“Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil”, scrie, mai exact, în ordinul apărut în iunie.
Populația-țintă pentru administrarea iodului este reprezentată, potrivit ordinului amintit, de persoanele cu vârsta sub 40 de ani. Beneficiul potențial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică.
Următorul pas pe care trebuie să-l facă cei de până la 40 de ani pentru a intra în posesia pastilelor cu iod, după ce au obținut rețeta de la medicul de familie, este să se adreseze uneia dintre cele 2.500 de farmacii comunitare care distribuie iodura de potasiu. Lista completă a acestora (structurată pe județe) poate fi descărcată de aici.
Alexandru Rafila, ministrul sănătății, așa cum a fost citat de digi24.ro, îi încuraja recent pe tineri să ridice de la farmaciile stabilite pastilele cu iod, dar medicii de familie spun că astfel se aglomerează cabinetele, iar serviciile medicale pe care le oferă au și vor avea de suferit din această cauza.
Pastilele de iodură de potasiu se pot lua numai în cazul expunerii la iod radioactiv, ca urmare a unui incident nuclear, în primele șase ore după anunțul autorităților, în doză unică. De asemenea, se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.
Dacă se va pune problema administrării pastilelor cu iod, dozele recomandate sunt:
- adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: două comprimate (echivalent cu 100 mg iod);
- copii cu vârsta între trei-12 ani: un comprimat (echivalent cu 50 mg iod);
- copii cu vârsta între o lună - trei ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod);
- nou-născuţi (cu vârsta până la o lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).
Comentarii articol (0)