Intr-un clasament privind cele mai mari medii salariale oferite in Romania, pe primul loc se situeaza domeniul farmaceuticelor, angajatii din acest sector castigand un salariu mediu brut de 2.902. Potrivit studiului "PayWell 2006" realizat de Pricewaterhouse Coopers (PwC), locurile doi si trei sunt detinute de angajatii din sectorul bancar si din IT&C, unde salariile medii sunt de aproximativ 2.650 lei. De asemenea, studiul arata ca persoanele angajate ca retailerii auto sau cei care lucreaza in domeniul industriei au o medie
de Anca Serbanescu
Intr-un clasament privind cele mai mari medii salariale oferite in Romania, pe primul loc se situeaza domeniul farmaceuticelor, angajatii din acest sector castigand un salariu mediu brut de 2.902. Potrivit studiului "PayWell 2006" realizat de Pricewaterhouse Coopers (PwC), locurile doi si trei sunt detinute de angajatii din sectorul bancar si din IT&C, unde salariile medii sunt de aproximativ 2.650 lei. De asemenea, studiul arata ca persoanele angajate ca retailerii auto sau cei care lucreaza in domeniul industriei au o medie salariala de 1.700 lei.
Insa, la polul opus se afla persoanele care lucreaza in domeniul retail, unde madua salariului brut nici macar nu ajung la 1,000 lei.
Potrivit acestui studiu, diferentele salariale sunt date de pregatirea angajatilor. Mai exact, daca in domeniile de top angajatii au o pregatire superioara, in domeniile productive, sau in retail, in cele mai multe cazuri forta de munca nu este calificata. In plus, studiul arata ca cele mai mari medii salarii brute, respectiv 2.100 lei, sunt acordate angajatilor care lucreaza in firme cu afaceri ce depasesc suma de 100 de milioane euro, fiind urmati de angajatii din companiile cu cifre de afaceri mai mici de 10 milioane euro, adica un salariu de 1.890.
Mai mult, studiu a scos la iveala ca cele mai mici medii salariale brute in aceasta categorie sunt primite de angajatii care lucreaza in firme cu cifre de afaceri intre 10 si 100 milioane euro, remuneratia medie fiind de 1.830 lei. Pe de alta parte, companiile cu mai putini angajati acorda cele mai mari medii salariale, care pot ajunge si pana la 4.000 lei, in timp ce firmele cu peste 1.000 de salariati au o medie salariala de doar 1.800 lei.
La capitolul regiuni geografice, Bucurestiul ocupa prima pozitie, un salariat angajat la o firma din capitala castigand un salariu mediu de 2.600 lei, cu aproape 1.000 de lai mai mult fata de media din restul tarii.
Pe de alta parte, studiul PwC arata cei mai bine platiti sunt specialistii din departamentul marketing, salariul mediu lunar al unui angajat in acest domeniu fiind de 5.470 lei, fiind urmati de juristii care primesc un salariu mediu lunar de 4.640 lei si de specialistii in resurse umane, cu 3.880 lei. La polul opus, cele mai mici salarii sunt acordate angajatilor din productie, respectiv 1.009 lei si cei din logistica - 1.450 lei.
Studiul "PayWell 2006" realizat de Pricewaterhouse Coopers cuprinde date salariale si informatii despre politicile de resurse umane furnizate de 140 de companii, acoperind 500 de posturi din 10 sectoare de activitate. In acest studiu au fost incluse 18 banci, 19 companii de IT&C, 4 companii de asigurari, 36 companii de farmaceutice, 11 firme de retail, 23 de societati din sectorul industriei, 5 dealeri auto, 6 producatori auto si 20 din sectorul hoteluri si bunuri de larg consum.
Pricewaterhouse Coopers este una este una dintre cele mai mari companii multinationale de servicii profesionale. Pricewaterhouse Coopers ofera servicii de audit, consultanta financiara, fiscala, juridica, de managementul afacerii, in tranzactii, in resurse umane si in riscul intreprinderii.
Comentarii articol (2)