Asta înseamnă că pot înființa ateliere mobile (indiferent de număr) doar service-urile auto ce dețin ateliere fixe autorizate de Registrul Auto Român (RAR).
În atelierele mobile se pot desfășura toate activitățile ce se desfășoară și în atelierul fix. În plus, așa cum apare în ordin, “[a]ctivitățile autorizate care se desfășoară prin intermediul atelierului mobil pot fi diferite de activitățile autorizate care se desfășoară în cadrul atelierului fix”.
Mai exact, dacă un service se ocupă acum doar de reparații mecanice, după înființarea unui atelier mobil va putea face, de exemplu, activități de vulcanizare anvelope sau schimbare/echilibrare roți.
Pentru anumite activități, atelierele mobile trebuie autorizate. Activitățile care se pot desfășura prin intermediul unui atelier mobil, pentru care este necesară autorizarea firmelor, sunt următoarele:
- înlocuire anvelope și echilibrare roți;
- reparare anvelope;
- înlocuire parbrize, lunete și geamuri laterale;
- montare, reparare și verificare instalație de alarmă auto (inclusiv de tip GPS) și închidere centralizată și componentele acestora;
- reglare sisteme de gestiune electronică.
De asemenea, reprezentanții RAR vor verifica și existența jaloanelor necesare pentru delimitarea zonei în care se vor desfășura activitățile sau a echipamentelor generale necesare desfășurării activităților pentru care se solicită autorizarea.
Ordinul MTIC 2.222/2020 detaliază capitolele de activități și mai adaugă unele noi, precum intervenții la instalația de pornire, la cea de alimentare, de răcire, de evacuare, înlocuire de uleiuri, de filtre, de garnituri de frânare (plăcuțe de frână), de lichide, de becuri și siguranțe, de curele de transmisie, de agent refrigerent, etc. Înainte, erau trecute doar categoriile mari, fără detalierea activităților (de exemplu, activități de întreținere a vehiculelor rutiere sau de reglări funcționale ale vehiculelor rutiere).