Deci un dosar in civil are toate sansele sa "treaca" prin "mina" judelui din sistem in 4 ORE si un sfert(din timpul judecatorului) in PRIMA INSTANTA, intr-un dosar civil (ori aproape 7 ore intr-unul penal)!
Zilele trecute am purtat o discutie (colegiala) interesanta cu citiva magistrati romani, plecind de la un sir de documente, pe care cred ca merita sa o aduc in prim plan pe acest forum.
Dar despre ce era vorba in aceasta discutie?
In primul rind, despre numarul imposibil de dosare pe care le are de rezolvat un judecator roman, si despre timpul necesar rezolvarii unui dosar.
De ceva vreme am incercat sa aflu (fara succes prea mare, pina acum), citeva date despre "timpul fizic" necesar unui judecator pentru rezolvarea unui dosar. Genul acesta de "timp"(mai concret spus cit ore si minute ia rezolvarea unui dosar la o instanta sau alta) este necesar de stiut, pentru ca functie de "timp" si incarcatura generala de dosare pe categorii de instante, putem face o "radiografie" a neajunsurilor sistemului (daca aceste neajunsuri exista), si cauta cai de a corecta aceste neajunsuri si imbunatati "productivitatea" sistemului [FN1].
Oricum, ca sa nu mai lungesc prea mult discutia, gratie Cristinei F. (careia ii multumesc pentru pointer...[FN 2]) am dat de documentele de aici [FN 3].
Voi numi in continuare aceste documente “TIMP MEDIU[1]” de cite ori voi face referire la ele.
Documentele de mai sus le voi corobora cu documentele de aici [FN 4], la care ma voi referi in continuare cu NUMAR MEDIU DOSARE[2], in scopul discutarii imaginii la nivel macro pe care o dau datele din aceste documente asupra citorva caracteristici ale justitiei romanesti.
A.
Dar mai intii de oricare alta discutie, in baza datelor din documentele de mai sus, CIT DUREAZA "YOUR DAY IN THE COURT"(adica procesul "tau", presupunind ca ai unul, in curtile romanesti, ori procesul unui justitiabil in general, ca functie a timpului petrecut de judecator pentru rezolvarea lui)?
Conform documentului [1](TIMP MEDIU) intocmit de CSM destul de putin.
-Astfel, durata medie de rezolvare a dosarelor (alese aleatoriu(?) este[FN5]:
1.1 La nivelul JUDECÃTORIILOR
(a) 1. Materia CIVIL [FN 6]
- pentru judecãtori:
33 762 minute = 255,7 minute (adica 4,25 ore/ per dosar)
132 cauze civile [FN7]
Deci un dosar in civil are toate sansele sa "treaca" prin "mina" judelui din sistem, cu toate actele de facut in el (termene, redactarea diferitelor documente necesare la un termen sau altul, studiu dosar, audiere martori, administrare probe, etc,etc) in 4 ORE si un sfert(din timpul judecatorului) in PRIMA INSTANTA, intr-un dosar civil (ori aproape 7 ore intr-unul penal)![FN8]
-Celor neuimiti inca de asemenea "rapiditate" le recomand doar sa citeasca un document de -sa spunem-100 de pagini-cam atit ar avea un dosar-, cit sa aiba sens ce citesc, si puna pe hirtie timpul necesar! Dupa care, sa se apuce sa scrie un "rezumat" de cca 20 de pagini pe calculator al celor 100 de pagini, rezumat care sa aiba sens, si din nou sa treaca pe hirtie cit timp le ia redactarea acelui rezumat. Dupa care sa aculte 2-3 oameni care au citit respectivul document, si din nou sa vada cit timp le ia ascultarea oamenilor respectivi. Aceasta pentru comparatii. Sa ne gindim, totusi, ca prima instanta de regula stabileste in mod normal "imprejurarile de fapt"ale spetei, care iar in mod "normal" ramin asa pina la capatul procesului,adica in apel si/sau recurs, deci in mod "firesc", si mai degraba mai "des" decit mai "rar", va avea de rezolvat o multime de detalii legate de fapte, si contestatii ale partilor asupra acestora....Numai imaginarea acestor activitati ne-ar putea face sa privim cu oarecare uimire rapiditatea cu care judecatorul de la judecatorie rezolva dosarele in civil , chiar si in situatia in care acceptam faptul ca multe dosare sint pur si simplu repetitive, iar deciziile din acest tip de dosare tin pur si simplu de rutina.
In sfirsit, daca asta e situatia la judecatorii, sa vedem in continuare cit timp ia rezolvarea un dosar civil la Tribunal? Bineinteles ca "ceva" mai mult, dat fiind complexitatea mai mare(?) a cauzelor judecata in prima instanta de tribunal. Citam din documentul csm amintit:
1.2 Materia CIVIL ( - FOND -) La nivelul TRIBUNALELOR
- Durata medie de timp pentru o cauzã civilã:
- pentru judecãtori:
3494 minute = 317,6 minute (cca 5 ore si 20 min/per cauza) [FN9]
11 cauze civile
DECI REZOLVAREA UNUI DOSAR CIVIL IN PRIMA INSTANTA LA TRIBUNAL "IA" CEVA MAI MULT TIMP DECIT REZOLVAREA UNUI DOSAR CIVIL IN PRIMA INSTANTA LA TRIBUNAL, 5 ore si ceva, fata de cele 4 ore si ceva cit ia in "prima instanta" la judecatorii.[FN 10]
In "Apel", la TRIBUNAL in schimb rezolvarea unui dosar ia ceva mai mult timp judecatorului, astfel ca "your day in the court" are "sanse" sa fie mai lunga cu citeva ore decit a fost in prima instanta. Citam din acelasi document al CSM:
1.2 a CAUZE CIVILE SOLUÞIONATE ÎN APEL
(la nivelul tribunalului-n.n)
- Durata medie de timp pentru o cauzã civilã în apel(la tribunal):
- pentru judecãtori:
30 347 minute = 842,9 minute (cca 14 ore /per cauza)
36 cauze civile în apel [FN11]
Timpul mai lung petrecut de judecatorul roman de la nivelul tribunalului in medie in apelul civil, as fi tentat sa il explic prin caracterul "de novo" al apelului la noi, si prin potentialele multe erori din prima instanta, pe care judele din apel incearca sa le corecteze....(reamintesc in context rata mare de apeluri admise la noi, in comparatie cu alte tari), in timp ce timpul mai scurt petrecut in medie de judecator in apelul penal as fi tentat sa il explic prin “concentrarea” judecatorului mai degraba pe rezolvarea chestiunilor de drept ridicate in apel, si mai putin pe restabilirea din nou a faptelor stabilite de prima instanta, spre deosebire de apelurile civile.
...In sfirsit, in "recurs"(daca mai este cazul), lucrurile se "rezolva" ceva mai "repede" decit in "apel" la nivelul tribunalului. Citam din documentul de mai sus [1]:
1.2 b CAUZE CIVILE SOLUÞIONATE IN RECURS (la nivelul tribunalului n.n)
Durata medie de timp pentru o cauzã civilã în recurs:
- pentru judecãtori:
13 489 minute = 254,5 minute (cca 4.2 ore/dosar)
53 cauze civile în recurs [FN12]
-Ca sa punem o concluzie, conform tabelului preliminar facut de csm(din fericire va urma o a doua runda de studii) , o cauza “simpla” in civil, penal ori dreptul familiei are sanse sa treaca prin "sistemul " judecatorie/tribunal in cca. 18-19 ore/instanta , iar daca va fi si recurata, in cca 22-23 de ore, conform datelor statistice preliminare intocmite de grupul de lucru al csm.
1.3 In final, avem durata medie a unei cauze la NIVELUL CURTILOR DE APEL.
1.3.a. Astfel, IN FOND la CURTILE DE APEL:
Durata medie de timp pentru o cauzã civilã în fond este:
- pentru judecãtori:
4122 minute = 171,7 minute(cca. 2.85 ore/dosar)
24 cauze civile [FN13]
Deci la nivelul curtilor de apel, un dosar civil de fond ia o medie de rezolvare uimitoare, de numai 2.85 ore/dosar, mai mica decit la nivelul record stabilit deja de judecatorii, medie explicabila fie prin experienta si rapiditatea judecatorilor de la curtile de apel, fie prin gradul scazut de dificultate al spetelor civile care sint judecate in prima instanta de curtile de apel, fie pur si simplu prin superficialitatea juzilor (se poate verifica “empiric” in dosare, daca de exemplu probe care in mod normal ar fi trebuit admise sint respinse de judecatori, samd), ori printr-o combinatie de toate trei explicatiile de mai sus.
1.3.b. In sfirsit, IN APEL, la Nivelul Curtilor de Apel, o cauza civila Va avea Durata medie de timp:
pentru judecãtori:
5206 minute = 216,9 minute (cca. 3.6 ore)
24 cauze civile în apel [FN 14]
Deci de aproximativ patru ori mai putin decit va dura solutionarea unei cauze in apel la nivelul tribunalului (ceea ce sugereaza o posibila “superconcetrare” a judecatorului de apel in cauze civile pe problemele de drept ale apelului si o ignorare completa a modului in care instanta de fond-judecatorie ori tribunal- a stabilit imprejurarile de fapt ale cauzei)
Nu voi mai insista asupra duratei “recurs”ului la nivelul curtilor de apel, intrucit am trecut aceste date in tabelul intocmit mai jos.
A. “Sintetic” tabloul de mai sus ar arata astfel:
Fond Apel Recurs
Civil 4,25 ore
Judecatorii- Penal 6.8 ore
Familie_4.5 ore_______________________________________________
Fond Apel Recurs
Civil 5.2 ore 14 ore 4.2 ore
Penal 9.7 ore 5.4 ore 4.9 ore
Tribunale Familie 3.5 ore 8.4 ore 1.8 ore
Munca 6.9 ore
Comercial 5.25 ore
Contencios_6.25 ore____________________________________________
Fond Apel Recurs
Civil 2.85 ore 3.6 ore 4.6 ore
Penal 4.8 ore 9.2 ore 6.1 ore
Curti de
Familie 4.1 ore 3.6 ore
Apel Munca 4.83 ore
Comercial 8.9 ore 3.31 ore
Contencios 4.8 ore 5.6 ore
Se pot desprinde mai multe concluzii din cele de mai sus, dar pe moment cred ca este necesar sa mai zabovim putin asupra unor date adiacente celor de mai sus.
Cum este si firesc(as fi tentat sa spun) , CSM preia datele de mai sus, si stabileste niste norme de lucru pe judecator[FN 15], care intr-un tabel sintetic arata astfel.
B.COTA DE LUCRU PER JUDECATOR (NUMAR CAUZE/AN)
Fond Apel
Recurs
Civil 412,9 cauze civile/an
Judecatorii- Penal 258,3 cauze/an
Familie 388,8 cauze/an _______________________________________________________
Fond Apel Recurs
Civil 332,4 cauze/an 125,2 cauze/an 414,9 cauze/an
Penal 180,9
cauze/an 321,4 cauze/an 354,2 cauze/an
Tribunale Familie 574,8 cauze/an 208,3 cauze/an 974,1 cauze/an
Munca
253,6 cauze/an - -
Comercial 334,3 cauze/an - -
Contencios_281,6 cauze/an___________________________________
Fond Apel Recurs
Civil 615 cauze/an 486,8 cauze/an 379,9 cauze/an
Penal 359,7 cauz
e/an 190,3 cauze/an 288,2 cauze/an
Curti de Familie - 428,7 cauze/an 483,7 cauze/an
Apel Munca - - 363,5 cauze/an
Comercial - 198,8 cauze/an 528,7 cauze/an
Contencios 365,3 cauze/an 309,1 cauze/an
Desigur, problemele legate reprezentativitatea esantionului pe care s-a lucrat de catre CSM [FN 16] in adunarea datelor de mai sus ( exemple de asemenea "probleme"legate de alegerea esantionului si reprezentativitatea sa: de ce instantele alese sint reprezentative, de ce dosarele alese sint reprezentative,etc) poate ridica intrebari asupra acuratetii datelor preliminare despre care am vorbit.
Nu mai putin insa, daca admitem ca aceste date preliminare ne dau destule indicatii despre durata medie a unei cauze in curtile romanesti, si nu vad de ce nu am admite aceasta, corelarea datelor de mai sus cu cele adunate anterior de csm (de exemplu in acest tabel, ) despre numarul de cazuri (cauze) in curtile romanesti ridica citeva intrebari interesante.
C. CITE DOSARE SINT DE FAPT PE ROLUL INSTANTELOR?
tabel, despre care am spus inceputul eseului ca vom vorbi numindu-l NUMAR MEDIU DOSARE[2], observam ca, media de dosare la judecatorii (este drept o medie “combinata” intrucit numarul nu este divizat pe materii) in semestrul I al anului 2005 era de 284 dosare (cauze)/judecator, la tribunale, de 232 dosare(cauze)/judecator (134 in fond), iar la curtile de apel 296 (117 in fond).
Un tablel sintetic ar arata astfel:
C.1 MEDIA DE DOSARE PE ROL IN SEMESTRUL I, 2005 (la numar total de dosare,inclusiv apel si recurs in cazul tribunalelor si curtilor de apel)[FN 17]
Numar mediu Curti sub nr. mediu dosare Curti peste Nr. mediu dosare
Comentarii articol (1)