În contextul evenimentelor de la Piatra Neamț, apare, din nou, în spațiul public discuția privind obligația firmelor și a instituțiilor publice de a-și lua măsuri pentru prevenirea incendiilor. Cea mai cunoscută îndatorire, în acest context, o reprezintă obligația de obținere a autorizației/avizului de securitate la incendiu. Chiar dacă sancțiunile pentru lipsa acesteia sunt serioase, se pare că multe spitale tot nu le au, ceea ce ridică semne de întrebare doar despre caracterul adecvat al regulilor și despre proporționalitatea sancțiunilor.
Articolul continuă mai jos
Fie că vorbim de o firmă privată, fie că vorbim de spitale, acestea au, în cazul multora din ele, obligația deținerii unei autorizații sau a unui aviz de securitate la incendiu. Potrivit Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, un asemenea act are rolul de a certifica faptul că o clădire îndeplinește cerința esențială în privința siguranței împotriva incendiilor. Cu alte cuvinte, o clădire care nu are autorizație sau aviz de securitate la incendiu nu este considerată ca fiind sigură împotriva unor astfel de evenimente.
În plus, un asemenea document trebuie obținut înainte de acordarea unei autorizații de construcție, potrivit Legii nr. 50/1991.
Sancțiunile pentru lipsa autorizației de securitate incendiu sunt foarte ridicate. De exemplu, o firmă care pune în funcțiune construcții și amenajări noi ori execută lucrări de modificare și/sau de schimbare a destinației unor construcții/amenajări existente, fără să fi obținut autorizația (deși era obligată), ar putea fi sancționată cu amendă între 20.000 și 50.000 lei. De asemenea, una care începe lucrări de execuție la construcții și amenajări noi, de modificare a celor existente și/sau de schimbare a destinației acestora, fără obținerea avizului de securitate la incendiu, riscă o amendă la fel de ridicată. Mai mult, din 2018 încoace, pentru clădiri folosite în scop comercial, artistic sau turistic, dacă nu erau autorizate, cei care le dețineau obligați să afișeze panouri de avertizare până la remedierea problemei. Altcumva, riscă amenzi între 2.501 și 5.000 lei.
În același timp, apar în presă informații conform cărora un număr foarte mare de spitale din România nu dețin asemenea autorizații. Dacă ar fi să revin la definiția din cadrul Legii nr. 307/2006, astfel de spitale nu oferă garanții împotriva izbucnirii unor incendii, fiindcă nu au fost certificate ca îndeplinind condițiile necesare pentru a fi considerate sigure. Se pare că multe spitale nu dețin autorizații de incendiu din cauză că sunt situate în clădiri foarte vechi, care prezintă un hazard, din acest punct de vedere. Într-adevăr, aici nu discutăm de clădiri noi sau modificări la cele existente (mă refer, aici, la problema sancțiunilor aplicabile și în ce situații se aplică acestea).
Nu știu dacă există un dublu standard în ceea ce privește formularea legii (din cauză că sancțiuni se aplică doar pentru lipsa autorizației/avizului la construcții noi și la modificarea celor existente, dacă acest lucru e obligatoriu pentru clădirea în cauză; și pentru lipsa panourilor de avertizare, pentru cei activi în domeniul turistic, cultural sau comercial) și aplicarea acesteia. Nu știu dacă, în ceea ce privește spitalele publice sau alte entități publice, sunt tolerate unele chestiuni mult mai ușor decât la privat. Dar ce știu e că, acum, un număr foarte mare de oameni se întreabă de ce s-a ajuns aici. De ce există spitale care funcționează fără autorizație. Problema nu e deloc ușor de tranșat, dar, probabil, ar trebui pornit de la felul cum e formulată legea, cum sunt formulate sancțiunile și cum se aplică acestea. Rămâne de văzut dacă, după ce situația trece, vor avea loc niște dezbateri concrete cu privire la nevoia anumitor modificări.
Comentarii articol (0)