- O persoană fizică achiziționează un teren mai mare si ulterior îl vinde parcelat;
- O persoana fizică achiziționează un teren și construiește un bloc de 5 etaje spre vânzare;
- O societate dezvoltă un proiect residențial în stadiul “la gri”. Imobilele sunt livrate de societate către persoana fizică, acționarul principal al societății, care finalizează proiectul și vinde imobilele finalizate;
- O persoană fizică achiziționează apartamente, le renovează si ulterior le vinde sau le dă spre chirie.
- Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale | EY România;
- Costin Manta - Director, Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte | EY România;
- Dan Flesariu – Lider Departament Tranzacții Imobiliare | EY România;
- Calin Stan - Avocat, Radu și Asociații SPRL;
- Radu-Costin Berevoianu - Notar Public | Societatea Profesională Notarială Berevoianu şi Asociaţii, Membru supleant al Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici București.
Moderator: Roxana Neagu - Director Editorial | avocatnet.ro
Când a avut loc evenimenul: Joi, 11 februarie 2021
Timecode: 00:00:00
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:00:09] Bună dimineața! O să mai aștept câteva secunde până se loghează toată lumea și reușește să intre în discuția noastră de astăzi. O să zic bună dimineața în mod oficial, colegii mei de la tehnic o să vă permită accesul în continuare. Vă zic bine ați venit la un nou webinar avocatnet.ro, vorbim astăzi despre o temă extrem de complexă care poate pune probleme serioase, vorbim despre tranzacțiile imobiliare și tratamentul lor fiscal și juridic. Așa cum ați văzut deja în descrierea evenimentului, invitații noștri de astăzi ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum se declară veniturile din tranzacții imobiliare, cum ne raportăm la TVA în ceea ce le privește, dar și evident care este practica Fiscului în controalele care vizează taxarea acestor tranzacții și ce puncte nevralgice pot apărea în cazul în care încadrarea lor fiscală și juridică nu s-a făcut corect.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:01:09] Totodată vom analiza astăzi și niște spețe practice, avem câteva studii de caz pregătite pentru dumneavoastră, dar vă invităm ca de fiecare dată să participați cu propriile întrebări și nelămuriri. E suficient să le scrieți pe chat-ul aplicației undeva în partea de jos, iar eu voi urmări toate întrebările astea și voi încerca să le integrez în fluxul discuției noastre. O să am rugămintea ca de fiecare dată să le formulați cât mai succint și mai clar ca să le putem înțelege cât mai bine și să vă putem răspunde la ele.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:01:41] Pentru că avem foarte multe de discutat astăzi o să încep rapid cu prezentarea invitaților ca să putem intra apoi cât mai repede în subiect. Cu permisiunea domnilor voi începe Stela Andrei, Stela este partener asociat în departamentul de asistență fiscală și juridică al EY România. Ea are o specializare în servicii de consultanță pentru dezvoltarea capitalului uman. Are o experiență de peste 15 ani în domeniul fiscal și s-a ocupat în principal de zona de impozit pe venit și contribuții sociale pentru persoane fizice. Bună dimineața, Stela, bine ai revenit la avocatnet.ro, nu e prima oară când participi la un webinar organizat de noi. Știu că ați pregătit astăzi pentru participanți și o mică surpriză, un chestionar scurt cu câteva întrebări, ne dai câteva detalii despre el?
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:02:29] Bună dimineața, Roxana! Într-adevăr și eu mă bucur, plăcerea este de partea mea să ne revedem într-un format chiar dacă este digitalizat, totuși e bine să ne revedem. Bună dimineața, tuturor participanților!
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:04:27] Între timp eu o să merg mai departe cu prezentarea invitaților și îl voi introduce pe Dan Fleșariu, lider al departamentului de tranzacții imobiliare din cadrul EY.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:04:37] Bună dimineața!
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:04:38] Bună dimineața, Dan! Dan este un expert veritabil în această arie de practică, are 16 ani de experiență în sectorul imobiliar, timp în care a coordonat tranzacții majore. Mulțumim, Dan, pentru că ești alături de noi astăzi.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:04:52] Merg mai departe merg cu Costin Manta. Costin este director în departamentul de asistență fiscală și juridică pe zona de taxe indirecte la EY România. Costin are și el o experiență de peste 14 ani în zona de impozitare directă fiind specializat pe TVA și toată paleta de consultanță care vizează această taxă. Bună dimineața, Costin! Nici tu nu ești la prima participare la un webinari avocatnet.ro, mă bucur să te avem din nou aici în calitate de speaker și să beneficiem de expertiza ta.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [00:05:25] Bună dimineața, mă bucur să fiu aici și sper ca participanții să găsească foarte util intervențiile noastre.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:05:31] Merg mai departe acum către specialiștii noștri pe partea de legal. Aici ne bucurăm de prezența lui Călin Stan. Călin este avocat la Radu și Asociații, societatea de avocatură parteneră a EY România. Experiența extinsă a lui Călin este centrată pe litigii de drept administrativ și fiscal, dar acoperă și litigiile din domeniul dreptului civil și comercial de achiziții publice, dar și insolvență și reorganizare judiciară. Bună dimineața, Călin, bine ai venit, abia aștept să ne povestești despre implicațiile juridice și riscurile pe care le pot genera inspecțiile fiscale în zona tranzacțiilor imobiliare.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [00:06:09] Bună dimineața tuturor, mă bucur să fiu alături de voi aici și la fel cum spunea și Costin și Stela, sperăm că acest webinar de astăzi va fi un câștig pentru participanți în primul rând.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:06:23] Bun și pentru că nu putem vorbi cu adevărat despre tranzacții imobiliare fără să ascultăm și punctul de vedere al unui notar, mă bucur să îl introduc astăzi pe Radu Berevoianu, notar public în București. Este notar cu o experiență din anul 2011, iar de-a lungul carierei sale a acoperit cu succes o gamă vastă de spețe multe dintre ele vizând exact tranzacții imobiliare complexe, deci subiectul pe care îl detaliem noi astăzi. Bună dimineața, Radu, mă bucur mult că ești alături de avocatnet.ro astăzi, sunt sigură că ne vei ajuta cu multe informații valoroase.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:06:59] Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație și sper ca aporul meu să fie apreciat de toți participanții.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:07:49] Aș vrea ca să conturez un pic și scopul discuției, vorbim de tranzacții imobiliare, dar ne-am propus în sesiunea de astăzi să discutăm despre transferul proprietăților imobiliare. Clar, tranzacțiile imobiliare cuprind o sferă mult mai largă, vorbim și de chirii și multe altele. Dar astăzi pentru că altfel ne-ar lua o zi întreagă să discutăm, am zis să ne limităm strict la contextul respectiv.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:08:15] Bun. Dan, tu vei sparge gheața astăzi așa că îți cedez această scenă virtuală și te invit să ne dai câteva informații de context ca să înțelegem cum a arătat piața imobiliară în 2020 și poate la ce ne așteptăm la anii care vin.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:08:32] Am să încerc să fiu scurt ca să las colegilor mei să detalieze subiectul de bază al discuției de astăzi și vom vorbi foarte pe scurt despre piața rezidențială în 2020. Cu ce vreau să încep cu faptul că fundamentele pieței arată bine. Avem 96% rată de proprietate, sigur că da, mulți vor întreba ce are asta cu fundamentele pieței în sensul cererii, dacă atât de mulți români sunt deja proprietari pe locuințe. În primul rând arată o mentalitate, acea mentalitate de proprietar. În al doilea rând, arată disponibilitatea pieței de a merge spre dezvoltări rezidențiale în scop de închiriere pentru a se realiza acel echilibru între proprietate și chirie. Pe de altă parte o statistică făcută publică de Comisia Uniunii Europene arată că aproape jumătate dintre români trăiesc în locuințe supraaglomerate, ceea ce înseamnă că avem practic cei mai puțini metri pătrați pe cap de membru de familie din Uniunea Europeană. Dacă comparăm acest fapt cu faptul că circa 80% din fondul locativ este depășit moral și degradat fizic, iată că deja apare evidentă necesitatea de locuințe noi.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:10:08] Din punct de vedere al potențialilor clienți trebuie să ne uităm la trei elemente, o dată este migrația internă care conform unui studiu al Băncii Mondiale în prima decadă a acestui secol s-a cifrat la peste 10% din populație și nu avem niciun element care să ne facă să credem că acest trend nu a continuat până în prezent. De asemenea, sunt indicații că un număr semnificativ de români plecați din țară ar intenționa să se întoarcă într-un viitor predictibil și sunt mulți și probabil aceia dintre dumneavoastră care sunt dezvoltatori, probabil cunosc cazuri și nu puține de români care lucrează în străinătate și care își caută o locuință în România și nu cel din urmă, vorbim de creșterea puterii de cumpărare care se dovedește a fi sustenabilă și vom vedea chiar în slide-ul următor.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:11:24] Iată că România este pe un trend continuu ascendent în ceea ce privește puterea de cumpărare. Cum ne așteptam suntem în urma unor țări precum Polonia, Ungaria și Cehia, dar trendul este clar și sustenabil și e natural să ne apropiem cât mai mult de media Uniunii Europene.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:11:54] Pe orașe, dacă ne uităm în graficul acum de pe ecran, observăm Bucureștiul, Clujul și Timișoara care se situează binișor peste media națională. Pentru unii ar putea să pară o surpriză, dar în realitate nu este chiar o surpriză. Timișoara și Clujul stau ceva mai bine la puterea de cumpărare decât Bucureștiul asta datorită faptului că procentual vorbind au un număr mai mare de industrii și de angajați în industrii cu valoare adăugată mare. Bucureștiul fiind o piață foarte mare, ponderea acestor angajați este mai mică, dar în număr absolut desigur Bucureștiul se situează peste celelalte orașe vizavi de persoane cu putere de cumpărare ridicată.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:12:49] Haideți să ne uităm puțin și la prețuri. Aici am reprezentat grafic evoluția indicelui prețurilor având ca referință vârful dinaintea crizei din 2008 - 2010 și anume, anul 2007 după care practic a început căderea pieței, să zic ca medie România nu a ajuns încă la acel nivel, nu s-a întors de unde a plecat, nici Bucureștiul nu s-a întors de unde a plecat. Singurul oraș care a depășit acel nivel este Clujul. Și iată, Timișoara se apropie de nivelul respectiv, mai are un pic și ajunge acolo. Deci din punctul acesta de vedere potențial de creștere a prețurilor mai există și vom vedea și în slide-ul următor.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:13:51] Este practic asemănător doar că în loc să vizualizăm indexul, am vizualizat prețurile efective, prețurile medii din diverse piețe. Iată că încă sunt la o valoare rezonabilă față de unde erau în anul 2007. Mergând în continuare cu prezentarea trebuie să ne uităm puțin și la cât de accesibile sunt la ora actuală locuințele pentru români. Și aici am făcut o comparare în afară de principalele noastre orașe, am vrut să le comparăm puțin cu celelalte orașe din regiune cu care ne comparăm noi de obicei, vorbim de Varșovia, Praga, Budapesta și Sofia. Și iată că și aici stăm bine și s-ar putea concluziona că mai este loc de creștere în piață. Ceea ce vreau să subliniez, mai este loc de creștere, dar această creștere trebuie să fie rezonabilă. Nu ne putem permite să intrăm într-o bulă și nici nu cred că piața este la fel de imatură ca în 2007 ca să intre într-o bulă. Atâta timp cât creșterile se situează la un nivel rezonabil peste rata inflației, creșterile de preț, considerăm că sunt sustenabile cu condiția să nu se întâmple ceva în piață care să afecteze solvabilitatea cererii în sensul ca oamenii să continue să își permită să nu fie împiedicați să își realizeze dorința de cumpărare în urma unor factori externi care le afectează veniturile.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:15:47] Din punct de vedere tranzacții iată 2020 față de 2021, în principal a stat bine. Marea majoritate a orașelor, singura excepție este Timișoara, dar acolo sunt convins că a fost doar o problemă conjuncturală, în marea majoritate a piețelor noastre au fost mai multe tranzacții în acest an decât în anul 2019 deși la începutul anului sau când a început lockdownul în martie anul trecut probabil mulți s-ar fi așteptat ca situația să fie mult mai dramatică. Nu este, este chiar încurajator. Să vedem cum vom începe și anul acesta.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:16:32] Voi vorbi puțin despre București. Bucureștiul este o piață după cum ați văzut și din slide-ul precedent este o piață care domină prin volumul tranzacțiilor. Este o piață unde deși prețul mediu de exemplu este mai mic decât la Cluj, prețurile maxime sunt mai mari decât în Cluj. Și aici am făcut un mic breakdown pe cartiere. Sunt principalele cartiere premium și de asemenea, cartierele pe care noi le calificăm ca fiind în zona de mediu superior, zona de mediu și mediu inferior.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:17:47] Rămânem tot în București ca să vorbim puțin despre piața chiriilor și legat de chirii să vorbim și de randamente, iarăși am făcut același breakdown pe cartiere și după cum probabil mulți dintre dumneavoastră se așteptau, iată ultracentralul și segmentul de piață medie dau cele mai mari randamente. Sigur că vom vedea spre sfârșitul prezentării mele că nu doar randamentul este singurul lucru pe care trebuie să îl luăm în calcul, dar acestea sunt niște informații pe care le puteți avea în vedere în cazul în care doriți să achiziționați proprietăți imobiliare apartamente în vederea închirierii pentru a vă orienta unde anume să achiziționați.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:18:49] Haideți să trecem puțin mai departe, acesta este slide-ul pentru care vă spuneam că nu randamentul este totul pentru că intervine și volatilitatea pieței. În general după cum s-a observat și în criza din 2008, segmentele premium, zonele ultracentrale și parte din segmentul mediu superior au reacționat mult mai puțin la criză decât segmentele mediu și mediu inferior. Segmentele mediu și mediu interior sunt primele afectate de orice criză economică.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:19:33] În celelalte segmente premium și mă rog, ultracentralul este într-un fel tot premium pentru că date fiind prețurile nu oricine își permite să locuiască în ultracentral în special în proiecte noi ultracentrale. Vorbim aici de un segment de cumpărători care au ajuns deja la un grad de independență financiară și la un grad foarte ridicat de înțelegere a fenomenelor de business. Sunt genul de clienți care văd o criză mai degrabă ca o oportunitate decât ca un element de panică. Panica întotdeauna se va instala cu precădere în zona de mediu și mediu inferior. Nu avem ce face, aceasta este o realitate economică și socială. Segmentele premium, zona centrală sunt mult mai stabile, deci când vorbim de diferențe de randament, bine ar fi să luăm în calcul și siguranța pe care ne-o oferă o investiție din punct de vedere al menținerii valorii și a creșterii acesteia pe termen scurt mediu, pe termen lung toate cresc imobiliare, dacă le privim pe termen lung nu cred că există vreun segment unde să avem scădere, depinde cum definim, dar în general pe termen mediu și scurt segmentele premium și zonele ultracentrale sunt mult mai stabile.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:21:23] Mă întrebam cum vezi tu evoluția pieței rezidențiale în următorii ani, cam ce semnale sunt în direcția asta?
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:21:33] După cum am arătat, cererea fundamentală este acolo. Avem toate cele necesare pentru a continua să creștem pe piața rezidențială. Singurul element de risc pe care îl văd este riscul ca o anumită parte a cererii să devină insolvabilă în urma evoluțiilor macroeconomice date de această criză, dacă se mai întâmplă un lockdown. Deci există foarte multă incertitudine la ora actuală. De asemenea, probabil că știți, începând din acest an avem și pentru sectorul privat, avem acea obligație ca toate clădirile care se autorizează și se construiesc de acum înainte să fie cât mai aproape de zero emisii. Deci componenta de mediu va fi foarte puternic și este foarte puternic reglementată, ceea ce se va traduce în mod normal în niște costuri de construire mai mari și care cel puțin parțial se vor reflecta creșteri de prețuri.
Dan Fleșariu - Lider Departament Tranzacții Imobiliare - EY România [00:22:52] Trebuie să vedem și în contextul economic care e posibil să vină și să nu fie foarte pozitiv, să vedem în acest context în ce măsură cererea va stagna. Există acest risc, nu putem spune că nu există. Trebuie să fim conștienți de el. Mă aștept ca genul acesta de creșteri de costuri, iarăși să afecteze mai mult segmentul mediu și mediu inferior pentru că pe celelalte segmente deja s-au aplicat alte standarde. S-a construit la alte standarde din punct de vedere mediu o eficiență termică și așa mai departe. Deci la ei impactul procentual va fi mai mic în zonele acestea. Deci dacă vreți un pronostic ce facem, creștem sau nu creștem, nu pot să vă spun. Eu pot doar să vă spun care sunt elementele pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când ne facem propriile noastre socoteli și după cum știe fiecare antreprenor, socotelile sunt socoteli. Deci succes tuturor.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:24:18] Mulțumim! Hai să mergem mai departe, mergem direct la declararea veniturilor, cred că asta e o zonă care ne doare foarte tare.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:24:31] Mulțumesc, Roxana! Dan a fost foarte interesant să înțelegem care este evoluția pieței și cred că incertitudinea e un cuvânt pe care îl pronunțăm din ce în ce mai mult în ultimul timp, mai ales cu ce s-a întâmplat și cu ce se întâmplă în continuare este evident că avem o mare incertitudine pe mai multe planuri. Și asta de altfel se vede și în partea de fiscalitate, incertitudine poate neclaritate, ne așteptăm la anumite aspecte, unele se întâmplă, altele nu se întâmplă, dar să trecem să vorbim despre subiectul care ne este de interes pentru ziua de astăzi.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:25:18] Dacă e să discutăm într-un context mai larg, e o tendință pe care am observat-o de mai mult timp și anume, cea privind dorința multor persoane de a se orienta spre antreprenoriat. De a începe un business și eventual chiar în paralel cu o activitate pe care ei deja o desfășoară, iar unul dintre domenii care este de interes și oarecum care-ți oferă o flexibilitate, fiind clar în sfera tranzacțiilor imobiliare. Avem fie un capital pe care vrem să-l investim, apare o oportunitate de a cumpăra un teren sau un apartament, posibil la un preț extrem de avantajos și aș zice că așa începe aventura.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:26:02] Evident, începi să investighezi ce costuri ai ave,a ce taxe datorezi, ce obligații și așa mai departe. Și vorbind despre subiectul în zona impozitării persoanelor fizice în ceea ce privește transferul de proprietăți imobiliare, cea mai cunoscută variantă este cea pentru transferul din patrimoniul personal. De ce? Ce încântă evident la prima vedere este o cotă de impozitare redusă de 3%, un plafon neimpozabil de 450.000 de lei că nu plătim contribuții sociale și poate și un lucru extrem de important că nu avem de-a face cu ANAF-ul pentru că notarul public este cel care preia și se ocupă de partea asta pe care am vrea de multe ori să o evităm cât se poate de mult. Evident, aspectul legat de TVA este aș zice destul de bine cunoscut, ca fiind ceva de analizat dacă datorez sau ba, având în vedere marea problemă cu care s-au confruntat dezvoltatorii imobiliari pe la sfârșitul anului 2009 când ANAF a cerut plata retroactivă a TVA-ului de către persoanele fizice care au derulat tranzacții cu caracter de continuitate pe o perioadă retroactivă de cinci ani.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:27:24] Totuși ce a scăpat o perioadă îndelungată și în continuare e o zonă de risc ridicat este faptul că anumite tranzacții care sunt desfășurate de persoane fizice au de fapt un conținut economic pe care unii îl conștientizează, dar poate că îl ignoră sau unii poate care nu s-au informat în mod temeinic și atunci nu știu ce risc își asumă. Ce este diferit? Am discutat într-o astfel de situație de venituri din activități independente, iar tratamentul fiscal și obligațiile pe care le avem sunt altele. Lăsând la o parte variantele începerii unui business ca și companie și limitându-ne strict la persoana fizică care în substanță ar desfășura o activitate economică în mod independent persoana ar trebui să se înregistreze la Registrul Comerțului ca și persoană fizică autorizată și sigur să fie înregistrată fiscal. Apare obligația de a menține contabilitatea, de a avea documente pentru cheltuieli astfel încât să ai drept de deducere, nu există niciun plafon neimpozabil și ai și obligația personală de declarare și plată a taxelor.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:28:44] Ba mai mult, nici cota de impunere la prima vedere nu pare atractivă față de 3%, fiind 10% impozit pe venit se datorează și contribuții sociale pensie și sănătate chiar dacă acestea sunt plafonate și clar apar niște costuri adiționale pe care în mod normal foarte mulți ar dori să le evite. În contextul în care, cum zicea și Dan, ne-am confruntat cu o expansiune a acestei industrii pe parcursul a mai multor ani, sigur nu știm ce ne rezervă viitorul, ce aș vrea să menționez este că e foarte important să ne gândim cum vrem să investim, ce trebuie să facem. Pentru că în continuare ne confruntăm cum am menționat și mai devreme, cu o zonă gri în ceea ce privește impozitul pe venit și contribuțiile sociale, eventual în cazul în care vorbim de conținutul economic al unei activități.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:29:50] Chiar dacă autoritățile fiscale au inițiat controale la persoane fizice din perspectiva tezaurului aceștia nu au contestat acum mai mulți ani impozitarea prin notar, ci au considerat-o ca fiind una corectă. În iunie 2016 pentru că aș vrea să mă duc puțin în trecut ca să înțelegem mai bine anvergura situației de care discutăm, deci în iunie 2017 în urma unei analize de risc ANAF a constatat tranzacții imobiliare desfășurate de persoane fizice care în mod normal ar trebui să fie considerate transferuri din patrimoniul afacerii și nu cel personal și să fie supuse tratamentului fiscal corespunzător veniturilor din activități independente. Astfel, ANAF a emis o comunicare solicitând persoanelor fizice să își clarifice situația fiscală până la 30 iulie 2017. După această dată urmând să se inițieze inspecții fiscale în baza analizei de risc. Ne putem sigur întreba, care erau de fapt argumentele pe care le avea ANAF pentru a considera o activitate când eu cumpăr și poate la o anumită perioadă vând un bun imobiliar ca fiind una independentă în contextul în care persoanele care fac tranzacții cu valori mobiliare.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:31:16] Conform Codului Fiscal, o activitate independentă este orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri și care îndeplinește cel puțin patru din șapte criterii de independență. De asemenea, ordonanța care reglementează activitățile economice prevede că prin activitate economică se înțelege activitatea comercială desfășurată pentru a obține bunuri și servicii care sunt destinate vânzării în scopul obținerii de profit. Astfel, dacă e să discutăm de persoanele fizice care sunt implicate în tranzacții imobiliare, ANAF a susținut că acestea îndeplinesc cinci criterii de independență și anume, persoana fizică dispune de libertatea de a alege locul și modul de desfășurare a activității și programul de lucru, că dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți, că își utilizează patrimoniul personal și că are libertatea de a desfășura activitatea fie în mod direct, fie cu personal angajat sau în colaborare, în cazul nostru probabil de cele mai multe ori vorbim de a desfășura individual, singuri, persoana fizică.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:32:40] Totuși pentru că s-a sesizat o abordare neunitară privind tratamentul fiscal aplicat de diferite administrații fiscale și oarecum abordarea notarilor publici la acel moment era de a nu reține impozit pe venit decât dacă tranzacția era efectuată de către o companie, în 2018 pentru că ANAF a considerat că nu și-a îndeplinit un rol activ de informare, ba mai mult, a emis opinii contradictorii s-a decis să se introducă amnistia fiscală. Această amnistie a anulat obligațiile fiscale care s-ar fi datorat în cazul unei reclasificări a veniturilor din tranzacții imobiliare din patrimoniul personal adică atunci când plăteam 33%, unele obținute din activități independente cu o cotă de impunere mai mare la acel moment 16%.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:33:36] Și pentru că Roxana,vorbeai și tu la început în partea introductivă că e foarte important să avem și un reprezentant din partea notarilor publici pentru că ei într-adevăr joacă un rol extrem de important în tranzacțiile de transfer de proprietăți imobiliare și ne-am gândit că nu ar fi fost un webinar complet dacă nu-l aveam și pe Radu aici să ne expună și partea lui practică, ce se întâmplă la nivelul notarilor, îl invit în continuare să ne spună câteva aspecte legate de abordarea notarilor publici, poate preliminar amnistiei și cum s-a schimbat practica notarială ulterior.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:34:26] Mulțumesc! Eu aș aborda mai degrabă la schimbarea Codului Fiscal la început 2016. Acolo au intervenit niște modificări importante din acest punct de vedere din perspectiva noastră notarială. În sensul că probabil știți până atunci impozitul datorat de persoanele fizice care înstrăinau din patrimoniul personal imobiliar era de altă natură, era acel 3% dacă înstrăinăm un imobil deținut mai puțin de 3 ani și 2% dacă înstrăinăm un imobil deținut mai mult de 3 ani, dar ambele procente scădeau cu câte un procent, cel de trei, ajungea la doi și cel de doi ajungea la unu, peste un anumit plafon pe preț de vânzare. Pe de altă parte mai aveam și o altă regulă atunci, dacă erau mai mulți vânzători inclusiv toți vindeau proprietate din devălmășie sau o proprietate în cote expres pe terminate, impozitul se împărțea între numărul de vânzători și se raporta pe CNP.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:35:45] Odată cu schimbarea Codului Fiscal, regula s-a modificat în sensul că a apărut acest plafon de 450.000 neimpozabil la vânzările din patrimoniul personal și ceea ce depășește 450.000 de lei din preț se impozitează cu 3%. Se calculează de către notar, așa cum era și înainte și se virează direct către ANAF.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:36:16] Una dintre marile diferențe acum este că impozitul se datorează per tranzacție, deci nu mai contează câți vânzători sunt, impozitul se calculează per tranzacție la ce excede 450.000 de lei, 3% și se repartizează după aceea la nivel de raportare către ANAF la numărul de vânzători. Și aici am atins chestiunea cu raportarea, noi facem după cum știți, de două ori pe an formularul 208 după fiecare șase luni în care raportăm impozitul încasat. Anterior pentru că toate tranzacțiile care aveau vânzători persoane fizice presupuneau impozit, toate tranzacțiile se raportau.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:37:09] Astăzi nu mai raportăm decât pe cele pe care percepem impozit, deci sub 450.000 de lei, nepercepându-se impozit nu se raportează însă, avem o obligație specială de raportare în cazul tranzacțiilor care se fac sub grila notarială. Este un termen popular, grila aceasta este de fapt comandată de Ministerul de Finanțe, ea folosește atât notarilor, cât și experților, cât și instanțelor și este comandată de Ministerul Finanțelor și practic camerele notarilor publici împreună cu experții le realizează în fiecare an.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:37:54] Aceste valori reprezintă un reper. Nu este întotdeauna 100% evoluția vieții, dar este destul de aproape. Piața evoluează mai repede în general decât această grilă anuală. Totuși tranzacțiile în care vânzători sunt persoanele fizice, cei care sunt sub grilă pentru că așa au hotărât părțile, se raportează indiferent dacă a perceput sau nu impozit. Și mă rog, ANAF-ul folosește aceste informații ca un element de abordare a impunerii, dar și de control.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:38:40] Despre chestiunea legată de perceperea impozitului, la noi regula este clară, vânzători persoană fizică, dacă excede plafonului de 450.000 de lei, îi percep impozitul. Este în sarcina vânzătorului să te informeze ca notar că el se află într-o altă situație, în situația în care vinde din patrimoniul afacerii. Și aici eu aș distinge între două situații, una este vânzătorul PFA și alta este cel declarat în scopuri de TVA, înregistrat în scopuri de TVA. Înregistrarea și-a făcut-o expres pentru înstrăinări sau a avut-o poate pentru alt motiv, pentru venituri din chirii, dar în orice caz acționează ca atare și înțelege că operațiunile de vânzare sunt de maniera unei afaceri și nu situații ocazionale, excepționale de vânzare din patrimoniu propriu.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:39:49] Și atunci este obligația lui să ne informeze punând la dispoziție documentul care atestă înregistrarea PFA-ului și acolo avem un document de la Fisc prin Registrul Comerțului, din câte știu, și la înregistrarea în scopuri de TVA având ciful eliberat de ANAF.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:40:11] Normele de aplicare a Codului Fiscal vorbesc și despre mențiunea în cartea funciară a faptului că imobilul face parte din patrimoniul afacerii. Adică pentru unitatea pe care o vinde trebuie să regăsim în cartea funciară mențiunea că este pe CIF, că este pe dod fiscal de PFA. Și împreună cu cele două informații este clar, părerea mea fără echivoc că notarul public nu mai percepe acest impozit de 3%. De ce? Pentru că respectiva persoana și-a asumat situația de vânzări repetate din patrimoniul afacerii și va fi impozitată cu 10% la sfârșitul anului ținându-și în acest sens evidența contabilă.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:41:10] Dacă însă situația nu este clară pentru client adică nu anunță notarul că ar fi în situația vânzărilor din patrimoniul afacerii și se prezintă că o persoană fizică, notarul nu are cum să verifice sau să facă verificări suplimentare la nivelul numărului de tranzacții efectuate într-un an, nu e obligația lui și nici n-are astfel de pârghii. Și nu poate să facă o consiliere în acest sens, poate doar dacă e un client foarte frecvent, pe care îl întâlnește des și atunci dezvoltă o relație și poate să-i atragă atenția să-și ia un consultant de specialitate, dar revin, dacă persoana vine și înstrăinează imobil pe care îl înstrăinează ca persoană fizică din patrimoniul personal, ulterior schimbându-și statutul în cel care ar însemna vânzări din patrimoniul afacerii, deci într-o planificare proprie făcută ulterior sau mă rog în situația în care ar fi obligat să facă asta, acest impozit de 3% perceput de notarul public pentru că nu a avut alte elemente la dispoziție, din câte înțeleg reprezentă un avans din impozitul pe care nu l-a plătit el.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:42:37] Da, Radu, într-adevăr, vom acoperi asta un pic mai încolo și mi s-a părut foarte interesant ce ai spus și aș vrea să sumarizez și cumva să clarificăm care este practica de acum. Eu am sesizat sau am văzut o adresă ANAF cred că emisă sau transmisă către Uniunea Notarilor Publici undeva în 2017 cred, prin care solicitau în mod expres notarilor publici să nu mai rețină impozit pe venit persoanelor care desfășoară activități independente. Și sigur preluau din codul fiscal acele documente justificative pe care tocmai și tu le-ai menționat, certificatul de înregistrare de la Registru, certificatul de înregistrare fiscală și acel extras de carte funciară. Deci noi intelegem în momentul de față în cazul în care o persoană fizică s-a înregistrat, s-a conformat corect pentru această activitate nu ar mai fi o problemă la nivelul notarilor să nu mai rețin impozitul pe venit, corect?
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:43:44] Așa ar trebui să fie, într-adevăr, eu mi-am clarificat aceste aspecte cu ceva timp în urmă și asta este practica. Sigur, suntem două mii și ceva de notari în țară și ne conformăm de principiu unei practici comune, dar sigur că de la caz la caz pot să mai apară discuții. Lucrurile însă sunt destul de clare în acest sens însă, repet chiar cu riscul de a repeta, persoana care vinde, trebuie să fie diligentă în a anunța notarul despre statutul lui care este altul decât al unei persoane fizice cu înstrăinari ocazionale.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:44:22] Pentru că într-adevăr dacă nu aduce documente justificative și nu justifică că este o persoană fizică autorizată care desfășoară activități independente, atunci voi nu aveți cum să nu rețineți acel impozit și atunci o rețineți doar că în cazul în care să zicem la un moment dat ulterior, persoana fizică decide să se conformeze sau se face o reclasificare din partea ANAF, atunci se va plăti diferența având în vedere impozitul deja reținut de către notari ca fiind unul anticipat și se va regulariza.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:45:02] Eu de ce am întrebat despre practica notarilor pentru că și acum cred că un an discutam cu un notar care îmi zicea că în continuare au niște probleme practice de a nu reține și de aceea avem nevoie așa de o confirmare din partea ta că într-adevăr există oarecum o abordare unitară. Îi încurajez pe participanți în cazul în care ajung la un notar și se confruntă cu astfel de reticență să insiste, să ceară eventual și o consultanță de specialitate dacă totuși nu reușesc să ajungă la un numitor comun cu notarul public.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:45:51] Există în piață, noi ne întâlnim destul de frecvent cu persoane cărora nu le este foarte clar, deci nu sunt în situația vânzărilor repetate cu o oarecare continuitate, dar apare oportunitatea de a înstrăina două imobile într-un an, aici apare cel mai frecvent și întreabă notarul, noi le spunem întotdeauna că diligențe trebuie făcute cu consultație de specialitate în zona fiscală, acolo ar trebui, ceea ce reiese cumva destul de clar din normele codului fiscal este că la imobil care a reprezentat locuință, casa de vacanță sau a fost moștenit, cumva nu intră în zona de percepere a TVA-ului nici dacă sunt două înstrăinări într-un an, mai mult de atât însă, noi ne ferim să facem la nivel de consiliere din punct de vedere fiscal pentru că acolo nu e specialitatea noastră. Iar ceea ce spuneam mai devreme că notarii sunt reticenți în a nu reține impozitul, știți cum e când acționezi până la urmă și ca agent fiscal și lucrezi cu banii statului ești foarte, foarte atent și trebuie să ai niște temeiuri foarte clare în a nu percepe și nu vira sume de bani care s-au cuveni statului.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:47:35] Vreau să intervin pentru că pe chat a apărut o întrebare fix în ideea descrisă de Radu mai devreme. Speța e în felul următor, e vorba de o persoană fizică ce are în patrimoniu personal două apartamente pe care le vinde în același an chiar și în aceeași zi ne precizează utilizatorul, aceluiași cumpărător se face vânzarea, iar mai departe, veniturile obținute pe fiecare apartament sunt excedentare plafonului neimpozabile de 450.000 de lei, iar întrebarea care urmează este dacă pentru acestea se datorează impozit pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare sau s-ar califica ca venituri din activități independente?
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:48:35] Având în vedere ce ziceam și mai devreme apropo de conținutul economic, dacă de exemplu persoana care vinde cele două apartamente, chiar dacă vorbim de două vânzări concomitent adică în aceeași zi, în același an, contează foarte mult care a fost intenția inițială la momentul cumpărării. Dacă și-a cumpărat apartamentele în ideea de a le folosi în scop personal, ulterior vânzarea respectivă ar putea să fie considerată ca având un conținut economic și atunci să i se aplice tratamentul fiscal pentru venituri din activități independente. Sigur, oarecum este o situație destul de sensibilă și cu siguranță ar putea să lase loc de interpretare. E posibil în cazul unei abordări mai agresive din partea autorităților să vină și să solicite venit pentru activități independente, totuși în cazul în care de exemplu persoana l-a cumpărat nu știu, unul l-a cumpărat acum un an, altul l-a cumpărat acum vreo 2 - 3 ani cu intenția de a le folosi membrii familiei și atunci nefiind folosite le-au vândut, eu cred că argumente de a susține că nu a avut un conținut economic, că intenția inițială când s-au cumpărat acele apartamente nu a fost de obținere de profit și atunci să se limiteze strict la venitul din înstrăinarea bunului din patrimoniul personal.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [00:50:12] Cred că răspunsul la această întrebare este de la caz la caz pentru că trebuie să te uiți într-adevăr la scopul economic, iar analiza acestui scop economic vizează de fapt momentul achiziției acelor imobile sau al dobândirii acelor imobile. Trebuie văzut exact cum au fost dobândite imobilele, cu ce scop au fost dobândite imobilele respective, scopul fiind o chestiune pe care o analizez în fapt, adică te uiți excat cum am folosit acele imobile au fost închiriate câțiva ani de zile sau sunt moșteniri cum spunea Radu.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [00:50:47] Dacă pur și simplu sunt moșteniri care ți-au venit pentru că a murit bunica și vrei să le vinzi pentru că pur și simplu vrei să lichidezi acel patrimoniu de moștenire suplimentar, aici ai o discuție separată de la caz la caz și atunci nu putem să avem o abordare clară este albă sau este neagră, ci este gri din păcate și trebuie văzut și cred că cel mai important lucru este ca această informație să fie fundamentată poate și în contractul de vânzare cumpărare. Aici poate Radu poate să intervină și să confirme sau să infirme ceea ce spun, dar în momentul în care tu în contractul de vânzare - cumpărare pui eventual și un preambul în care prezinți istoricul, că au fost folosite scopul x, y, z în momentul acela tu dai o valoare mai mare inclusiv din perspectiva situației de fapt și a scopului economic pentru care tu faci vânzare.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:51:47] Într-adevăr, e foarte corect ce am spus amândoi. Întotdeauna, noi ca notari facem istoricul proprietății, iar dacă se dovedește și din punct de vedere fiscal a ajuta persoanele, noi îl făceam pentru că întotdeauna pentru trasabilitatea proprietății, mai era și discuția aceea cu ultimii 30 de ani, dar întotdeauna facem istoricul de unde provine acel imobil și cum a fost dobândit și bineînțeles ultimul act de dobândire care așa cum a spus Călin, dacă e din moștenire are un statut, dacă e din achiziție trebuie văzut pentru ce s-a făcut această achiziție. Ca notar însă dacă se prezintă dumnealui cu această tranzacție neavând o declarare pentru scopuri de TVA sau ca PFA anterioară eu cred că se încadrează la perceperea impozitului de 3% de către notar, impozitul va fi perceput pe fiecare contract în parte sau pe contract unic așa cum va dori, dar pe suma care revin pe fiecare contract sau pe contractul ei va excede 450.000 de lei, se va reține, se va vira la ANAF, iar chestiunea legată de TVA vor face obiectul consilierii notarial.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:53:13] Utilizatoarea într-adevăr a revenit și ne-a mai dat câteva detalii, spune că apartamentele nu au constituit o casă de locuit sau casă de vacanță, intenția inițială a fost de exploatare pentru închiriere, însă nu s-a mai oferit spre închiriere de persoana fizică, ci s-a dorit ulterior exploatarea prin intermediul unei societăți, iar acum se face vânzarea de pe persoană fizică pe societate.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:53:37] La cum a fost prezentat aș zice că intenția inițială era evident una de a obține venituri și atunci nu am putea să excludem riscul în cazul unui control și a unei analize de risc să i se reclasifice tipul de venit.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:53:59] Bun, reținem chestiunea asta. Am reținut recomandarea cu analiza fiecărui caz în parte și a substanței tranzacției respective. Întrebarea asta mai avea o latură juridică notarială, vă aduceți aminte că speța a plecat de la ideea că se vinde către aceeași societate și ne întreba utilizatoarea dacă s-ar putea încheia un singur contract de vânzare - cumpărare care să aibă ca obiect ambele imobile sau este necesară autentificarea a două contracte distincte?
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:54:36] Pot să răspund eu aici, nu este o problemă în a se încheia două contracte sau un contract după cum licită partea, din punct de vedere al înregistrării contabile și fiscale intru puțin în zona aceasta doar cu câteva elemente pe care le știu, în patrimoniul societății care achiziționează însă prețul trebuie să fie defalcat pentru că din câte știu nu pot fi înregistrate altfel. Deci faptul că le înglobează într-un contract sau face două contracte nu văd ca fiind o problemă și nici nu cred că ajută dacă cumva se gândea în sensul evitării analizei ulterioare a ANAF-ului care ar fi de natură de a reinterpreta tranzacția.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:55:55] Deci dacă e să ne gândim la posibile instrumente de control pe care le are ANAF, apropo și de ce discutam mai devreme, cum ar putea ANAF să se sesizeze pentru a face acea analiză de risc, ne-am raporta clar la informațiile incluse de notarii publici în declarațiile informative de care ne spunea și Radu, care ele se depun semestrial și înregistrările persoanelor fizice în scopuri de TVA. Având în vedere că declarațiile depuse de notari, din câte am sesizat sunt făcute pe CNP-ul fiecărui beneficiar de venit. Ce aș vrea să menționez este că și dacă tranzacțiile se fac prin intermediul mai multor notari, acestea se centralizează la nivelul ANAF pe CNP și în consecință ar putea fi o pârghie facilă de a identifica tranzacțiile pe care le efectuează o persoană fizică. Și în acest sens aș da un exemplu. Cred că în 2018, anumite administrații financiare teritoriale au transmis comunicări persoanelor fizice prin care îi informau că potrivit evidențelor ANAF au înregistrat tranzacții din transferul de proprietăți imobiliare din patrimoniul personal într-o anumită perioadă de timp și le ofereau informații privind obligațiile pe care le au acele persoane fizice cu privire la veniturile obținute din activități independente.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:57:25] Sigur, este evident că există niște surse de informații. Radu menționa la un moment dat că în acea declarație pe care ei o depun 208, în momentul de față nu se includ informațiile privind tranzacțiile care sunt sub 450.000 de lei care reprezintă plafonul neimpozabil și care sunt zicem în grila de piață. Deci am putea să credem că acest segment este oarecum descoperit. Totuși orice tranzacție sau orice schimbare de proprietar se înregistrează în cartea funciară. Deci ANAF-ul cu siguranță poate să aibă acces și la informațiile de la registrul și să vadă exact care sunt schimbările care se produc.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [00:58:17] Apropo exact de chestiunea aceasta, toate tranzacțiile se înregistrează pentru publicitate în cartea funciară bineînțeles, iar de zece ani de zile de când principiul Cărții Funciare s-a schimbat din evidența pe proprietate în evidența pe proprietate și proprietar, se solicită CNP-ul element de înregistrare sau CUI-ul despre care vorbeam mai devreme în Cartea Funciară a proprietarului. Deci această evidență pe imobile oricine a avut de-a face cu cartea funciară, orice persoană în ultimii 10 ani a fost înregistrată pe CNP cu privire la toate proprietățile deținute. Și sigur că probabil tendința este de unificare măcar la nivelul accesului între instituții al acestor registre, deci evidența există.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:59:09] Mulțumesc, Radu, pentru intervenție și pentru clarificare pentru că e important să înțelegem că într-adevăr de-a lungul timpului ANAF a întreprins diverse demersuri pentru a-și seta oarecum o bază prin care ar putea să verifice conformarea contribuabililor și încă lucrează la astfel de proceduri, deci sunt în proces de digitalizare de a vedea diverse sau de a identifica diverse pârghii de control și dacă e să revenim la amnistia din 2018 cred că marea problemă care s-a întâmplat atunci pentru că într-adevăr au fost niște situații în care s-au reclasificat veniturile era în felul următor, cum considerăm venitul ca și ANAF, ce se întâmplă de fapt cu impozitul care a fost reținut de către notar?
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [00:59:57] La moment la momentul respectiv nu exista nimic prevăzut în Codul Fiscal sau printr-o procedură separată ce se întâmplă cu acel impozit pe venit, îl recunoaște, nu-l recunoaște, mă impozitează integral ca și venit din activități independente și după aceea ar trebui să-mi recuperez deja impozitul plătit. Erau multe semne de întrebare, dar în ianuarie 2019 s-a publicat un ordin exact pentru a clarifica acea procedură de regularizare a obligațiilor fiscale datorate în cazul în care se ajunge la o reconsiderare a unei tranzacții sau a unei forme de activitate și vom reveni un pic mai mai mai încolo cu ceva detalii în acest sens.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [01:00:47] Deși le-am acoperit oarecum și puțin mai devreme cu recunoașterea impozitului reținut de către notar ca și impozit anticipat. Dar oprindu-ne la partea asta de controale îl invit pe Călin, pe care deja ați avut ocazia să îl cunoașteți pentru că este genul care intervine și dorește să clarifice și este foarte bine, apreciez întotdeauna intervenția lui Călin, să ne vorbească despre controalele fiscale de care mai are cunoștință în cazul persoanelor fizice care sunt implicate în transferuri de proprietăți imobiliare și să ne vorbească un pic despre acest conținut economic care e foarte important într-o astfel de reconsiderare.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:01:38] Mulțumesc, Stela! Toată discuția aceasta și problematica controalelor desfășurate de ANAF la persoane fizice este relativ recentă în sensul că are un temei legal propriu acestei inspecții fiscale pe care ANAF o poate desfășura cu privire la persoanele fizice și cu privire la impozitul pe venit în special, este o chestiune care a fost introdusă în legislație cod de procedură fiscală în anul 2016. Până la momentul 2016 exista un singur cadru general pentru desfășurarea inspecțiilor fiscale, tot în codul de procedură fiscală, dar care nu acoperea particularitățile de care te lovești invariabil atunci când discuți despre inspecția la o persoană fizică. Din 2016 discutăm despre articole 138 și următoarele din codul de procedură fiscală, este un capitol special care se numește verificarea situației fiscale a persoanei fizice și care are ca și premisă faptul că discutăm despre o inspecție cu obiectiv impozitul pe venit. Deci este ceva foarte targetat și specific.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:02:53] Cumva la momentul 2016 când s-a pornit pe această direcție a verificării persoanelor fizice, probabil vă amintiți și dumneavoastră din presă, se discuta despre marile averi, despre impozitarea persoanelor cu venituri semnificative și care cumva nu impozitau la nivelul la care ANAF considera că ar trebui să impoziteze bazându-se pe o analiză prealabilă făcută intern de către ANAF. Această analiză prealabilă despre care vorbesc acum între timp a dobândit și o denumire cumva generică de principiu, se numește analiză de risc.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:03:34] Această analiză de risc este efectuată de către ANAF intern, înainte de a se comunica orice contribuabilului și este practic analiza pe care o fac autoritățile fiscale la birou să vadă în ce măsură discutăm despre un potențial de nedeclarare sau de subdeclararea a veniturilor de către persoane juridice, dar și persoane fizice pentru că această analiză de risc este aplicabilă inclusiv în cazul persoanelor fizice. Mai precis, ca să fiu foarte, foarte exact în cazul persoanelor fizice se consideră că există un risc de nedeclarare care determină poate necesitatea unei inspecții fiscale în momentul în care această analiză de risc efectuată de ANAF intern ajunge la concluzia că între veniturile declarate și impozitate de către persoana fizică și cele estimate de către ei, ANAF intern, în baza analizei de risc, avem o diferență de cel puțin 10%, dar nu mai mică de 50.000 de lei. Dacă mă întrebați pe mine, pragul este foarte mic, ceea ce înseamnă că dacă discutăm despre a vinde un imobil de o valoare semnificativă, putem foarte ușor să ajungem în situația în care ANAF consideră că diferențele între nivelul de impozitare a veniturilor persoanei respective și cât ar fi trebuit să impoziteze dacă ar fi tratat corect din perspectivă fiscală această tranzacție să depășească 10% sau 50 de mii de lei.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:05:10] Ca principiu, la acest moment, ANAF are toate mijloacele juridice în codul de procedură fiscală și nu numai, o dată se desfășoară o analiză de risc, doi la mână să desfășoare o inspecție fiscală targetată pe impozitul pe venit și ca o paranteză, cumva ca un corolar al celorlalte discuții dinainte, nu doar de la notari primește ANAF informația, ANAF la acest moment are o bază de date și are posibilitatea de a obține informații enorme în sensul în care discutăm despre informațiile pe care le primește de la notari, discutăm despre informațiile centralizate pe CNP de la cărțile funciare, discutăm despre informațiile primite de la autoritățile locale unde se înregistrează autoturisme de exemplu, discutăm despre informațiile pe care le primesc de la bănci cu privire la persoanele care deschid conturi noi, discutăm despre informații pe care le primesc inclusiv de la Autoritatea pentru spălarea banilor, deci discutăm despre un cumul de informații care împreună pot să ducă la o analiză destul de targetată pe o anumită persoană fizică, dacă se dorește chestia asta, care să ajungă la concluzia că persoana respectivă poate are un patrimoniu suficient sau foarte mare versus cât a declarat, cât a impozitat moment în care dacă există diferența de care spuneam, 10%, dar oricum nu mai puțin de 50 de mii de lei, automat intrii într-o zonă de risc din perspectiva unei potențiale inspecții fiscale în viitor.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:06:55] A fost o introducere poate un pic cam lungă, dar am vrut să vă pun un pic în temă cu ce înseamnă controalele la persoanele fizice, revenind la particularitatea despre care spunea, Stela, apropo de scopul economic al tranzacțiilor și reîncadrarea posibilitatea de reîncadrarea lor de către organele fiscale. Ce trebuie să înțelegeți este ca această reîncadrare sau reclasificare a unei tranzacții pe care o desfășoară inclusiv o persoană fizică este un instrument pe care ANAF îl are la îndemână de foarte multă vreme, dar care a crescut ca și pondere de utilizare în inspecțiile fiscale foarte mult în ultimii câțiva ani și s-a întâmplat chestia asta din două motive.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:07:38] În primul și în primul rând marja de manevră pe care o are ANAF este foarte mare, marja de apreciere, pentru că ei practic pot să vină și să găsească ei motive economice la care poate contribuabilul nici nu s-a gândit, dar ANAF vine și spune, lasă că știu că de fapt te-ai gândit la asta și la asta și scopul a fost total diferit față de ce ai declarat tu sau față de ce rezultă din documentele formale pe care le ai tu încheiate din perspectivă juridică și doi la mână, discutăm despre directiva ATAD care stabilește la nivel de principiu obligația statelor naționale și a autorităților naționale din UE să implementeze clauze antiabuz, clauza antiabuz însemnând exact articolul 10 din dodul fiscal care permite ANAF să vină și să facă această reclasificare a tranzacțiilor și cumva obligă autoritatea națională întotdeauna să meargă după scopul economic real al tranzacției. Iar de aici vine problema, în momentul în care ANAF consideră că scopul economic al tranzacției a fost diferit față de ce crede contribuabilul sau ce își dorește contribuabilul de la tranzacția respectivă, acolo apare automat și un risc de reclasificare, care reclasificare poate să aducă riscuri pur fiscale sau inclusiv în alte tipuri de riscuri mai puțin prietenoase, presupun că riscurile fiscale ar fi prietenoase, dar față de alte riscuri potențiale totuși riscul fiscal este mai gestionabil.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:09:22] Mă gândeam apropo de ce spunaei cu controale pentru persoane fizice pe care le pregătește ANAF-ul, după știința voastră au și început astfel de campanii sau doar pe așteptăm la ele pe viitor?
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:09:35] Campanii au început, cu siguranță știm de cel puțin câteva inspecții fiscale derulate sau începute acum doi, chiar trei ani de zile pe prima fază a persoanelor cu mari averi, să zicem persoane cu venituri semnificative. Au apărut bineînțeles o grămadă de probleme în practică, vă pot da un exemplu foarte simplu, orice inspecție de genul acesta, orice verificare a situației fiscale personale presupune să găsești și să stabilești un moment t0 al analizei veniturilor și cheltuielilor persoanei respective.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:10:14] Nu vreți să știți ce discuții apar acolo pentru că în principiu impozitarea chiar și ca o consecință a unei inspecții fiscale nu se poate face dincolo de termenul de prescripție de 5 ani de zile din fiscal, însă întreabă-mă să te întreb, cum de îmi demonstrezi tu că banii respectivi pe care tu susții că i-ai avut și că îi ai nu provin de acum 20 de ani sau de acum 15 ani și atunci de fapt ajungi într-o discuție și într-o problemă mult mai mare în care ai un cadru al riscurilor de cinci ani de zile să spunem din perspectivă fiscală, perioada de prescripție, însă de fapt tu trebuie să ajungi să demonstrezi ceva care s-a întâmplat acum 10 - 15 - 20 de ani, după caz.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:11:01] Pentru că am văzut în practică exact această situație, persoanele spuneau, la momentul t0 eu aveam venituri sau aveam un patrimoniu de X lei, o valoare globală de X lei. Puteai să demonstrezi ușor ce era imobil, conturi bancare și așa mai departe. Dar ei spuneau, aveam și foarte mult cash de acum 20 de ani, cum demonstrezi acel cash pe care l-ai avut acum 20 de ani și cum vii tu ca ANAF să spui că de fapt ca cel cash nu exista. Intri într-o grămadă de discuții și într-o grămadă de probleme care își găsesc uneori și nu își găsesc uneori o soluție foarte clară.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:11:44] Avem și litigii care au ajuns în instanță în direcția asta? Putem să controlăm așa o practică a judecătorilor sau e devreme?
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:11:53] E un pic devreme dacă mă întrebi pe mine și îți spun și de ce. Focusul la momentul acela, acum doi ani de zile, trei ani de zile când discutam despre controalele pe marile averi, focusul a fost cumva unul dual. Anumite persoane care au fost controlate au reușit să demonstreze foarte clar pentru că aveau trasabilitate în bancă, tranzacții cu valori mobiliare, imobiliare și cumva lucurile s-au rezolvat destul de repede. În schimb în cazul celorlalte persoane despre care discutăm și care de obicei veneau cu acest argument că aveau mult cash de la bunica, acolo lucrurile s-au complicat în sensul în care nu s-au rezumat organele fiscale doar la problema pur fiscală, ci am ajuns în zona penală de evaziune și cumva acele controale veneau să fie o susținere inclusiv pentru niște dosare penale care erau pe alte probleme. Este discutabil dacă avem la momentul acesta, eu cred că nu avem la momentul acesta o practică clar conturată pe problema pur fiscală a verificării situației fiscale personale, este încă la început, dar ce mai pot spune și cu asta și închei, la acest moment focusul celor de la ANAF este foarte, foarte puternic pe zona de impozitare a persoanei fizice și pe zona de aducere la lumină corect a veniturilor pe care trebuie să le declare și să le impoziteze persoanele fizice.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:13:30] În prezent ANAF chiar are un are un proiect pe care îl derulează împreună chiar și cu noi pe creșterea gradului de colectare și de conformare la declararea și plata impozitului pe venit și vă pot spune că din discuțiile pe care le avem cu ei zilnic aproape, scopul lor este foarte clar în sensul de a ajunge să scoată la suprafață multe din veniturile care nu se fiscalizată pe persoană fizică în prezent. Și mecanisme vor exista, deci trendul este clar în direcția în care nu știu dacă neapărat se va accentua în zona de control, dar cu siguranță se vor accentua riscurile în momentul în care nu procedezi corect cu declararea.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [01:14:19] Aș vrea să menționez, Roxana și Călin, pentru că am văzut că au apărut niște mesaje pe chat și avem un mesaj de la un contribuabil care s-a judecat cu ANAF-ul. Înțeleg că a durat procesul 9 ani și aș vrea doar să menționez că în ceea ce privește TVA-ul vom vorbă un pic mai târziu. Înțeleg foarte bine și într-adevăr au fost controale care au început în 2009 pe partea de TVA, ce vrem să menționăm și pe ce vrem să punem accentul în momentul de față este că și dacă cele mai multe persoane care fac astfel de tranzacții cunosc deja problema TVA-ului tocmai ce a apărut acum mai mulți ani, totuși zona de impozit posibilă de reclasificare este ceva ce a început să se discute mai mult din 2017 încoace. Din punctul nostru de vedere este important să se educe ambele părți, să existe o educație atât la nivel de contribuabil, cât și la nivel de ANAF.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [01:16:01] În sprijinul celor spuse de Călin, în sensul în care autoritățile fiscale vin să găsească realitatea tranzacției, am aflat săptămâna trecută de o sentință dacă am înțeles bine, definitivă la Cluj, unde un mare dezvoltator imobiliar a făcut celebrele spargeri de vânzări între apartamente și locuri de parcare aplicând TVA-ul după cum bine știți, 5% în plafonul încă existent, pentru că cel nou nu este aplicabil apartamentelor și adăugând 19% la vânzarea apartamentelor. A făcut tranzacție în aceeași zi, către aceleași persoane, ANAF-ul a reconsiderat tranzacțiile a spus, de fapt ai negociat un preț global, spargerea aceasta a avut doar un caracter de evitare a cotei de TVA 19% asupra întregului și instanța se pare că a dat știre cauza ANAF.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:17:09] Mulțumim foarte mult pentru această intervenție, nu numai știu, Stela, dacă era și pe lista noastră de cazuri spețe practice această problemă.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:17:20] Cu siguranță este și o să vorbesc eu despre aceasta.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:17:24] Ideea este că acest mecanism de a face lucrurile în aceeași zi și pur și simplu de a pune pe hârtie juridic, strict juridic, două tranzacții separate, două operațiuni separate, lumea trebuie să înțeleagă, unul este raportul pe care îl ai tu vânzător cu cumpărătorul ce produce efecte între tine vânzător și cumpărător este contractul pe care îl închei, prețul este cel trecut din contract și așa mai departe. În schimb, în raport cu autoritatea fiscală nu că nu au valoare documentele acelea, dar acele documente pot fi amestecate, întinse, restrânse în funcție de ce consideră ANAF că este de fapt realitatea economică și aici discutăm despre un principiu care în materie de fiscalitate se aplică și trebuie reținut de toată lumea, discutăm despre prevalența substanței economice asupra formei juridice.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:18:24] Deci în materie de impozitare, forma juridică trebuie să fie o reflexie corectă a scopului economic al tranzacției, dacă nu este o reflecție corectă a scopului economic al tranzacției atunci impozitarea se va face prin raportare la scop economic real, iar cazul pe care, Radu, tu l-ai descris din păcate nu că nu era de neapărat, dar sunt atâtea indicii că de fapt discutăm despre un artificiu pur fiscal încât este foarte greu să vii să spui că aveai scopuri economice foarte clare o dată pentru a vinde imobilele, apartamentele către cumpărător la un anumit preț și a spune că de fapt acel loc de parcare nu era cumva inclus în oferta inițială. Poate dacă locurile de parcare nu se vindeau, ar fi fost o ofertă specială separată de ele dacă exista un interval de timp și dacă poate ar fi fost vândute către alte persoane, nu neapărat către proprietarii apartamentelor, atunci poate fi putut ajunge într-o situație în care să poți să mai discuți despre stai așa un pic că nu e același lucru, eu nu le-am vândut împreună, dar din ce ai scris tu problema este clară și dacă cineva își închipuie că instanțele de judecată de la noi care soluționează litigiile administrative și în special cele fiscale nu înțeleg care este raționamentul fiscal din spate, se înșală.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:19:57] Acum 10 ani, poate 15 ani instanțele inclusiv cele din București care sunt cumva cele expuse la cele mai complexe litigii fiscale administrate și așa mai departe, poate acum 10 ani lucrurile ar fi stat un pic altfel, găseai judecători care nu erau specializați pe fiscal așa mai departe, nici în ziua de azi nu sunt specializați formal, dar în fapt ei știu fiscal și un judecător înțelege foarte clar lucrurile acestea și atunci cumva marja de manevră a contribuabilului și inclusiv a avocatului și a consultantului în zone de genul acesta s-a micșorat foarte mult. Trebuie să vii cu ceva foarte clar și cu ceva foarte bine fundamentat să poți justifica situații de genul acesta pentru că altfel riscul de a veni ANAF să te reclasifice din principiu e mare, dar ajungi și la un risc crescut de a pierde în instanță într-o acțiune în anulare făcută ulterior.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:20:57] Răspunsul este un pic mai simplu, există o adresa dată de Ministerul de Finanțe legată de vânzările de apartamente și locuri de parcare în care sunt tratate foarte specific și foarte clar aceste tipuri de vânzări și când sunt văzute accesorii locurile de parcare pentru apartamentele vândute și când nu. În speța pe care a descris-o Radu, pare că destul de probabil ar putea fi considerate ca fiind accesorii, iar măsura în care sunt accesorii se vor include plafon în măsura în care ai depășit plafonul cu locul de parcare, nu mai intri pe cota de 5%. Există o soluție și destul de simplu, în sensul că poți să le vinzi ulterior, bine, la un termen, nu a doua zi, dar pot fi vândute ulterior și asta e descrisă și în adresa Ministerului de Finanțe. Deci cumva pe acest aspect, cel puțin la nivelul Camerei Notarilor Publici există claritate de prin 2008.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:21:53] Costin, ne poți ajuta să găsim și noi documentul acesta, ne întreabă utilizatorii pe chat, unde putem să îl căutăm? E undeva public sau e ceva ce ați solicitat voi la nivel EY?
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:22:03] Este ceva ce au solicitat notarii și noi le-am găsit după multe căutări. Nu este ceva ce este publicat. Din păcate deși există o secțiune pe site-ul Ministerului de Finanțe în care sunt puse circulare, ar fi util dacă ar pune și astfel de răspunsuri date contribuabuabililor. Acest caz întâmplător este Camera Notarilor cea care a solicitat, dar sunt sigur că sunt o grămadă de răspunsuri care ar putea fi utile în piață solicitate fie de un contribuabil particular, fie de diverse organizații profesionale. Nu este un lucru clarificat în norme, noi suspectam faptul că există acest caracter accesoriu și chiar lucrăm pentru un dezvoltator imobiliar care ne-a întrebat, dar ne-a întrebat nu în sensul că nu vrea să îl includă în plafon, ci voia să aplice 5% și pe locul de parcare încadrându-se în cei 450.000. Dar în cazul menționat de Radu, dacă am înțeles bine, au aplicat 5%pe apartament și 19% pe parcare.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [01:23:04] Da, e un caz clasic.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:23:05] Exact, problema acolo a fost că de fapt preț parcare, plus apartament depășește cei 450.000. Aici mai putem face o discuție și o discuție mai tehnică în sensul că dacă vorbim de un imobil nou care se află într-o zonă în care sunt și parcări publice, în acest caz pot încerca să desprind parcarea de apartament pentru că beneficiarul are opțiunea, adică poate parca într-un spațiu al primăriei, poate parca în altă parcare privată, diverse situații. Deja crește caracterul independent al parcării. Dacă vorbim în schimb de un cartier rezidențial care este cu barieră și singurul loc în care poți să parchezi dacă nu mergi pe jos e o parcare cumpărată proprietate privată. În acest caz, mai degrabă parcarea este accesorie apartamentului pentru că nu poți beneficia de acel apartament dacă te duci cu mașina și n-ai unde să o lași. Depinde de la caz la caz și trebuie analizat în funcție de circumstanțe.
Radu Berevoianu - Notar Public - Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații [01:24:14] Legea nu a corelat obligația locurilor de parcare normei de locuri de parcare suprafețe construite cu obligația de a le vinde beneficiarului spațiului.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [01:24:56] Eu aș vrea să revin către Călin, așa cu două întrebări dacă poate să ne răspundă foarte pe scurt că suntem oarecum presați de timp. În cazul în care se reclasifică veniturile din transfer din patrimoniul personal în activități independente, ce se întâmplă? Adică emit o decizie de impunere din oficiu ANAF-ul și ai menționat că sunt și alte riscuri. Care ar fi celelalte alte riscuri?
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:25:30] Ok, să le luăm pe rând. În principiu, o decizie de impunere se poate emite fie pe baza declarației făcută de contribuabil, deci când declari tu voluntar ceva, astea sunt veniturile atâta plătesc, fie în urma unei inspecții fiscale, în cazul persoanelor fizice verificarea situației fiscale personale. Deci de principiu răspunsul ar fi că pentru o reclasificare de genul acesta în primul rând ai nevoie de inspecție fiscală și doi la mână consecințele reclasificării se vor vedea într-adevăr în decizia de impunere de la finalul inspecției fiscale respective.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:26:09] În ceea ce privește impactul efectiv de plată discutăm despre obligații suplimentare principale. Am discutat despre impozit pe venit într-o anumită sumă, dar nu numai, discutăm și despre obligații accesorii care sunt foarte mari, discutăm despre dobânda fiscală care este în prezent 0,02% pe zi și discutăm despre penalitatea de nedeclarare care este 0,08% pe zi, deci cumulat discutăm de accesorii de 0,1% pe zi de întârziere. Atenție, calculate nu de la momentul când ți se dă decizia de impunere, ci de la momentul la care ANAF consideră că ai fi avut obligația de a te înregistra si de a declara și de a plăti aceste obligații fiscale care aceasta dată poate să fie chiar și cu cinci ani în spate pentru că dacă vă amintiți ce spuneam înainte în materie fiscală discutăm despre un termen de prescripție de 5 ani de zile și de obicei când vine inspecția fiscală, vine și se uită la ultimii cinci ani de zile, iar dacă tu acum cinci ani de zile sau acum patru ani jumate desfășurai acele activități, iar de la momentul respectiv consideră ANAF că tu ar fi trebuit să te înregistrezi să declari mai mult, să plătești mai mult, discutăm despre 0,1% pe zi accesorii la obligațiile principale de acum patru ani de zile. Vă dați seama de la sume ajunge.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:27:41] Într-adevăr penalitatea de nedeclarare nu poate depăși principalul și se reduce cu 75% dacă faci plata principalului în termenul de plată al deciziei de impunere, dar tot rămâi cu 0,03 aproximativ la sută pe zi accesorii calculate pe tot intervalul acesta de care vă spuneam, de la momentul când ar fi trebuit să declar până la momentul în care faci plata efectivă în urma unor inspecții și emiterii deciziei de impunere.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [01:28:14] Deci sunt și alte riscuri și eventual dacă poți să menționezi de amnistia aceea pe care o avem până la sfârșit de martie.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:28:24] În ceea ce privește celelalte riscuri, riscul classic între ghilimele, dacă nu te-ai înregistrat și nu ai declarat și nu ai plătit obligațiile fiscale pe care ar fi trebuit să le plătești în calitatea ta de persoană care desfășoară de fapt activitate economică și avea obligația de înregistrare, declarare și plată discutăm în principal de un risc foarte mare de a se considera că ai făcut evaziune fiscală. Practic, ai ascuns baza impozabilă ne înregistrându-ne și nedeclarând moment în care discutăm despre riscuri penale. Cred că acesta ar trebui să fie cumva elementul care să descurajeze cel mai mult genul acesta de activitate, evident pentru cei care nu au neapărat un apetit pentru risc, cunoaștem, sunt foarte multe persoane care au un apetit foarte mare pentru risc și probabil își asumă.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:29:22] Riscul acesta există și în contextul în care vă spuneam mai devreme că și focusul celor de la ANAF crește foarte mult în direcția impozitării persoanelor fizice cred că e foarte bine să ne gândim de două ori înainte să ne asumăm un risc de genul acesta, dacă nu ne descurajează ideea de a plăti niște obligații fiscale plus niște accesorii semnificative la un moment ulterior, poate ne descurajează ideea de a fi acuzați de evaziune fiscală și de a suporta cu totul și cu totul alte riscuri și probleme decât cele care vin dintr-o inspecție fiscală simplă. Cumva discuția despre amnistie la acest moment vine să închidă cercul și pentru problemele fiscale și pentru problemele penale din multe puncte de vedere. În ce sens? Probabil știți foarte bine sau dacă nu știți vă spunem noi acum, în perioada pandemiei s-a emis ordonanța 69 / 2020.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:30:25] O să te întrerup puțin tocmai pentru că suntem în întârziere, noi am făcut un webinar chiar cu Emanual Băncilă de la voi. O să le reamintesc doar unde îl găsesc, pe media avocatnet.ro este un webinar de două ore, a trecut Emanuel atunci prin toate ipotezele, ne-a explicat exact cum se aplică. O să îl rog pe Călin să reia termenele că știm că s-au prelungit un pic acum.
Călin Stan - Avocat - Radu și Asociații SPRL [01:30:54] Foarte pe scurt ca să fie pe înțelesul tuturor, în momentul de față dacă te simți cu musca pe căciulă că poate ai făcut niște tranzacții imobiliare care ar fi trebuit să fie impozitate într-un anumit fel, ai un risc, nu ești înregistrat, ar fi trebuit să o faci, ai posibilitatea până la 31 martie să declari veniturile acestea suplimentare pe care nu le-ai declarat la momentul respectiv să plătești până la 31 martie și să ceri anularea obligațiilor accesorii. Această amnistie, marele beneficiu pe care îl are este că îți anulează absolut toate accesoriile, deci ajungi la sfârșitul zilei să suporți exclusiv un risc de plată a obligației principale de impozit pe venit, mă rog, după caz, contribuții și altele aici, Stela, tu știi mai bine decât mine, dar ideea este că scapi de tot ce înseamnă obligații accesorii toate pentru o perioadă destul de mare și doi la mână, eviți orice risc penal ca principiu. În momentul în care tu declari voluntar, te înregistrezi voluntar înainte să vină cineva să te întrebe de ce nu ai făcut-o, în momentul acela n-ar trebui să mai discutăm despre riscuri, despre alte riscuri decât cele pur fiscale care în cazul amnistiei despre care vă spuneam se rezumă la plata obligațiilor principale pentru că accesoriile sunt anulate prin efectul acestei ordonanțe 69.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [01:32:20] O să îl invit pe Costin să ne vorbească puțin pentru că sunt convinsă că partea de TVA este extrem de importantă și participanții abia așteaptă și partea respectivă.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:32:42] Din perspectiva TVA pentru a vedea dacă avem ceva obligații fiscale de îndeplinit, ar trebui să facem o analiză în primul rând dacă vânzătorul poate fi calificat drept persoană impozabilă sau persoana neimpozabilă. Ambele cazuri pot fi la fel de valide în funcție de circumstanțele de tranzacții. Haideți să vedem când suntem persoană impozabilă. O persoană impozabilă este definită ca fiind orice persoană, deci prin orice persoană putem înțelege și o persoană fizică care desfășoară o activitate economică cu caracter continuu, indiferent de rezultatul operațiuni. Prin indiferent de rezultatul operațiunii, putem înțelege că putem vinde și un imobil în pierdere, dar tot putem fi persoană impozabilă.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:33:27] Acum există niște reguli specifice pentru tranzacții cu bunuri mobile pentru real estate în general, când un individ poate fi considerat persoană impozabilă și aici se face cumva o distincție între a avea o singură operațiune pe an sau a avea mai multe. Practic, din momentul în care am mai multe operațiuni pe an pot să mă gândesc serios dacă cumva sunt persoană impozabilă. Numai că chiar și aici avem câteva excepții, de exemplu, unul din cazuri a fost menționat mai devreme, să zicem că am niște bunuri imobile, am o casă de vacanță, un apartament și mai am și un teren. Dacă aceste bunuri imobile au făcut parte din patrimoniul meu personal, în apartament am locuit, în casa de vacanță m-am dus ocazional și am folosit-o în interes personal, iar pe terenul respectiv voiam să îmi fac o casă pentru mine, în acest caz chiar dacă le vând pe toate odată într-un singur an, de principiu nu sunt persoane impozabile tocmai datorită faptului că vorbim de un patrimoniu personal al respectivei persoane și nu de o deținere în scop de activitate economică.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:34:34] Tot aici există un caz al Curții Europene de Justiție foarte interesant. Chiar zilele trecute l-am descoperit, este apărut în ianuarie dacă nu mă înșel, e vorba de cazul LN. Practic în această situație era vorba despre o persoana care acorda împrumuturi de bani, iar pentru respectivele împrumuturi solicita garanții bunuri imobile. Unul din debitorii săi nu a mai putut să restituie împrumutul și s-au scos la licitație patru imobile ale respectivului debitor. Acest LN a cumpărat în procedura de executare silită trei dintre acele imobile, după ce le-a cumpărat evident a dorit să le vândă mai departe pentru a-și recupera suma aferentă datoriei.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:35:21] Fiscul în acest caz a considerat că de fapt vorbim despre o persoană impozabilă pentru că a vândut trei imobile o dată și practic putem vedea diferența față de ce spune legea românească unde odată ce ai depășit o tranzacție devi persoană impozabilă, deci ar părea rezonabil să considerăm că era o persoană impozabilă și datora TVA numai că i aici s-a făcut o analiză mai de substanță și s-a stabilit că de fapt ce voia această persoană LN care a vândut acele imobile, era să-și întregească patrimoniul, respectiv să își recupereze sumele împrumutate. Și în niciun caz nu a făcut demersuri active pentru a face activitate economică cu tranzacții de imobile. El pur și simplu a recuperat suma pe care o împrumutase prin această procedură, iar concluzia Curții Europene de Justiție e una foarte interesantă că deși a avut trei tranzacții, nu poate fi văzută ca persoană impozabilă și nu datora TVA. Deci iată că avem și excepții de la regula impusă în legislația națională.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:36:18] Acum, haideți să vedem dacă suntem persoană impozabilă. Să zicem că am cumpărat un teren, l-am parcelat și am început să construim case sau chiar un bloc. În această situație, putem presupune destul de rezonabil că suntem persoane impozabile intenția noastră este să facem activitate economică, să dezvoltăm un proiect imobiliar și să îl vindem. La ce trebuie să ne mai uităm? Dacă am ajuns la concluzia că suntem persoane impozabile nu înseamnă automat că trebuie să și depunem un decont de TVA și că trebuie să și plătim TVA-ul. În primul rând ne uităm dacă cumva beneficiem de o scutire, știu că pare ciudat am ajuns la concluzia că suntem persoană impozabilă, ar trebui să datorăm TVA, dar totuși avem scutiri. Haideți să vedem ce poate fi scutit.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:36:59] În primul rând, pot fi scutite terenurile neconstruibile, locuințele vechi, imobilele vechi, imobilele vechi sunt definite ca fiind cele care sunt mai vechi de 31 decembrie a anului primiei ocupări. Deci dacă avem un imobil construit și dat în folosință în 2020, el va fi considerat nou până la 31 decembrie 2021, iar ulterior va fi considerat vechi. Dacă îl vindem cumva în 2022, când va fi vechi, regula principală este că această tranzacție este scutită, înseamnă că eu pot să îl vând fără TVA, și este o tehnicalitate destul de interesantă, ar trebui dacă am dedus TVA la construcție sau la achiziție să îl dau înapoi la stat.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:37:50] Ce mai e interesant legat de aceste scutiri, este că scutirile de fapt pot fi, să zicem abandonate, pot depune o notificare prin care zic fiscul e ok, am în lege o scutire potențială, aș putea să o aplic, dar eu vreau să taxez această tranzacție. De ce aș vrea să taxez o tranzacție când de fapt am o scutire? Pentru că o dată pot să îmi deduc TVA-ul aferent investiției și a doua oară dacă beneficiarul nu este persoană impozabilă cu drept de deducere, să zicem o companie înregistrată în scopuri de TVA, în primul rând TVA-ul este deductibil și în al doilea rând, beneficiezi de taxare inversă, în sensul că pot vinde fără TVA acel bun imobil.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:38:31] Dacă vorbim în schimb de o persoană care cumpără bunul imobil să-l folosească în interes personal, atunci este destul de fezabilă scutirea sau dacă nu vreau să aplic scutirea ca să rămân cu dreptul de deducere, mă pot uita dacă mă încadrez pe cota redusă de 5%. Dacă mă încadrez pe cota redusă de 5%, în general nu poate fi văzut acest TVA de 5% ca un cost major capabil să determine o persoană să nu mai cumpere, de exemplu la un apartament de 90.000 de euro plătesc 450 de euro TVA, ceea ce este o sumă destul de nesemnificativă față de prețul imobilului în general.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:39:14] Deci aici pot să fac o analiză cost beneficiu. Dacă pot să aplic scutirea, trebuie să mă uit dacă chiar merită pentru că dacă pot să aplic scutirea pe toată investiția mea, cei 19%pe care i-am avut de la furnizorii mei devin nedeductibil, se transformă în cost. Versus o cotă de 5% pe care aș lua-o de la beneficiari care în general este mult mai mică decât costul TVA-ului de ajustare.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:39:37] Dacă de exemplu ar trebui să aplic cota standard, să zicem că vorbim de un imobil care nu se încadrează în cei 450.000 de lei cât este plafonul pentru cota de 5%. Să zicem că vorbim de un apartament de 200 de mii sau casă sau de ceva mai valoros. Dacă punem 19% pe prețul acelui imobil s-ar putea să vedem că de fapt ar fi mai avantajos să facă ajustarea și să aplic scutirea. Deci asta este o analiză cost beneficiu care ar trebui făcută pe hârtie, în excel sau cum dorește. Dar de multe ori putem avea surprize și să fie mai avantajoasă o situație decât cealaltă.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:40:21] Avantajul pieței imobiliare din România și nu la toate piețele imobiliare din Europa este că există această taxare inversă. Dacă avem dezvoltări imobiliare sau terenuri, clădiri sau orice bun imobil și îl vindem în taxare fie prin opțiune, fie prin efectul legii, iar beneficiarul este înregistrat în scopuri de TVA deja pot să aplic taxarea inversă. Ce înseamnă asta? Deși operațiunea în sine este taxabilă, TVA-ul este datorat de beneficiar printr-un artificiu contabil și de principiu nu există nicio ieșire de cash sau un cost cu TVA-ul, în măsura în care folosesc acest imobil mai departe pentru operațiuni cu drept de deducere.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:40:57] Ca să vă dau un exemplu, dacă vindem un imobil către un PFA sau o companie sau către un individ și aplicăm taxarea inversă, furnizorul nu are nicio problemă atâta timp cât beneficiarul său este înregistrat în scopuri de TVA. În schimb, dacă ne uităm un pic la beneficiar și beneficiarul folosește ca să înlocuiască un prieten gratuit sau ca să îl dea cum am mai auzit povești în piață în comodat, că comodat presupune că nu există nicio plată, în acest caz deși impactul la vânzare a fost neutru, beneficiarul are obligația de a plăti TVA-ul la buget pentru că partea de TVA deductibilă devine nedeductibilă din TVA-ul respectiv. Pe scurt, va plăti la buget 19% din prețul acestui imobil. Tocmai din cauza faptului că vorbim de o utilizare în interes personal, asta nu este în toate cazurile. Dar ce vă pot spune este că Fiscul se va uita la utilizarea acelui mobil. Sunt unii care se întreabă, dar de unde știe că locuiește cineva acolo, cel mai probabil vor fi costuri cu utilități și o să întrebe pentru ce a fost folosit, birou, sediu, punct de lucru, a locuit cineva, adică vor investiga aceste lucruri.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:42:12] Am uitat să nu mai zic un lucru foarte important la cota redusă de 5%. Din experiența mea, când îmi căutam o casă acum câțiva ani, am văzut un lucru foarte interesant în piață. Practic la un bun imobil erau scoase atât de multe componente încât ajungeau în final să se încadreze în plafonul de la cursul de atunci era cam 100 de mii de euro. Ce însemnă asta? Unii dintre vânzători încercau să-mi vândă o casă fără ușă la intrare pentru că era considerată opțional. Acest lucru evident are un caracter artificial în măsura în care dezmembrezi din lotul de teren și mai vând separat 50 de metri, atunci era și limita de 250 de metri pătrați de teren. Sau nu includ finisajele sau ușa la intrare, nu văd cum cineva poate folosi o locuință fără ușă la intrare pentru că unul din criteriile pentru aplicarea cotei de 5% este ca acel imobil să poată fi locuit ca atare, nu vorbim de o construcție la roșu, vorbim de un imobil ce poate fi locuit. Erau foarte multe opționale, ce vă pot spune este că dincolo de prețul de 100 de mii de euro pe care-l aplicau pentru a obține 5%, casa așa cum voiam eu ajungea la 140.000 de euro. Deci semnificativ peste acest plafon curent de 450.000 de lei. Aceste lucruri sunt vizibile la nivelul Fiscului. Ar fi bine să nu ne apucăm să desfacem diverse bucăți din imobil artificiali, cum ar fi o bucată de teren sau o parcare chiar din fața casei sau diverse finisaje interioare pentru că la un moment dat Fiscul va veni înapoi cu o decizie de impunere și dobânzi și penalități de întârziere.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:44:01] Mulțumim, Costin, pentru clarificări. Văzusem o afirmație pe chat și te-aș fi rugat să ne spui dacă ești sau nu de acord cu ea. Un utilizator spune că în momentul de față ANAF-ul nu mai înregistrează în scopuri de TVA dezvoltatorii imobiliari ca persoane fizice, înregistrarea în scopuri de TVA se face numai dacă este organizat ca PFA.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:44:24] Aici nu am văzut această abordare în practică până în prezent. Ce aș putea spune este că nu sunt de acord cu ea și să vă dau un exemplu foarte simplu. Dacă vorbim de o persoană fizică ce desfășoară activitate economică ce implică bunuri imobile, eu nu cred că fiscul se va împiedica să impună TVA acelei persoane pentru simplul fapt că nu este PFA. Adică dacă nu ar dori voluntar să înregistreze acea persoană pentru simplul motiv că nu s-a declarat PFA, cu siguranță o va face obligatoriu dacă îl prinde că nu s-a înregistrat el voluntar. Nu știu dacă s-a înțeles foarte bine, deci ce vreau să zic este că dacă într-o inspecție un individ este prins că a făcut tranzacții cu bunuri mobile și nu a declarat TVA-ul, faptul că nu s-a declarat PFA, nu va împiedica fiscul să impună suma și atunci în egală măsură ar trebui să fie lăsat și el individual prin opțiune să meargă să declare de bunăvoie.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:45:23] Și care este momentul de la care începe să datoreze efectiv TVA? Este ce zicea Călin, de la momentul tranzacției?
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:45:31] Depinde, de principiu vorbim de obligația de plată versus de momentul când trebuie să se declare. Regula spune că te declari ca persoană impozabilă la momentul când ai intenția. Dacă eu, Costin, am o intenție să cumpăr un teren de lângă mine și să construiesc un bloc, din momentul acela eu pot să merg să mă înregistrez. Sunt unii care mai amână momentul. Ce e important o dată, să mă înregistrez pentru că beneficiez de deducere la momentul când fac achiziția, chiar dacă încă n-am obligația de plată, dar eu voi fi obligat să plătesc efectiv TVA-ul în momentul în care chiar fac vânzări. Dacă construcția blocului durează un an de zile, aș putea să amân până când chiar ajung să vând. Dar asta m-ar împiedica pe dreptul de deducere pentru achizițiile anterioare. Sfatul meu ar fi de la început, de când vreau să fac proiectul, merg și mă înregistrez. Asta nu înseamnă că voi avea TVA de plată din momentul ăla, înseamnă că voi avea obligația de a depune decont și atât.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:46:28] Și în situația în care ar trebui să mă înregistrez, nu o fac, vine ANAF-ul în control, momentul în care aș datora TVA cum va fi calculat sau raportat la ce?
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:46:37] Va fi raportat la momentul vânzării. Practic avem o regulă care vorbește de faptul generator și exigibiilitatea TVA și ne uităm la momentul tranzacției, dacă am făcut investiția pe o durată de doi ani și abia după doi ani apuc să vând, practic ei vor îmi vor pune TVA de plată de la momentul când voi vinde efectiv. Aici mai e o discuție ca dacă cumva mi-a scăpat acest moment, de principiu fiscul ar trebuit să pună TVA pe vânzări minus TVA-ul aferent investiției. Adică plătesc să plătesc doar diferența între cele două. Nu să am doar TVA de plată și zero TVA dedusă, ar trebui să fie echitabil și să ia în considerare și TVA-ul aferent investiției.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:47:19] Vă propun să trecem la studiile de caz ca să apucăm să le punctăm și pe ele.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [01:47:35] Încercăm așa să fim cât mai sumari, să nu venim cu prea multe detalii, practic doar niște răspunsuri la posibilele întrebări. Prima situație la care ne-am gândit este vorba de o persoană fizică care achiziționează un teren mai mare și ulterior îl vinde parcelat. Ca să vă spun scurt din perspectiva impozitului pe venit și a contribuțiilor, revenind la acel conținut economic de care discutam mai devreme. Dacă eu am achiziționat de exemplu un teren de 7.000 de metri pătrați este cam dificil să argumentez că l-am achiziționat pentru a-l folosi în scop personal. Și l-am parcelat ulterior a câte 650 - 700, până într-o mie de euro, cam 1.000 de metri pătrați, cam asta este practica. Deci aș zice că este un mare risc de reconsiderare a activității și atunci e bine să fim preventivi și să ne înregistrăm astfel încât eventual dacă mai avem și niște cheltuieli să le putem deduce.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:48:45] Are importanță câte parcele vând într-un an? Eu zic din experiența personală cu ANAF când m-am dus și am vândut o mașină și m-au întrebat a câta este, era prima, dar mă gândesc că la fel te-ar întrebat și la un bun imobil.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [01:49:01] Da, este foarte posibil, doar că din perspectiva transferulului de proprietăți imobiliare nu am un număr minim sau o continuitate prevăzută. Este vorba de conținutul economic, dacă pot să dovedesc că de fapt acest scop al achiziționării inițiale nu era de a face venit, atunci da, pot să justific, dar este puțin probabil. Eu am avut o discuție la un moment dat, o dezbatere exact pe acest subiect cu reprezentanții autorităților și s-a insistat foarte mult asupra argumentelor pe care ar putea să le aducă sau poate a documentelor justificative apropo de intenția contribuabilului în cazul unui control. Deci documente sau cum construim noi cazul este foarte important, dar dacă intenția inițială era în scop economic atunci este evident că ar fi venituri din activități independente.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:49:57] Aici la TVA aș mai adăuga că această persoană fizică poate deveni foarte ușor persoană impozabilă, deci la fel ca orice altă societate din perspectiva TVA în măsura în care vinde mai mult de o parcelă pe an, dar ar trebui să ne mai uităm în continuare dacă vinde acea parcelă, să zicem că vinde două, dacă vorbim de un teren construibil sau nu, iar acest lucru rezultă din certificatul de urbanism. Deci practic în funcție de ce scrie acolo dacă vând două parcele într-un an ar trebui să plătesc și TVA, dacă vorbim de un teren neconstruibil pentru care nu s-a depus opțiune de taxare, chiar dacă persoana fizică devine persoană impozabilă, nu are obligații de TVA pentru că e o scutire.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [01:50:49] O persoană fizică achiziționează un teren și construiește un bloc de 5 etaje spre vânzare. Din nou, conținutul economic contează foarte mult și pe aceeași speță am avut o dezbatere cu reprezentanții de la autoritățile fiscale, eu încercând să justific faptul că legislația nu este extrem de clară în cazul în care vine un control. Conținutul sau intenția mea inițială s-ar putea să nu fie una economică și am luat chiar un exemplu personal poate s-ar întâmpla în 10 ani de acum încolo. Cumpăr un teren, vreau să construiesc un bloc de 5 etaje, să ne rămână nouă un apartament, am două fete cărora să le dau câte un apartament și îi am și pe părinți pe care care aș vrea și pe ei să-i am aproape. Deci am practic 5 etaje și un apartament pe fiecare etaj. Intenția mea economică sau intenția mea inițială nu era una de a face venit, era strict de a folosi întregul bloc în scop personal. Sigur, un copil pleacă din țară, celălalt se mută și nu vrea să stea la bloc, părinții și ei decid să rămână acolo unde locuiesc și ajung să vândă acel bloc de 5 etaje și sigur că și vând contracte separate. Există un risc ca ANAF să sesizeze faptul că am mai multe tranzacții și să se inițieze un control la nivelul meu personal. Aici legislația nu este clară, dar din punctul meu de vedere atâta timp cât ai argumente și totuși se poate justifica intenția inițială, e posibil să te judeci cu ANAF-ul pe o perioadă de 9 ani cum zicea și un participant, dar eu cred că aici se poate susține că nu ar trebui să fie o activitate independentă. Dar dacă sigur intenția inițială era economică, deja știți răspunsul.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:52:58] Aici tot legat de intenție la TVA, de principiu ce a zis, Stela, la primul scenariu în care Stela se gândea că are o familie numeroasă și să o reunească pe toată într-un singur imobil este un scenariu de utilizare personală. La ce trebuie să fiți atenți în măsura în care folosiți astfel de scenarii, ele trebuie să corespundă cu realitatea pentru că s-ar putea ca Fiscul să găsească la un moment dat un anunț de vânzare pentru apartamentele respective printr-o agenție imobiliară, caz în care se cam contrazice cu intenția de a folosi în interes personal. Dar să zicem că de la început Stela chiar a dorit să aibă o folosință personală a imobilului, la această intenție trebuie să fim atenți este că se poate schimba. Adică intenția inițială poate suferi modificări, iar în momentul în care Stela se decide să vândă 4 etaje din acel imobil, putem vorbi de o altă intenție de activitate economică și nu înseamnă că dacă inițial am avut o intenție, ea rămâne așa pentru toată viața. Deci în măsura în care mă răzgândesc și îmi dau seama că copiii mei, părinții mei nu vor să locuiască în acel imobil și mă apuc și-l vând, e foarte greu de argumentat că vorbim de o utilizare personală din perspectiva TVA și merge mai degrabă spre activitate economică.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:54:15] Deci cu aș vrea eu să rămâneți din exemplul acesta ar fi că intenția trebuie judecată pe toată durata existenței bunului imobil până când îl vând. Deci practic la momentul când am tranzacția, deja vorbesc de o activitate economică și de altă intenție față de momentul când am conceput respectivul imobil, când l-am proiectat în capul meu.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [01:54:35] Și, Costin, dacă poți tu să acoperi următorul studiu de caz.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:54:45] Societatea dezvoltă un proiect rezidențial în stadiu la gri, imobilele sunt livrate de societate către persoana fizică, acționarul principal al societății care finalizează proiectul și vinde imobilele finalizate. Ok, ce avem aici, avem o societate care face un proiect rezidențial și îl construiește până la momentul când este la gri. Totul bine bine până aici, este persoană impozabilă, își poate deduce TVA aferent investiției, iar la momentul când vinde la gri, dacă cumpărătorul este înregistrat în scopuri de TVA, vorbim de taxare inversă. Dacă nu este înregistrat în scopuri de TVA, colectează 19% și asta e tot pentru societate.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:55:27] În schimb, ne putem întreba de ce o societate duce un proiect rezidențial în stadiul la gri și renunță la investiție în momentul respectiv transferându-l spre o altă persoană care deși este o persoană afiliată, juridic vorbim de o persoană separată, chiar dacă este acționarul principal al societății. Ce vă pot spune este că același lucru s-au întrebat și cei de la Fisc și deși din perspectiva TVA nu putem vorbi de o diferență fundamentală de taxare pentru că la momentul când acest acționar finalizează imobilul și îl vinde cu cota redusă de 5% cel mai probabil, ținând cont de caracteristicile imobilului, în materie de TVA nu vorbim de o diferență fundamentală. În principiu ambele stadii și cel la gri și cel la gata sunt taxate, fiecare cu cota de TVA. Problema care se poate pune din perspectiva TVA și mai ales din perspectiva impozitării indivizilor despre care o să ne spună Stela, ar fi dacă cumva aceasta vânzare are un caracter artificial.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:56:31] Ce vă pot spune este că într-un caz similar cei de la Fisc au considerat că ar trebui să nu fie luată în considerare această vânzare și că de fapt societatea a fost păgubită de obținerea profitului integral aferent acestui proiect, deci practic ce voiau cei de la Fisc este să interzică vânzarea la stadiul la gri și societatea însăși să fie cea care vinde apartamentele gata finisate la prețul respectiv. Aici susținerile Fiscului au fost mă rog, parțial ușor de demontat pentru că în realitate vânzarea la stadiul la gri a fost făcută o dată în taxare și a doua oară la prețul pieței. Practic s-a făcut o evaluare la momentul când a fost vândut și practic societatea a obținut un profit, nu atât de mare pe cât l-ar fi putut obține dacă îl vindea finisat, dar a obținut profit la prețul pieței.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:57:26] Un alt lucru de care Fiscul nu a ținut cont în argumentarea sa este faptul că societatea nu putea să vândă imobilul finisat fără investiție suplimentară. Deci practic cumva ei au asimilat costul de investiție până la gri cu costul total al investiției, au comparat un preț de vânzare la gata cu o investiție în construcție la gri. Cumva de multe ori Fiscul construiește un caz care să-l avantajeze fără să țină cont de toate realitățile acestea.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:57:59] Din nou, din perspectiva TVA nu ar fi trebuit sa fie niciun prejudiciu la bugetul de stat, dar ce au zis ei este că de fapt societatea nu a colectat TVA pe întreaga valoare pentru că trebuia să vândă la prețul de finisaj și nu la prețul de gri, iar tranzacția între societate și partea afiliată nu voiau să ia în considerare ceea ce ar fi atras nedeductibilitatea de TVA pentru cumpărătorul acționar al societății.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:58:27] Ce vă pot spune este că cumva TVA-ul a fost un factor secundar în această tranzacție, dar s-au legat și de el. Ce i-a determinat să ia această măsură împotriva acestui gen de tranzacții și de asta vă zic că trebuie să ne uităm foarte atenți când împărțim o tranzacție dacă cumva are caracter artificial sau nu, pentru că din perspectiva impozitării individului și a impozitului pe profit era o diferență majoră și aici o invit pe Stela să povestească.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [01:58:54] Eu nu aș insista pentru că nu mai avem timp, doar aș spune că a fost evident o clasificare a tipului de venit și bineînțeles cu niște obligații fiscale destul de materiale.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [01:59:14] Da, este un caz de care m-am ocupat eu și ce vă pot spune este că diferența între impozitul plătit la notar versus un impozit pe venit declarat ca activitate economică este una fundamental diferită și foarte mare ceea ce a atras atenția Fiscului și nu doar că a atras atenția Fiscului doar pe acest gen de venit, dar s-au legat și de TVA în cascada.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:59:44] Hai să expunem pe scurt și ultimul studiu de caz, să vedem ce putem spune aici așa în două trei cuvinte.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [01:59:51] L-aș lăsa pe Costin în cazul în care e ceva de menționat pe partea de TVA pentru că din perspectiva impozitării persoanei fizice din nou, e un caz specific unei activități care ar trebui să fie percepută ca fiind una economică.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [02:00:11] Da, aici vorbim de o persoană fizică ce achiziționează apartamente, le renovează și ulterior le vinde sau le dă spre chirie. În măsura în care vorbim de o activitate cu caracter continuu, putem discuta despre o persoană impozabilă, aceasta persoană fizică, ce e foarte important de observat aici este că dacă achiziționăm apartamente care necesită renovare cel mai probabil sunt apartamente vechi, deci destul de probabil o să iau fie de la indivizi care nu aplică TVA, fie o să le iau în scutire sau poate fi și situația de taxare. La momentul renovării voi avea o investiție, voi cumpăra materiale poate niște servicii de manoperă și alte lucruri, ceea ce generează un TVA deductibil, iar la momentul vânzării ar trebui să mă uit dacă cumva investiția în ele depășește 20%, respectiv 50% din valoarea lor. Dacă am această depășire, mai ales de 50% deja devine nou. Dacă investiția este sub 50%, apartamentul este în continuare vechi și nu am o problemă în sensul că pot aplica în continuare scutirea.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [02:01:13] Deci la momentul când le revând trebuie să mă uit dacă cumva apartamentul în urma investiției se califică pe criteriu de TVA ca fiind nou. Dacă da, va trebui să le taxez la vânzare cu 5% sau 19% în funcție de valoarea lui și de aplicabilitatea cotei reduse în cazul individului adică trebuie să avem un beneficiar individ sau pot aplica scutirea. Scutirea o pot aplica dacă apartamentul este vechi, rămâne în continuare vechi, să zicem că l-am văruit, am schimbat niște uși, dar este ceva imaterial, în acest caz vorbim de o locuință veche pentru care se aplică scutirea, iar la închiriere prin natura ei a închirierii, ea este scutită cu opțiune de taxare. Dacă investitorul nu dorește să taxeze chiria, rămâne în continuare scutită fără nicio implicație de TVA, din nou, chiar dacă investitorul este persoană impozabilă.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [02:02:04] Apropo de cheltuieli, în momentul în care renovezi niște apartamente este evident că suporți foarte multe cheltuieli. Dacă de exemplu s-a întâmplat să nu vă înregistrați, păstrați toate documentele care au fost la baza renovărilor, toate cheltuielile care sunt justificate prin acele documente. În cazul în care se reclasifică un venit și să presupunem că nu ați decis să dați curs unei conformări voluntare, toate acele documente ar trebui în mod normal să fie considerate în cazul în care se reconsideră venitul. Nu este ceva prevăzut expres de lege, dar considerăm că în cazul în care există o astfel de reclasificare, organul fiscal ar trebui să accepte și să admită toate documentele care reprezintă cheltuielile și care ar fi în mod normal deduse la determinarea bazei impozabile.
Costin Manta - Director Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, Taxe Indirecte - EY Româania [02:03:03] Același lucru e valabil și la TVA unde avem o prevedere mai generoasă care recunoaște obligativitatea organelor de inspecție fiscală de a ține cont de acele documente. Problema este că dacă nu le-am păstrat există caz al Curții Europene de Justiție care spune că Fiscul nu poate fi obligat să estimeze investiția, trebuie dovedită cu documente. Deci exact sfatul Stelei, păstrați documentele.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [02:03:29] Vă mulțumim foarte mult pentru clarificări! Eu vă mulțumesc, tema este extrem de complexă. Pot doar să sper că o să ne revedem și poate refacem întâlnirea asta, ne concentrăm pe alte situații atunci și mai lămurim din chestiunile astea.
Stela Andrei - Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale - EY România [02:04:35] Mulțumim și noi, Roxana! Și le mulțumim tuturor participanților!
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [02:04:40] La revedere!