Lămuriri pe această temă aduce și Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin Agenția Națională pentru Plăți Și Inspecție Socială (ANPIS), care arată că, spre exemplu, Spania a renunțat în 2020 la aceste alocații, iar în Italia se acordă numai părinților cu venituri sub un anumit prag anual.
În situația în care te-ai stabilit cu întreaga familie în altă țară din UE și ești afiliat doar la sistemul acesteia de asigurări sociale, vei fi supus regimului de prestații familiale din țara gazdă. Însă, dacă ești detașat pentru mai puțin de doi ani, plata va fi facută de către țara de origine.
În cazul în care unii dintre membrii familiei locuiesc într-o altă țară, ai putea avea dreptul la alocație din mai multe țări. Acest lucru va fi analizat de autoritățile țărilor implicate, care, pe baza unor ”reguli de prioritate”, vor decide cine poartă responsabilitatea principală pentru plată.Reguli de prioritate
În general, țara care poartă responsabilitatea principală pentru plata alocației este țara în care lucrezi sau desfășori activități independente (sau soțul/soția).
Dacă beneficiați de astfel de drepturi în două țări, tu și soția ta, responsabilitatea de a plăti îi revine țării în care locuiesc copiii și în care lucrează unul dintre părinți. Dacă niciunul dintre voi nu lucrează în țara în care locuiesc copiii, veți primi prestații din țara în care nivelul acestora este cel mai ridicat.
Dacă soțul/soția au dreptul la pensie în două țări, responsabilitatea de a plăti îi revine țării în care locuiesc copiii și care plătește una dintre pensiile respective. Dacă niciunul dintre voi nu primește pensie în țara în care locuiesc copiii, veți primi prestații din țara în care ați fost asigurat sau în care ați locuit mai mult.
Dacă dreptul la alocație se bazează pe rezidența în două țări, responsabilitatea de a plăti îi revine țării în care locuiesc copiii.
Suplimente
Dacă sumele primite de la țara care deține responsabilitatea principală sunt mai mici decât cele pe care ți le-ar fi plătit țara cu responsabilitate secundară, aceasta din urmă va plăti diferența dintre ele. Astfel, vei primi maximul cuvenit.
Divorț
Dacă ai divorțat și fostul partener primește alocația, dar nu o folosește pentru întreținerea copilului, poți cere autorităților din țara în care locuiește copilul ca aceasta să fie redirecționată către tine, în calitate de părinte care se ocupă, de fapt, de întreținerea familiei.
Depunerea cererii pentru alocație
Cererea poate fi depusă în orice ţară din UE. Autorităţile din ţara în care depui cererea o vor transmite şi celorlalte ţări responsabile. Dacă ai depus cererea la timp într-una dintre ţări, se va considera că aceasta a fost depusă la timp în toate celelalte ţări din UE. Dacă autorităţile din ţara în care ai depus iniţial cererea nu au trimis la timp dosarele către omologii lor, ţările respective nu pot invoca acest motiv pentru a-ți respinge cererea.
Este important să iei legătura cu autorităţile naţionale pentru a afla care este termenul limită până la care poți solicita plata alocației. Nerespectarea acestui termen poate duce la pierderea dreptului de a primi alocația.
ANPIS precizează că, în cazul cetăţenilor români care desfășoară activități profesionale într-un alt stat membru al UE/SEE/Elveția, indiferent de locul de reședință al membrilor de familie, cererile (însoțite de documentele solicitate de legislația specifică țării de activitate a părintelui) se depun la instituţia competentă din acel stat membru. Agenția pune la dispoziție și o lista a instituțiilor competente unde se poate depune cererea, din fiecare stat membru, pe care o poți consulta aici.
Comentarii articol (9)