- Regulile de consolidare impozit pe profit și exemple practice;
- Regulile grupului de TVA și exemple practice;
- În ce condiții poate un grup aplica ambele variante de consolidare? Pentru ce modele de business se recomandă?;
- Mai este dosarul prețurilor de transfer necesar pentru documentarea tranzacțiilor intragrup?
- Nadia Oanea - Partner Tax | Grant Thornton Romania;
- Mariana Moldovan - Managerul | Grant Thornton România.
Când a avut loc evenimentul: Joi, 8 aprilie 2021.
Timecode: 00:00:00
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:00:06] Bună dimineața! Eu sunt Roxana Neagu, pentru aceia dintre dumneavoastră care participă pentru prima oară la un eveniment avocatnet.ro, eu sunt gazda dumneavoastră în această dimineață, de obicei alternez rolul ăsta cu colegul meu, Alin Popescu, el a fost moderator la ultimele două evenimente, acum a venit rândul meu. Ne aflăm la un webinar dedicat comunității avocatnet.ro premium.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:01:44] O să încep cu invitatele noastre de astăzi care ne vor ajuta să înțelegem tema pe care am anunțat-o, consolidarea fiscală în general și pentru impozit pe profit și pentru TVA. O să vă povestesc și eu câteva lucruri despre ea, dar înainte de asta haideți să le cunoaștem pe cele două doamne care sunt prezente astăzi alături de noi. E vorba de Nadia Oana, Partenerul de Taxe al Grant Thornton România și colega ei, Mariana Moldovan, Managerul de TVA al Grant Thornton România. Bună dimineața, doamnelor, mă bucur că sunteți alături de noi astăzi.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:02:38] Bună dimineața!
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:02:39] Permiteți-mi să spun așa câteva cuvinte despre dumneavoastră astfel încât participanții să vă cunoască cât mai bine înainte de a începe. Nadia are o experiență profesională de 21 de ani în domeniul fiscalității dintre care 8 ani ca inspector de control fiscal în cadrul ANAF, în special pe partea de rambursări de TVA și 13 ani în consultanță fiscala privată. Nadia s-a alăturat echipei Grant Thornton în anul 2015 ca lider al practicii de consultanță fiscală. De cealaltă parte, o avem pe Mariana care și ea are o experiență bogată în fiscalitate fiind specializată pe taxarea indirectă. În activitatea ei profesională am tras așa cu ochiul la profilul ei de LinkedIn și am văzut că a lucrat printre altele la două dintre companiile de consultanță fiscală din Big Four, iar de peste doi ani cred că s-a alăturat companiei Grant Thornton în România, acolo unde este Managerul de TVA, companie la care din ce am văzut eu și-a și început cariera în zona asta de taxe.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:03:54] Acum, haideți să vorbim un pic despre subiectul pe care ni l-am propus astăzi, de principiu ne dorim o discuție, mi se pare mie o tematică extrem de relevantă pentru companii, consolidarea fiscală. Dincolo de grupurile de TVA care sunt deja reglementate de ceva timp, din acest an a apărut în legislație și posibilitatea consolidării fiscale în cadrul grupurilor de plătitori pentru impozitul pe profit. Companiile interesate vor putea aplica sistemul din 2022, însă ca să facă acest lucru vor trebui să solicite Fiscului chiar de anul acesta prin depunerea unor cereri, intrarea în aceste tipuri de grupuri. Momentan, însă pentru că nu s-au publicat normele de aplicare pentru această măsură, nu avem, evident, nici documentația necesară pentru a face acest pas. Sincer, la momentul la care în am discutat cu Nadia și cu Marian despre acest webinar era prin februarie, speram eu așa în sinea mea că până la momentul ăsta vom avea măcar un proiect al acestor norme, însă nu s-a întâmplat acest lucru momentan. Oricum, potrivit legii 296 / 2020, cea care a introdus în Codul Fiscal grupurile de impozit pe profit, ordinul cu normele de aplicare ar trebui aprobat de ANAF în 120 de zile de la apariția legii, am calcula noi, ar fi undeva spre 20 aprilie, ceea ce ne face să credem că undeva spre finalul lunii ar trebui să avem ceva informații mai concrete despre acest nou mecanism introdus în Codul Fiscal.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:05:42] Nadia și Mariana ne vor ajuta să înțelegem ce pierdem și ce câștigăm aplicând consolidării fiscale, când merită ele aplicate, pentru ce tipuri de afaceri ar fi mai avantajoase, și ca să avem așa o imagine de ansamblu, ele ne-au pregătit o prezentare comparativă unde ne vor arăta cum funcționează atât grupurile de impozit pe profit, cât și cele de TVA și care sunt regulile pentru constituirea lor. Dacă toată lumea e pregătită, zic să dau cuvântul Nadiei, care va începe prezentarea pe partea de impozit pe profit.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:07:04] Bună dimineața! Mulțumim foarte mult pentru că ați dedicat timp pentru a urmări webinar-ul organizat împreună cu avocatnet.ro. Mulțumim foarte mult, Roxana, pentru prezentare și pentru introducere. Aș mai spune doar câteva cuvinte despre Grant Thornton în România, ca membru al rețelei Grant Thornton internațional, suntem o rețea de firme de contabilitate, audit și consultanță cu o prezență în peste 140 de țări. Suntem mai mult de 56 de mii de specialiști care servim clienți cu profiluri din industrii extrem de variate și cu activități foarte variate. Pe acest profil de clienți se potrivește foarte bine tematica de astăzi, grupurile fiscale. E un subiect aș zice eu, nou și vechi în același timp pentru că avem consolidare fiscală pe TVA, respectiv noțiunea de grup fiscal unic, de ceva vreme în legislație. Iar mediul de afaceri și mediul de consultanță și-a dorit de multă vreme să avem și această posibilitate de a consolida rezultatul fiscal pe impozit pe profit și iată că s-a întâmplat ca această prevedere discutată îndelung să fie introdusă în Codul Fiscal.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:08:28] Avem o fereastră de aproximativ un an de zile să înțelegem prevederea. Să înțelegem cine ar fi avantajat de aplicarea ei și să luăm o decizie dacă merită să facem parte dintr-un grup fiscal pe impozit pe profit. Deci este bine să știm cu cât și să analizăm în avans aceste prevederi pentru că așa cum veți vedea, grupul fiscal din perspectiva impozit pe profit e o reglementare destul de complexă, cu avantaje, dar și cu constrângeri și dezavantaje, și o decizie de a implementa această prevedere ține foarte mult de previziuni de business, de cum anume un grup prevede că va funcționa pe perioada minimă care este destul de mare, de cinci ani.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:09:18] Ne-am gândit noi că este foarte important să punem în comparație ce se întâmplă, care sunt principalele reguli pe grupul fiscal de TVA și să vedem dacă aceste reguli sunt replicate, ca să zicem așa, în oglindă, pe Codul Fiscal de impozit pe profit sau totuși sunt și diferențe majore astfel încât probabil că firmele care aplică grup fiscal pe TVA e posibil să nu aplice și grupul fiscal pe impozit pe profit. Deci fie să avem același grup care să aplice ambele prevederi sau mai degrabă profile diferite de business care să aplice cele două prevederi.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:09:57] De exemplu, perioada de aplicare la TVA este de doi ani la impozitul pe profit. Regulile de intrare în grup, vorbim în general de societăți afiliate, însă vorbim de praguri diferite de afiliere, de deținere. La TVA avem un prag minim de 50%, la impozit pe profit de 75%. În general, totuși vorbim de o perioadă minimă, vorbim de un prag minim de deținere, vorbim de un set de criterii pe care trebuie să le îndeplinească membrii și de un mecanism de a stabili rezultatul cumulat care se declară la bugetul de stat.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:10:40] Ce înseamnă în sine consolidarea, de fapt? Consolidarea înseamnă că două sau mai multe firme își compensează fie rezultatul fiscal, fie balanța, soldul de TVA astfel încât în final ajung să aibă o bază impozabilă mai mică și un impozit mai mic plătit la nivel de grup către bugetul de stat. Avem condiții care trebuie îndeplinite și avem o procedură care trebuie urmată și eventual dacă respectivele condiții impuse de lege nu sunt respectate, este posibil să apară și un sistem de sancționare.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:11:25] Vă propunem să trecem prin aceste elemente, atât pe impozitul pe profit, cât și pe TVA, să luăm și câte un exemplu practic pentru ca să vedem concret cum s-ar calcula impozitul de plată sau TVA-ul de plată sau de rambursat. Și cred că cel mai interesant va fi să vedem pe ce modele de business s-ar aplica aceste prevederi, ce avantaje s-ar putea obține și cu ce dezavantaje venim la pachet. Din perspectiva impozitului pe profit, cum spunea și Roxana, avem această lege, 296 / 2020 care a introdus un nou capitol în titlul de impozit pe profit în Codul Fiscal, Capitolul 4, indice 1 care se numește reguli privind consolidarea fiscală în domeniul impozitului pe profit. Așteptăm cu interes aceste norme care trebuie aprobate prin ordin al președintelui ANAF. Sperăm luna aceasta, așa cum scrie în legea 296, în esență așteptăm formularul de notificare a opțiunii, așteptăm modelul declarației de impozit pe profit consolidat pentru că deocamdată nu avem și am sine, procedura.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:12:42] Acum, după cum veți observa din prezentare și Codul Fiscal așa cum a fost el modificat de legea 296 este destul de detaliat. Sunt unele aspecte unde practic Codul Fiscal, să zicem nu vine să facă precizări și sperăm de la procedura de implementare mai multe detalii, dar o să discutăm pe parcurs. Vă încurajez să postați întrebările dumneavoastră în chat astfel încât poate că pe parcursul derulării prezentării, pe măsură ce ne lovim de o anumită problemă să și luăm întrebările pe respectiva speță sau putem să le păstrăm pentru final, cum preferați.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:13:34] Haideți să vedem cine poate să facă parte dintr-un asemenea grup fiscal în domeniu impozitului pe profit. Prima dată ca să fim un grup trebuie să fim cel puțin două entități. Deci două sau mai multe entități. Codul Fiscal listează trei tipuri de entități care pot să fie membri ai grupului fiscal. În primul rând, persoanele juridice române, în al doilea rând, persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europene și mai avem un caz excepțional, sediile permanente ale persoanelor juridice străine, dar aici există o condiționare suplimentară, respectiva persoană juridică trebuie să fie firma mamă a unei societăți din România cu deținere mai mare de 75%. Deci din start, când discutăm de consolidare fiscală în domeniu impozit pe profit, discutăm doar de societăți românești sau societăți europene cu sediul în România sau sedii permanente din România.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:14:36] Cu alte cuvinte, Nadia, nu putem vorbi despre consolidări transfrontaliere, să le spun așa, nu?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:14:41] Din păcate, într-adevăr nu putem vorbi de o societate din România și una din Austria, de exemplu, deținute în comun de o firmă mamă care să își consolideze rezultatul fiscal într-adevăr.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:14:56] Am înțeles, există o limită minimă, cel puțin două entități că altfel nu putem vorbi de un grup, dar există și o limită maximă?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:15:04] Nu există o asemenea limitare și mai mult decât atât, dacă începem grupul cu două entități mai putem adăuga pe parcurs și alte entități. Acum vorbim de consolidare fiscală între societăți afiliate. Afilierea e definită în Codul Fiscal de la o deținere minimă de 25% în sus pentru ca să formăm totuși un grup fiscal pe TVA, deținerea minimă trebuie să fie de 75%. Vorbim atât de deținere directă, cât și de deținere indirectă, iar acționarul, cel care deține această deținere minimă poate să fie o persoană juridică română sau o persoană juridică cu sediu sediu social în România înființată conform legislației europene sau o persoană fizică română sau a treia variantă este mai interesantă, o persoană juridică rezidentă într-un stat cu care România are încheiat fie o convenție de evitare a dublei impuneri sau un instrument de schimb de informații, un acord de schimb de informații.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:16:09] Am încercat să vedem și practic cum ar arăta un asemenea grup. Pe prima schema avem o persoană fizică, neapărat română, nu poate să fie o persoană fizică din Bulgaria, de exemplu. Trebuie să fie o persoană fizică română care deține 75% pe exemplul nostru, în două societăți românești, Societatea 1 și Societatea 2. Al doilea exemplu este situația unei societăți nerezidente, deci atenție, avem o persoană juridică nerezidentă care este înființată, să zicem în Germania sau Franța, o țară cu care avem o convenție de evitare a dublei impuneri și această societate are mai mult de 75% din capitalul societății românești 1 și al societății românești 2.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:17:07] Acesta poate să fie primul caz de care vorbea, o persoană fizică care deține participațiile poate să fie de exemplu situația unei persoane fizice române care are un portofoliu investițional divers și care investește în business-uri diferite, fiecare business rulat pe o societate diferită. A doua situație, poate să fie de exemplu, situația unui fond de investiții, un fond de investiții din Olanda care achiziționează participații majoritare în diverse tipuri de afaceri din România fiecare afacere desfășurată de societăți diferite.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:17:55] Un al treilea exemplu este exemplul unei societăți nerezidente, de exemplu o firmă care activează în proiecte de infrastructură, o firmă germană, să zicem. Această firmă are în România o subsidiară deținută pentru minim 75%, atât firma din Germania, cât și subsidiara participă la licitații împreună în diverse proiecte de infrastructură, deoarece aceste proiecte durează de regulă mai mult de șase luni sau mai mult de perioada specificată din convenția dintre România și Germania, de obicei firma din Germania pentru participarea la aceste proiecte creează și câte un sediu permanent pentru fiecare proiect în parte, are un sediu permanent desemnat să plătească impozit pe profit în România, acest sediu permanent desemnat poate crea un grup fiscal împreună cu subsidiara din România a firmei din Germania.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:18:55] Al treilea exemplu, ca să zicem așa, este adus în atenția dumneavoastră ca să exemplificăm puțin și ce înseamnă participare directă și ce înseamnă participare indirectă. Aici avem o structură pe trei nivele, societatea românească 1 care deține 75% în societatea românească 2, care la rândul ei are și ea o subsidiară deținută 100% societatea românească 3. În acest caz, avem atât dețineri directe, cât și indirecte mai mari de 75% și toate trei societățile practic, pot să fi să fie considerate că au îndeplinit condiția de participare și putând să facă parte dintr-un grup fiscal, în ceea ce privește impozitul pe profit.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:19:47] Acum a devenit clar că această deținere minimă de 75% e o condiție ca să poți să faci parte dintr-un grup fiscal de impozit pe profit. E foarte important că deținerea trebuie să fie îndeplinită pe o perioadă de cel puțin un an înainte de începerea consolidării. Deci nu putem vorbi aici de societăți nou înființate. Să zicem de exemplu, fondului de investiții care face achiziții majoritare în diverse afaceri din România, acest fond de investiții achiziționează un nou business în România trebuie să aștepte un an de zile până când să poată introduce și noua societate achiziționată într-un grup deja existent.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:20:39] În afară de această condiție de deținere minimă, avem practic și o serie de alte condiții cumulative pe care trebuie să le îndeplinească membrii. În primul rând, ei trebuie să fie toți plătitori de impozit pe profit. Nu putem introduce în grupul fiscal impozitul pe venitul microîntreprinderilor sau firme care au și impozit pe profit, dar mai au să zicem și o activitate de Horeca și trebuie să plătească impozitul specific, firme care au activitate de baruri de noapte, cluburi de noapte, discoteci, cazinouri pentru că aici avem un articol special din Codul Fiscal, articolul 18 care spune că acest gen de firme trebuie să plătească valoarea maximă dintre impozitul pe profit sau 5% din venituri. Dacă la momentul când se analizează opțiunea de intrare în grupul fiscal avem genul acesta de entități, ele nu pot să intre în consolidare.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:21:41] Deci am stabilit că vorbim doar de plătitori de impozit pe profit, acum mergând mai departe, ei trebuie să aibă același an fiscal, deci ori sunt toți cu anul fiscali egal cu anul calendaristic sau au an fiscal diferit de anul calendaristic, dar e aceeași perioadă fiscală. Trebuie să aplice același sistem de plată de impozit pe profit adică fie calculat trimestrial, fie calcul anual cu plăți anticipate trimestrial. Deci practic ei trebuie să fie perfect aliniați din perspectiva modului în care calculează și declară impozitul pe profit.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:22:18] De asemenea, la data intrării în grupul fiscal ei nu au voie să fie în dizolvare sau lichidare, vom vedea că dacă totuși pe parcursul existenței grupului vreun membru se dizolvă sau se lichidează, e ok, adică lucrul acesta este acceptabil și se face fără penalități. Toate aceste condiții practic trebuie menținute pe toată durata de existență a grupului fiscal ceea ce necesită o analiză foarte atentă în momentul în care decizi dacă un asemenea grup trebuie creat sau nu. Totuși legiuitorul a fost destul de generos cu o prevedere, respectiv Codul Fiscal ne spune că dacă unul din membrii de exemplu pe parcursul existenței grupului nu mai are cifră de afaceri pe total venituri mai mari de un milion de euro și teoretic conform Codului Fiscal ar trebui să plătească impozit pe venitul microîntreprinderilor, în această situație totuși el rămâne în continuare plătitor de impozit pe profit și practic aplică în continuare impozitul pe profit adică nu se duce pe plata de impozit când micro și rămâne în continuare în grup fiscal.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:23:39] De asemenea, să zicem că un plătitor de impozit pe profit, o fabrică dorește la un moment dat să facă o cantină la care să dea acces la salariați, poate și la familiile salariaților sau să facă un mic restaurant pentru localitatea unde funcționează. Deci își adaugă și această activitate din zona Horeca, teoretic ar trebui să plătească impozit specific pe partea aceea de activitate. Și tot teoretic, nu s-ar mai califica să rămână ca membru al grupului, totuși legiuitorul spune și în această situație, mergem în continuare cu plata de impozit pe profit prin excepție de la legea 160. Deci aici totuși avem o excepție.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:24:27] Întreabă cineva pe grup, dacă persoanele fizice cu permis de ședere în România, asociați sunt persoane juridice române, pot forma un grup fiscal. Cred că se referă la persoane fizice străine, întrebarea, și cred că răspunsul ar fi că nu ne calificăm, deci vorbim de persoane fizice române, aici în această situație, deci doar permisul de ședere nu s-ar califica pentru condiția de deținere minima.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:25:02] O să mă întorc un pic la condițiile generale pentru membrii despre care tocmai vorbisei și voiam să înțeleg un pic mai bine pentru că există acea condiție de deținere de 75% acolo unde avem un termen de minim un an. Mă întrebam dacă acest termen are vreo legătură și cu celelalte condiții, îmi trecuse prin cap situația în care să zicem că aș putea să formez un grup fiscal cu o altă companie și nu aș fi aliniată din punct de vedere al anului calendaristic sau al modului de plată a impozitului. Aș putea să fac modificările respective pentru a mă alinia cu societatea cu care aș vrea să fac grupul fiscal sau e nevoie la fel de o perioadă minimă?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:25:47] Nu, aici într-adevăr nu avem această prevedere. Să zicem că teoretic dacă unul din potențialii membri constată în 2021 că are o problemă de exemplu are un an fiscal diferit, ar putea în cursul anului 2021 să aplice pentru modificarea anului fiscal astfel încât din 2022 să poată să intre în consolidare.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:26:15] Asta cred că este o precizare importantă și face parte din unul dintre lucurile care ar trebui analizate și rezolvate.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:26:23] Pregătite din timp, într-adevăr. Deci așa cum spuneai și tu, Roxana, la început, anul 2021 este un an de analiză și de pregătire pentru acele firme care ar putea îndeplini condițiile și ar putea beneficia de aceste prevederi favorabile.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:26:40] Ne întreabă un utilizator dacă una dintre firme poate să activeze în domeniul construcțiilor.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:26:57] Nu avem prevederi contrare.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:27:00] Deci automat ar putea să aplice fără probleme și să fie parte dintr-un grup fiscal. Încă o altă întrebare, aceleași persoane, cinci la număr, sunt asociate într-o societate care este asociată 50% într-o altă societate, iar în altă societate toate aceleași persoane pot forma un grup? Întrebarea este destul de neclară.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:27:24] Aș putea doar să dau un răspuns așa fără într-adevăr să intrăm în calcule matematice. Deci în esență trebuie să avem o persoană sau o societate care deține mai mult de 75%, adică nu prea putem cumula cinci care în total fac 75% și să spunem că face un grup fiscal. Sper că am înțeles bine sensul întrebării colegului nostru, dar în esență nu adun cinci care în total fac 75%, trebuie să fie o singură persoană.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:27:55] Da. Ne spune că așa este, într-adevăr.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:27:59] Am înțeles bine, deci cineva se gândea să adune ponderea mai multor asociați care toți acești mai mulți au participații în mai multe societăți, din păcate, nu ne calificăm aici.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:28:24] Bun. Spuneam de la început că perioada minimă pentru un grup fiscal pe impozit pe profit este de 5 ani spre deosebire de doi ani, așa cum o să ne explice Mariana în a doua parte a prezentării. Cinci ani e o perioadă destul de lungă. Acum sistemul este clar opțional. Adică dacă îndeplinești condițiile ca și societăți românești să intri într-o consolidare, nu te obligă legea să faci consolidare și atunci trebuie analizat foarte atent pentru că odată optat să intri în consolidare, sistemul trebuie menținut cinci ani de zile.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:29:03] Efectiv, cum se intră în consolidare? Trebuie depusă o cerere de opțiune al cărui model îl așteptăm prin acea procedură pe care trebuie să o publice ori prin Ordinul Președintelui ANAF luna aceasta. Această cerere se semnează de acel reprezentant al grupului care este persoana juridică desemnată sau persoana juridică responsabilă și de toți reprezentanții legali ai membrilor și se depune de persoana juridică responsabilă la ANAF. Cum spuneam, practic noi avem prevederile în Codul fiscal introduse la sfârșitul anului 2020 cu aplicabilitate din 2021, primul an în care se poate opta, iar opțiunea produce efecte din anul următor. Deci primul an când putem vorbi efectiv de consolidare este anul 2022. Deci prima declarație, să zicem, cumulată va fi consolidată pentru anul 2022.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:30:10] Apropo de perioada asta de cinci ani, ca să mă asigur că înțeleg cum trebuie, practic asta e perioada de existență a grupului respectiv?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:30:21] Perioada minimă în care grupul trebuie să existe, deci nu poți să intri în consolidare și să spui, fac consolidare doar pentru doi ani fără să ai penalități.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:30:33] Și în cazul în care spre exemplu, ziceai că poți copta membri și ulterior, nu?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:30:39] E adevărat. Deci cei care vor intra ulterior în grup, practic ei se alătură de la momentul, să zicem, avem grupul făcut în anul 1, avem un membru care se alătură în anul doi și el va fi membru din anul doi până în anul cinci. În anul 5, ce se întâmplă? Putem să încetăm grupul fiscal sau putem opta să continuăm consolidarea. Dacă optăm să continuăm consolidarea se depune o nouă cerere de opțiune, de data aceasta nu mai suntem obligați să prelungim cu încă cinci ani, deci după cinci ani putem să mai prelungim, cu un an, cu doi, depinde cum simțim că este cel mai bine din perspectiva business-ului.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:31:25] Așa cum o să vedem și pe exemplu și cum am spus de la început, consolidare înseamnă să compensez profitul unei firme membre cu pierderea unei alte firme membre astfel încât pe total să obțin un profit impozabil mai mic și să plătești un impozit pe profit mai mic și evident că ai intra într-o consolidare fiscală depinde foarte mult de previziunile în ceea ce privește afacerile membrilor și dacă într-adevăr modelul de business și planul de afaceri are în vedere că pe o perioadă de cinci ani de zile un membru va fi pe pierdere, un altul va fi pe profit, nu neapărat același întotdeauna. Și aici e foarte important practic când iei decizia dacă o asemenea măsură fiscală face sens sau nu.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:32:21] Cum spuneam, o nouă entitate care intră în grup, pentru această entitate se depune o cerere să zicem așa, de modificare a opțiunii inițiale în care practic adăugăm acest membru la lista de membri inițiali, iar o nouă entitate va intra de abia din anul următor. Deci el nu poate să intre la mijlocul anului în grup, dacă în schimb avem un membru din grup care nu mai îndeplinește condițiile, să zicem că nu mai e deținut minim 75% de aceeași persoană fizică sau juridică, atunci el trebuie să iasă din grup începând cu trimestrul următor celui în care nu mai îndeplinește condiția.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:33:04] Iarăși putem avea ieșiri din grup și ca urmare a operațiunilor de fuziuni divizări și așa mai departe. E foarte important de știut că ieșirea din grup atunci când faci o fuziune, o divizare, mai sunt câteva situații pe care o să le discutăm mai târziu, le face fără penalizare, dar dacă nu ești atent și nu îndeplinești condițiile din propria vină și ieși din grup, această situație este sancționată de legislație, deci practic vine la pachet cu un regim sancționator pe care o să îl discutăm.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:33:44] Cam acestea sunt regulile. Avem două entități sau mai multe, avem un așa zis lider numit persoană juridică responsabilă și vom vedea ce face această persoană juridică responsabilă, avem condițiile pe care trebuie să le îndeplinim, cea de deținere, minim un an înainte de consolidare celelalte la data consolidării și pe parcursul grupului, o durată minimă de 5 ani și obligația să îndeplinim condițiile pe toți cinci ani și să păstrăm grupul cinci ani de zile.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:34:16] Aș adăuga și termenul acela de 60 de zile, practic să putem aplica în 2022, spre exemplu, ar trebui să depunem cererea, cred, undeva prin noiembrie cel mai târziu ca să putem intra din 2022 pe ideea de grup consolidat, nu?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:34:32] Aproape de sfârșitul lui octombrie, noiembrie exact ca și calcul. Deci cumva trebuie să facem toate previziunile și toate calculele înainte. Cum calculăm efectiv și cum declarăm impozitul pe profit? Ajungând la concluzia că, da, merită să facem consolidare fiscală, cum vom calcula efectiv impozitul pe profit și cum vom declara? Deși pare că acest calcul va fi făcut de o singură persoană, respectiv persoana juridică responsabilă și că ceilalți scapă de grijă, lucrurile nu prea stau așa. Deci în primul rând, fiecare membru își calculează în continuare profitul impozabil sau pierderea fiscală și cât ar fi fost creditele fiscale pentru sponsorizare, pentru profit reinvestit, pentru achiziții de case de marcat electronice fiscale, deci calculul și-l face fiecare membru și își întocmește declarația 101 doar că nu depune el în numele lui la ANAF. Pentru că din momentul în care am intrat în grupul de consolidare fiscală, practic membrii nu mai au calitatea de contribuabili privind impozitul pe profit, calitatea de contribuabil o are grupul fiscal prin persoana juridică responsabilă. Asta înseamnă că aplicarea limitelor pentru cheltuieli deductibile, cheltuieli de protocol, cheltuieli sociale și așa mai departe, se face individual pe veniturile și cheltuielile fiecărei entități în parte, deci nu cumulăm veniturile și cheltuielile membrilor și după aceea aplicăm de exemplu limita de 2% pentru protocol sau limita de 5% pentru cheltuieli sociale, fiecare individual.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:36:22] După care, membrii transmit persoanei juridice responsabile aceste calcule, persoana juridică responsabilă pur și simplu însumează algebric rezultatele fiscale ale membrilor adică adună profitul impozabil al unuia cu pierderea fiscală a celuilalt și obținem un rezultat fiscal consolidat. Dacă rezultatul fiscal consolidat este pozitiv înseamnă că avem profit impozabil la nivel de grup, dacă el este negativ avem pierdere fiscală. Dacă avem pierdere fiscală pe grup, nu plătim impozit, dacă avem profit impozabil, la acest profit impozabil al grupului aplicăm 16% și rezultă un impozit din care se scad acele sume calculate de fiecare membru ca și credit fiscal pentru sponsorizare, ca și profit reinvestit scutit de impozit sau ca și credit fiscal pentru case de marcat electronice fiscale.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:37:21] Deci persoana responsabilă nu mai recalculează el limitele pentru sponsorizare și așa mai departe, deci limitele au fost deja calculate de fiecare membru, însă există totuși o limitare. Aceste credite fiscale sau acest profit scutit pentru profitul reinvestit se scade în limita impozitului calculat la profitul impozabil cumulat al grupului. Deci există totuși o limită. Pare un mecanism destul de complicat și în același timp poate să nu fie chiar ce s-au așteptat contribuabilii de la această consolidare. Adică nu suntem chiar în situația în care să avem un calcul consolidat și pe tot ce înseamnă limitări de deductibilitate și așa mai departe sau credite fiscale, însă veți vedea pe un exemplu concret că într-adevăr se ajunge la plata unei sume mai mici la bugetul de stat din acest calcul.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:38:24] Foarte important ce se întâmplă cu pierderile fiscale. Și aici e una din prevederile cele mai sensibile și o sursă foarte mare de dezavantaj pentru această consolidare fiscală pentru anumite tipuri de societăți. În primul rând, spuneam că principalul scop al unei consolidări, al creării unui grup de impozit pe profit este să poți să compensezi profitul unuia cu pierderea celuilalt astfel încât cumulat să ai o bază impozabilă mai mică. Problema este că nu se poate compensa decât pierderea înregistrată de membrii de la data când am intrat în grup. Asta înseamnă că dacă avem membri care au pierderi fiscale istorice dinainte de 2022, aceste pierderi fiscale, ele rămân acolo înscrise în Registrul de evidență fiscală al fiecărui membru și doar în momentul în care membrul respectiv iese din grup, acel membru redevine contribuabil din perspectiva impozitului pe profit și este obligat să își depună acele declarații 101 individuale și de-abia din momentul ăla poate să își recupereze pierderea fiscală dinainte de intrare in grup.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:39:45] Ce se întâmplă în practică? Pentru că grupul fiscal trebuie să dureze minim cinci ani, dacă avem de exemplu, primul an în care se aplică este 2022, dacă avem de exemplu pierdere fiscală în anul 2020, să luăm așa, pierderea fiscală se recuperează pe o perioadă de șapte ani adică ultimul an când s-ar fi putut recupera această pierdere, cred că ar fi exact anul în care expiră durata minimă de existență a grupului fiscal ceea ce înseamnă că practic pierderea asta devine pierdere finală. De fapt cred că 2019 ar fi, deci 2019 ar expira în 2026, 7 ani. Deci pierderea din 2018, 2019 se pierde, să zicem s-ar mai putea recupera cea din 2020 - 2021. Ori asta este practic un impact fiscal major pentru unul din membri care are pierderi fiscale istorice pentru că dacă decid să intre într-un grup fiscal cumva îți asumi că ai șanse mult mai mici de recuperare a acestor pierderi, că ele vor deveni pierderi finale și practic nu mai poți beneficia de scăderea lor din profituri impozabile viitoare. Deci acesta este totuși unul din principalele dezavantaje așa cum a fost creat sistemul de consolidare fiscală la impozit pe profit ceea ce de exemplu nu vedem la TVA, unde Mariana o să ne explice că practic poți să preiei TVA-ul de rambursat de la data când intri în grupul de TVA.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:41:25] Mă întrebam, apropo de compensări că te-am auzit menționând chestia asta mai devreme, avem la momentul ăsta cel puțin informații despre cum o să se compenseze pierderile fiscale între membrii grupului, știm ceva în direcția asta?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:41:39] Asta e o întrebare foarte bună, dar foarte greu în același timp și prima dată eu sper sincer ca procedura care va fi publicată să vină și să lămurească, deși sincer avem aceeași întrebare și la TVA și nu avem să zicem așa o procedură care să lămurească. Ca să spunem mai concret, deci avem o societate care are pierdere și o societate care are profit, dacă ar funcționa separat, dacă ar funcționa în afara grupului fiscal, cea cu profit ar trebui să plătească să zicem 16% din 1.000 de lei care înseamnă 160 de lei impozit, cealaltă are 100 de lei pierdere fiscală, deci ar avea un activ de 16 lei adică o potențială reducere a unui impozit viitor de 16 lei. În momentul în care facem compensarea, plătim pe cumulat la bugetul statului 16% din 900 de lei, adică mai puțin de 160 de lei cât ar plăti primul. Cine plătește? Evident, responsabilul plătește la bugetul de stat, dar între membrii grupului ar trebui să existe un sistem de decontare, teoretic, cine datorează, acela plătește, dar cine datorează plătește mai puțin pentru că a beneficiat de o pierdere fiscală a altei entități. Dacă ar trebui să existe o decontare între entități, dacă ar trebui să existe un sistem de cel puțin, evidențiere ca datoriei intern company, asta nu este scrisă în legislație. E posibil ca normele, ca procedura să lămurească, este posibil ca procedura să lase la latitudinea grupului să reglementeze acest lucru, nu știm.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:43:27] Pentru că spuneai că nici la TVA nu există clarificare asta, poate ne explică așa Mariana pe scurt, aici acum se face sau care e practica asta sunt mai multe tipuri de proceduri aplicabile la TVA?
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [00:43:43] Nu, efectiv la TVA în momentul în care se implementează grupul, reprezentantul preia soldurile de TVA rezultate din deconturile de TVA ale membrilor pe care le-au depus membrii până la momentul la care au intrat în grupul fiscal. Nu avem o altă procedură, ceva detaliat cum se fac înregistrările contabile, efectiv, dacă unul din membrii a avut TVA de recuperat și nu a cerut rambursarea, înaintează decontul de TVA către reprezentant, iar reprezentantul de la data implementării grupului preia soldul de TVA negativ, nesolicitat la rambursare în primul decont consolidat. Asta este tot ce prevede legislația în momentul acesta.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:44:26] Uite, Nadia, mai e o întrebare legată de compensare pe chat, nu știu dacă intră în zona speculativă, eu nici nu mă pricep, o să o citesc și pentru ceilalți utilizatori, ne întreabă un participant dacă compensarea se face pe baza situațiilor financiare individuale, să spunem, pentru compania A și compania B sau pe baza situațiilor financiare consolidate din care sunt eliminate operațiunile intragrup?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:44:52] E bună întrebarea și se leagă un trecut și de următorul topic, dacă mai trebuie să facem dosar de prețuri de transfer sau nu. Deci cum spuneam, ca să răspundem participantului nostru, calculul se face individual de fiecare membru în parte, deci nu ne uităm la un profit contabil consolidat din care am eliminat efectul tranzacțiilor intercompany, facem calculul la fiecare entitate în parte, deci pornim exact conform prevederilor articolului 19, profit contabil, plus cheltuieli nedeductibile, minus venituri neimpozabile, plus, minus elemente similare, pe fiecare entitate în parte. Deci nu eliminăm nimic din tranzacțiile intercompany, mai mult decât atât, mă rog, situațiile financiare consolidate au obligația să întocmească doar o parte din entități, deci nu există condiția asta. E posibil ca membrii grupului să nu consolideze.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:45:54] De ce nu eliminăm tranzacțiile intercompany? O dată pentru că într-adevăr consolidarea nu înseamnă un calcul pe venituri cumulate minus cheltuieli cumulate, și înseamnă calcul individual și adun la sfârșit doar rezultatele fiscale și în al doilea rând pentru că legiuitorul totuși a menținut obligația întocmirii dosarului de prețuri de transfer și a justificării respectării principiului valorii de piață și pentru membrii grupului fiscal. Deci presupunând că membrii grupului fiscal au și tranzacții intercompany, deși ar părea logic la o primă vedere să nu mai facă dosarul prețul de transfer pentru că oricum își adună, își cumulează rezultatul fiscal că să zicem așa când plătesc impozit, totuși ei trebuie să facă dosar pentru prețuri de transfer atât pentru tranzacțiile între membri, cât și pentru tranzacții cu alți membri. Aici este iarăși, să zicem, un punct mai puțin favorabil în legislație pentru că poate că tentația era mai mare să aplici pentru consolidare fiscală dacă firmele ar fi fost scutite de o asemenea sarcină administrativă care este întocmirea dosarului de prețuri de transfer, se pune și întrebarea de ce totuși a rămas această prevedere?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:47:19] Un răspuns poate să vină de exemplu din faptul că în România pot să existe firme deținute să zicem în mai mult de 75% de un anumit acționar, dar respectivul acționar mai are și firme deținute 25 - 50% care nu pot să intre în consolidare sau poate sunt deținute 75%, dar ele nu vor să intre în consolidare. Deci avem membri ai grupului și avem firme afiliate care nu sunt membre ale grupului. Deci acesta poate să fie un motiv, să zicem, pentru care totuși avem obligația să facem dosarul prețului de transfer și atunci dacă membrii grupului tranzacționează și cu ceilalți care sunt nemembri, vrem să fim siguri că și profiturile individuale ale celor care nu sunt nemembri sunt stabilite corect sau chiar dacă nu am avea firme românești care nu sunt membre din grup, dar membrii grupului tranzacționează cu entități din afara României afiliate, totuși aici autoritatea vrea să se asigure că profitul impozabil alocat României este cel corect. Deci aici nu e o veste foarte bună, nu eliminăm tranzacțiile intercompany, ci pur și simplu calculăm ca și cum am fi contribuabili neafiliați.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:48:38] Mulțumim pentru precizări.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:48:42] Ca și procedură așa, vă spuneam, Codul Fiscal e destul de detaliat. Ca și procedură, fiecare membru își face calculul separat, transmite acest calcul împreună cu declarația 101 întocmită, dar pe care nu o depune la ANAF către persoana juridică responsabilă, persoana juridică responsabilă trebuie să întocmească declarația cumulată la care încă nu avem modelul, trebuie să facă și declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor dacă se ia credit fiscal pentru sponsorizare și mai mult decât atât, această persoană juridică responsabilă trebuie să țină și un registrul de evidență fiscală al grupului, dar în care trebuie să includă și calculul pe cumulat și calculul individual al fiecărui membru. Deci o sarcină administrativă destul de mare pe această persoană juridică responsabilă. Și ca să zicem așa, la sfârșit cireașa de pe tort, toți membrii grupului răspund separat și în solidar pentru plata impozitului pe profit la nivel de grup.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:49:49] Ceea ce înseamnă că dacă tu ca și membru al grupului individual ai fi plătit 100 de lei, dar grupul trebuie să plătească 120 de lei, tu ca și membru individual ești responsabil teoretic pentru plata a 120 de lei la bugetul de stat. Ceea ce e o răspundere mai mare totuși decât în situația în care ai declarat și ai plăti individual.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:50:18] Am o altă curiozitate, dacă putem anticipa așa un pic cum o să arate controalele fiscale pe impozit pe profit în cazul membrilor? Spre exemplu, o companie care e membră a unui grup fiscal va prezenta aceleași tipuri de acte sau cum se va afla asta?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:50:34] Deocamdată în Codul Fiscal avem prevederi doar pentru membrii grupului care ies din grupul fiscal fără penalitate, de exemplu avem o fuziune, o dizolvare sau se vinde cota, participarea majoră într-un business, poți să ieși din grupul fiscal fără penalitate, dar vei fi supus controlului fiscal. Nu sunt prevederi legate de cum se va face controlul fiscal pentru grup, dar presupunem că persoana controlată va fi persoana juridică responsabilă pentru că ea reprezintă grupul, iar contribuabilul nu mai este fiecare firmă în parte, ci este grupul prin persoana juridică responsabilă, însă având în vedere faptul că această consolidare presupune de fapt calcul individual pe fiecare entitate în parte, plus calculul pe consolidat, probabil că un control fiscal la grup va însemna de fapt control la toți membrii deodată. Deci ceea ce poate să fie un avantaj în sensul că din perspectiva eficienței unei asemenea activități, deci nu a echipei diferite care să verifice și așa mai departe, însă în același timp pentru membrii grupului poate fi și o sarcină administrativă crescută.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:52:04] Haideți să vedem și un exemplu pentru că timpul trece și pentru că vreau să discutăm și cum e din perspectiva TVA. Haideți să vedem practic, am luat trei societăți, societatea A care este acționarul care deține în comun mai mult de 75% în societatea B și societatea C. Pe acest slide am pus, evident nu sunt cazuri reale, am pus calcul rezultatelor fiscale pentru societățile A, B și C, demonstrativ am ales societățile A și B cu profit impozabil, societatea C pe pierdere fiscală. Avem și o pierdere fiscală în anul 2022, dar avem și pierdere fiscală reportată. La societatea A avem profit contabil 100 de mii de lei și niște cheltuieli nedeductibile de sponsorizare de 5 mii de lei, am calculat și un credit fiscal care e la nivelul a 20% din impozit și care se presupune că este mai mic decât 0,75% din cifra de afaceri, avem și o scutire pe profitul reinvestit, de 3.000 de lei și avem practic un impozit teoretic de plată, dacă societatea A ar declara de una singură, de 12.960 de lei.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:53:31] La societatea B, iarăși avem profit contabil, de data aceasta ca și cheltuială nedeductibilă avem costul de achiziție al unei case de marcat de 1500 de lei care este și luată ca și credit fiscal de 1500 de lei și avem practic un impozit pe profit teoretic de plată de 6.740 de lei. Haideți să vedem ce s-ar întâmplat la societatea A care pe exemplul nostru este persoana juridică responsabilă. Persoana juridică responsabilă practic trebuie să adune rezultatul fiscal al celor trei societăți, adică profitul impozabil de la A, cu profitul impozabil de la B și pierderea fiscală, atenție, strict din anul 2022 de la C. Îmi rezultă un profit impozabil de 86.500 de lei, care în Codul Fiscal se numește rezultat fiscal consolidat pozitiv, la care aplic 16% impozit și rezultă un impozit de plată de 13.840 de lei.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:54:39] Ce mai spune Codul Fiscal că am voie? Am voie să scad ceea ce mi-au trimis membrii că au calculat cât s-ar încadra ca și credit fiscal sau ca și profit reinvestit scutit. Eu ca și societate responsabilă, nu mai calculez încă o dată toate limitele, ci doar pur și simplu din impozit scad ce mi-au transmis membrii, evident în limita impozitului. Dacă depășesc impozitul asta este, nu mai scad.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:55:07] În cazul acesta rezultă pe cumulat grup fiscal un impozit de plată de 8.500 de lei, spre deosebire de situația în care membrii grupului ar fi plătit fiecare separat și în care am fi avut un impozit de plată, prima firmă, societatea a 12.960, plus 6.740 a doua societate și zero, societatea cu pietre fiscale, adică 19.700. Dacă o să aveți dumneavoastră curiozitatea să faceți calcule, diferența între 19.700 și 8.500 ar trebui să vă dea pierderea fiscală de la C, adică 70.000 de lei ori 16%, deci acesta este avantajul în cazul grupului fiscal. Practic nu avem trei societăți, una pe pierdere care nu plătește, două care plătesc la un profit mai mare, ci avem pierderea fiscală scăzută din profitul cumulat al celorlalte.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:56:03] Dacă ați văzut, nu am scăzut pierderea fiscală din 2019 și foarte probabil această pierdere va fi o pierdere definitivă, acea pierdere de 40 de mii de lei, deci totuși avem un dezavantaj, lăsăm acolo pierderi pe care decidem că de fapt avem foarte mici șanse sau deloc șanse să o mai recuperăm în viitor. Deci e un impozit teoretic care nu mai poate fi recuperat de la stat.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:56:29] Vă spuneam că teoretic trebuie să stăm în grupul fiscal cinci ani, dacă un membru nu mai îndeplinește condițiile și iese din grup sau pur și simplu grupul decide că vrea să se dizolve, ca zicem așa, ca și grup fiscal, să se radieze ca și grup fiscal înainte de 5 ani, din păcate, legea spune că lucrul ăsta se face cu penalizare, adică membrul care iese din grup, iese începând cu trimestrul următor celui care nu mai îndeplinește condiția și este obligat să recalculeze și să depună declarația 101 de la intrarea în grupul fiscal, deci el practic redevine contribuabil de impozit pe profit de la momentul când a intrat în grup, nu de la momentul când iese din grup, dacă îi rezultă impozit de plată, trebuie să plătească și accesorii, adică dobânzi și penalități.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:57:23] De asemenea și grupul fiscal trebuie să-și recalculeze rezultatul consolidat. Acum, dacă aveam doi membri, eu unul nu mai îndeplinește condițiile, nu mai avem nici grup fiscal, dacă eram trei membri și rămânem doar doi, grupul fiscal continuă să existe, dar trebuie să își recalculeze profitul impozabil sau pierderea consolidată și să depună declarația 101 rectificative. Dacă din acest exercițiu rezultă și un impozit în plus pe grupul fiscal, el se plătește împreună cu penalități, cu dobânzi și penalități de către cine? Evident, de membrul care iese din grup, e vina lui, el trebuie să plătească.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:58:06] Spuneam că sunt și situații când ieșirea din grup nu se penalizează. De exemplu, dacă avem o dizolvare a unuia din membri sau dacă avem o fuziune, o divizare sau dacă acționarul, cel care are deținerea minimă de 75% își vinde participația astfel încât ea devine minoritară, adică devine cu o participație sub 25%. Și aici, pe slide-ul acesta am încercat să sintetizăm situația în care rămânem membri ai grupului când avem participații între 75 și 100, când nu mai rămânem membri ai grupului, dar cu penalizare, dac deci vând să zicem participații și rămân cu o participație între 25 și 75%, în cazul ăsta e penalizare și am ieșit din grup sau dacă vând majoritatea părților sociale sau a acțiunilor și rămân o participație între 0 și 25% ies din grup și nu am penalizare, însă, atenție, voi fi supus controlului.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:59:05] Deci practic, dacă am înțeles bine, și membru care iese și grupul în sine, vor trebui să își recalculeze profitul și să plătească accesorii la suma respectivă.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:59:20] Din păcate, da, de la începutul existenței grupului.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [00:59:25] Deci e o decizie foarte serioasă dacă intri sau nu într-un grup fiscal, pare mai complicată decât o căsătorie.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [00:59:33] Este este clar un contract pe cinci ani, cel puțin, și este o decizie destul de serioasă care trebuie să ai o previziune de business destul de corectă și într-adevăr să decizi dacă e un avantaj sau nu este un avantaj consolidarea. Și pentru că suntem chiar la final, să recapitulăm un pic care ar fi avantajele și dezavantajele, la capitolul avantaje, clar, dacă o firmă e pe profit și una e pe pierdere și lucrul ăsta se întâmplă, să zicem pe cinci ani de zile, atunci face sens să faci consolidare pentru că profitul impozabil al grupului va fi mai mic, impozitul plătit la stat per total grup va fi mai mic, deci grupul rămâne cu mai mulți bani disponibili pentru investiții, pentru dezvoltarea activității și așa mai departe. În același timp, dacă o societate previzionează să aibă pierderi pe o perioadă mai lungă intrând într-un grup are șansa să-și recupereze aceste pierderi mai repede și am întâlnit și modele de business la clienți care practic, conform planului de afaceri previzionează să intre pe profit pe o perioadă mai lungă de șapte ani. Sunt investiții de exemplu în tehnologie, planuri de afaceri pe dezvoltare internațională unde practic profiturile vin, dar nu imediat, e un exemplu.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [01:01:16] La capitolul dezavantaje am discutat deja, avem destul de multe documente de făcut și nu îți scapă de făcut declarații și calcule membrii și să rămână doar o persoană responsabilă, ci toți au de făcut documente și de făcut calcule. Avem pierderi de dinainte de intrarea în sistem care se pierd sau cel puțin ele vor fi recuperate mult mai târziu, avem această perioadă minimă de cinci ani și dacă ieși din grup înainte de 5 ani e cu penalizare,deci recalculezi tot impozitul și plătești dobânzi și penalități. E posibil să ai controale mai des din cauza acestei intrări în acest sistem și în plus, și acea răspundere solidară pentru plata impozitului. Cam acestea sunt detaliile pe care le avem la momentul de față în Codul Fiscal, ele sunt destul de detaliate, însă așteptăm normele pentru că mai sunt și aspecte de clarificat, așa cum discutam.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:02:22] Îți mulțumim, înainte să mergem mai departe la grupurile de TVA, mai e o ultimă întrebare pe cele de impozit pe profit, dacă societățile A, B și C au făcut parte dintr-un grup fiscal și au plătit impozit consolidat timp de doi ani, iar societatea A iese din grup, care ar fi avut și profit individual, recalcularea ține cont de plățile anterioare ale grupului sau ne întâlnim cu o situatie de dublă impunere?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [01:02:56] Contribuabilii ai grupul fiscal fiind persoana juridică responsabilă, în momentul în care societatea A iese din consolidare, redevine contribuabil, deci vorbim de contribuabili diferiți. În momentul de față nu avem nimic în Codul Fiscal, dar atâta vreme totuși cât Codul Fiscal spune că se plătesc și accesorii este foarte probabil că intenția legiuitorului a fost să nu se facă această compensare. Deci, foarte probabil că intenția legiuitorului este să nu se facă această compensare. Deci presupunând că prin ieșirea lui A din consolidare și refacerea, rectificarea declarațiilor rezultă pentru A impozit de plată, foarte probabil că pentru grupul fiscal rezultă impozit plătit în plus care probabil va fi compensat cu impozit pe profit datorat în viitor de grupul fiscal. Așteptăm acea procedură să vedem dacă totuși putem să avem această compensare, să zicem, de care întreabă colegul nostru pe chat. N-ar fi să zicem primul caz, dacă n-ar fi să zicem o excepție dacă s-ar accepta această compensare. Ce întreabă colegul este de fapt dacă per total ar fi un joc cu sumă nulă? Adică unul să aibă plus 10 lei, altul minus 10 lei și atunci de ce să nu se compenseze între ele și să se facă calculul de accesorii doar pe net? Nu cred sincer că asta este intenția legiuitorului, deci legiuitorul cred că a avut în intenție să responsabilizeze contribuabilii pentru a intra într-un asemenea grup cu un plan de afaceri foarte bine definit și cu o intenție foarte clară pe cinci ani ca să definească o anumită stabilitate a impozitării profiturilor în momentul în care intri în grup și să prevină, ca să zic așa, un arbitraj, azi îmi convine să rămân în grupul fiscal, mâine nu îmi mai convine, gata, am ieșit, și totul e bine și frumos, dar vom vedea în norme.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:05:12] O ultimă întrebare tot pe situația asta, ce se întâmplă dacă societatea A ar fi avut tot timpul pierdere?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [01:05:22] Presupunând că societatea A este cea care iese din grup, deși nu e foarte logic să iasă din grup, să zicem că e vândută, se vând 25% din participații și deținătorul rămâne cu 50%, deci suntem pe situația în care datorăm penalitate. Dar logic nu prea ar fi ca acea pierdere să iasă din grup dacă este cea mai nefericită situație pentru că practic grupul rămâne cu o bază impozabilă consolidată mare, mai mare decât ce a declarat și probabil rămâne și fără motivul pentru care a intrat în consolidare. Deci dacă tocmai firma cu pierdere iese din consolidare ne punem întrebarea, de ce mai rămâne grupul în continuare să funcționeze? Tocmai asta era rațiunea, să-l introducem pe cel cu pierdere ca să mai reducem profiturile celorlalți, deci clar grupul va datora penalități pentru că trebuie să-și refacă toate declarațiile de la început, iar cel cu pierdere rămâne cu pierderea declarată și foarte probabil că se pune problema dacă își va putea recupera aceste pierderi la un moment dat din profituri viitoare pentru că dacă el continuă să aibă pierderi, pierderile astea la un moment dat se vor prescrie, se vor îndeplini cei șapte ani, perioada în care poți reporta pierderea și nu o mai poți recupera din profituri viitoare. Deci aici va trebui totuși ca aceste grupuri care optează pentru consolidare să fie foarte atente pentru că asta este cea mai nefericită situație pe care o prezintă colegul nostru.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:07:01] Mulțumim, Nadia, să-i dăm cuvântul Marianei să ne povestească și despre grupurile de TVA. Mariana, te rog, toată scena e a ta.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:07:13] Grupul de TVA ca idee este legiferat prin directiva europeană de TVA. Legislația noastră ca stat membru UE s-a aliniat legislației europene de TVA, practic la nivelul UE există o directivă care se aplică tuturor statelor membre, directiva 112 este cea care legiferează și această structură din perspectiva TVA, România a transpus-o odată cu aderarea la Uniunea Europeană, doar că nu a transpus-o mot a mot și vom vedea pe parcursul prezentării diferențele pe care le avem noi față de directivă și cum funcționează această structură de grup de TVA în România.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:07:58] Ca idee, din punct de vedere al bazei legale grupul de TVA este legiferat la articolul 269 din Codul Fiscal, avem și normele metodologice aferente, avem deja un ordin ANAF din 2016 care legiferează procedura de implementare a grupului de TVA, dar și un ordin ANAF din 2015 care legiferează organul fiscal ce administrează grupul de TVA. Vom vedea că acest organ fiscal este de fapt organul care administrează reprezentantul grupului de TVA.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:08:48] În prima fază vom încerca să definim grupul de TVA, el este definit în legislația noastră drept un grup de minimum două persoane impozabile stabilite în România care deși sunt independente din punct de vedere juridic, ele se află în strânsă legătură din punct de vedere economic, financiar și organizatoric.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:09:36] Avem nevoie de minimum două persoane impozabile stabilite în România care sunt independente din punct de vedere juridic, dar se află în strânsă legătură una cu cealaltă din punct de vedere financiar, economic și organizatoric. Ce înseamnă că se află în strânsă legătura din punct de vedere financiar, economic și organizatoric? Înseamnă că aceste societăți au capitalul deținut direct sau indirect în proporție de mai mult de 50% de către aceeași asociați sau acționari. Cum dovedim acest lucru? Prin certificatul constatator emis de Registrul Comerțului sau prin alte acte doveditoare. Deci avem nevoie de minimum două persoane impozabile stabilite în România deținute în proporție mai mare de 50% de către aceeași asociați sau acționari.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:10:31] Ce este foarte important? Și la TVA ca la impozit pe profit avem practic un lider sau reprezentantul grupului și cel puțin un membru. Și grupul de TVA este alcătuit din minim două persoane, dar poate avea mai mulți membri, dar întotdeauna un singur reprezentant. Ce este foarte important de reținut? Ca să putem să implementăm un grup de TVA în România trebuie să îndeplinim cumulativ trei condiții și anume, o persoană impozabilă stabilită în România nu poate face parte decât dintr-un singur grup fiscal, opțiunea pentru crearea și menținerea grupului fiscal este de cel puțin doi ani și toate persoanele impozabile care fac parte din grup trebuie să aibă aceeași perioadă fiscală, respectiv luna calendaristică sau trimestrul calendaristic, deci și la TVA nu putem să avem un membru cu perioada fiscală luna și un alt membru o perioadă fiscală trimestru, trebuie să fie perioadele fiscale alineate. Mare atenție, aceste condiții trebuie îndeplinite cumulativ. Iar ca importanță, grupul de TVA este administrat de un singur organ fiscal, organul fiscal care administrează și reprezentantul grupului.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:11:45] Acum să discutăm puțin mai tehnic despre procedura de implementare a grupului fiscal unic, în vederea implementării se depune practic la organul fiscal competent care administrează reprezentantul o cerere semnată de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului și această cerere cuprinde câteva elemente și anume, numele, adresa, obiectul de activitate, codurile de înregistrare în scopuri de TVA ale fiecărui membru care vor face parte din grupul de TVA, foarte important, dovada că membrii sunt în strânsă legătură din punct de vedere financiar, economic și organizatoric, adică se depune și certificatul constatator emis de Registrul Comerțului și este denumit în cerere membrul care va fi reprezentantul grupului, adică liderul grupului, cel care va pregăti decontul consolidat, vom vedea mai departe ce responsabilități importante are un astfel de reprezentant.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:12:38] După ce se depune documentația completă la Anaf, în termen de 60 de zile Anaf analizează și în cazul în care aprobă implementarea grupului fiscal emite o decizie pe care o transmite către reprezentant. Mai departe, grupul fiscal de TVA este implementat în funcție de perioada fiscală pe care o au membrii grupului respectiv, dacă avem din luna calendaristică, grupul intră în vigoare în prima zi din luna următoare celei în care s-a comunicat decizia de implementare a grupului de către ANAF sau dacă este o altă perioadă fiscală, în prima zi a perioadei fiscale următoare celei în care s-a emis decizia de implementare a grupului.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:13:23] Am o singură curiozitate, apropo de decizia ANAF, se poate respinge ideea de grup fiscal pentru alte motive decât cele formale, să le zic așa, nu știu, neîndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, mai sunt și alte chestiuni?
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:13:40] Da, spre exemplu, la nivelul organului fiscal când se analizează documentația se efectuează o analiză de risc, dacă se consideră spre exemplu că unul dintre membri este riscant din perspectiva TVA, a fost implicat într-o fraudă de TVA, acesta ar fi doar un exemplu, se poate respinge implementarea grupului și atunci ANAF transmite o decizie de respingere.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:14:03] Practic analiza se face și la nivelul conținuturilor, nu doar la nivel acesta formal.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:14:09] Corect, nu se face doar o analiză a cererii, ci se analizează în substanță riscul fiscal al fiecărui membru care cere să fie parte a grupului de TVA.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:14:21] Spunem că reprezentantul grupului sau liderul echivalentul liderului de la impozit pe profit are o serie de obligații administrative, odată ce este numit reprezentant și trebuie să notifice organul fiscal competent pentru următoarele evenimente, spre exemplu, încetarea opțiunii de a forma un grup fiscal unic, trebuie notificată la ANAF, dacă nu mai sunt indeplinite condițiile de existență a grupului fiscal unic care conduc la anularea tratamentului persoanelor impozabile ca grup fiscal unic sau dacă nu mai îndeplinește această condiție, nu toți membrii, un singur membru dacă nu mai îndeplinește condiția să fie parte a grupului, reprezentantul trebuie să notifice ANAF. Dacă grupul își numește un alt reprezentant, și acest lucru trebuie bineînțeles notificat, dacă unul dintre membri părăsește grupul sau dacă intră un nou membru în grupul fiscal pentru că nu avem o limită maximă de membri care trebuie să facă parte.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:15:19] Este foarte important să reținem că atât reprezentantul grupului, cât și membrii au o serie de obligații de raportare. Obligațiile de raportare se împart în două, sunt obligațiile fiecărui membru al grupului cu excepția reprezentantului și obligațiile care țin doar de reprezentare. Astfel fiecare membru al grupului, altul decât reprezentantul trebuie să pregătească propriul decont de TVA în care va raporta toate livrările de bunuri, prestările de servicii și toate operațiunile impozabile pe care le efectuează într-o perioadă fiscală. După care, transmite pe contul său de TVA reprezentantului și în funcție de poziția de TVA care-i rezultă lui în perioada fiscală, nu ia nicio măsură. Să spunem că reprezentantul înregistrează o poziție de TVA de plată, el nu va plăti TVA la ANAF sau are o poziție de TVA de recuperat, nu va cere rambursarea prin decontul lui, pur și simplu a pregătit decontul său și îl transmite mai departe reprezentantului. Reprezentantului este cel care preia decontul și mai departe vom vedea ce se întâmplă cu el și cum raportează.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:16:29] Acum trecem la obligațiile de raportare ale reprezentantului, încă de la momentul la care se implementează grupul de TVA, am avut anterior această întrebare de la tine, ce se întâmplă cu soldurile pe care le-au avut membrii în deconturile lor înainte să facă parte din grupul de TVA. Deci ce se întâmplă? Reprezentantul, în primul decont de TVA consolidat preia soldurile de TVA de plată de la finalul perioadei fiscale anterioare neachitate până la depunerea decontului consolidat sau soldurile TVA de recuperat nesolicitate la rambursare până la implementarea grupului din deconturile de TVA ale membrilor. Să spunem că grupul intră în vigoare în luna ianuarie 2021, e un exemplu teoretic, practic reprezentantul trebuie să se uite la soldurile de TVA ale membrilor grupului înregistrate în luna decembrie și atunci el le preia în primul decont consolidat.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:17:27] Mai departe, reprezentantul are și el obligația să își creeze, să își raporteze propriul decont de TVA prestările de bunuri, prestările de servicii, livrările de bunuri și orice alte operațiuni impozabile pe care le face pe parcursul perioadei fiscale. Deci el își pregătește propriul decont, iar următorul pas este să raporteze într-un decont consolidat rezultatele din propriul decont de TVA din luna respectivă, spre exemplu, împreună cu rezultatele din deconturile de TVA transmise de către membrii. Deci el acum face o consolidare aritmetică, adună pur și simplu valorile operațiunilor raportate în deconturile primite de la membri și din propriul decont.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:18:11] Mai departe, reprezentantul depune la organul fiscal competent toate deconturile membrilor, precum și decontul consolidat. Mare atenție, aici în fiecare lună sau în fiecare trimestru reprezentantul nu depune doar decontul consolidat, ci depune și fiecare decont al membrilor pentru că deși ANAF procesează doar deconturi de TVA consolidat se uită, analizează dacă reprezentantul a calculat corect acel decont consolidat în baza deconturilor de la membrii și ulterior plătește sau solicită rambursarea TVA rezultată din decontul consolidat. Deci asta este sarcina lui, niciunul dintre membri nu ia acțiune cu privire la soldul de TVA pe care îl înregistrează la finalul perioadei fiscale, ci reprezentantul are această sarcină.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:18:59] Totuși, deși facem parte dintr-un grup fiscal unic, noi ca membri atât membri practic, cât și reprezentantul, mai avem o serie de obligații de raportare. Deci avem un decont de TVA consolidat, dar fiecare membru al grupului trebuie să pregătească și să depună formularul 390. Deci și membrii și reprezentantul au această obligație, la fel este și cu 394. De asemenea, fiecare membru al grupului trebuie să se supună controlului organului fiscal și ce este foarte important și similar cumva cu zona de impozit pe profit, fiecare membru al grupului, adică membrii, plus reprezentantul răspund separat și solidar pentru orice taxă datorată, orice TVA datorat de el sau de orice alt membru al grupului pentru perioada aceea cât fac parte din acel grup.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:19:49] De ce este foarte important aici răspunderea în solidar? Pentru că dacă unul dintre membrii grupului este pasibil de o fraudă în domeniul TVA și ceilalți membri devin răspunzători în solidar cu el și practic trebuie să răspundă în fața ANAF.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:20:06] Ce mai trebuie să reținem? Dacă unul dintre membrii grupului părăsește acest grup, la momentul la care îl părăsește își va pregăti primul decont de TVA după părăsirea grupului în care va include doar operațiunile pe care le face el după ce nu mai este membru al grupului de TVA. Deci odată ce ai părăsit grupul, tu nu îți mai preiei soldurile de TVA pe care le-ai avut în timpul în care ai fost membru al grupului de TVA, tu îți faci un nou decont de TVA pe baza operațiunilor pe care le-ai realizat în perioada respectivă și în viitor, nu te mai interesează ce a fost subiectul decontului de TVA consolidat.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:20:42] Și aici intervine un aspect foarte important care diferențiază modul în care România a transpus legislația europeană în materie de grupuri de TVA. Ce ne spune Codul Fiscal? Că livrările de bunuri și prestările de servicii realizate de fiecare membru al grupului sunt supuse regimului normal de impozitare din perspectiva TVA, indiferent dacă membrii grupului livrează bunuri sau prestează servicii către alți membri sau către terți. De ce? Pentru că în România fiecare membru al grupului de TVA este considerat o persoană impozabilă separată. Spre deosebire de grupul de TVA implementat în directivă și prevăzut în Directiva TVA Europeană, deci practic, Comisia Europeană ne spune că un grup de TVA la nivel european trebuie să fie o persoană impozabilă unică. Așa este exprimarea în Directivă, dar România a considerat că membrii grupului nu formează o persoană impozabilă unică, nu primesc un singur Cod de TVA, nu. Ei doar formează acest grup ca să își compenseze pozițiile de TVA, ei nu devin persoană impozabilă unică, ci rămân persoană impozabilă separată și sunt tratați ca atare.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:21:55] Practic aici e o altă diferență între grupul de TVA și cel pe impozit pe profit, Nadia, zicea că un grup de impozit pe profit, acela e contribuabilul în înțelegerea, nu ANAF-ului. Am înțeles bine?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [01:22:20] Aș vrea să verific dacă am înțeles bine. Practic cred că prevederea asta se referă la faptul că dacă avem livrări între societatea A și B care sunt membrii ai grupului, A-ul care livrează, B-ul care primește, această tranzacție nu este văzută ca fiind fără stoc, ea practic pentru această tranzacție trebuie aplicate regulile TVA. Dacă este o livrare locală se aplică TVA în cota relevantă, dacă e o livrare și nu poate să fie decât o livrare locală sau o livrare cu taxare inversă, să zicem.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [01:23:00] Ca să-i răspund Roxanei, din această perspectivă, ca să zicem așa, și la impozitul pe profit cumva avem prevedere în oglindă doar că ea nu este spusă ca atare în Codul Fiscal, adică dacă avem această livrare de la A la B, A-ul își recunoaște venitul, B-ul își recunoaște cheltuiala dac teoretic iar venitul lui intră în calculul profitului individual al lui A, cheltuiala la B intră în calcul rezultatului individual la B și avem acest rezultat cumulat, cel puțin la acest moment așa înțeleg paralela între TVA și impozitul pe profit. Dar e un punct foarte bu și îl mai analizăm.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:24:02] În zona de TVA menționez că avem deja normele și așa a rămas, deci asta este prevederea, fiecare persoană e distinctă. Operațiunile dintre membrii sunt operațiuni în zona de TVA și au tratamentul fiscal de TVA normal, nu există nicio altă modificare, nu sunt operațiuni în afara sferei. Vom vedea mai târziu puțin ce spune jurisprudența Curții Europene în acest sens.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:24:25] Sintetizând ce am discutat până acum, aș vrea să scoatem în evidență avantajele și dezavantajele implementării unui grup de TVA. Practic principalul avantaj este că un grup de TVA permite compensarea pozițiilor de TVA într-un decont consolidat ajutând astfel sumele de TVA de plată cu sumele de TVA de recuperat și ce rezultă? O optimizare de cash flow pentru că societatea din grup care are suma cea mai mare de TVA plată împreună cu o altă societate din grup care are TVA de recuperat, pozițiile lor se vor compensa și va rezulta o sumă de TVA de plată mai mică, diminuată, practic și optimizându-se cash flow-ul respectiv, acel cash flow poate să fie utilizat în business și nu va fi plătit efectiv către ANAF.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:25:16] În plus, membrii care sunt în poziție de plată, nu mai sunt constrânși de termenul legal de plată, iar cei care sunt în poziție de rambursare nu mai sunt constrânși de controalele anticipate de rambursare pentru că în mod normal Fiscul venea în control, te controla și după aceea îți dădea banii. În condițiile pandemiei legat de zona de recuperare TVA și de rambursare, condițiile pandemiei, organele fiscale și Ministerul de Finanțe a prevăzut efectuarea rambursărilor de TVA cu control ulterior până la 31 ianuarie 2022, deci cumva și acest avantaj ar fi diminuat în pandemie pentru că oricum ANAF-ul îți rambursează banii și ulterior te controlează și cumva nu mai aștepți.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:26:03] Din perspectiva grupului de TVA, însă am identificat o serie de dezavantaje care sunt dezavantaje formale, administrative, dar și dezavantaje de substanță, de răspundere din perspectiva TVA. Un prim dezavantaj ar fi că reprezentantul are numeroase sarcini administrative, am văzut anterior câte notificări trebuie să depună la ANAF, că trebuie să depună decont consolidat și cumva trebuie să urmărească fiecare membru al grupului, că îndeplinește condițiile de a fi membru, mai mult decât atât, membrii grupului trebuie să își păstreze evidențele proprii în ceea ce privește raportarea TVA, adică fiecare membru al grupului își va pregăti decontul de TVA, adică formularul 300 pe care îl transmite reprezentantului, dar își va pregăti și își va depune individual formularul 390, 394.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:26:51] Un alt impediment ar fi perioada minimă de implementare a grupului care este de doi ani. Faptul că membrii grupului trebuie să aibă aceeași perioadă fiscală, deci nu se poate ca unul să aibă luna, unul trimestru și am mai punctat acest dezavantaj, odată ce ești parte a unui grup de TVA, răspunzi separat și în solidar pentru fiecare sumă de TVA datorată de către ceilalți membri sau pentru orice alte obligații de TVA sau orice altă acțiune de TVA în care cumva este implicat un alt membru și devine parte. Spre exemplu o fraudă de TVA, am dat acest exemplu, trebuie să fiți foarte atent la bonitatea de TVA a celorlalți membri din grup pentru că automat un litigiu al ANAF sau o măsură coercitivă se răsfrânge și asupra celorlalți membri ai grupului și tocmai pentru că ești parte a unui grup de TVA în România nu scapi de controalele ANAF, ci e posibil să primești mai multe controale de la ANAF. Deci membrii grupului pot să fie mai controlați decât atunci când nu sunt parte a grupului.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:27:58] Am luat și eu un exemplu practic din perspectiva TVA, ca prim aspect de menționat, grupul de TVA merită să fie implementat între două societăți românești parte a unui grup care sunt deținute mai mult de 50% de aceeași asociați sau acționari, dar care înregistrează constant poziții opuse de TVA. Deci dacă avem spre exemplu o societate din grup care are poziție de TVA de recuperat și o societate din grup care are poziție de TVA de plată atunci, da, e avantajos să fiu parte a unui grup de TVA datorită modelului meu de business pentru că eu în permanență voi avea o poziție de TVA de plată și partenerul meu de grup va avea o poziție de TVA de recuperat. Deci nu este suficient doar să înregistrez într-o lună TVA de plată și partenerul meu TVA de recuperat pentru că atuni nu există un avantaj real în a forma acest grup de TVA mai ales date fiind obligațiile administrative și sarcinile pe care le avem.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:28:58] Și am luat cazul concret între două societăți A și B care fac parte dintr-un grup, sunt deținute mai mult de 50%, sunt strâns legate economic, financiar și organizatoric, perioada lor fiscală este luna calendaristică și reprezentantul grupului este A. Acum modelul de business al celor două societăți. Societatea A activează în domeniul producției și distribuției, achiziționează materii prime din spațiul intracomunitar pe care le utilizează pentru a realiza produse finite și livrează produsele finite pe teritoriul României. Ce se întâmplă? Achizițiile intracomunitare de bunuri sunt cu taxare inversă în România, deci practic societatea A plătește TVA prin taxare inversă, există un efect nul, și mai departe vinde produsele finite pe teritoriul național, asta înseamnă că va colecta în permanență TVA. Ce înseamnă acest lucru? În permanență societatea A dacă nu își schimbă modelul de business va fi în poziție de TVA de plată.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:29:53] Celălalt membru, societatea B este un prestator de servicii de marketing către persoane impozabile stabilite pe teritoriul UE. În vederea prestărilor de servicii, bineînțeles, societatea B achiziționează mai multe bunuri și servicii de pe teritoriul național și acum ne gândim. Prestările de servicii de marketing sunt prestări de servicii pe regula business to business, sunt neimpozabile în România și sunt impozabile în statul membru unde este stabilit beneficiarul. Pe partea de out nu vom colecta niciodată TVA, în schimb, societatea B va deduce TVA pentru că va achiziționa bunuri și servicii de pe teritoriul național.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:30:33] Având în vedere modelul ei de business, societatea B înregistrează constant o poziție de TVA de rambursare. Și aici am am evidențiat cumva rezultatul de TVA dintr-un decont. Este un decont simplificat. Societatea A are TVA colectată de 150.000, deductibilă 50.000 și în final are TVA de plată de 100.000, societatea B nu colectează TVA, doar deduce TVA și este în poziție de TVA de recuperat.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:31:00] Ce se întâmplă în decontul consolidat pe care îl pregătește reprezentantul adică societatea A? Aritmetic se compensează, se adună pozițiile de TVA din deconturile societății A și B și rezultă poziții consolidate, adică în final ce se va întâmpla? TVA de plată din decontul societății A, se va compensa cu TVA de recuperat din decontul societății B și va rezulta TVA de plată diminuată de 40.000. Practic există un avantaj, vedem aici o optimizare de cash flow pentru că grupul plătește mai puțin TVA la stat.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:31:35] Și nu în ultimul rând considerel relevant și jurisprudența Curții Europene de Justiție în materie de grupuri de TVA, așa cum am menționat, grupul de TVA nu a fost transpus în România mot a mot ca în directiva de TVA, a fost transpus ușor diferit. Cu toate acestea, foarte multe societăți românești au parteneri de grup societăți multinaționale sau grupuri multinaționale, au societatea mamă într-un stat membru al Uniunii Europene și au o sucursală în România sau viceversa, o societate românească are sucursale în alte state membre. Conform regulii generale care a fost emisă tot într-o decizie a Curții Europene de Justiție acum cațiva ani, decizia FCE, dacă o societate mamă prestează servicii către sucursala sa, cele două sunt stabilite în două state membre diferite și societatea mamă prestează servicii către sucursala sa sau invers, sucursala prestează servicii către mamă, acele prestări de servicii sunt operațiuni în afara sferei de aplicare a TVA. De ce? Pentru că din perspectiva TVA, societatea mamă și sucursala sa, chiar dacă sunt stabilite în două state membre diferite sunt considerate persoane impozabilă unică pentru că orice sucursală nu are personalitate juridică și atunci ea este dependentă de societatea mamă și având operațiuni efectuate practic în cadrul aceleiași persoane impozabile, acele operațiuni sunt în afara sferei de aplicare a TVA. Și nu le raportăm niciodată în decontul de TVA .
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:33:07] Ce se întâmplă însă dacă unul dintre membri, adică dacă una dintre părți, ori societatea mamă ori sucursala fac parte dintr-un grup de TVA în statul membru în care sunt stabilite. Aici lucrurile se schimbă. Și a venit Curtea Europeană cu două decizii foarte importante, Skandia America, o decizie de vreo 4 - 5 ani și Danske Bank, o decizie emisă acum o lună care a surprins cumva mediul de business în zona de TVA și a surprins consultanții pe TVA.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:33:36] Prima decizie, Skandia, emisă acum cinci ani ne spune așa, în acel litigiu care a ajuns la Curtea Europeană de Justiție aveam o societate mamă stabilită în Statele Unite ale Americii care avea o sucursală în Uniunea Europeană și sucursala sa era parte a unui grup de TVA în statul membru unde era stabilit și atunci Curtea Europeană de Justiție ce a spus? De fapt, dacă mama din Statele Unite prestează servicii către sucursala sa dintr-un stat membru UE și sucursală este parte a unui grup de TVA, acele servicii nu mai sunt operațiuni în afara sferei de aplicare, ci sunt operațiuni impozabile.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:34:15] De ce sunt operațiuni impozabile? Pentru că se consideră că acea sucursală devine persoană impozabilă unică cu grupul fiscal din care face parte și atunci serviciile sunt furnizate de fapt grupului fiscal și nu sucursalei. Prin urmare, serviciile devenind operațiuni impozabile erau taxabile în statul membru unde se beneficia de ele, deci practic în statul membru unde era stabilită sucursala. Sucursala împreună cu grupul de TVA pentru că la nivel european e aceeași persoană impozabilă, plătea TVA prin taxare inversă. Deci grupul pe codul său de TVA care era prin sucursală plătea TVA prin taxare inversă. Ca o concluzie, e foarte tehnic acest caz, dar concluzia asta este, ca o derogare de la regula generală, dacă am o societate mamă ce prestează servicii către o sucursală și sucursala aia e parte a unui grup de TVA, acele servicii sunt operațiuni impozabile și trebuie taxate acolo unde sunt consumate, adică în statul membru al beneficiarului.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:35:15] Și luna trecută undeva în martie, sfârșit de februarie, început de martie, Curtea Europeană de Justiție a emis o altă decizie în cazul Danske, e foarte importantă decizia, care ne spune așa, în această decizie aveam două entități, societatea mamă stabilită într-un stat membru și sucursala în alt stat membru, asta poate fi aplicabilă oricui pentru că avem numeroase modele de business de acest gen în UE și societatea mamă face parte dintr-un grup de TVA în statul membru în care este ea stabilită. Deși face parte dintr-un grup de TVA, în mod constant intra grup prestează niște servicii către sucursală. Ce se întâmplă cu acele servicii? Sunt operațiuni impozabile. De ce? Pentru că societatea mamă făcând parte dintr-un grup de TVA, devine persoană impozabilă distinctă față de sucursala sa. Și atunci și aceste servicii trebuie taxate de către sucursală.
Mariana Moldovan - Manager TVA - Grant Thornton România [01:36:12] Aș puncta aceste două decizii. De ce? Pentru că este foarte posibil să aveți relații intragrup pe partea de servicii, prestări servicii sau achiziții de servicii, să fie o sucursală românească a unei companii dintr-un alt stat membru UE, să cumpere servicii de la societatea mamă, servicii care până acum erau tratate în afara sferei de aplicare a TVA și nu se raportau în decont. Este foarte important să întrebăm dacă societatea mamă face parte dintr-un grup de TVA pentru că atunci se schimbă radical serviciile și devenim noi sucursala din România persoane obligate la plata TVA. Deci e o decizie foarte recentă, aceasta Danske Bank, și încă se discută, dar a ridicat un mare semnal de alarmă în zona legislației de TVA. Cam asta am avut de prezentat.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:37:13] Vă mulțumesc foarte mult pentru informațiile pe care ni le-ați dat astăzi. Aș avea o ultimă întrebare de final care să închidă webinar-ul nostru de astăzi. Pot să fiu membru concomitent într-un grup fiscal de TVA și într-unul de impozit pe profit?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [01:37:32] În teorie, da, dar în practică probabil că e destul de dificil pentru că în sine modelele de business care se pretează pentru o consolidare fiscală în domenii impozitul pe profit, respectiv în domeniul TVA sunt destul de diferite, dar la TVA trebuie să ai TVA plată, TVA de rambursat în mod constant datorită modelului de business, așa cum a explicat Mariana pe exemplu ei, la impozitul pe profit trebuie să ai profit impozabil pierdere, perioadele sunt diferite. Să zicem că chiar dacă în mod excepțional sunt două societăți care sunt și într-un grup de TVA și într-unul de impozit pe profit, cel puțin la TVA, după doi ani de zile poți să renunți. Deci e foarte probabil că societățile ar trebui să analizeze separat condițiile și să intre într-un grup doar dacă acel grup fiscal, cu TVA sau cu impozit pe profit într-adevăr produce efecte favorabile și poți estima în mod corect ca să zicem așa și de încredere ce o să se întâmplă pe perioada grupului fiscal.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:38:43] Oricum reținem că e o decizie complexă asta, trebuie analizată cu atenție, cu precizie, nu e ceva ce ne hotărâm așa de pe un moment pe altul. Așteptăm normele de aplicare pentru grupurile de impozit pe profit și încerc să o mai aduc pe Nadia să ne mai povestească, poate, când avem și documentația toată precizată și toate situațiile poate mai clarificate decât sunt în momentul ăsta, să repetăm webinar-ul.
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [01:39:23] Ce aș vrea eu totuși să spun este că lista într-adevăr era lungă la dezavantaje, însă este totuși o măsură care a fost salutată de mediul de afaceri și de mediul de consultanță pe care mediul de afaceri a cerut-o de multă vreme și e o măsură care ne aduce așa un pic cu legislația fiscală, ne alătură, ca să zicem așa și altor state europene care au respectiva măsură. Această măsură vine să adauge în lista acelor facilități fiscale de care poate beneficia contribuabilul și așa cum spuneai tu, Roxana, decizia e una foarte sensibilă și nu trebuie luată în nici un caz emoțional. Deci trebuie luată clar cu niște calcule, cu niște previziuni, însă ca și consultant fiscal, încurajez contribuabilii să se uite ca la o posibilă facilitate, însă trebuie să apelăm la această facilitate în mod responsabil. Cred că ăsta este mesajul din perspectiva consultantului.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:40:40] Văd că a mai apărut între timp o întrebare cam lunga, nu o să citesc pe toată, însă m-am dus la finalul ei și poate ar trebui să mai clarificăm o dată apropo de firmele care ies dintr-un grup fiscal de impozit pe profit. Cine devine subiect al recalculărilor pe care le menționai?
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [01:41:05] Îi mulțumim colegului că practic aici suntem la lista de riscuri și dezavantaje. Deci atât cel care iese din grup, cât și grupul în sine recalculează, din păcate. Pe întrebarea care a pus-o colegul nostru, care este cel care avea pierderi din grup. Pe acel exemplu am demonstrat clar că grupul trebuie să recalculeze și să plătească mai mult. Deci și grupul și cel care iese din păcate, trebuie să recalculeze și acolo unde este profit de plată mai mult decât s-a declarat înainte, acolo se calculează și accesorii.
Roxana Neagu - Director Editorial - avocatnet.ro [01:41:55] Vă mulțumesc foarte mult pentru acest maraton de explicații, vă mai aștept și cu alte ocazii la webinariile avocatnet.ro. Eu am fost Roxana Neagu și vă mulțumesc tuturor pentru prezență. Vă doresc o zi bună!
Nadia Oanea - Partner Tax - Grant Thornton România [01:43:18] Mulțumim! La revedere!