- Criterii și teme de investiții pentru BERD ca acționar minoritar în companii antreprenoriale;
- Programul BERD de susținere a IMM-urilor prin facilitarea accesului la expertiza locală și internațională;
- Oportunitati de finanțare directă a IMM-urilor românesti de către BERD.
- Daniela Marin, Principal Manager, SME Finance & Development, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
- Florin Vișa, Principal Banker, Investiții Directe (Private Equity), Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
- Cristina Savu, Associate, SME Finance & Development, Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
- Razvan Albu, Associate Banker, SME Finance & Development, Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Când a avut loc evenimentul: Joi, 1 aprilie 2021.
Timecode: 00:00:00
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:00:08] Bună dimineața și bine ați venit la webinarul avocatnet.ro premium. Ne întâlnim aici, de câteva ori pe lună, cu invitați importanți și cu subiecte care ajută afacerile dumneavoastră. Voiam să punctez un lucru pentru că astăzi se întâmplă ca eu webinar-ul la care tocmai participați este webinar-ul cu numărul 50 din istoria noastră, organizat pentru audiența serviciului premium de la avocatnet.ro. Am început organizarea lor anul trecut, cu puțin înainte de pandemie și e un punct important în evoluția noastră, motiv pentru care aș vrea să vă mulțumesc fiecăruia dintre dumneavoastră pentru faptul că participați la aceste evenimente și că sunteți abonatul nostru. Și în același timp să mulțumesc celor peste 40 de companii care au trimis lectori la noi, o să enumăr câteva, pentru că nu vreau să vă rețin atenția cu un șir foarte lung de nume, EY România, Deloitte, Darian DRS, Privacy On, sunt foarte multe companii, unele foarte mari, altele cu expertiză nișată pe anumite tipologii de conținut și de experiențe. Le mulțumim pentru faptul că au avut încredere în noi și că au oferit abonaților noștri în cadrul acestor webinarii o parte din experiența dumnealor.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:01:34] Astăzi tratăm un subiect foarte important pentru companiile din România, vorbim despre oportunitățile de finanțare și accesul la consultanță pentru companii mici și mijlocii. Împreună cu unul dintre, sper să greșesc, cei mai importanți investitori din România, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, îi avem alături de noi pe doamna, Daniela Marin, Principal Manager, SME Finance & Development de la BERD. Daniela coordonează echipa BERD, SME Finance & Development din România din 2008, timp în care BERD a ajutat aproape o mie de companii mici și mijlocii din România să acceseze servicii de consultanță și să își transforme afacerea. O să vedeți, ideea asta cu serviciile de consultanță este foarte importantă și o să vă povestească mai multe invitații de astăzi despre programul respectiv.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:02:24] Sorin Vișa, Principal Banker, Investiții Directe, Private Equity la BERD este responsabil de investiții sub forma de participații la capitalul firmelor din România și Bulgaria. După 20 de ani de tranzacții și investiții în regiune, dar și ținând cont de propriile experiențe antreprenoriale, Florin, cunoaște bine mediul de afaceri și antreprenorii locali.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:02:43] Răzvan Albu, Associate Banker, SME Finance & Development la BERD este un economist cu peste 15 ani de experiență domestică și internațională în corporate commercial banking, s-a alăturat echipei BERD la finalul anului 2019 și acoperă segmentul de finanțare a IMM-urilor în România. Printre punctele sale forte se numără finanțarea structurată, managementul riscului și analiza financiară. O să începem cu doamna, Daniela Marin, căreia îi și dau cuvântul, pentru că ar trebui să aflăm mai multe despre acest program.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:03:41] Mulțumesc frumos, Alin, pentru invitație, pentru introducere, pentru oportunitatea pe care avocatnet.ro ne-a oferit-o de a prezenta celor care ne urmăresc astăzi într-un număr semnificativ. Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a prezenta instrumentele pe care BERD le pune la dispoziția IMM-urilor. Ai spus esența, ca să zic așa, în introducerea ta, cam ceea ce aș vrea să rețină cei care ne urmăresc astăzi, la finalul prezentării mele dacă rețin ce ai spus tu, eu sunt mai mult decât mulțumită pentru că după aceea cei interesați ne pot găsi la datele de contact care vor fi disponibile în prezentarea care va fi distribuită la finalul evenimentului.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:04:35] Așa cum spuneai, sunt principalul manager și lucrez la BERD din 2008, este o perioadă semnificativă și în prezent coordonez programul Advice for Small Business, un program dedicat exclusiv IMM-urilor. Așa cum spuneai, BERD, este unul dintre cei mai importanți investitori în România, perspectiva din care BERD este foarte bine cunoscut, este cunoscut ca unul din finanțatorii principali ai proiectelor mari de investiții din 1991, de când BERD se află în România a investit aproape 8,8 miliarde de euro în peste 460 de proiecte de investiții, marea lor majoritate peste 70% în sectorul privat.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:05:28] Din păcate, BERD, însă este mai puțin cunoscut, foarte puțin cunoscut aș putea să spun pentru activitatea sa directă și implicarea sa directă în sectorul IMM-urilor. Avem în cadrul BERD câteva instrumente care sunt special concepute și dedicate IMM-urilor, instrumente pe care o să le prezentăm astăzi, unul dintre ele este Programul Advice for Small Business. Este programul pe care vă spuneam că eu îl coordonez. Pe lângă acest program, mai avem și câteva instrumente de finanțare directă pe care colegii mei, Răzvan și Florin, le vor prezenta mai departe.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:06:07] Revenind asupra acestui program, Advice for Small Business, poate că prezentarea o să vi se pară puțin prea tehnică și puțin prea încărcată, ceea ce aș vrea să se rețină din această prezentare este cum spuneam, ce a prezentat Alin foarte pe scurt și anume, că acest program este dedicat exclusiv IMM-urilor. El este menit să faciliteze accesul antreprenorilor locali la expertiză și consultanță în scopul de a-i ajuta să se dezvolte și a deveni mai competitivi și ca să își ducă afacerile la nivelul următor.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:06:39] Sprijinul nostru are două componente de bază, pe de o parte ajutăm antreprenorii locali să-și identifice zonele vulnerabile și respectiv, nevoile de consultanță și expertiză externă, să găsească consultanții sau experții potriviți, fie că vorbim de consultanți locali sau experți internaționali și de asemenea, le oferim finanțare nerambursabilă care variază între 70 și 88% din costul proiectelor de consultanță.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:07:10] Cu alte cuvinte, pe scurt, ajutăm antreprenorii locali să implementeze proiecte de consultanță care să-i ajute să își dezvolte afacerea și îi ajutăm pe tot fluxul de la identificarea nevoii, găsirea consultantului și le oferim și finanțare nerambursabilă pentru a putea suporta mai bine costul proiectului de consultanță.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:07:31] Pe lângă aceste proiecte de consultanță cu consultanți locali sau experți internaționali, mai avem și alte instrumente la dispoziție în cadrul programului nostru, mai avem programe de mentorat dedicate antreprenorilor locali în special dedicate sprijinirii femeilor în afaceri. Avem programe de training dedicate atât antreprenorilor, cât și consultanților, avem un program de Star Venture care este dedicat companiilor la început de drum. Acest program în România începe să fie lansat, să fie pregătit, de fapt, anul acesta urmând să fie lansat și disponibil antreprenorilor locali, companiilor start up de anul viitor. De asemenea, organizăm vizite pentru facilitarea cooperării și parteneriatelor cu alte țări. Anul acesta am selectat deja nouă companii din România care vor participa într-o vizită, bineînțeles, virtuală, în Uzbekistan încercând să capitalizăm pe resursele și personalul și colegii noștri și experiența noastră din celelalte țări de operațiuni, deoarece programul acesta se derulează în 30 de țări din Europa, Asia Centrală și Africa de Nord.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:08:48] Vizavi de proiectele de consultanță, sigur nu aș intra în detalii, o să găsiți pe slide, sunt două categorii în funcție de consultanții care participă, sunt proiecte implementate de consultanți locali și proiecte implementate de experți internaționali. Ariile de expertiză pe care le acoperim prin proiectele pe care le implementăm sunt foarte vaste, acoperind toate zonele de expertiză externe de la strategie de la marketing, organizare, operațiuni, guvernanță corporativă, management financiar, proiecte tehnice, de arhitectură, studii de fezabilitate, audituri energetice, deci practic toate zonele de expertiză care sunt necesare la un moment dat unei companii în funcție de problemele cu care se confruntă sau de nivelul de dezvoltare la care se află, acestea pot fi acoperite cu proiecte de consultanță implementate cu sprijinul nostru.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:09:48] Mie mi se pare foarte important de punctat ai spus tu acum pentru că sunt foarte puține programe de finanțare care îți oferă o arie atât de largă de finanțări pentru diverse domenii. De regulă, investițiile sunt axate pe niște lucruri destul de clare atunci când vorbim de programele oficiale, nu știu cum să le spun, de finanțare, iar ce faceți voi aici, de la strategie, marketing, organizare, operațiuni și așa mai departe, toate lucrurile astea sunt vitale pentru companii și puține dintre ele au acces la genul de consultanță pe care o oferiți voi prin intermediul programelor pentru că aveți o serie de consultanți agreați, pe care voi îi considerați că livrează suficient de bine, nu orice consultant din piață poate să livreze prin programul acesta și prin intermeldiul acelor consultanți practic se generează know-how relevant pentru companiile care participă, nu doar se învârt niște bănci și atât.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:10:42] Da, e foarte important. Mulțumesc frumos că ai subliniat acest aspect, de asemenea foarte important, și am omis să spun că într-adevăr aceste proiecte de consultanță locale sunt implementate, sigur nu de noi, că nu avem noi toată expertiza necesară, sunt implementate de firme de consultanță locală. În acest moment avem în baza de date peste 300 de firme de consultanță locală pentru a putea participa la implementarea de proiecte, aceste firme urmează un proces de precalificare în urma căruia prin care noi vrem să ne asigurăm că au expertiza necesară și experții necesari pentru a implementa cel puțin în mod satisfăcător proiectele de consultanță. Suntem deschiși tuturor firmelor de consultanță, cei care vor să se alăture bazei noastre de date sunt invitați să o facă.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:11:32] Programul în sine este un instrument de vânzare pentru firmele de consultanță, deci în mod indirect ajutăm semnificativ și industria de consultanță din România. Peste aproape 90% din proiectele de consultanță pe care noi le implementăm prin programul acesta în România sunt implementate de firme de consultanță locală și vă spun cu sinceritate că din 2008 de când coordonez acest program am observat că standardele Consultanților din România sunt ridicate, au crescut gradual de la an la an, iar în acest moment avem experți și consultați pe piața locală care au o expertiză la standarde absolut internaționale, iar experți și consultanți din România participă cu succes ca experți internaționali în proiecte de consultanță din alte țări. Și așa cum spuneai, acoperim toate ariile de expertiză pentru că avem consultanți foarte buni în toate aceste zone de expertiză.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:12:28] Și mai e ceva ce vreau să te întreb, oamenii sunt obișnuiți cu fonduri europene sau cu fonduri naționale care se deschid la 1 aprilie se închide peste trei luni sau patru luni. La voi e un continuu, deci cumva, teoretic cel puțin, se pot depune cereri pentru genul ăsta de program tot timpul anului, nu?
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:12:52] Da, așa este, deci noi funcționăm continuu din 2008 nu am avut nicio întrerupere în activitatea noastră datorită sprijinului donatorilor programului pentru că aceste fonduri nerambursabile de care vă spuneam mai devreme sunt puse la dispoziție de donatori, BERD contractează donatorii în toate țările, de cele 30 de țări în care vorbeam, contractează donatori care își manifestă interesul de a finanța program în anumite țări. În acest moment în România avem 3 donatori, avem Uniunea Europeană în cadrul programului Orizont 2020, avem de asemenea, Banca Europeană de Investiție în cadrul programului tot cu fonduri de la Uniunea Europeană, prin Advisory Hub și avem de asemenea, o mică finanțare pentru sprijinirea femeilor în afaceri de la guvernul coreean.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:13:44] Noi ne asigurăm ca atunci când fondurile dintr-un anumit acord de donații a ajuns spre final să găsim alți donatori astfel încât programul să funcționeze în mod continuu. Deci nu există nicio întrerupere. Anul trecut pe fondul crizei a fost un an de vârf, am avut record în ceea ce privește interesul manifestat pentru consultanță, ceea ce ne bucură și confirmă ce am citit și în presă, că criza aceasta actuală pe care o depășim, pe care o parcurgem care a fost generată de criza medicală și care a rezultat într-o criză economică, a fost suportată mult mai bine de mediul economic, probabil pe baza lecțiilor învățate în criza anterioară. Companiile nu au stat degeaba, s-au preocupat să găsească soluții. Progresul realizat în tot ce înseamnă digitalizare am înțeles că a fost mult accelerat, s-a realizat în câteva luni un progres care în ritmul normal s-ar fi realizat în câțiva ani.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:14:45] Deci există o dinamică și există o maturitate a mediului privat din România care le-a permis să depășească mult mai ușor criza și din câte am văzut opiniile exprimate de economiștii din România și nu numai din România, este posibil ca această criză să fie depășită și să ne întoarcem, să zicem așa, la normal în 2022.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:15:18] Ideea e așa, să zicem că eu sunt o companie din România și aș vrea să aplic la lucrul ăsta, îmi poți spune foarte pe scurt cam ce ar trebui să fac? Ar trebui să intru la voi pe site sau să vă dau un e-mail și să îmi declar intenția să particip, nu?
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:15:37] Da, așa este, în mod practic cred că aceasta este întrebarea esențială la care trebuie să răspund și pe care cei care ne ascultă și ne urmăresc astăzi ar trebui să o rețină. Dacă cineva este interesat să implementeze un proiect de consultanță în oricare din zonele acestea care care sunt prezentate pe slide, trebuie să facă un pas simplu, să intre pe site-ul nostru care este pe slide, www.knowhowromania.ro. Acolo este o pagină dedicată IMM-urilor unde este procesul descris pas cu pas. Primul pas pe care trebuie să îl parcurgă este să completeze o cerere de finanțare care este foarte simplă, are o pagină, o pagină și jumătate în funcție de cât vor să detalieze, în care trebuie să își treacă datele de identificare ale companiei, nevoia pur și simplu în câteva cuvinte, care este nevoia de consultanță pe care au, dacă au identificat o firmă de consultanță în acest sens și cam atât. De acolo, mai departe procesul este coordonat de noi. Mai sunt acolo câteva documente pe care trebuie să le trimită ulterior, deci pe baza cererii, noi verificăm eligibilitatea companiei și dacă compania este eligibilă, mergem mai departe, iar procesul mai departe este asistat.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:16:52] Principiul pe care ne ghidăm în acest proces este că noi nu respingem niciodată companii pentru că nu au completat hârtiile, atâta timp cât vorbim de o afacere care este viabilă, are posibilitate de scalare, ne interesează foarte mult viabilitatea și posibilitatea de scalare a unui business, a unei afaceri și îndeplinește criteriile de eligibilitate, iar proiectul pe care dorește să îl implementeze cu sprijinul nostru este un proiect care are sens, cu siguranță primește sprijinul nostru, deci asta este garantat. Niciodată nu respingem companii pentru că nu știu ce nu au trecut într-un document.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:17:33] Și procesul este simplu, dacă proiectul are sens, cum spuneam, condițiile sunt îndeplinite, documentele care sunt simple sunt trimise de companie, în aproximativ 3 - 4 săptămâni proiectul primește aprobare din partea noastră și ca să își facă o idee cei care ne ascultă, documentele, ca să nu se sperie că e vorba de vreun dosar, documentele sunt foarte simple, deci vorbim de documente care în principal sunt disponibile, nu presupun un timp pentru pregătirea lor, este vorba de certificat constatator ca să vedem capitalul că este de origine locală, ne interesează bilanțul pe ultimii doi ani ca să vedem că într-adevăr așa cum spuneam este un business viabil și sustenabil, o scurtă descriere a companiei de o pagină, o pagină și jumătate și un document care este cel mai important, dar pe care îl pregătim împreună, noi compania și firma de consultanță pe care o alegem, de fapt compania o alege în principal, este documentul terms of reference, acesta este un document în care este descris proiectul într-un format al nostru standard, este adevărat că este limba engleză, dar îl putem pregăti noi împreună cu compania atâta timp cât avem o ofertă sau o structură a serviciilor de consultanță agreată, după aceea o descărcăm în acel format al nostru de terms of reference care mai departe urmează procesul de aprobare intern, la noi limba oficială fiind limba engleză, automat trebuie să avem acel document în limba engleză. Deci acestea sunt documentele.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:19:15] Mai e o întrebare, spune cineva, dacă înființează o firmă nouă, eu cred că ce ai spus tu mai devreme e relevant, bilanțul acela pe ultimii doi ani impune cumva o condiție, nu?
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:19:29] E foarte bună întrebarea. În mod normal noi lucrăm cu companii, cu afaceri care sunt cumva validate în piață și au o oarecare maturitate măcar de doi ani. Există însă posibilitatea acum în mod special prin acordul pe care îl avem cu Uniunea Europeană menționat mai devreme, Horizon, care este foarte mult concentrat pe inovare, să finanțăm și start-up-uri. Deci în mod excepțional companiile, dar numai companiile care îndeplinesc criteriile de inovare, avem niște criterii de inovare suplimentare, pot obține sprijinul nostru chiar dacă nu au doi ani de activitate, sunt la un început de drum.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:20:09] Și e important să aibă profit, presupun, în anii ăștia sau măcar să arate viabilitatea.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:20:15] Exact, o afacere poate să fie viabilă chiar dacă în ultimul an nu a înregistrat profit. Deci ne uităm cumva în context, nu este o profitabilitate obligatorie, dar cum spuneam, am avut companii care nu au avut profit într-un anumit an și nu le-am respins din acest punct de vedere atâta timp cât s-a dovedit, uitându-ne la istoric și la context, am putut concluziona că este o afacere viabilă.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:20:58] Cea de-a doua categorie, că spuneam că sunt proiecte cu consultanți locali și proiecte cu experți internaționali, deci avem categoria proiectelor implementate de experți internaționali, aceste proiecte sunt dedicate companiilor mai mari, proiectele în sine sunt mai complexe, se implementează într-o perioadă de un an, un an și jumătate, suntem mai selectivi în ceea ce privește companiile care beneficiază de astfel de proiecte.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:21:24] Ele reprezintă, proiectele acestea, cam 10% din portofoliul nostru de proiecte anual sau total de proiecte, spre deosebire, de asemenea de prima categorie de proiecte de consultanță locale acestea sunt proiecte mai degrabă de mentorat. Deci vorbim de un transfer de expertiză și know-how de la experți care au expertiză în sectorul de activitate al companiei beneficiare, iar acești experți individuali, selectați cum spuneam, pe baza profilului lor și a expertizei acumulate în sectorul de activitate al companiei beneficiare, în funcție de obiectivele strategice pe care le agreem între managementul companiei beneficiare și expert, acest expert, practic, mentorează managementul pe o perioadă de un an, un an și jumătate în atingerea acelor obiective strategice. Sunt proiecte, sigur și mai scumpe, costul mediu al lor este undeva la 45 și ajunge și la 60 de mii de euro, depinde de complexitatea proiectului. Deci contribuția companiei beneficiare în acest cost este mai mică decât în cazul proiectelor de consultanță locală este doar între 12 și 22%.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:22:35] Restul costului îl suportăm noi și aici avem o bază de experți de peste 2.000 de experți internaționali care sunt selectați de colegii noștri de la Londra, cum spuneam, în funcție de experiența lor în anumite sectoare industriale.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:23:01] Eu am înțeles că aveți cumva programe care-i ajută pe oameni să găsească consultanță de la consultanți din România sau mă rog, consultanți locali să le zicem, nu știu dacă din România e cea mai bună în exprimare și programe care-i ajută să găsească consultanță de la consultanți internaționali. Diferența este că mărimea sau alura să zicem, companiilor care au nevoie de consultanță internaționali este privită altfel.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:23:26] Așa este pentru că efortul, resursele angajate sunt mai mari și este vorba și de a identifica acele companii care să fie capabile să aibă capacitatea de a absorbi această expertiză, acest program de mentorat care nu este ușor de parcurs, este un program de un an, un an și jumătate în care la aproximativ două săptămâni, o lună există interacțiune cu expertul respectiv și obiectivele pe care le setează la început trebuie urmate, adică managementul respectiv trebuie să se angajeze în acest proces. Transformarea este semnificativă în urma acestui proces de un an, un an și jumătate, dar angajamentul companiilor este foarte important și ne interesează aici cum spuneam, companii care au peste 10 milioane de euro cifră de afaceri de preferat și care au intenția de a deveni jucători cumva regionali sau globali. Îi ajutăm foarte mult mai ales în direcția aceasta de dezvoltare regională de a pătrunde pe piețe noi. Este unul din obiectivele principale pe care le urmărim în aceste programe de expertiză cu experți internaționali.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:24:32] Aici este schema de finanțare, n- am să insist, așa cum spuneam, 30% este contribuția companiilor în cazul proiectelor de consultanță locale care oricum sunt mai ieftine în jur de 13.000 de euro este costul mediu pe portofoliul nostru, iar pe proiectele internaționale în funcție de cifra de afaceri între 12 și 22%.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:24:55] Acestea sunt criteriile de eligibilitate, spuneam că ne adresăm IMM-urilor conform definiției europene, dar în mod excepțional putem lucra și cu așa zisele companii cu până în 3.000 de angajați, mai ales că România este o piață intensivă din punct de vedere al forței de muncă. Ne interesează companii care sunt deținute de antreprenori locali sau dacă nu antreprenori locali, să fie deținute de persoane fizice sau juridice din țările noastre de operațiuni care sunt disponibile pe site-ul nostru.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:25:32] Toate sectoarele de activitate cu excepția celor care sunt interzise de majoritatea organizațiilor, vorbim de băuturi puternic alcoolizate, jocuri de noroc, armament și așa mai departe. Aș puncta, foarte important, partea de integritate, deci ne interesează integritatea companiilor cu care lucrăm de ambele părți, atât companiile beneficiare trebuie să respecte standardele de integritate, cât și companiile și consultanții. Deci ca să își facă o idee cei care ne urmăresc, fiecare consultant care participă la implementarea unui proiect de consultanță pentru fiecare proiect de consultanță implementat trebuie să semneze o declarație de integritate care pentru noi este foarte importantă.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:26:17] Criteriile de inovare, cum spuneam, acestea sunt pentru start-up-uri. Dacă vorbim de start-up-uri, ele pot fi eligibile dacă îndeplinesc criteriile de inovare pe care le avem aici, cele care sunt cele mai comune, dar pe site-ul nostru sunt prezentate în întregime, ele par niște criterii destul de selective așa, dar de când avem acest program în România de trei ani, acesta este al treilea an, experiența ne arată că sunt foarte multe companii inovatoare în România. Când am lansat acest program cu Orizont 2020 am crezut că nu vom găsi prea multe companii inovatoare, însă m-am înșelat, sunt foarte multe și cred că dacă am avea capacitate mai mare de implementare, cu siguranță am putea face mult mai mult în această zonă.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:27:08] Dar dincolo de aceste criterii aș vrea să punctez, așa cum spuneam, că ne interesează companiile, ne interesează business-urile viabile, scalabile, iar acolo unde vedem dinamism din partea companiei și angajament din partea antreprenorilor ne interesează o colaborare pe termen lung, adică vrem să participăm alături de companie la îndeplinirea planului de dezvoltare, să contribuim punând la dispoziție toate instrumentele pe care noi le avem pentru IMM-uri.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:27:37] Aici sunt câteva date statistice care zic eu că sunt importante pentru a înțelege care este impactul și mă rog, cam cum funcționează acest program din 1993 de când programul funcționează în România, coordonat de la Londra, iar din 2006 cu prezență locală. Până în momentul de față am sprijinit aproape 1.000 de companii să implementeze proiecte de consultanță.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:28:03] Aceste companii totalizează peste 3 miliarde de euro cifră de afaceri, deci vorbim totuși de o contribuție semnificativă la economia României a acestor companii pe care noi le sprijinim și peste 42.500 de angajați, iar fondurile nerambursabile, granturile plătite de BERD în proiectele de consultanță pe care le-au implementat aceste companii depășesc 15 milioane de euro.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:28:29] După cum se vede în aceste două grafice, schimbarea pe fondul de criză există, deci, mă rog, toate sectoarele sunt destul de bine reprezentate în portofoliul nostru, interesantă schimbarea în ceea ce privește zona IT. Deci companiile din zona IT au intrat pe locul întâi, au crescut foarte mult ca pondere în portofoliul nostru, oarecum firesc, de fapt absolut firesc, având în vedere efortul de digitalizare care s-a făcut în contextul crizei zona de retail a rămas a rămas la fel de bine reprezentată, a scăzut în schimb zona de food, dar a crescut foarte mult zona de sănătate. Deci niște schimbări importante în portofoliul nostru în contextul crizei și așa cum spuneam, anul trecut a fost un an record vizavi de cererile primite pentru proiecte de consultanță.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:29:20] Mai există vizavi de tipurile de proiecte de consultanță, la fel, se vede că în zona de marketing și partea aceasta de site-uri, e-commerce, a rămas pe locul întâi, dar a căpătat și mai multă amploare, deci peste 50% din portofoliul proiectelor noastre sunt în zona de marketing și e-commerce.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:29:40] Foarte interesantă schimbarea în zona de development planning, zona de strategie a devenit mult mai importantă în contextul crizei, iar partea de management informațional, deci implementarea de sisteme informatice care țin de partea de automatizare a proceselor interne și eficientizare a rămas la fel de importantă, chiar a fost dintotdeauna, ceea ce înseamnă companiile pe măsură ce ating anumite maturități, anumite niveluri de dezvoltare sunt interesate să-și automatizeze procesele interne.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:30:15] De asemenea, aș vrea să mai punctez un aspect foarte important, fiecare proiect al nostru este implementat la un an de la evaluare, iar rezultatele colectate de la aproape 700 de companii care au fost evaluate până în acest moment arată că la fiecare euro investit în expertiză și consultanță duce la o creștere netă a cifrei de afaceri de 37 de euro și trei noi locuri de muncă.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:30:42] Este după părerea mea un impact foarte important de reținut, sigur că această creștere nu se datorează exclusiv intervenției prin proiectele de consultanță, dar cu siguranță putem presupune că expertiza și consultanța sau proiectul respectiv de consultanță a fost un factor catalizator în acest proces de creștere.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:31:12] Iar companiile din portofoliul nostru înregistrează o creștere mediană a cifrei de afaceri de 30%, este clar că aceasta nu este o creștere mediană la nivel macroeconomic, deci se poate face o legătură directă între această investiție în expertiză și consultanță și dinamica unei afaceri.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:31:32] Aș vrea să închei cu un exemplu, că mă gândesc că este important pentru cei care ne ascultă să vadă un exemplu de succes, sigur aș putea să spun că din cele aproape o mie de proiecte foarte puține aș putea să le dau la o parte să zic că nu sunt chiar de succes, sigur că avem și o rată de eșec, se întâmplă peste tot în toate domeniile, este însă mică și are diverse motive. Agroserv Măriuța este o companie care cred că este destul de bine cunoscută în piața locală prin brandul de produse lactate Lăptăria cu caimac, este o afacere de familie integrată. Ei dețin terenuri agricole, dețin o fermă de vaci, au o fabrică de procesare și au planuri de investiții mai departe, doresc să investească într-o instalație de biogaz, vor să recicleze ambalajele de sticlă, vor să se extindă la export.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:32:22] Cu companie ne-am întâlnit în 2014 și de atunci tot lucrăm împreună, ne-a impresionat de atunci viziunea pe termen lung a antreprenorilor. Atunci aveau doar o fermă, terenul agricol și ferma și vindeau laptele vrac. Problema pe care o aveau atunci era că vindeau laptele vrac la prețuri foarte mici care nu le permiteau marje pe baza cărora să crească, dar aveau viziunea pe termen lung de a deveni un mare procesator de lapte și ne-au cerut sprijinul pentru un proiect de consultanță care să le dezvolte un brand de companie și să își facă un site foarte bine indexat cu care să își găsească clienții la extern, ca să poată să exporte laptele la un preț mai bun, ceea ce s-a și întâmplat în urma proiectului, tot laptele a fost contractat de un client extern.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:33:12] Compania și-a continuat procesul de dezvoltare conform viziunii. În 2019 am implementat un alt proiect de consultanță, cu un expert internațional cu scopul de a identifica, explora oportunitățile de export pe alte piețe. În urma acestui proiect au fost identificate două piețe Marea Britanie și Irlanda. Criza a blocat un pic procesul aici, dar compania se pregătește pentru a exporta pe aceste două piețe, iar anul trecut am implementat un alt proiect de consultanță în zona de management financiar, respectiv un audit financiar, a constat în audit financiar. Îmbunătățirea sistemelor de raportare financiară și control intern, proiect care a fost menit să ajute compania să se finanțeze pe piața de capital, ceea ce s-a și întâmplat, cred că ați văzut pe știrile din piață în anul trecut, în noiembrie, Agroserv Măriuța, a lansat cu succes o emisiune de obligațiuni, a fost subscriere în acest proces, iar aceste obligațiuni au început să fie tranzacționate pe Bursa de Valori în decembrie anul trecut.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:34:21] Deci acesta este exemplul de colaborare pe termen lung văzând viziunea și angajamentul antrenorilor, ne-am dorit să rămânem alături de companie și să-i ajutăm în planul lor de dezvoltare pe termen lung și aceasta este abordarea noastră cu toate companiile. Aș vrea să mai spun, înainte de a da cuvântul colegilor mei pentru că ei vor vorbi despre instrumentele de finanțare, pentru noi este foarte importantă facilitarea accesului la finanțarea IMM-urilor pentru că se știe că IMM-urile au un acces limitat la finanțare, iar proiectele noastre de consultanță pot fi dedicate exclusiv acestui lucru, putem ajuta companiile să implementeze proiecte de consultanță menite să-i pregătească pentru finanțare fie că e vorba de management financiar, fie că e vorba de guvernanță corporativă sau de partea comercială, de vânzări și așa mai departe.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [00:35:32] De exemplu, dacă o companie merge la un finanțator și este refuzat pentru că mai are de rezolvat câteva probleme interne pentru a ajunge la acel nivel, noi putem să-l ajutăm cu expertiza necesară să își rezolve aceste probleme astfel încât să poată accesa finanțare, iar când spun finanțare, sigur că nu mă refer numai la finanțarea pe care chiar noi BERD, o putem oferi, ci la orice altă finanțare, că vorbim de cum era cazul Agroserv Măriuța, finanțare pe piață de capital, finanțare de la băncile locale, deci orice finanțare prin fonduri de investiții, prin fonduri de venture capital, deci orice fel de finanțare. Și aici mă opresc și dau cuvântul colegului meu, Răzvan.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:36:16] Buna ziua, tuturor! Vă mulțumesc mult pentru oportunitatea de a discuta alături de echipa avocatnet.ro. O să încerc să sintetizez cumva prezentarea, să fie destul de scurtă și voi începe cu o idee generală legată de IMM-uri. Ele reprezintă 99% dintre afacerile existente în Uniunea Europeană și după cum știm, creează o comunitate de afaceri vibrantă, ele creează oportunități și sunt un indicator al faptului că economia este sănătoasă și practic mecanismele de piață sunt propice susținerii micilor antreprenori. Acesta este un indicator al economiei de piață.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:37:08] Din punct de vedere al eligibilității IMM-urilor pentru că de multe ori se ivesc întrebări în zona aceasta, cum spunea și colega mea, Daniela, mai devreme, definiția IMM aplicată în BERD este cea înaintată de Comisia Europeană și anume, vorbim de companii care au până în 250 de angajați, o cifră de afaceri anuală de până în 50 de milioane de euro sau total active de până în 43 de milioane de euro.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:37:38] Definiția aceasta a fost cumva extinsă pentru a acoperi și segmentul de midcap sau IMM plus, respectiv companii cu aceeași dimensiune a cifrei de afaceri anuale și a activelor totale, însă cu până la 3.000 de angajați. Deci practic vorbim nu doar de IMM-uri, ci și de niște companii puțin mai mari decât acestea. În acest context eu m-am alăturat echipei BERD în 2019, rolul meu este acela de a identifica clienți cu potențialul de a deveni campioni regionali sau chiar globali și de a demara împreună cu colegii mei din zona de consultanță o relație de lungă durată și doresc să însist pe acest lucru, de lungă durată, BERD dorește parteneriatele acestea de lungă durată pentru a putea utiliza cumva întreg arsenalul de produse, dacă doriți, și soluții pe care le are la dispoziție și pentru a susține companiile pe întreaga lor perioadă de viață.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:38:40] Această relație de lungă durată începe deseori prin suportul de care vorbea Daniela mai devreme, din zona de consultanță sau o combinație între consultanță și finanțare și vă voi spune puțin mai târziu ce înseamnă acest lucru. Un al doilea rol al meu este acela de a crea o punte între zona de consultanță care este axată în special pe IMM-uri și cea de corporate finance, adică zona în care BERD activează dacă doriți în mod tradițional.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:39:12] Înainte de a intra în tipul de produse pe care le oferim, aș dori să menționez că produsele de finanțare ale BERD vizează IMM-uri cu un istoric demonstrat în piață, companii profitabile și cu un potențial semnificativ de creștere. Produsele BERD de finanțare din zona de IMM par tipice la prima vedere, sunt în special credite de investiții pentru capex, achiziții, dezvoltare, cât și linii de capital de lucru și aceste produse sunt aliniate la condițiile de piață existente.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:39:48] Un lucru foarte important pe care doresc să îl subliniez este faptul că rolul noi nu ne dorim să luăm business de la băncile comerciale, suntem de fapt un market taker, nu un market maker. Cu alte cuvinte, banca nu se află în competiție cu segmentul băncilor comerciale și lucrul acesta mă duce cumva cu gândul la un concept important în cadrul băncii, acela de adiționalitate, unul de bază, produsele de credit ale băncii oferă anumite caracteristici ce nu sunt neapărat uzuale pentru băncile comerciale. Asta înseamnă adiționalitatea în cazul nostru și vă dau câteva exemple aici, de exemplu, pentru un credit de investiții, putem vorbi de o perioadă de grație mai generoasă, mai specific dacă un credit de investiții începe să producă efecte mai târziu, încercăm să aliniem cumva începerea rambursărilor cu momentul în care investiția aduce valoare adăugată business-ului și generează un cash flow pozitiv. Nu sunt excluse aici perioadele de grație de până la un an, de asemenea vorbim de scadențe destul de lungi de până la șapte ani pentru credite de investiții și până la doi sau chiar trei ani de zile pentru linii de capital de lucru.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:41:05] Aveți niște limite pentru capital de lucru în sensul de bani?
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:41:13] Nu există o asemenea limită. Bineînțeles vorbim despre IMM-uri, toate facilitățile de credit sunt sunt gândite în așa fel încât să se alinieze cu dimensiunea companiei de la momentul respectiv, însă ele pot scala pe măsură ce businessul crește.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:41:29] Și la nivel de dobânzi, presupun că sunteți cumva comparabili, oamenii trebuie să își facă o imagine, sunteți comparabili cu ce se întâmplă la bănci, nu?
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:41:38] Exact asta spuneam, practic produsele noastre și toate lucrurile acestea care țin de prețuri sunt aliniate cu condițiile existente din piață. Ca să dau un exemplu elocvent, de multe ori solicităm companiilor cu care urmează să colaborăm, să obțină niște niște prețuri de la bănci comerciale, iar noi ulterior îl duplicăm, ca să spun așa, niciodată nu mergem mai jos decât ceea ce există în piață pentru că rolul nostru nu este acela de a lua business de la băncile comerciale.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:42:14] Revenind la la caracteristicile de care vă spuneam, pe lângă aceste perioade de grație mai generoase, scadențe mai lungi, de multe ori putem vorbi de linii de working capital de tip angajant, overdraft-ul dacă vreți, care în mod normal în segmentul bancar comercial sunt de tip neangajant, noi putem oferi și acest tip angajant de linii de capital de lucru și de asemenea, de multe ori ne axăm pe industrii asset light. Dacă vreți, de exemplu segmentul de IT, ați văzut bine în graficul anterior prezentat de Daniela, cât de mult a crescut partea aceasta de IT și de digitalizare mai ales în contextul actual. De multe ori, aceste companii sunt de interes limitat pentru băncile comerciale din mai multe motive, unul este faptul că segmentul este adeseori tehnic.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:43:08] Structurarea unui pachet de credit este destul de dificil, în aceste companii nu există, de exemplu, active fixe care să servească pe post de garanții, așa cum ne-am obișnuit cu toții, cum se cer în băncile comerciale, iar beneficiile pentru clientul final sunt de multe ori intangibile, adică vorbim despre digitalizare, vorbim despre niște lucruri care din punct de vedere al cifrelor bancar este greu de cuantificat. Noi suntem deschiși la acest segment, chiar ne dorim să creștem expunerea noastră în domeniul acesta digital și de IT.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:43:44] Și aș dori să concluzionez, așa la prima vedere, ar fi că BERD practic dorește să servească ca o ancoră în piață. Noi încercăm să deschidem noi oportunități, să încurajăm segmentul băncilor comerciale să abordeze noi direcții și rolul diviziei mele este acela de a identifica business-ul cu potențial de a deveni campioni regionali și de a susține aceste business-uri pe termen lung. Pe lângă partea de finanțare directă, aș dori să vă spun că se lucrează în momentul de față la implementarea produsului de risc sharing framework, pe scurt are ARSEF, acesta permite băncilor comerciale posibilitatea de a încheia un acord cu BERD în cadrul căruia beneficiază de garanții emise de către BERD pentru credite acordate atât IMM-urilor, cât și companiilor mari. Și dacă de plafonul sau de framework-ul se ocupă colegii noștri din zona de instituții financiare, de analiză tichetelor din cadrul acestui plafon, deci de fiecare companie individuală în parte ne ocupăm noi, cei de pe zona de IMM banking și relația cu băncile comerciale este cumva în ambele și funcționează ambele sensuri, acestea pot propune tichete considerate de către BERD pentru a fi luate în considerare de către BERD și viceversa.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:45:05] Cam asta ar fi la prima vedere sau așa per ansamblu o poză a produselor de finanțare pe care le oferim pe zona de IMM. Și aș dori acum să vă vorbesc pe scurt despre procesul nostru intern de aprobare pe zona de finanțare pentru a ști cumva la ce să vă așteptați în cazul în care se ivește oportunitatea unei colaborări între BERD și businessul pe care îl reprezentați.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:45:31] Se lucrează cu echipe de sector, acestea sunt localizate la Londra, echipele noastre de sector sunt specializate pe anumite industrii și rolul lor este cumva de coordonare și de suport având o imagine de ansamblu la nivel european pe domeniile pe care le acoperă. Procesul nostru de due diligence este destul de lung și destul de anevoios comparativ cu ceea ce știm din zona de commercial banking. De exemplu poate dura până undeva la 6 - 7 luni de zile, conține un proces de aprobare în doi pași, o faza de concept și apoi o aprobare finală.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:46:08] Focusul BERD nu este exclusiv pe zona de performanță financiară a unei companii, conține și componente sociale de mediu care pot crea diferite oportunități, vorbim aici de granturi, de exemplu. Și de multe ori în acest proces de due diligence, cum spunea și Daniela mai devreme, există o colaborare între zonele de finanțare și de consultanță pe parcursul procesului nostru de aprobare. De exemplu, vorbesc aici de proiecte care necesită îmbunătățirea proceselor de guvernare corporativă, să spunem, cum ar fi trecerea de la RAS la IFRS pentru companii care doresc să emită obligațiuni sau să se listeze, aici lucrăm îndeaproape cu colegii noștri din zona de consultanță și mergem în paralel cu cele două procese pentru a pregăti companiile să devină cât mai competitive la momentul la care procesul acesta se încheie.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [00:47:03] Nu în ultimul rând, aș dori să vă vorbesc puțin mai mult în detaliu despre programul Horizon 2020. Acesta este un program în parteneriat cu UE, este dedicat companiilor inovatoare din spațiul IMM, inovator neînsemnând neapărat IT, inovația înseamnă în orice domeniu de activitate companii care vin cu ceva nou. Acesta conține trei componente, cumva facilitatea accesului la servicii de consultanță cu BERD acoperind până la 70% din costurile unui proiect. Zona de finanțare directă și nu în ultimul rând, un program care se numește green innovation Albert ce oferă asistență tehnică și granturi nerambursabile pentru investiții cu impact pozitiv asupra mediului. Și aici aș vrea să vă dau un exemplu, practic, cele trei componente pot crea sinergii și pot fi accesate împreună. De exemplu, un grup de companii ar putea să dorească să efectueze o investiție, pentru asta ar putea să acceseze un proiect de consultanță pe zona de financial due diligence, să spunem, o consolidare financiară a companiilor din grup și în același timp, un grant de până la 500 de mii de euro în cazul în care investiția are un impact pozitiv asupra mediului. Bineînțeles, noi intern analizând pe parcursul acestui proces toate etapele necesare pentru a ne asigura că la final totul se desfășoară cumva foarte bine.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:48:53] Cred că putem trece la Florin, să ne spună și el lucruri interesante.
Florin Vișa - Principal Banker, Investiții Directe - BERD [00:49:05] Vă mulțumesc, avocatnet.ro, pentru această oportunitate și tuturor participanților pentru interes. Aflând despre această oportunitate de prezentare am ținut să fie un mic colțișor dedicat și zonei de equity pentru că noi colaborăm pe zona de equity și dorim să colaborăm tot mai mult cu companiile care încep să lucreze cu Daniela, deci încep de la un proiect de consultanță și cumva continuă poate cu proiecte de finanțare de la Răzvan, urmând ca pe parcursul dezvoltării să ajungă în situația în care să putem discuta de o participare în capitalul firmei de către BERD direct.
Florin Vișa - Principal Banker, Investiții Directe - BERD [00:49:53] Și o să spun câteva lucruri, aveți aici pe ecran principalele caracteristici și principalele tipuri de investiții pe care le face BERD. O să le descriu pe scurt și o să intru în câteva detalii care cred că sunt de interes pentru această audiență. În primul rând, zona de equity este de multe ori iarăși poate nu suficient cunoscută, BERD face cam 10 până la 20% din finanțările pe care le face sunt sub formă de equity, ceea ce fiind mult mai puțin față de debt, cumva este mai puțin vizibil. De asemenea, se concentrează pe capital de creștere, deci este doar o anumită nișă din posibilele finanțări de participații de capital, capital de creștere pentru firmele care sunt în creștere rapidă și care au cumva deschiderea de a primi BERD ca un participant minoritar în capital.
Florin Vișa - Principal Banker, Investiții Directe - BERD [00:51:07] Acum am remarcat ceea ce a menționat Daniela, mă uitam pe zona unde se cere suport de către IMM-uri și dintre acele categorii cel puțin două sunt foarte interesante și mai târziu pentru o discuție cu BERD unde se poate începe zona de equity și aici mă refer la zona de strategie și zona de management information system. Pentru că a ceea ce vedem și ceea ce ne dorim este să discutăm cu companii care sunt foarte bine pregătite, deci ajungi să ai o discuție o companie cu BERD pentru zona de equity, înseamnă că sunt foarte pregătiți la nivelul detaliat de due diligence și de a înțelege businessul pe care îl facem noi și pentru aceasta este absolut nevoie de sisteme de management information sistem, este absolut nevoie de o strategie foarte clar definită, lucruri pe care este evident, știm, un SME nu poate să își petreacă 30 - 40% din timp numai gândindu-se la strategie, dar cu sprijin, iarăși, oferit de echipe, cum este a Danielei, se pot face progrese pe această parte care poate fi foarte utilă mai târziu și la fel, repet, cum spunea Răzvan, nu e neapărat vorba de a merge în acest ecosistem pe care încearcă să-l creeze BERD pentru a accelera creșterea companiilor, evident toate acestea pot fi foarte utile în relația cu alți participanți în piață.
Florin Vișa - Principal Banker, Investiții Directe - BERD [00:52:55] Pentru a menține acest focus pentru întreprinderi mici și mijlocii, după cum vedeți aici avem trei divizii una pentru fondurile de investiții, pe unde noi este practic cel mai mare finanțator pentru fondurile de investiții din regiune, dar nu îmi închipui că este de interes foarte mare pentru participanți altfel decât momentele în care considerați crearea de fonduri de investiții și așa mai departe, de obicei foarte multe din proiecte, dacă nu toate ajung și pe la noi să le evaluăm și cumva să încercăm să dăm un feedback.
Florin Vișa - Principal Banker, Investiții Directe - BERD [00:53:30] De asemenea, investițiile de participații directe de care mă ocup eu personal, sunt practic două, dacă nu chiar trei impedimente care restrâng foarte mult aria de activitate, practic inerția noastră trebuie să depășească 10 milioane de euro neavând capacitatea gestionării investiții mai mici decât atât. De asemenea, trebuie să existe un profil de creștere este foarte important și ne uităm foarte în detaliu și ca să se califice o companie pe această zonă și după care urmează toată această zonă de corporate guvernance, de environment, de social, de strategy, unde noi ajutăm foarte mult, dar și avem așteptări să existe ceva început și o dorință și o strategie din partea companiilor, dar ajungând cumva, zona de venture capital este cumva cea mai nouă zona prin care BERD poate să investească equity în companii și se vede asta cumva și din portofoliul pe care-l avem, numărul de companii și valoarea acestei companii. Dar are și avantajul că este cel mai mic tichet, deci colegii de la Londra care se ocupă de zona de investiții venture capital poate să investească între 1 și 10 milioane de euro, dar cu anumite restricții, deci această zonă este dedicată numai și numai pentru companii de tehnologie și este organizată exact ca un fond de venture capital cum sunt mai nou și în România, dar sunt mult mai dezvoltate în țările din vestul Europei.
Florin Vișa - Principal Banker, Investiții Directe - BERD [00:55:16] Este vorba de o analiză comparativă, nu contează numai ideea, nu contează numai echipa, contează și cum e prezentată și cum e implementată și cum se compară cu alte idei probabil similare care au fost văzute de colegii noștri. Și atunci dacă ne uităm aici și vedem că sunt 22 de companii din portofoliu, cum colegii mei investesc cam 10 - 15 companii pe an, dar se uită la undeva la 1500 - 1600 de oportunități pe an, ca să vedeți cumva nivelul de triere.
Florin Vișa - Principal Banker, Investiții Directe - BERD [00:55:56] Totuși și cumva noi vedem atât zona de consultanță pe care o oferă Daniela, cât și din nou toate toate celelalte canale pe care BERD le are deschise pentru firmele românești atât prin mine ca zonă de equity, cât și prin Răzvan pe zona de SME financing, în momentul în care identificăm companii care considerăm că ar putea fi interesante și există și deschidere din partea acestor companii, le recomandăm colegilor noștri de la venture capital să se uite. De multe ori este foarte util inclusiv feedback-ul pentru că poate să fie feedback foarte specific pe zona, nu este suficient dezvoltat produsul sau politica de preț nu este fezabilă pentru o dezvoltare pe termen lung și agresivă specifică pentru firmele venture capital.
Florin Vișa - Principal Banker, Investiții Directe - BERD [00:56:54] Ce nevoi de advisory are firma respectivă pentru ca să ajungă să fie acolo unde, da, am putea să considerăm zona de venture capital. Deci toate aceste lucruri cumva încearcă să se adauge diverse, să zic, căsuțe într-un puzzle pe care BERD vrea să-l creeze pentru a-l sprijini cât mai bine companiile antreprenoriale românești și inclusiv de a le ajuta de la un nivel la altul să crească.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:57:46] Mulțumesc mult, Florin. Revenind la tine, Florin, cuvântul cel mai important pe care l-au zis a fost puzzle pentru că dacă stau să ascult prezentarea voastră, uite, eu cunosc BERD-ul de ceva vreme, însă nu știam toate zonele astea. Dacă m-ar fi întrebat cineva, probabil că aș fi știut să spun despre una sau două zone cu care am interacționat și asta e important, că voi practic puteți să luați o companie viabilă, încă o dată spunea Daniela, e importantă viabilitatea asta, nu vorbim de companii care sunt create care să consume bani și atât, companii viabile, puteți să o luați să o ajutați să se profesionalizeze așa din perspectiva asta, a tuturor departamentelor pe care le are, după care puteți să-i oferiți finanțare, inclusiv granturi ce zicea Răzvan mai devreme, pe anumite zone, inclusiv ajungând la tine, Florin, puteți să investiți în compania respectivă.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:58:43] Lucru pe care, nu știu, dacă sunt instituții din România care pot să-l ofere. Când te duci să iei fonduri europene, de regulă te duci și ceri ceva. Ce oferiți voi este acest know-how care poate să-l ia pe omul acela de la o companie mică, să-l ajute să înțeleagă de ce are nevoie să crească pentru că atunci când își ia o investiție de undeva sau când ia o finanțare să poată să beneficieze cu adevărat de ea, nu? Să ia niște bani și să se trezească că nu-i mai poate da înapoi sau că planurile pe care și le-a făcut, cum se întâmplă de obicei, sunt până la cer și el poate să sară cât sare un om obișnuit, 75 de centimetri sau un metru dacă ești Michael Jordan.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [00:59:43] Ce mi se pare mie vital este că oamenii ar trebui să vină să vă spună, uite, am afacerea asta, arată așa, aș vrea să înțeleg cu ce mă poți ajuta, că până la urmă despre asta e vorba, mi se pare că la voi ideea asta de ajutor consultativ e foarte importantă. E greu să vină cineva să spună, vreau investiție pentru că e clar că până ajunge să vrei investiții s-ar putea să aibă nevoie să acopere niște piese de puzzle și piesele alea până la urmă pot să fie acoperite de Daniela cu toată zona aia de consultanță, de Răzvan cu finanțare care să-l ridice pe om la nivelul la care investiția să fie una la care voi să vă uitați.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [01:00:18] Aș vrea doar să adaug ceva vizavi de ce ai zis mai devreme. Exact asta este abordarea și poate să vină la noi și să spună, vreau o investiție și ni s-a întâmplat asta de foarte multe ori. Sunt companii care au venit la noi, de exemplu, Autonom este o companie care s-ar putea să fie cunoscută în piață, care ne-a abordat cu mulți ani în urmă, cred că în urmă cu vreo șapte ani și a spus că vrea o investiție și am stat de vorbă atunci și am spus că nu este pregătită la acel moment pentru a primi o finanțare de la noi, dar au fost deschiși discuției, am discutat, am stabilit împreună un plan de consultanță și expertiză, am implementat câteva proiecte de consultanță și cred că la trei ani distanță a obținut și finanțare directă de la noi. După aceea am participat și la emisiunea de obligațiuni a companiei, deci am rămas într-o colaborare pe termen foarte lung și în cele din urmă s-a concretizat și acea investiție pentru care compania a venit la noi.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [01:01:16] Deci nu există, să zic așa, o companie care să vină la noi cu anumite idei și noi să-i spunem, nu este potrivită ideea și cu asta basta, încercăm să vedem care este abordarea potrivită astfel încât la un moment dat și acel plan al companiei să se poate concretiza dacă este realizabil și doar aș mai vrea să mai punctez, m-am uitat un pic pe chat și am văzut că pe bună dreptate, oamenii sunt sceptici vizavi de sprijin, că totul este general și ce proiect are sens, apropo de proiectele care au sens.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [01:01:45] În principal pot să spun ce nu are sens pentru că în cei peste 10 ani de când coordonez acest program am văzut că ne-am intersectat cu proiecte care nu au sens. Sunt companii care nu au afaceri viabile, care sunt multe pe hârtie, nu există un plan, un orizont nici măcar pe termen scurt, dar care se uită după oportunități de finanțare și aceasta este o abordare greșită, adică am văzut că BERD oferă granturi 70% pentru un proiect, hai să facem un proiect de strategie ca să iau grantul acela și vedem dacă iese sau nu iese ceva. Acesta este un proiect care nu are sens. Ne interesează să existe o nevoie reală, prin asta aș traduce, are sens, este o companie, are nevoie de acest proiect pentru că are aceste planuri mai departe, deci nu este nimic sofisticat în spate, nu facem niște analize sofisticate, nu ne interesează să ne dovedească, să vină cu hârtii, pur și simplu este o discuție între noi și companie ca să ne convingem că putem avea un orizont, investim împreună în ceva care să aducă beneficii.
Florin Vișa - Principal Banker, Investiții Directe - BERD [01:02:53] Aș vrea să mai adaug ceva la ceea ce a spus Daniela, și apropo de cum spune tu, nu e neapărat că o companie, mă rog, ar trebui să vină la BERD și să întrebe, cum mă puteți ajuta, ci mai degrabă să vină și să spună, uite, asta fac, așa vreau să cresc, astea sunt lucrurile unde care eu simt că aș avea nevoie de ajutor și atunci da, asta e o premisă mult mai bună ca să identificăm dacă da, și cum putem ajuta acolo sau dacă, cum se întâmplă de multe ori, putem identifica alte zone împreună cu compania unde într-adevăr putem face o diferență și la fel, cum spunea Daniela, cât timp practic finanțările noastre sunt practic în formă de consultanță, mă rog, granturile, cumva valoarea este dată pentru antreprenori în măsura în care alege o consultanță care îi creează o valoare poate chiar mult mai mare decât valoarea efectivă a banilor care au fost plătiți pentru ea.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [01:03:54] Am văzut mai devreme o altă întrebare și mi se pare iar important de punctat asta pentru că și Răzvan și tu, Florin, ați vorbit de Londra, e important de spus că voi sunteți români, că BERD are o reprezentanță în România și că prin intermediul vostru și al departamentelor pe care le conduceți voi se poate purta discuția dacă se ajunge să se poarte discuția cu colegii voștri de la Londra. Cumva, dacă cineva vine și scrie pe adresa aia, knowhowromania@ebrd.com, cererea respectivă ar trebui să ajungă la voi și să aveți o discuție cu persoana respectivă în limba română după care, bineînțeles, documentele și așa mai departe pentru că alura băncii, să spunem, impune limba engleză pentru trasabilitate și ce aveți voi nevoie intern, dar discuția inițială și așa mai departe o vor avea cu niște oameni care sunt în România și care vorbesc limba română.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [01:04:54] Dacă pot să adaug doar o scurtă precizare aici. Interfața dintre companie și BERD rămânem noi, cei pe care i-ați cunoscut de fapt aici. Într-adevăr, există pe parcursul desfășurării unui proiect o colaborare îndeaproape cu colegii de la Londra, însă chiar și aceasta vine cumva tot într-o formă de consultanță, ei având, acela fiind hub-ul BERD de unde se desfășoară activitățile sectoriale, ca să spun așa, colegii noștri au cunoștințe foarte bune asupra țărilor de operațiuni și felului în care funcționează industriile respective și sectoarele respective în fiecare dintre aceste țări. Deci cumva ei vin tot cu o consultanță internă la nivel de proiect, cât și cu viziune referitor la cum ar trebui abordată cererea respectivă, însă noi rămânem întotdeauna interfața și comunicarea directă dintre companie și BERD.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [01:05:47] Perfect. Da, e de punctat lucrul ăsta, la fel cum e de punctat faptul că dincolo de ideea că vă cunosc pe unii dintre voi de ceva vreme, aș vrea ca oamenii să înțeleagă ceva, ce oferiți voi e unic din perspectiva asta tocmai pentru că e un mix între consultanță și multe alte lucruri, altfel de regulă, un finanțator de bani, fie că e investitor, oamenii vin, pun bani pe masă și zic, ok, aștept dobânzi sau return la capitalul respectiv investit care trebuie să fie de o anumită formă. Ce oferiți voi, oferiți consultanță și oferiți puzzle-ul ăsta imens care într-o formă sau alta poate să direcționeze compania de la un departament la altul al BERD și așa pe trepte în sus spre un potențial succes spre care tinde compania respectivă.
Florin Vișa - Principal Banker, Investiții Directe - BERD [01:06:39] Sunt foarte imporante aceste lucruri pentru că pe măsură ce oamenii se obișnuiesc cum funcționează băncile comerciale și de multe ori primim întrebări pe partea de finanțare, ok, și deci care este nivelul de aprobare local și cum putem face ca să nu o lungim să facem totul la nivel local și cât mai repede. Dar nu despre asta e vorba, întotdeauna într-un proiect al BERD se va analiza componenta de environment pentru foarte multe bănci e ceva secundar, se va analiza componenta de social, se va analiza mult mai în detaliu sectorul și subsegmentul unde în mod real băncile din România nu au experți, iar pentru BERD singurul mod de a avea experți pe toate aceste zone este să-i țină cumva centralizat ceea ce ne ajută cu atât mai mult pentru că acei experți văd situații similare din România, din Bulgaria, din Tunisia.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [01:07:43] Apropo de faptul că noi oferim o perspectivă 360 de grade, să zic așa, tocmai pentru că noi avem în spate un mandat de dezvoltare, noi nu suntem o bancă comercială oarecare, noi suntem o instituție financiară internațională, suntem capitalizată de statele membre, România este unul din statele participante și în spate avem un mandat de dezvoltare pe care trebuie să îl implementăm în fiecare țară în care activăm.
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [01:08:06] Deci cumva toate aceste lucruri converg către acest mandat de dezvoltare, deci acolo unde investim, unde participăm indiferent că este vorba doar de o simplă participare într-un proiect de consultanță sau de o colaborare pe termen lung până la o finanțare, ne interesează foarte mult să ne ducem la bun sfârșit mandatul de dezvoltare, asta să zicem că este ceea ce ne diferențiază și explică abordarea aceasta complexă pe care o avem în interacțiunea noastră cu companiile.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [01:08:35] Văd o întrebare, pare puțin ciudată, dar e importantă. Întreabă cineva dacă o multinațională are șanse să beneficieze de finanțare.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [01:08:52] În principiu o multinațională rareori intră în segmentul de IMM pe care îl acopăr eu, însă aici mă gândesc, depinde, este răspunsul cel mai bun.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [01:09:09] Vorbim de o multinațională mai mică, probabil.
Răzvan Albu - Associate Banker, SME Finance & Development - BERD [01:09:12] În cazul în care discutăm despre o companie care activează sau care are în componența structurii de acționariat persoane sau companii din țările membre, din țările în care activează BERD, aceasta poate fi luată în considerare pentru finanțare.
Florin Vișa - Principal Banker, Investiții Directe - BERD [01:09:39] Avem colegi din București care se ocupă de finanțări corporate și care au în portofoliu companii multinaționale. Însă trebuie să existe contextul adică dacă o multinațională vrea cel mai ieftin împrumut, nu o să îl găsească de la BERD. Dar dacă o multinațională vrea să implementeze un un plan de dezvoltare care se pliază și pe ceea ce își dorește BERD și cumva are inclusiv o nevoie de o asistență specifică din partea BERD care poate fi inclusiv de policy dialogue, ceea ce iarăși, este o zona pe care o acoperă BERD, de a discuta cu autoritățile pentru cum se poate îmbunătăți o legislație.
Alin Popescu - Fondator - avocatnet.ro [01:12:08] Vă mulțumesc mult pentru toate detaliile pe care le-ați dat. Mie mi s-au părut foarte concise și suficient de utile pentru a deschide interesul cuiva, dacă este interesat în zona asta și eu vă sfătuiesc să apelați la ei pentru că sunt sigur că în tot puzzle-ul acela mare o să găsiți lucruri în care EBRD poate să fie util companiei dumneavoastră. Vă mulțumim! Zi frumoasă!
Daniela Marin - Principal Manager, SME Finance & Development - BERD [01:12:38] Mulțumim și noi! La revedere!