ACCES GRATUIT
UPDATE: Elevii, inclusiv bursierii din afara țării, vor beneficia de acces gratuit la muzee, concerte, film ori alte manifestări culturale și sportive, a votat Senatul
Pentru a le da posibilitatea de a învăța și în afara cadrului școlar, elevii vor putea intra gratuit în muzee, la concert ori la film, dar și la diverse manifestări culturale și sportive organizate în țara noastră, potrivit unui proiect legislativ adoptat luni de senatori. Măsura ar urma să se aplice inclusiv elevilor români, bursieri în străinătate.
Articolul continuă mai jos
Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar, aplicabilă din toamnă, urmează să se modifice, după cum apare în
proiectul de lege adoptat luni la Senat. Proiectul merge acum, pentru dezbatere și votul final, la Camera Deputaților.
Mai exact, viitoarea lege stabilește
accesul gratuit pentru elevi la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, film, precum și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice pe teritoriul României.
Pe lângă elevii din sistemul național de învățământ, de acces gratuit la muzee, concerte, film și altele vor beneficia, potrivit proiectului legislativ,
și elevii români din afara granițelor țării, bursieri ai statului român.
Acum, elevii, inclusiv bursierii din străinătate, beneficiază de o reducere de 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film, precum și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice.
“Într-o societate tot mai ameninţată de lipsa unor modele, muzeele și alte medii culturale de învăţare informală trebuie să fie accesibile complet gratuit elevilor și să le ofere posibilitatea de «a se împrieteni» cu noi concepte, cu descoperiri despre trecut, știinţă, artă și alte oportunităţi educaţionale, fără a exista o condiţionare financiară. În vremurile actuale, în care generaţia tânără și copiii sunt prizonierii dependenţei de internet sau a jocurilor online, muzeele și instituțiile culturale au obligaţia să își lărgească misiunea și să caute soluţii pentru ca ceea ce au ele de oferit să devină o preocupare proaspătă, atractivă, constantă în viaţa fiecărui elev. Această măsură vine la pachet nu doar cu un bagaj de cunoaștere, ci și cu egalitate de şanse între copii cu posibilităţi și cei cu situaţii materiale precare și, suplimentar, încurajează o relaționare care sparge barierele virtuale între care tot mai mulţi copii sunt captivi”, subliniază inițiatorii măsurii.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)