Ordonanta de urgenta nr. 51 publicata in M. Of. Nr. 566 din data de 30.06.2006 aproba Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala.
Statul sprijina accesul la o locuinta proprietate personala prin acordarea unei subventii de la bugetul de stat de 20% din pretul pe m2 suprafata construita a locuintei, in limita prevederilor bugetare anuale si in limita a maximum 81 m2 arie desfasurata construita.
Fondurile aferente subventiei se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in limita prevederilor bugetare aprobate anual cu aceasta destinatie.
Pot beneficia de aceasta subventie urmatoarele categorii de persoane fizice:
i) tineri casatoriti care la data contractarii locuintei au fiecare varsta de pana la 35 de ani;
ii) persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, datorita unor calamitati naturale sau unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati;
iii) persoane si familii evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile;
iv) persoane sau familii evacuate si chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.
Subventia se acorda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, pentru plata ratelor la creditul ipotecar contractat.
De aceste prevederi beneficiaza o singura data persoanele fizice care au contractat credite ipotecare pentru construirea unei locuinte, daca intrunesc, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
a) titularul contractului de construire a locuintei, respectiv membrii familiei acestuia - sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia, nu au detinut si nu detin o locuinta in proprietate si nu au primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru o alta locuinta;
b) este prima locuinta pe care o construiesc prin credit ipotecar;
c) detin un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia;
d) constructia locuintei se realizeaza prin antreprenori specializati.
Sunt exceptate de la indeplinirea conditiilor prevazute la lit. a) si b) categoriile de persoane prevazute la lit. ii) si iii), numai in cazul cand titularul contractului de construire a locuintei, respectiv membrii familiei acestuia - sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia, nu detin in proprietate o alta locuinta decat cea afectata in urma unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati, respectiv decat cea din care sunt evacuati.
Consiliile locale vor stabili masurile necesare pentru luarea in evidenta si analiza solicitarilor de subventii in conditiile prezentului program pentru constructiile de locuinte care se vor amplasa pe terenuri situate in raza administrativ-teritoriala in care isi exercita autoritatea. In acest scop vor stabili si vor da publicitatii locul de primire a solicitarilor si actele justificative necesare.
Listele persoanelor care pot beneficia de subventii se afiseaza la sediul consiliilor locale.
Cuantumul subventiei nu poate depasi valoarea creditului ipotecar contractat.
Instrainarea prin acte intre vii a locuintelor pentru realizarea carora s-au acordat subventii, inainte de achitarea creditului ipotecar contractat, se poate face numai in conditiile stabilite prin contractul de creditare si dupa restituirea integrala catre bugetul de stat a contravalorii subventiilor obtinute, actualizata la zi prin aplicarea indicelui de inflatie comunicat de Institutul National de Statistica.
Comentarii articol (0)