Raportul aferent activității pe anul trecut al ANSPDCP oferă informațiile de care școlile care vor să folosească sisteme de supraveghere video în sălile de curs, în noul an școlar, trebuie să țină cont.
Conform documentului, camerele de supraveghere pot fi instalate în școli în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2016/679 și Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.
În ceea ce privește norma europeană, aceasta prevede că obținerea acordului persoanelor vizate (în acest caz, fiind vorba de minori, acordul trebuie exprimat de părinți) este absolut obligatoriu pentru ca sistemele CCTV din școli să poată fi folosite. De asemenea, același act condiționează prelucrarea acestor date de "o informare clară, concisă, într-un limbaj simplu" a celor vizați.
Mai mult, în spațiile monitorizate trebuie instalată o pictogramă adecvată, care să conțină o imagine reprezentativă, poziționată la o distanță rezonabilă de locurile unde sunt amplasate echipamentele de supraveghere, astfel încât să poată fi văzută de orice persoană.
Anul școlar trecut, un regim diferit l-a avut supravegherea video în sălile de clasă în timpul examenelor naționale. În raportul ANSPDCP se arată că, în conformitate cu Ordinul nr. 5241/2022 al ministrului Educației, exista o obligație legală de a utiliza camere de supraveghere video în sălile de clasă pe perioada desfășurării examenelor, măsura având ca scop prevenirea și combaterea fraudelor.
Însă, cu excepția acestui caz, utilizarea camerelor de supraveghere video în sălile de clasă sau în alte spații din incinta școlii poate fi permisă numai cu consimțământul persoanelor afectate sau dacă există o bază legală expresă pentru această prelucrare.
Astfel, Legea 198/2023 a educației preuniversitare stipulează faptul că "în urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, unitatea de învățământ preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor". În același timp, documentul citat prevede că nu vor fi instalate camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă în care majoritatea părinților își exprimă dezacordul, în scris. Această din urmă prevedere intră în conflict cu cea europeană, care instituie obligativitatea obținerii acordului tuturor persoanelor vizate. Mai mult, trebuie știut faptul că acest consimțământ poate fi oricând retras.
Prin urmare, operatorii de date, în acest caz, instituțiile de învățământ sunt obligați să respecte principiile de prelucrare a datelor, să aibă o bază legală pentru instalarea camerelor de supraveghere, să informeze persoanele afectate (cadrele didactice, elevii, părinții) despre scopul, durata și modul de prelucrare a datelor lor și să garanteze drepturile prevăzute de lege.
Comentarii articol (1)