Apoi, legea stabilește că punctele de lucru pot fi deschise în mediul rural în aceeași unitate administrativ-teritorială (comună, oraș sau județ, potrivit Codului administrativ - n. red.) sau în alte unităţi unde există deficit de medici.
Deficitul de medici va trebui stabilit de către o comisie organizată la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene sau a municipiului București, alcătuită din:
- un reprezentant al casei de asigurări de sănătate judeţene sau al municipiului Bucureşti;
- un reprezentant al direcţiei de sănătate publică judeţene sau al municipiului Bucureşti;
- un reprezentant al colegiului judeţean al medicilor sau al municipiului Bucureşti.
Totuși, pentru ca aceste modificări să fie operaționalizate, până în prima parte din decembrie, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor trebui să modifice normele de aplicare ale Contractului-cadru pentru a se adapta modificărilor aduse.
De asemenea, autoritățile administrației publice locale vor putea acorda facilități și stimulente aferente înființării și funcționării punctelor secundare de lucru.
În acest sens, autoritățile locale vor putea încheia cu reprezentantul legal al punctului secundar de lucru un contract civil, în care să se consemneze drepturile și obligațiile părților.
Legea 282 extinde posibilitatea introdusă în 2019 ce prevedea următoarele: “cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracționat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază”.
Comentarii articol (0)