Un început de panică
CORE2 ajustat (inflația care poate fi țintită de BNR prin instrumentele de politică monetară) a crescut În T1 peste așteptările specialiștilor băncii centrale.
Presiunile costurilor s-au transmis cel mai acut pe segmentul alimentelor procesate, cu ponderi ridicate ale cheltuielilor cu materiile prime și transportul.
”Prețurile energiei s-au transmis în cotațiile produselor agroalimentare, pe canalul costurilor cu transportul, îngrășămintele și furajele. Dar și pe un fundal, să spunem, de început de panică. De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles, dar eu cred că autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu, deci este un sfat bun. Și acest canal psihosocial al anticipațiilor, discuțiile care nu se mai termină cu inflația și exagerările, sunt specifice, dar nu fac bine”, a declarat Mugur Isărescu.
Atenție la spirala prețuri-salarii. Economia nu își permite majorări de venituri
În ceea ce privește evoluțiile din sectorul forței de muncă, guvernatorul a precizat că acestea nu sunt îngrijorătoare încă.
”Cel mai periculos proces care ne pândește este o spirală costuri-inflație-prețuri-salarii, să intre pe această spirală. Nu spun că așa cum am văzut acum creșterea salariului mediu cu vreo 10% ne face bine, dar nominal este sub rata inflației. Cred că putem să visăm că nu vor fi presiuni inflaționiste, deși aici riscul există. Să vedem din punct de vedere politic, social, cum vor fi temperate lucrurile pentru că în situația întrării pe această spirală, deciziile vor fi mai dificil de luat”, a declarat Mugur Isărescu.
Citește articolul integral pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)