Concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului grav bolnav trebuie să fie accesibile părinților până ce acesta împlinește vârsta de 18 ani, reiese dintr-o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) care a apărut aseară în Monitorul Oficial. Practic, prevederea conform căreia acest tip de concediu se acorda părinților numai dacă acel copil grav bolnav avea cel mult 16 ani a fost declarată neconstituțională și a devenit inaplicabilă. Asta înseamnă că acel concediu trebuie acordat până la 18 ani.
Mai precis, CCR a stabilit, prin Decizia 244/2021, care produce efecte de aseară, că
e neconstituțională sintagma „în vârstă de până la 16 ani”, ce se găsea la alineatul 1^1 al articolului 26 din Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005. Potrivit prevederii respective,
„[î]n cazul copilului cu afecțiuni grave, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani”.
Astfel, din moment ce decizia CCR a apărut în Monitorul Oficial, sintagma
„în vârstă de până la 16 ani” nu se mai aplică. În același timp, Guvernul (sau Parlamentul) ar trebui să intervină pentru a preciza în legislație că acel concediu poate fi cerut, în cazul unui copil grav bolnav,
până ce acesta atinge vârsta de 18 ani.
Din motivația judecătorilor reiese că autoritățile au stabilit, practic, prin legislație o discriminare pe criteriul vârstei copilului cu afecțiuni grave, măsura fiind nejustificată și nerezonabilă.
„Or, dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului grav bolnav, privit ca măsură de ocrotire a sănătății și de protecție specială a copilului, trebuie să vizeze toți copiii aflați în situația de boală gravă, situație care a determinat legiuitorul să instituie acest drept al părintelui/ adoptatorului/ tutorelui/ persoanei căreia i s-au încredințat copii în vederea adopției sau i-au fost dați în plasament aflați în această situație.Astfel, reglementarea acestei măsuri de protecție doar în situația copiilor în vârstă de până la 16 ani reprezintă o măsură discriminatorie pentru copiii între 16 și 18 ani, aflați în aceeași situație, de boală gravă, aceștia fiind lipsiți de sprijinul și îngrijirea semnificativă a părintelui în această situație. Privarea părintelui de concediul pentru îngrijirea copilului grav bolnav cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani aduce o atingere gravă interesului copilului, acela de a beneficia de îngrijirea părintească, în cazul unor afecțiuni grave”, este motivat în decizia CCR.
Concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă, de obicei, potrivit OUG 158/2005, dacă acesta este în vârstă de până la
șapte ani. În cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, concediul se acordă până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Prin excepție, dacă este vorba de un copil cu afecțiuni grave, ordonanța prevedea că acel concediu se acordă numai până la împlinirea vârstei de 16 ani, dar de-acum va trebui acordat până la 18 ani. Lista afecțiunilor grave, care poate fi găsită în
anexa 8 a acestui ordin de ministru, cuprinde, printre altele, tumori, malformații congenitale, microcefalia sau sindromul Down.
Atenție! Prevederea declarată neconstituțională a fost suspendată aseară, odată cu apariția deciziei CCR în Monitorul Oficial. Acum, Guvernul sau Parlamentul trebuie să modifice dispoziția în conformitate cu indicațiile judecătorilor Curții.
Comentarii articol (1)