Însă, în urma unor modificări operate la Codul fiscal la începutul lunii septembrie 2021, prin OG 8/2021, regula de mai sus se aplică inclusiv dacă avem de a face cu dividende interimare distribuite în cursul exercițiului financiar (în baza situațiilor financiare interimare), dar neplătite până la finele exercițiului financiar respectiv. De ce? Pentru că din prevederile de la articolele 43, 97 și 224 au dispărut referirile la anul aprobării situațiilor financiare anuale, acum făcându-se referire la anul distribuirii - o formulare mai generală, care include și dividendele interimare.
„Astfel, în baza noilor prevederi, termenul de plată al impozitului este stabilit în funcție de anul în care s-a aprobat distribuirea, indiferent de sursa dividendelor, și este până la data de 25 ianuarie a anului următor sau data de 25 a primei luni din anul fiscal următor (în cazul societăților care au anul fiscal diferit față de cel calendaristic). În mod similar, OG 8/2021 a modificat termenul de plată al impozitului aferent dividendelor distribuite și neachitate atât la nivelul persoanelor fizice rezidente, cât și la nivelul persoanelor fizice nerezidente.
Prin urmare, se poate spune că, odată cu intrarea în vigoare a OG 8/2021, regula plății impozitului până la data de 25 ianuarie a anului următor distribuirii se va aplica tuturor dividendelor distribuite și neachitate până la sfârșitul anului, indiferent de sursa dividendelor și indiferent de deținătorul titlurilor de participare”, a punctat, la solicitarea avocatnet.ro, Adriana Stoian, Head of Tax la Schoenherr și Asociații.
Articolele 43, 97 și 224 din Codul fiscal n-au fost ajustate la momentul introducerii posibilității de a împărți dividende trimestrial. Practic, autoritățile n-au luat deloc în calcul situația în care se distribuie dividende în cursul anului, dar ele nu se și plătesc în același an.
„Menționăm că aceste prevederi nu au suferit modificări după introducerea în anul 2018 a posibilității de distribuire a dividendelor interimare. Această regulă -- deși simplă pentru cazul clasic al distribuției de dividende în baza situațiilor financiare anuale, deoarece termenul de plată era legat de anul în care avea loc aprobarea situațiilor financiare -- ducea în practică la apariția unei serii de neclarități cu privire la termenul de plată al impozitului aferent dividendelor distribuite și neachitate în cursul anului provenind din profituri reportate (de exemplu, profituri pentru care anul aprobării situațiilor financiare era anterior anului distribuirii) sau din profitul anului curent stabilit în baza situațiilor financiare interimare”, a adăugat Adriana Stoian.
Cum era înainte de modificările recente
Într-o interpretare făcută inițial de Camera Consultanților Fiscali (CCF) în decembrie 2020 și apoi confirmată de Fisc acum puțin timp, rezulta că impozitul nu trebuia plătit până la 25 ianuarie în cazul dividendelor interimare distribuite, dar neachitate în anul distribuirii. Însă prin ambele puncte de vedere s-a luat în calcul forma articolelor 43, 97 și 224 înainte de modificările operate prin OG 8/2021. Din interpretarea autorităților reieșea că regulile dividendelor interimare n-au acoperit din start situația în care dividendele interimare nu mai sunt plătite în anul distribuirii.
„Cu privire la regimul fiscal aplicabil dividendelor interimare distribuite din profitul exercițiului financiar în curs, trimestrial, pe baza situațiilor financiare interimare întocmite în acest scop și neplătite până la sfârșitul exercițiului fiscal, apreciem că nu se pot aplica excepțiile de la regulile generale prevăzute la art. 43 alin. (3), art. 97 alin. (7) și art. 224 alin. (5) din Codul fiscal.
De asemenea, Legea 163/2018, care reglementează posibilitatea repartizării trimestriale a profitului către acționari sau asociați, nu conține prevederi exprese în legătură cu situația în care dividendele distribuite pe baza situațiilor financiare interimare întocmite în acest scop nu sunt plătite până la sfârșitul exercițiului financiar, motiv pentru care nu putem emite un punct de vedere. Totodată, reiterăm faptul că baza legală a repartizării dividendelor în cursul exercițiului financiar, prevăzută de Legea 163/2018, se referă numai la dividende interimare plătite în cursul exercițiului financiar”, era explicat în documentul remis CCF-ului de către Fisc.
Practic, într-o atare situație, plata impozitului se făcea în luna următoare celei în care se plăteau dividendele interimare, chiar dacă ele fuseseră distribuite într-un an anterior.
Concluzie: Așadar, în urma ajustărilor făcute de Guvern prin OG 8/2021, regula plății impozitului până la data de 25 ianuarie a anului următor distribuirii se aplică indiferent dacă este vorba de dividende anuale sau de dividende interimare neachitate în anul distribuirii. Noua formă a articolelor 43, 97 și 224 din Codul fiscal acoperă de-acum ambele situații.