Practic, se prevede ajustarea uneia dintre condițiile în care investitorii individuali pot obține facilități fiscale. În momentul de față, persoanele fizice pot investi între 3.000 și 200.000 de euro la un SRL (microîntreprindere sau întreprindere mică) pentru a obține, în anumite condiții, scutirea temporară de impozit pe dividende și scutirea de impozit pe câștigul din vânzarea acțiunilor (vezi detalii mai jos).
Limita maximă urmează să fie eliminată, astfel că facilitățile se vor aplica indiferent dacă investiția este mai mică sau mai mare de 200.000 de euro. Conform inițiatorilor, limitarea investițiilor este una dintre piedicile actuale pentru accesarea facilităților fiscale pentru „business angels”.
„Eliminarea pragului maxim de investiții poate prezenta atât o atractivitate mai mare pentru investitori, dar și un sprijin realist acordat start-up-urilor în vederea dezvoltării afacerilor acestora. Dezvoltarea afacerilor duce implicit la un mediu antreprenorial dinamic, crearea de locuri de muncă, creșterea competitivității și a calității serviciilor”, scrie în expunerea de motive a proiectului.
Legea care stimulează investitorii individuali (nr. 120/2015) este în vigoare de peste șapte ani. Documentul prevede că investitorii individuali sunt scutiți timp de trei ani de impozitul pe dividendele pe care le obțin la SRL-ul în care au investit. Cei trei ani sunt calculați de la momentul dobândirii părților sociale, iar scutirea de impozit se aplică numai pentru dividendele aferente părților sociale obținute în acest fel.
În același timp, dacă un business angel vrea să-și vândă părțile sociale, acesta este scutit de impozitul pe care l-ar datora în mod normal în urma transferului de părți sociale. Însă numai dacă transferul are loc după ce trec minimum trei ani de la dobândirea părților sociale. Suplimentar, legea prevede și alte condiții pentru acordarea facilităților fiscale.
Societățile cu răspundere limitată la care se poate investi, pentru obținerea facilităților fiscale, sunt microîntreprinderile și întreprinderile mici. Acestea trebuie să fie lipsite de probleme financiare și trebuie să activeze în alte domenii decât următoarele:
- bancar;
- asigurări şi reasigurări, al pieţei de capital, intermedieri financiare, orice alte activităţi în domeniul financiar;
- tranzacţii imobiliare, închiriere active imobiliare, intermedieri în domeniul imobiliar, dezvoltare imobiliară;
- jocuri de noroc şi pariuri;
- producţie sau comercializare de oţel;
- producţie sau comercializare de cărbune;
- construcţii de nave maritime şi fluviale;
- producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope;
- consultanţă în orice domeniu.
În altă ordine de idei, un alt proiect de lege ajuns la Senat odată cu cel de mai sus prevede introducerea incubatoarelor de afaceri de inovare digitală printre incubatoarele care pot obține anumite facilități fiscale (scutiri de impozite și taxe locale, în esență). Legea incubatoarelor de afaceri (nr. 102/2016) a apărut în 2016, cam la un an după Legea business angel.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectele de lege indicate mai sus trebuie adoptate de Parlament, promulgate prin decret prezidențial și publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)