Ce formular se folosește. Informația esențială de reținut este că obligațiile declarative pentru firmele înregistrate în OSS se îndeplinesc prin declarația 398, care însă nu este reglementată prin ordin al Fiscului. Primul termen important pentru cei care folosesc regimul UE și regimul nonUE este chiar la sfârșitul lunii curente.
„S-a introdus formularul 398, care nu are un ordin sau instrucțiuni de completare. A fost introdus direct prin Codul fiscal, cu trimitere la modelul din legislația UE”, a spus Cosmin Preda, Senior Tax Consultant, adăugând că „primul termen de depunere, de la introducerea sistemului, pentru regimul UE și regimul nonUE, este 31 octombrie 2021.”
Ce informații se declară. În cazul regimului nonUE, persoanele impozabile stabilite în afara Uniunii declară valoarea serviciilor pentru care se aplică regimul special. În cazul regimului UE:
- persoanele impozabile stabilite în Uniune declară toate serviciile prestate către consumatori care au locul în alt stat decât cel în care este stabilit furnizorul (cele prestate din România și cele prestate de la alte sedii fixe din UE), precum și vânzările intracomunitare la distanță (și operațiunile efectuate din alte state UE);
- persoanele impozabile stabilite în afara Uniunii declară vânzările intracomunitare la distanță (și operațiunile efectuate din alte state UE);
- interfețele electronice (marketplace-uri, de exemplu) stabilite în Uniune sau în afara acesteia declară vânzările prestate către consumatori, pentru care interfața este furnizor asimilat, furnizorul real fiind persoana stabilită în afara UE (atât cu locul în alte state membre, cât și cu locul în aceeași țară unde este înregistrat operatorul interfeței pentru aplicarea regimului), precum și vânzările intracomunitare la distanță (și operațiunile efectuate din alte state UE).
Care e diferența între informațiile raportate prin declarația 398 și cele raportate prin declarația 390. „390 și 398 se referă la operațiuni diferite, adică nu merg mână în mână. Operațiunile pe care le declar în 398 nu le pun și în 390, pentru că sunt operațiuni complet diferite. În 398 mă duc cu ce am către consumatori (B2C) și în 390 mă duc cu ce am către alte afaceri (B2B)”, a specificat Delia Cataramă, Tax Partner. Pe deasupra, mai este important de știut că declarația 398 nu se suprapune nici cu alte declarații obișnuite de TVA.
Perioada de declarare. Formularul 398 se depune trimestrial în cazul regimurilor UE și nonUE - până în ultima zi a lunii de după trimestrul vizat. Astfel, primele patru termene sunt 31 octombrie 2021, 31 ianuarie 2022, 30 aprilie 2022 și 31 iulie 2022, spune Cosmin Preda. „Ghidul privind ghișeul unic de TVA menționează în mod clar că nu contează dacă termenul cade într-o zi nelucrătoare sau într-o zi de sărbătoare legală”, a adăugat specialistul, cu precizarea că momentan Fiscul n-a venit cu vreo regulă specială. În cazul regimului de import, declararea se face lunar.
Rectificările la declarațiile depuse. Corecturile nu se fac prin rectificative, ci prin declarațiile depuse ulterior, însă într-un termen maxim de trei ani.
Deducerea TVA-ului. Referitor la acest aspect, Cosmin Preda a spus că „nu putem deduce TVA prin declarația 398, ci doar colectăm TVA. Vom deduce TVA prin declarația 318 în România sau echivalentul ei în alte state membre UE.”
Plata TVA-ului. Aceasta se poate face la momentul depunerii declarației (dacă declarația specială se depune mai devreme) sau cel târziu la termenul-limită de depunere. Plata se consideră făcută atunci când se creditează contul pus la dispoziție de Fisc.
Important este că plata se face, în euro, la valoarea totală indicată în declarație (ulterior, Fiscul redistribuie TVA-ul către alte state cărora li se cuvine). „Foarte mare atenție - există un număr de referință a plății de tipul RO/CUI/trimestru/an. Este foarte important să-l puneți în OP-ul de plată, pentru că altfel nu se va putea procesa plata”, a spus specialistul, acesta fiind valabil pentru regimurile UE și nonUE. Pentru regimul de import, numărul de referință este de tipul RO/codul de identificare în cadrul schemei de import/lună/an.
Contul în care se fac plățile este la Banca Comercială Română (titular: DGRFP București) - RO30 RNCB 0090 0006 9551 0027 (BIC: RNCBROBU).
Comentarii articol (0)