Serviciile de psiho-oncologie pot fi furnizate de către psihologi care îndeplinesc anumite condiții, cum ar fi absolvirea unei instituții de învățământ superior acreditate în România cu o diplomă de licență în psihologie și obținerea certificării formării complementare în psiho-oncologie de către Colegiul Psihologilor din România.
Psihologii cu formare complementară în psiho-oncologie au responsabilități precum desfășurarea de terapie individuală și de grup, evaluarea simptomelor fizice și psihologice ale pacienților oncologici, gestionarea problemelor psihologice asociate bolii, precum anxietatea, depresia și altele, și furnizarea de suport atât pacienților, cât și familiilor acestora.
Aceste servicii, cunoscute sub denumirea de psiho-oncologie, vizează îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer din punct de vedere fizic, psihologic, social și spiritual, dar și consilierea familiilor acestora și a persoanelor de suținere. Serviciile constau în consultații pentru identificarea simptomatologiei psihoemoționale pentru fiecare dintre aceste categorii de persoane, fiecare având dreptul la o ședință lunară, cu o durată de 50 de minute fiecare. În plus, aceste trei categorii de persoane beneficiază și de consiliere psihologică (inclusiv a doliului, pentru familie și copii), ședințele având tot o durată de 50 de minute, dar cu o frecvență bilunară.
Norma introduce și câteva concepte noi, astfel că serviciile disponibile pentru pacienții oncologici și pentru persoanele de susținere ale acestora, concepute pentru a oferi sprijin și ajutor emoțional, social și fizic pe tot parcursul perioadei de diagnostic și tratament al cancerului, vor permite oferirea unor servicii conduse de către psihologul clinician cu formare complementară în psiho-oncologie:
- serviciul grup de suport;
- serviciul grup de terapie;
- serviciul de terapie ocupațională;
- serviciul de terapie prin mișcare.
Grupul de suport este format din persoane care sunt diagnosticate cu același tip de boală oncologică sau se confruntă cu probleme similare generate de o boală oncologică. Întâlnirile vor avea o durată de 100 de minute pe zi, cu o frecvență de 2 astfel de întâlniri lunar.
Grupul de terapie este un grup de suport organizat pentru o perioadă limitată de timp, cu scopul de a restructura noțiunile cognitive cu privire la boala oncologică. Aceste servicii vor avea o durată de 150 de minute pe zi, iar întâlnirile vor putea fi de două ori pe lună.
Terapia ocupațională este un serviciu de sprijin cu misiunea specifică de a oferi ajutor persoanelor diagnosticate cu diverse tipuri de patologii oncologice în scopul îmbunătățirii calității vieții acestora, pentru un mod de viață cât mai sigur și independent posibil și utilizează activitățile sau ocupațiile pacienților din viața de zi cu zi ”pentru a promova sănătatea, bunăstarea și capacitatea de a participa la activitățile importante din viață”. Norma prevede o singură astfel de ședință lunară, cu o durată de 100 de minute.
Terapia prin mișcare reprezintă activitatea fizică planificată, structurată, repetitivă și direcționată către îmbunătățirea sau menținerea aptitudinilor fizice ale corpului pacientului diagnosticat cu o patologie oncologică. În ceea ce privește această din urmă procedură, ordinul alocă 8 ședințe în fiecare lună (câte două pe săptămână), cu o durată a ședinței de 100 de minute.
Susținătorii persoanelor bolnave de cancer beneficiază și de alte facilități, anul trecut intrând in vigoare o lege care prevede introducerea concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer. Detalii cu privire la posibilitatea celor care au în îngrijire o persoană care suferă de această boală să obțină acest drept puteți citi aici.
Comentarii articol (0)