lumea cu ce înseamnă factoringul la acest moment și cum se derulează acest procedeu. Cred că cu toții știm că factoringul reprezintă un contract comercial între trei părți și anume, Clientul Aderent, care clientul vine și livrează sau prestează serviciile și emite o factură către un Debitor Cedat, debitorul acceptă factura, după aceea clientul sau aderentul transmite factura și documentația de livrare către persoana numită Factor, iar factorul vine și finanțează această factură către clientul direct prin debitorul care face plata conform facturii, iar după aceea factorul virează diferențele de bani făcându-și bineînțeles și el comisionul aferent și alte taxe care sunt supuse contractului.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:08:59] Practic nu este nimic complicat. Poate schema poate pare puțin mai greu de înțeles, dar în esență, contractul de factoring nu reprezintă decât o cesiune de creanță care este acoperită într-un cumul de servicii și anume, de finanțare, de administrare de creanță, de colectare și acoperire a riscului în caz de neplată, care din punctul meu de vedere ultimul punct, acoperirea riscului în caz de neplată este foarte important la acest moment. O să vedem ulterior de ce spun acest lucru când vom ajunge și la monografiile contabile.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:09:33] Câteva avantaje pe care aș vrea să le supun atenției în ceea ce privește factoringul este că o societatea își poate plăti datoriile la timp și eventual poate beneficia chiar de discount-uri oferite de furnizori pentru plățile anticipate și cred că știm și noi cu toții că în contextul pandemiei fiecare a încercat să renegocieze contracte, să obțină anumite discount-uri mai ales la serviciile de chirii și alte servicii care erau lunare cu recurență în care majoritatea știm că nu prea mai beneficiem de ele la acest moment mutându-ne cu wok from home.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:10:06] Evitarea sau reducerea de costuri salariale în ceea ce privește alocarea de personal în vederea recuperării creanțelor neîncasate și aici vă spun din experiență că ne-am confruntat în practică de astfel de situații, clienți mari care efectiv pentru recuperarea creanțelor apelează la angajarea de personal pentru acest serviciu, este la mare căutare în acest moment.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:10:28] Avem un acces facil la servicii care se pot personaliza în funcție de client. Un management al societății care nu mai trebuie să aloce timp și personal în ceea ce privește recuperanța creanței, comisioanele care nu sunt mari și sunt competitive pe piață la acest moment și cel mai important se menține un nivel optim al lichidității companiei pe termen scurt.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:10:50] Din acest punct de vedere, recomandăm astfel de servicii și pentru a întări și mai mult cele spuse. O să-i predau legătura colegei mele, Camelia, și în ceea ce urmează ea o să ne prezinte mult mai în detaliu acest serviciu de factoring și din experiența lor pe care o au pe piață la acest moment și spre final voi reveni cu monografiile contabile după ce avem mai multe baze referitoare la acest factoring.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:11:22] Mulțumesc, Maria.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:11:27] Până punem prezentarea mă gândeam, Camelia, să te întreb așa ca o are ar fi profilul IMM-urilor care apelează la factoring în acest moment.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:11:39] Cu predilecție noi am constatat că sunt 3 industrii, dar nici celelalte nu sunt neglijabile. Deci transporturi, servicii de genul business to business și construcții. Preponderent am constatat că aceștia în momentul de față au accesat factoring, dar nici celelalte industrii nu sunt excluse. Majoritatea industriilor apelează, dar în procente mai mici.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:12:27] Și tot așa înainte să intrăm în subiectul pe care ni l-ai pregătit, serviciul de factoring se pretează pentru facturi de orice valoare sau există o valoare minimă de la care ar trebui să apelăm la tipul acesta de finanțare?
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:12:42] La noi nu. La bancă este posibil să existe niște limite minime care sunt generate de costuri, deci probabil că este atâta logistică la o bancă să facă o tranzacție de tipul acesta, încât pentru sume mici nu prezintă interes. Noi nu avem.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:13:22] Deci eu sunt pasionată de factoring și de metoda aceasta de finanțare a afacerii pentru că cu toții știm cu ce începe o afacere, întâi și întâi trebuie să cheltuiesc bani pentru a pune pe piață produsul sau serviciile mele. Bineînțeles clientul meu este interesat să îmi plătească la un anumit termen și atunci ce fac eu în intervalul respectiv când am cheltuit o sumă considerabilă de bani și încă nu am încasat? Problema asta se pare că nu e nouă și nu datează doar din perioada pandemiei.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:14:05] Se pare că inclusiv în perioada antică, Hammurabi a scris în celebrul său cod printre alte reguli și niște reguli referitoare la factoring și practic aceste reguli pe care el le-a scris le permiteau comercianților din acea perioadă să își ducă mai departe activitatea până când primeau plata înapoi, plata făcându-se bineînțeles prin mijlocul de transport existent pe vremea aceea, deci cămila.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:14:42] Despre ce vorbim noi aici? După cum vedeți am pomenit de abilitatea de a-și vinde creanțele pentru a obține capital. Dar ce sunt creanțele? Practic creanțele sunt datoriile pe care partenerii mei, clienții mei le au către mine într-un mod foarte elocvent zic eu, sunt banii mei, dar care sunt la alte persoane. Ce fac eu? Bineînțeles că dacă am un contract cu partenerii mei nu le pot cere bani mai devreme sau nu e ok din punct de vedere al business-ul să le cer bani mai devreme doar pentru că am nevoie. Și atunci ce pot să fac? Cum pot sa aduc acești bani mai repede la mine fără să îi creez un stres clientului meu? Apelez la o companie de factoring căreia mă adresez cu facturile mele care sunt în termen, deci nu mai iau până la încasare, dar eu nu sunt chiar așa de fericit că nu pot încasez imediat și practic vând aceste facturi. Bineînțeles factorul este cel care îmi plătește facturile, iar la scadență este cel care încasează de la clientul meu.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:16:13] Cum funcționează? Este foarte simplu chiar dacă pare complicat, furnizorul, deci eu sunt furnizorul, am prestat servicii sau am livrat niște produse către beneficiar, clientul meu. Pentru a încasa mai devreme factura, mă adresez către factori. Ce fac? Procedura se numește cesionarea facturii, este un termen pe care foarte des îl vom întâlni când vorbim despre factoring, iar factorul confirmă, verifica atât situația financiară a furnizorului, cât și situația financiară a beneficiarului pentru că a-și da seama dacă creanța respectivă poate fi cumpărată. Acest interval de timp diferă, o să vedeți mai târziu. Analiza pentru a verifica dacă factura este eligibilă durează mai mult sau mai puțin în funcție de câteva criterii și în funcție de factori.O să le vedem ulterior. Dacă este facturabilă îmi plătește banii și la scadență va încasa de la beneficiar.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:17:47] Bun mai departe. O să vedeți că am lăsat această schemă peste tot pentru a înțelege mult mai ușor tot procesul. Deci ce înseamnă factoring? Deci ce mi se oferă prin acest proces de factorizare, de cesionare a facturii? Deci în primul rând primesc bani, dar nu doar atât. Factorul preia și serviciile de administrare și colectare a creanțelor adică factorul este cel care va urmări creanțele la scadență și va depune eforturile pentru încasarea acestora.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:18:37] Desigur că de aceea este foarte important să înțelegem că este o cesiune în baza unui contract comercial. Factorul nu modifică natura contractului comercial și nu modifică nici termenii contractului comercial. Toată această colectare de creanțe se petrece în contextul contractului meu comercial cu clientul meu.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:19:02] Acoperirea riscului de neplată există și în situații în care pot să gestionez creanțele mele fără să solicit acoperirea riscului de neplată pentru acoperirea riscului de neplată vine cu un cost suplimentar, iar eu nu am niciun stres în ceea ce privește încasarea eu vreau doar să încasez mai repede sau pot să solicit și acoperirea riscului de neplată, caz în care de regulă există în spate o poliță de asigurare, iar acoperirea riscului de neplată vine cu acordarea unei limite de către un asigurator.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:19:48] Bineînțeles fiind un serviciu, mă costă acest serviciu pe care îl achiziționez. Structura costului diferă de la factor la factor. În principiu în orice tranzacție o să întâlnim comisionul de factoring. Se mai percep din experiența noastră comisioane de acordare adică analiza în sine reprezintă un cost.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:20:17] Taxa de document, ce înseamnă taxa de document? În momentul în care mă duc la bancă de exemplu sau merg la o instituție financiară nonbancară, dar care practică un factoring de tip clasic prin cesiune de contract, atunci pentru toate documentele pe care le presupune, le emit eu toate facturile emise către clientul meu pe care l-am cedat către factor, mi se percepe o taxă.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:20:50] De asemenea pot să mă duc către factor nu doar cu un client, am 20 de clienți și vreau să cesionez toate creanțele în funcție de suma de care am nevoie. Și atunci pentru fiecare client al meu pe care vreau să îl cedez către factor, sunt instituții financiare non-bancare, dar și bănci care percep taxa de analiză de debitor sau mai pot fi dobânzi penalizatoare cum sunt acestea. Acestea sunt doar dacă se ajunge în situația în care la scadență nu s-a încasat suma finanțată. De principiu, din experiența noastră se ajunge foarte rar să se perceapă dobânzi penalizatoare pentru că în baza analizei care se face în general se știe comportamentul de plată al debitorului, de aceea este foarte importantă analiza și o să vedem noi că poate să dureze mai mult sau mai puțin în funcție de anumite criterii.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:22:15] Apropo de chestiunea asta legată de costuri că bănuiesc că asta e important. Înțeleg că sunt câteva costuri care sunt cred că procentuale în funcție de volum.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:22:27] Da și nu. Unele sunt procentuale, altele sunt fixe.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:22:34] Dar spre exemplu comisionul acesta de factoring care înțeleg că este singurul cost al vostru spre exemplu, acesta este procentual din valorea practic cesionată.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:22:46] Este procentual și se aplică strict pe suma aprobată. Deci să presupunem că factura are o valoare de 500.00, dar furnizorului care vine către mine, deci clientul meu, cel care se adresează către mine are nevoie doar de 100.000. Comisionul se aplică la valoarea pe care o finanțăm efectiv nu la toată valoarea facturii. Asta este deosebirea între ceea ce practică din experiența noastră, ce practică alte instituții financiare de exemplu sunt instituții financiare, bănci, factori care iau o taxă și pe suma pe care nu o finanțează pentru că iau o taxă pentru serviciile de colectare.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:23:35] Practic eu pot să vin cu o factură de 500.000 și să zic că am nevoie doar de 100.000 de lei din valoarea aia și mi se oferă bani.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:23:48] Da, nevoia de finanțare o decide cel care dorește să facă cesiunea. Și aș vrea să precizez aici că indiferent de suma pe care o solicită, creanța respectivă pentru a ajunge în patrimoniul meu, eu am drepturi de încasare asupra ei, se va încasa la mine. Exact cum a zis și Maria, încasarea o voi face eu, iar la scadență după ce am încasat orice sumă care este în plus față de suma cerută și finanțată de mine, suma plătită de mine pe factura respectivă, se transferă automat în contul clientului. De exemplu, în cazul nostru dacă este vorba de o finanțare de 100.000 de lei, diferența de 400.000 de lei este transferată imediat în contul clientului.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:24:46] Mulțumesc mult pentru clarificare. Am vrut să discutăm un pic să subliniem lucrurile astea că mi s-a părut foarte interesant.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:24:54] Mulțumesc că m-ai întrebat pentru că într-adevăr este bine de clarificat, de exemplu când se face cesiune integrală a relației comerciale, deci cesiunea întregului contract ceea ce băncile cam asta fac, toate încasările indiferent dacă clientul a cerut sau nu finanțare efectivă pe fiecare factură în parte, dar orice încasare este făcută în contul colector, deci nu mai încasează clientul banii respectivi, ci trec prin contul de factoring, chiar așa se numește, cont de factoring și factorul transferă banii în funcție de ce este de acoperit, în funcție de ce reprezintă plata respectivă. Dacă din plata respectivă sunt 20 de facturi plătite de către beneficia,r de către debitorul cedat și niciuna nu a fost finanțată factorul automat transferă banii în contul clientului. Deci factorul nu-și ține niciun ban în plus față de ceea ce are de acoperit pe facilitate.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:26:05] Practic toate taxele astea ele trebuie să fie precizate clar în acel contract pe care îl semăm, nu?
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:26:10] Absolut, sunt cunoscute. Deci aici am prezentat cine sunt factorii. Deci avem bineînțeles băncile, majoritatea băncilor din România fac factoring și cred că este deja foarte cunoscut acest lucru, dar avem și câteva instituții financiare nonbancare care sunt specializate în factoring.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:26:45] Cred că cea mai mare problemă pe care și-o pun clienții și cea mai mare frustrare cred că vine din faptul că în momentul în care plasează o cerere de factoring, răspunsul pe care îl primesc este, nu este eligibilă creanța și e frustrant, parcă ai vrea să știi dinainte dacă ai șanse să ți se finanțeze factura și atunci este foarte bine să știm ce facturi putem să factorizăm.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:27:21] Creanțele care pot face obiectul unui contract de factoring sunt cele care sunt în același timp certe, lichide și exigibile la scadență. Ce înseamnă asta? O creanță este certă în momentul în care eu am livrat produsele, iar clientul meu nu a ridicat obiecții la produsele livrate sau am prestat deja serviciile, s-a semnat un proces verbal de recepție, de asemenea fără obiecții.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:28:00] Ce înseamnă că creanțele mele sunt lichide? Asta înseamnă că nimic nu afectează valoarea lor de plătit în bani. Adică nu am compensare pentru că și eu le-am cumpărat de la clientul meu sau nu am retururi care pot fi deduse din sumele respective sau nu am penalități pe care clientul meu le va scădea din suma pe care el ar trebui să o plătească.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:28:35] Ce fac dacă există astfel de deduceri din valoarea facturii? Dacă există astfel de reduceri din valoarea facturii, în continuare diferența între total valoare factură și cât reprezintă suma dedusă este facturabilă. Deci orice sumă care se va plăti în bani este facturabilă.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:29:04] Ce înseamnă că sunt exigibile la scadență? Aici iarăși este o noțiune fundamentală în factoring. Înseamnă că ele cu certitudine se vor plăti, se vor încasa la scadență. Deci practic analiza pe care orice factor o face este în primul rând asupra exigibilității. De aceea foarte mulți factori cer de exemplu fișele pentru fișa client ca să își dea seama în relația lor dacă clientul respectiv își onorează plățile. În principal la factori, nu se preiau creanțe care nu sunt plătite de către debitor, deci debitorii, clienții mei care sunt rău platnici nu vor fi acceptați de factori, nici de bancă, nici de instituții financiare nonbancare. Și atunci revin asupra faptului că factoringul mă ajută să încasez mai repede banii mei, dar nu înseamnă că-mi face recuperare de creanțe care este un pic un alt serviciu.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:30:33] Vreau să subliniez foarte clar, din start, că la factoring nu putem veni cu niște facturi cu scadențe depășite și mai ales dacă știm că din punct de vedere contabil noi avem probleme pe această încasare. Factoringul nu înseamnă recuperatori de creanțe înseamnă a cesiona o creanta care este scadentă și exigibilă la un moment dat.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:31:00] E ca și cum am încasa mai devreme sau în avans o factură până la scadență, 60, 90, 120 de zile eu poate am nevoie de bani a doua zi după ce am emis factura și atunci și mă duc la factor.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:31:18] Da, exact și atunci mă duc la factor care îmi plătește banii în avans. Factoringul este o plată în avans a unei creanțe scadente în viitor. Bineînțeles dincolo de întrebarea de costuri și de ce am discutat noi până acum, câți bani primesc până la urmă pentru facturile pe care vreau eu să le cesionez și să le factorizez? Regula pe piață este că se finanțează un procent de 80% din valoarea facturii din care pentru a nu exista plăți reciproce a face transferuri de bani deci pentru a fi mai rapidă toată operațiunea se deduc costurile de factoring, deci acel comision de factoring.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:32:28] Dacă eu am o factură de 100.000 de lei sau vreau o finanțare cer o sumă de 100.000 de lei și am un comision de 3% pe lună, deci mie mi se va plăti pe factura respectivă diferența, se acceptă 100.000 la noi, deci la instant factoring avem finanțare 100% pe valoarea facturii sau valoarea confirmată de beneficiar. La ce mă refer aici? Dacă există deduceri. Deci dacă am o compensare, dacă clientul meu zice că are o compensare finanțăm integral diferența rămasă și de aici se scade comisionul de factoring și diferența o plătim în contul bancar.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:33:25] Acum ce se întâmplă pentru situația în care nu se finanțează 100% cum fac băncile? Majoritatea băncilor finanțează un procent foarte rar 90%, în general de 80% din valoarea facturii minus costurile de factoring. Ce se întâmplă cu diferența de 20%? Diferența de 20% se numește rezervă și această rezervă se transferă la momentul încasării în contul clientului, în contul aderentului cum bine a zis Maria, deci nu înseamnă că o pierd, înseamnă doar că nu o pot primi în avans, o primesc la scadență la scadență dacă clientul meu plătește la scadență dacă nu, o primesc atunci când clientul face plata.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:34:20] Deci primesc în avans 80% din valoarea facturii, valoare acceptată, minus costurile. Diferența de 20% reprezintă rezerva și o primesc în momentul în care factorul încasează factura respectivă.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:34:42] Orice contract de finanțare presupune și niște garanții. Ce este specific factoringului și cred că este minunat este faptul că nu implică garanții reale decât foarte rar, deci nu știu în ce situații au mai fost băncile de au cerut garanții reale o ipotecă pe un imobil, de principiu factoringul nu implică garanții reale. Garanțiile sunt însăși creanța cesionată și majoritatea factorilor solicită un bilet la ordin avalizat cu titlu de garanție.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:35:33] Cum aleg factorul? Că am văzut sunt foarte mulți factori pe piață, dar sunt și situații în care factorii sunt bănci sau instituții financiare non-bancare. Contează foarte mult suma de care ai nevoie pentru că dacă ai nevoie de o sumă foarte mare bineînțeles că interesant este să te duci la bancă, vorbim de sume de peste 1 milion de euro sau mai știu eu ce sume pot fi și astfel de situații în care sunt large corporate și apelează la sume mari pentru că au un business cu un volum foarte mare. Pot și aceștia și foarte multe companii mari fac factoring, dar se adresează direct băncilor.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:36:31] Pe urmă, cât de repede am nevoie de bani? Dacă am nevoie foarte repede de bani mai greu mă adresez unei banci pentru că la o bancă durează mai mult procesul de analiză și de aprobare și este și firesc pe undeva pentru că au un flux anume cu departamente, cu comitete și este firesc ca aprobarea să dureze mai mult, atunci dacă ai nevoie de o sumă de bani de exemplu am plătit datoriile la stat și trebuie să le plătesc pe 25 atunci dacă am repede o factură care-mi acoperă acea plată, mă adresez către o instituție care se mișcă foarte repede și aici pot spune că noi suntem cam singurii care reușim să facem finanțare online pe genul acesta de nevoi, adică o nevoie care poate fi punctuală.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:37:35] Nu e nevoie să-mi cesionezi întreaga relație sau tot contractul comercial cum se întâmplă la bancă și ai o factură care este eligibilă, am văzut mai sus ce înseamnă eligibilă, ai nevoie repede de bani, pui efectiv cererea pe platformă și afli imediat răspunsul ca să știi dacă ai rezolvat problema și primești banii la timp sau trebuie să mai faci un mic efort pentru a găsi altă creanță care să fie eligibilă.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:38:09] Din ce m-am documentat despre voi înainte de webinar văzusem că aveți inclusiv o politică dintr-asta de transparență apropo de comision la modul că e de fiecare dată afișat ce valoare se va plăti ca comision în funcție de finanțarea solicitată.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:38:27] Da, deci nu numai atât, îmi cer scuze că acuma poate intru în niște detalii și ne-am abate un pic, dar vreau să spun ceva care este foarte important. În momentul în care s-a aprobat cererea afli imediat și vezi imediat costul. Deci poți să zici da sau nu instantaneu. Și noi să nu mai continuăm procesul dacă nu dorește asta dacă nu ești de acord cu costul sau consideri că nu-l suporți că este prea mare, dar nu prea am avut cazul acesta pentru că nu ne dorim decât să ajutăm, nu mergem pe ideea de a face business cu orice preț, ci efectiv să ajutăm acolo unde este nevoie.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:39:16] Aici am zis, dacă că este o nevoie punctuală sau se întinde pe o perioadă mai lungă. Nevoia punctuală nu știu, nu cred că este acoperită de bancă deci am nevoie acum și după aceea nu mai vreau sa fiu într-o relație, nu vreau să fiu într-o relație permanentă și să fiu să am un angajament permanent cu factorul. Banca nu va încheia o astfel de tranzacție. De asemenea nu este neapărat că dacă vreau un plafon revolving, ce înseamnă asta, vrea un plafon, o limită, o facilitate din care să trag când am nevoie. Să am aprobată o sumă de nu știu 500.000 de lei și eu nu finanțez, nu cer mereu dar când am nevoie nu mai trebuie să trec prin analiză, ci doar mă duc și cer acești bani.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:40:14] Deci am nevoie pe o perioadă mai lungă dar din când în când, o dată pe lună, o dată la două luni doar când îmi plătesc datoriile la stat sau când dăm salarii de plată și atunci și noi facem genul acesta de contract prin care putem să deservim clientul respectiv fără o analiză, fără a relua analiza pe o perioadă mai lungă și de asemenea foarte important în general, într-adevăr deci e indiscutabil că băncile având un cost de finanțare mai mic își permit să solicite, să aibă un comision sau costuri per total că am văzut că ele au un pachet de costuri, dar chiar și per total să ajungă la un cost mai mic decât poate să facă o instituție financiară nebancară.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:41:18] Din ce am văzut eu, instituțiile financiare non-bancare au un comision aș zice pe medie 2-3% pe lună. Iar băncile merg mult mai jos au și sub 1% pe lună, dar acum depinde foarte mult am zis, cât de mult pot să aștepți și cât de interesată este banca de a intra în relația respectivă pentru că știm că câteodată și noi vorbim de clienți nebancabili drept exemplu un start up. Dacă un start up are nevoie de bani, noi facem finanțare inclusiv pe creanțele pe care le are start up-ul. Nu am intrat în astfel de detalii dar am zis că este bine că e bine să menționez ca cei care au start up-uri să știe încotro să se îndrepte.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:42:29] Ce trebuie să știm? Am zis de asemenea că este bine să știm că în momentul în care am cedat o creanță deci am cesionat o factura, nu mai este a mea. Deci dreptul de proprietate este transferat factorului. Asta înseamnă că pe partea de cesiune de creanțe deci încasarea, dreptul de încasare este al meu, al factorului pentru că eu ți-am plătit bani în locul clientului tău și deci eu trebuie să încasez banii de la beneficiarul serviciilor pe care le-ai prestat sau produselor pe care le-ai livra.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:43:15] Cum se întâmplă asta? Codul Civil zice că eu care am acceptat o cesiune de creanță trebuie să notific către plătitor că am cumpărat creanța și că va trebui să o plătească la scadență în contul meu. Deci există un document prin care plătitorul este informat unde trebuie să facă plata ca să fie totul conform cu contractul de factoring.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:43:57] De asemenea trebuie să mai înțelegem ceva și anume că dacă pentru creanța respectivă s-a emis un bilet la ordin sau un cec special prin care se face plata acesta trebuie girat către factor pentru că este dreptul lui de a încasa. Ce aș mai menționa aici aș menționa că această relație între client, factor și beneficiar este o relație care poate să ajute pe toată lumea.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:44:43] De ce? Pentru că factorul este un specialist care asta face, gestionează creanțe de încasat. În felul acesta practic furnizorul își ia gândul de la administrarea și colectarea creanțelor și se poate concentra pe business-ul lui. Are bani pentru că și-a încasat mai devreme facturile. Are bani pentru a-și rula mai departe business-ul pentru a-și plăti furnizorii, a achiziționa materiale noi, salariatii sunt fericiți că își primesc banii. Exemplu avem situații în care pentru lucrări efectuate se emit facturi dar știți cum este și mai ales în construcții în zona asta de instalații electrice termenele de plată sunt considerabile și oamenii trebuie plătiți, oamenii au terminat de făcut lucrarea salariații angajații au făcut lucrarea și trebuie să și primească salariul și atunci în felul acesta practic toată lumea e fericită. Beneficiarul lucrării este fericit că are un termen în care și el să respire și să poată să se bucure de produsul, lucrarea care i s-a pus la dispoziție. Salariații sunt fericiți că și-au încasat banii și afacerea merge mai departe.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:46:23] Camelia, pentru că tot vorbește de cumva parteneriatul ăsta în 3, în ce fel este practic impactat partenerul meu de business atunci când eu apelez la factoring? Pentru că în afară de informarea aceea legată de să zicem în care se face plata facturii ar mai fi alte elemente de punctat aici?
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:46:42] Da, de exemplu de exemplu eu îi dau posibilitatea partenerului, plătitorului să spună dacă este confortabil cu creanța cesionate adică dacă serviciul a fost prestat și este mulțumit sau dacă produsele au fost livrate și este totul ok pentru că se pot întâmpla situații în care clientul spune există o compensare și atunci și eu accept acea compensare.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:47:19] Deci mă întorc către cel care a făcut livrarea și spun, ok, clientul tău spune că nu va plăti la scadență 100.000 de lei spune că va plăti la scadență 90.000 de lei. Eu pot să-ți finanțez diferența. Nu e nicio problemă. Deci clientul nu este constrâns la plata întregii sume sau clientul spune mai ales pe transport se întâmplă asta, facturile se emit cu 30, 45 de zile ca scadență, dar de regulă în transport aceste scadențe curg de la data primirii documentelor în original de către beneficiar și atunci îi dăm posibilitatea beneficiarului să spună exact când are plata programată și dacă el are plata programată cu o săptămână mai târziu de asemenea noi îi dăm posibilitatea să spună această informație și îl întrebăm pe furnizor, pe transportatorul care vrea să cesioneze factura către noi, îl întrebăm uite clientul tău spune că va plăti în data de, ești de acord, este totul în regulă?
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:48:43] Deci practic noi intervenim în relație și ajutăm la o mai bună vizibilitate asupra momentului încasării sumei de încasat și dacă te întrebi ce se va întâmpla la scadență. Noi avem o automatizare pentru că resursele sunt limitate într-un timp și atunci am preferat să facem o automatizare ca să evităm situația în care clientul greșește fără nicio intenție și ar putea plăti în alt cont decât în contul de cesiune fără nicio intenție deci pur și simplu nu are contul setat în aplicație, îl dă automat și atunci îi trimitem un mail prin care-i spunem, peste două zile sau peste trei zile urmează la scadență factura pe care clientul, furnizorul tău a cesionat-o către noi îți amintim contul de plată.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:49:56] Sau de asemenea am avut situații în care aveam un bilet la ordin girat și cel care emisese biletul a uitat din ce bancă emisese biletul și faptul că a primit de la noi un mesaj prin care-i aminteam de acel bilet, l-am ajutat că omul era în concediu și l-a ajutat și imediat s-a dus la bancă și a sunat la bancă și și-a făcut transfer în contul respectiv astfel încât să nu intre în incident.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:50:33] Din experiența noastră în zona respectivă am făcut în așa fel încât să venim în sprijinul tuturor și inclusiv sprijinul clienților care au de făcut plăți.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:50:45] Una dintre participantele noastre de astăzi din sala noastră virtuală ne întreabă ce se întâmplă în cazul în care beneficiarul nu plătește o factură.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:50:57] Se întâmplă foarte rar la noi, ți-am zis de ce pentru că avem un sistem automatizat prin care evaluăm inclusiv comportamentul de plată și acolo unde comportamentul de plată indică neplata, creanța aceea practic nu este factorabilă. De aceea noi nu avem decât situații în care clientul spune, nu pot să plătesc acum, am nevoie de încă atâtea zile.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:51:32] Pe serviciile tradiționale de factoring care ar fi cel mai rău lucru care s-ar întâmpla? Bănuiesc că factorul începe să recupereze creanța ca orice altă entitate căreia i se datorează ceva, nu?
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:51:47] Da, sunt procedurile obișnuite, colectare obișnuită în care încercăm să aflăm care este motivul pentru neplată și dacă putem găsi soluții ca să ajutăm inclusiv pe plătitor să își rezolve problemele de lichiditate. Ideea este să ajuți pe cineva cu datoriile pe care le are transformând ceea ce are de încasat în bani. Niciodată nu s-a întâmplat să fim în situația de a crea disconfort unor parteneri.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:52:45] Pe piață în funcție de metoda de factoring pe care o alegi, în funcție de contractul pe care îl ai acolo sunt specificate și aceste riscuri sunt contracte de factoring cu regres, contracte de factoring fără regres și aici asta înseamnă în principal dacă este acoperit sau nu riscul de plată și în funcție de varianta aleasă la acest contract se stipulează clar care sunt termenii de recuperare. Dacă factorul nu reușește să își recupereze întreaga creanță de la debitor e posibil să se poată întoarce împotriva clientului.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:53:27] Factoringul cu regret și factoring ul fără regret, ce înseamnă? Deci factoringul cu regres înseamnă că dacă clientul meu întârzie la plată, eu am 7 zile, 30 de zile depinde cât s-a negociat ca să plătesc eu acea factură pentru că este factoring cu regres, adică m-am bucurat de banii înapoi, dar la scadență dacă clientul meu nu plătește trebuie să îi plătesc eu factorului. Asta înseamnă că nu se acoperă riscul de neplată.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:54:08] Și aici este discutabil pentru că factorul are dreptul să încaseze de la aderent, deci de la mine, nu înseamnă neapărat că o va face. Deci factorul o va face numai în momentul în care este sigur că nu are altă opțiune, deci debitorul, clientul meu nu va plăti. Atunci da, atunci normal trebuie să depună efort de a-și aduce banii acasă. De asemenea, acoperirea riscului de neplată, gândiți-vă un pic că am zis că asta se face prin acordarea unei limite de către o companie de asigurări, deci acoperirea riscului de neplată și factoring fără regres are niște termeni sau în cadrul contractului. De exemplu dacă clientul meu nu plătește de bună dreptate, deci invocă niște clauze din contractul comercial care-i dau dreptate să nu plătească, atunci intervine dreptul de regres. Deci factoring fără regres nu înseamnă că în nicio situație factorul nu are drept de regres asupra aderentului.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [00:55:53] Toți acești termeni, toate aceste condiții sunt specificate în contract deci clar pentru că exact pornim de la aceeași definiție factoringul este un contract comercial. Toți acești termeni și condiții de plată, de neplată sunt stipulați acolo și atunci clar omul știe de la început ce își asumă la momentul când semnează un astfel de contract.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:56:12] Da, dar de asemenea aș spune că este bine să știi ce înseamnă ce citești într-un contract pentru că dacă nu ai o experiență în privința asta poate nu înțelegi și de aceea mi se pare bună discuția, dar cred că cine apelează la genul ăsta de factoring are în spate un departament juridic și atunci eu cumva am vrut ca prezentarea mea să fie mai simplă și să înțelegem operațiunea de factoring.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:57:22] Să vă povestesc, am plecat dintr-o bancă. De ce? Pentru a-mi pune umărul la construirea unei platforme de factoring care să se adreseze și altor companii decât celor care fac factoring la bancă și sunt acceptate de bancă. Pentru că noi aveam foarte multe solicitări care erau respinse și unde noi vedeam totuși un potențial, dar care nu intrau pe procedurile bancare, pe criteriile bancare și atunci și am zis că este bine să încercăm să facem un produs care să acopere și această zonă. Băncile foarte bine fac factoring pe zona lor.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:58:13] Dar ce facem cu cei care nu pot să acceseze factoring la o bancă. Și atunci am zis că este bine să avem o platformă online. Care să ofere acest tip de finanțare într-un interval de timp foarte scurt care să nu implice proceduri complicate de creare de cont sau de plasarea unei cereri de factoring și în care răspunsul să vină foarte repede și banii să se întoarcă foarte repede. Bineînțeles că este vorba de sume mici. De la 2.000 de lei pentru că atât este factura mea acum, până la nu știu, noi pe site avem că până la 50.000 considerăm sume mici.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:59:24] Peste această valoare și noi avem un pic o analiză, poate mai cerem în document un plus, depinde de situație și de ce reprezintă produsul, serviciul facturat. Pentru că avem nevoie să ne clarificăm și să vedem dacă putem să facem. Deci avem finanțări, cum să spun, sume de peste 500.000 de lei.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [00:59:58] Deci nu înseamnă că noi nu facem factorig decât pe sume mici. Înseamnă că facem factoring și pe sume mai mari. Și răspunsul, preaprobarea vine imediat. Deci tot în două ore dar poate că avem câteva documente în plus pe care le solicităm față de ceea ce aprobăm la sume mici.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [01:00:25] Bun, povestește-ne așa pe scurt cam care sunt pașii pe care trebuie să îi facă un IMM. Înțeleg că focusul pentru tipul ăsta de finanțare deși finanțați orice tip de companie dar cumva focusul vostru este pe IMM-uri, pe companii mai degrabă mici și medii care nu au nici garanții care nu reprezintă neapărat costurile pe care le presupune un produs factoring tradiționale zic eu. Povestește-ne ce are de făcut o companie care ar vrea să apeleze la tipul ăsta de serviciu și ar vrea să se uite pe platforma voastră și să apeleze la voi.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [01:01:11] Deci așa cum am prezentat și aici intră pe www.instantfactoring.com și tot ce face este să își creeze cont. Cu asta începe, deci își creează cont pentru crearea de cont trebuie doar să aibă la îndemână telefonul mobil pentru că primește un SMS de validare și desigur să aibă o adresă de e-mail pentru că comunicare este electronică. Trebuie să mai aibă informații despre IBANUL în care să facem plata că normal trebuie să îl declare și atunci trebuie să îl aibă la îndemână ca să-l poată înregistra și cam atât. Datele firmei în principiu doar dacă este start up trebuie să le completeze de mână. Imediat ce a creat contul durează undeva la 3 minute și nu trebuie să încarce niciun document pentru crearea de cont, poate să plaseze cererea de factoring.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [01:02:24] Când este vorba de cererea de factoring desigur că trebuie să ai la îndemână și factura pe care dorește să o finanțeze și să o atașeze în cererea de factoring ca document fie scan, fie poză și să completeze datele acesteia, este o structură trebuie să completeze în structura cererii aceste informații și dacă deja are bilet la ordin pentru această factură ne bifează modalitatea de plată și completează și atașează inclusiv un scan sau poză a biletului la ordin. Pentru că acestea sunt elementele cererii.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [01:03:14] Când a dat salvat deja cererea este în sistem deja colegele mele o preiau și pentru că noi vrem să fim rapizi nu se putea decât dacă aveam o evaluare rapidă asupra companiei, deci practic asupra bonității celor doi parteneri și asupra riscului privind finanțarea respectivă și aici este practic inovația în scoring-ul acesta automat care accesând datele și câteva date site-uri publice ne dau nouă o poză a celor două companii.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:04:14] Așa orientativ, ce criterii se iau în calcul pe care le urmăriți voi?
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [01:04:21] Sunt date financiare, vechimea companiei. Ca exemplu pot să spun că este durata medie de încasare, durata medie de plată pentru că sunt elemente foarte importante apropo de bonitate.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:04:41] Hai să ne uităm un pic la chestiunea asta și să ne spui cine nu s-ar califica niciodată pentru un astfel de produs.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [01:04:52] De exemplu nu se califică cei care sunt start-up și factura pe care o au de încasat este tot de la un start-up pentru că nu avem date să analizăm, noi ajutăm start-up-ul dar cu condiția ca clientul lui să aibă oarece vechime ca să putem să facem analiza să ne dăm seama dacă va plăti sau nu va plăti,.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [01:05:55] Sau poate să nu fie start-up clientul meu, dar are doar trei ani de activitate are cifre foarte mici și nu știu este un mic întreprinzător și care la rândul lui are probleme în a încasa creanțele și a derula activitatea de asemenea aici factura aceasta nu este facturabilă. Deci este foarte important dacă eu am probleme financiare sau am probleme de lichiditate, dacă eu am probleme de lichiditate să încerc să obțin banii de care am nevoie astăzi sau mâine pentru plata furnizorilor sau salarii sau ce am eu de făcut pentru capitalul de lucru, să vin cu o factură mare este de la un client al meu cu o vechime în piață care are ceva cifră de afaceri și mai ales dacă mai am și un istoric cu el și știu că plătește oarecum la timp sau are o întârziere de 7, 10 zile la plată cu aceea să vin.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:07:21] În platforma voastră pentru că tot vorbim de analiza asta pe care e firesc să o faceți contează spre exemplu poate istoricul și relația pe care o au cu voi? La modul că e un client mai vechi pe care l-ați faptorat de mai multe ori și are o relație bună.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [01:07:41] Sigur, contează. Bineînțeles și avem clienți care au fost și am avut o relație la început deci când am dat drumul la platformă, apoi și-au găsit o altă sursă de finanțare și asta este deci noi ne bucurăm când clienții reușesc să găsească alte soluții și devin bancabili și au acces la alte instrumente cu care își pot finanța afacerea și apoi s-au întors. Deci au revenit pe platforma noastră pentru că la un moment dat au început iar să aibă nevoie și ne place foarte mult faptul că păstrăm legătura.
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [01:08:37] În 2 ani de zile am reușit teoretic să ajutăm destul de multe mici companii. Și ne dorim să ajutăm tot mai mulți, deci cu 10 milioane de euro capital am reușit să avem peste 100 de milioane de lei volum total de finanțare. Am zis că valoarea unei facturi diferă de la nu știu 2.000 de lei până la, am avut și facturi mai mari de 600.000 de lei și atunci media este undeva la 3.000 de euro și tot așa pe medie perioada medie de finanțare a fost de 37 de zile.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:09:26] Am uitat să întreb când vorbeam noi despre criteriile alea incluse în analiza ce se face înainte de obținerea finanțării dacă are vreo relevanță că emit o factură către un client străin spre exemplu. Apropo de datele publice pe care voi le aveți la dispoziție, cum se întâmplă dacă un din Germania, din Franța. Factorați și astfel de lucruri?
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [01:09:50] Bineînțeles și noi și băncile. Toată lumea face și factoring de export. Da, sigur nu este o problemă. Ce aș avea de precizat într-adevăr pentru factoring de export un element în plus este faptul că noi cumpărăm un raport de credit. Deci depinde de țară, în funcție de țara respectivă unele rapoarte vin imediat și atunci și noi putem să dăm răspunsul imediat. Pentru alte țări răspunsul poate să dureze un pic și atunci și mai putem asuma un răspuns de două ore, dar în general ca să fiu foarte exactă, în general dacă sunt companii mari pe care le cunoaștem, pe care îi știm, atunci și aprobarea este de asemenea imediată.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:10:59] Bun, îți mulțumim foarte mult, Camelia, pentru informații, o să îi invit să participanții noștri să ne scrie pe chat dacă mai au alte clarificări de care au nevoie ca poate eu știu lămuriri suplimentare pe care eu nu am reușit să le aduc. Aș vrea să dăm înapoi cuvântul Mariei să încheiem așa rotund toată prezentarea noastră de astăzi și să ne întoarcem un pic la aspectele contabile în sensul în care să vedem cum se reflectă în contabilitate genul ăsta de servicii dacă decidem să apelăm la factoring și aici vine Maria cu o frumoasă monografie contabilă.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [01:15:30] Vreau să spun că în funcție de contractul de factoring pe care-l avem încheiat în funcție de tipul de factoring pe care am ales să îl facem și factorul ales am propus două variante de monografii contabile și nu o să plec decât de la simplul fapt că dau încă o dată definiția factoring-ul că este o cesiune de creanță ceea ce înseamnă că eu nu fac decât să mut dintr-un cont contabil de creanță în alt cont contabil de creanță, înregistrarea costurilor și dobânzilor aferente, încasările care se fac în mod normal ca o încasare simplă prin bancă în funcție de momentul la care sunt încasate sumele.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [01:16:10] Nu vreau decât să atrag atenția asupra faptului că atunci când avem o problemă, ce se întâmplă în caz că nu se încasează suma de la beneficiar? Trebuie să avem în vedere la scoaterea din evidență a creanței dacă se ajunge până la acel moment, să avem o atenție sporită la deductibilitatea costului pentru că trebuiesc urmați anumiți pași și aici ne referim la ajustările de creanțe care sunt propuse după ce scadența este depășită. Și exact cum spuneam, asta e varianta 1 de înregistrări contabile.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [01:16:39] În varianta 2 aici este cu precădere pentru momentul când am ales să avem un factor instituție bancară și folosim câteva conturi intermediare și le tratăm ca și credite bancare pe termen scurt. Înregistrările contabile nu vreau să le enumăr pentru că sunt chestii puțin mai tehnice și se adresează strict contabililor și nu știu exact care este audiența în acest moment și nu aș vrea să plictisesc pe toată lumea.
Maria Liscan - Accounting Manager - FiNEXPERT [01:17:07] Dar ca idee sunt mai multe variante în funcție și de raționamentul profesional și la fel cum spuneam metoda de factoring aleasă purcedem la înregistrarea lor în contabilitate. Nu e nimic complicat chiar dacă pare puțin mai greu la început să stabilim exact care sunt pașii, dar notele contabile sunt foarte simple și ușor de dedus.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:18:40] Vă mulțumesc pentru informațiile oferite. Le mulțumesc și celor care ne-ai urmărit și ne vedem data viitoare cu alte subiecte interesante. La revedere!
Camelia Stan - Director General Adjunct - Instant Factoring [01:18:55] Mulțumim și noi. La revedere!