În primul rând, potrivit acesteia, lista destinatarilor este întocmită de autorități. Concret, lista destinatarilor finali eligibili trebuie comunicată de către autoritățile locale către instituțiile prefectului, în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni.
După aceea, în baza listelor verificate și centralizate la prefectură, se tipăresc suporturile electronice pentru tichete sociale pentru nou-născuți (sub forma unor carduri). Apoi, cardurile ajung la primării, care, în a doua parte a lunii următoare lunii de referință, distribuie destinatarilor finali eligibili tichetele sociale pe suport electronic pentru cuplurile mamă - nou-născut.
Potrivit regulilor stabilite prin OUG 113/2022, de ajutorul bănesc, ce este în valoare de 2.000 de lei, pot beneficia mamele care:
- beneficiază de venitul minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat);
- fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);
- au dizabilități;
- se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate);
- nu dețin acte de identitate și nu pot beneficia de drepturile civile;
- sunt minore.
După cum spuneam, valoarea ajutorului pentru nou-născuți este de 2.000 de lei și va putea fi actualizată anual de Guvern, cu condiția ca acest lucru să se facă cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului.
Banii vor putea fi folosiți pentru cumpărarea de produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii acestuia: scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic etc.
Mai multe detalii despre acest ajutor pot fi citite aici.
Comentarii articol (1)