Nu mai e nevoie să o spunem – trăim într-un mediu stresant, obositor, cu reguli mutabile și de cele mai multe ori neclare, cu surprize nu neapărat plăcute. Atât în social, profesional, cât și în familie. Și asta fără a lua în considerare evenimentele major negative la care suntem oricând expuși – accidente, faliment, boli, moartea cuiva apropiat, despărțiri, etc. Anxietatea face parte din viața noastră.
Articolul continuă mai jos
Există însă oameni a căror navigare prin zi este mult mai anevoioasă, oameni care trăiesc mai intens aceleași 24 de ore, oameni care, datorită proceselor ruminative excesive și a emoțiilor intense, nu reușesc să facă decât cu greu, târziu și incomplet, task-uri pe care ceilalți le realizează rapid. Anxietatea le face viața obositoare, le diminuează capacitatea de a gândi clar și a reacționa rapid, de a se bucura de aspectele pozitive ale acesteia.
Pentru a trece mai ușor prin zi, iată câteva sugestii de poziționare față de propriile experiențe:
Nu revizita cu scop revizionist trecutul. Cu bune și cu rele, greșelile deja făcute sau deciziile personale păguboase sunt bine-mersi în sus-numitul trecut. Nu pot fi corectate, și, mai ales, au potențialul de a te face să te simți incompetent în propriul proiect de viață. Mai bine ține minte ce e de ținut minte ca să nu repeți greșelile și deciziile păguboase.
Deciziile au legătură cu tine, iar reacția celorlalți este problema lor. Dacă reușești să stai pe drumul adevărului, al eticii și al corectitudinii, nimic din ceea ce îți pot reproșa ceilalți nu are o reală valoare.
Atunci când presiunea to-do-list-ului este mare, feliază în rondele mici ce e de făcut, și tratează totul ca pe suma acțiunilor mici și nesemnificative in sine. Nu te preocupa de rezultatul final, fii atent la detaliile din care se va compune. La fel, același principiu va funcționa și la nivelul temporal – feliază cât mai fin cele 24 de ore ale zilei, și încearcă să pui în mișcare energia făcând lucruri utile în fiecare dintre minutele sau orele pe care le ai la dispoziție. Feliile de balaur sunt net mai puțin îngrozitoare decât balaurul în sine.
Evită să te iei prea în serios și să dai o dimensiune prea mare chestiunilor cu care te ocupi – o greșeală făcută la timp este corectabilă, pe când perfecțiunea te va ține în loc și îți va arunca în aer orice fel de deadline, la pachet cu o reducere considerabilă a stimei de sine în cazul în care nu o vei atinge.
Nu mai asocia valoare emoțională acțiunilor întreprinse, mai degrabă uită-te în jur la cei care fac lucruri similare și la firescul cu care o fac. Emoțiile sunt costisitoare, și a trăi în emoție este echivalentul cumpărăturilor pe credit – la final cheltui cu mult mai mult decât ți-ai propus.
Alege-ți un prieten care să te cunoască bine, și vorbește cu el când intri în vria emoțională, fie și numai pentru ca el să-ți aducă aminte de situații similare din care ai ieșit cu bine anterior.
Când ai nițel timp, formulează în scris, cât mai concret, din ce se compune neliniștea în legătură cu ceva anume. Citește cu voce tare ce ai scris, apoi pune pe hârtie argumentele mitigante ale contextului. Citește-le și pe acelea cu voce tare. Vei obține o relativizare a perspectivei semi-apocaliptice și vei micșora emoția asociată cu aceasta.
Fă un inventar al cuvintelor și conceptelor negative pe care le utilizezi frecvent. Lasă lista deschisă și adăugește-o de câte ori se ivește ceva nou. Recitește lista la finele zilei și propune-ți mental să începi să îți auzi respectivele cuvinte și concepte în real time, ca mai apoi să le elimini. Ca și la învățarea unei limbi străine, nu perfecțiunea, ci conștientizarea greșelilor este semnul că ești pe drumul cel bun.
Revizitează-ți de câte ori poți proiectul de viață – de cele mai multe ori, anxietatea este cauzată de o aliniere greșită între ce știi, ce poți, ce vrei și modul în care trăiești de fapt. De asemenea, încearcă să nu te mai trădezi zilnic evitând schimbarea, confruntarea sau adevărul de sine. Disonanța produce efecte de termen lung.
Deși poate părea o idee bună atunci când nu-ți e tocmai bine cu tine, nu cădea în plasa autoizolării. Stai cât mai mult printre oameni, uită-te cu atenție și învață de la ei tehnici de adaptare la circumstanțe presante, împărtășește ce simți și cere ajutor atunci când e cazul. Dacă anxietății cu care te lupți îi adaugi rușine și vină, șansele tale de liniște vor fi reduse dramatic.
În încheiere, pentru cei cărora stările anxioase le cauzează o scădere netă a calității vieții – deprivare de somn, oboseală cronică, ritm cardiac crescut sau neregulat, dificultăți de respirație, tremor, incapacitate de concentrare, amețeală sau chiar disforie prelungită - există necesitatea de a merge la un medic specialist. Tratamentul medicamentos este un prim pas stabilizator ce poate asigura o bază pe care terapia, ca pas următor, își poate face efectul mai bine.
Comentarii articol (0)