De asemenea, APIA anunță că, doar în cazuri excepționale, rentierii care nu au posibilitatea de a transmite electronic documentele se pot prezenta fizic la centrele APIA pentru a le depune, cu condiția de a respecta măsurile stabilite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Concret, vor fi trimise la APIA prin mijloace electronice, poștă sau curier toate documentele necesare depunerii declaraţiilor de vizare, care sunt, mai exact, copie card/buletin de identitate, pașaport, contractele de arendare, deciziile de la comisiile de expertiză medicală grad I sau II, decizia pentru limită de vârstă (dacă e cazul), dovadă cont bancar activ, procură notarială etc.
Atenție: După cum anunță APIA, în cazul în care se constată că datele declarate de solicitanţi nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului.
Conform Legii 247/2005, renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie acord cu un investitor, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1^3) din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere.
La articolul 4 alin. (1^3), Legea nr. 1/2000 stabilește că “[p]entru terenurile preluate de stat de pe care investițiile au fost vândute cu respectarea legii, foștii proprietari pot opta pentru alt amplasament, acceptat de aceștia, sau pentru despăgubiri plătite fie de către investitor, fie de către stat”.
Valoarea rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan înstrăinat ori pentru care s-a încheiat acordul cu investitorul şi echivalentul a 50 euro/an pentru fiecare hectar de teren arendat din extravilan.
Pentru suprafeţele mai mici de un hectar, suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul.
Apoi, rentier agricol poate fi, potrivit Legii 247/2005:
- persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani care nu are și nu va deține în proprietate, cumulate în timp, mai mult de zece hectare de teren agricol extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau le arendează, total ori parțial;
- persoana pensionată pe caz de boală, gradele I și II, care, chiar dacă nu a împlinit vârsta de 62 de ani, își dovedește incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiză medicală, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu excepția celei ce aparține categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar în decizie se consemnează "nerevizuibil", și care înstrăinează prin acte între vii, arendează terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie un acord cu un investitor.
Comentarii articol (1)