Conflictul din Kosovo este considerat a fi primul razboi care a avut ecouri pe internet. De la guvernanti la oameni simpli, o masa intreaga de opozanti ai atacului impotriva fostei Yugoslavii a tinut sa isi exprime nemultumirea pe internet.
Accesul liber la informatie, tehnologia din ce in ce mai sofisticata a ultimilor ani, precum si modul in care intelege internetul sa fie o lume cu propriile reguli, au determinat in ultimul deceniu o crestere exacerbata a modului in care se poarta razboiul infomational. Analistii fenomenului spun ca numarul oamenilor care inteleg sa isi extinda activitatile catre lumea virtuala este in continua crestere. Au aparut chiar modalitati cu totul noi de exprimare a dezacordului fata de realitatile lumii reale: protestul electronic, in contradictie cu protestul traditional.
Terorismul electronic sau cyberterorismul, asa cum este el denumit de analistii occidentali, este intentionat, motivat politic, si imbraca deseori aceleasi caracteristici cu terorismul traditional. Cel putin, scopurile pentru care a aparut sunt asemenatoare. In privinta consecintelor si a modului de actiune, lucrurile cunosc o schimbare dramatica. In lumea virtuala, amenintarea cu eventuale daune provocate diverselor companii, guverne sau comunitati, a capatat deocamdata o alura boema. Si acest lucru se datoareaza inca fazei incipiente in care se afla terorismul virtual.
Conflictul din Kosovo este considerat a fi primul razboi care a avut ecouri pe internet. De la guvernanti la oameni simpli, o masa intreaga de opozanti ai atacului impotriva fostei Yugoslavii a tinut sa isi exprime nemultumirea pe internet. Hackeri au folosit retelele de comunicatie ale intregii lumi pentru a condamna actiunile militare, pentru a penetra computere ale guvernelor inamice sau pentru a prelua controlul unor websiteuri de mare impact. Politicienii ambelor parti au folosit, in acelasi timp, internetul pentru a asigura raspandirea cu cea mai mare rapiditate, a mesajului lor catre oameni.
Cetatenii intregii lumi au avut pentru prima data prilejul de a discuta online despre acest razboi. S-au facut schimburi de informatii, poze, filme, care nu au putut fi mai apoi regasite niciunde in mass-media acelor timpuri. Pentru prima data, actiunea umana concertata in reteaua virtuala a internetului parea ca o ia inaintea puterii de informare pe care o impusese televiziunea. In aprilie 1999, ziarul Los Angeles Times scria ca razboiul din Kosovo a transformat spatiul virtual al internetului intr-un spatiu de lupta, unde actiunea este insufletita de creiere si minti cu ajutorul imaginilor electronice, al emailurilor in masa si al atacurilor informatice.
De parca intrega lume atat ar fi asteptat, atacurile din septembrie 2001 au dezlantuit potopul, la inceput asupra Americii, si apoi asupra intregii lumi aliate in vreun fel, chiar si electronic, cu valorile americane. Nu este astfel de mirare ca in anul 2003, Arabian Electronic Jihad Team – Echipa Araba a Jihadului Electronic (AEJT), si-a declarat public existenta si scopurile: cucerirea internetului. Mai mult, ei au declarat ca vor distruge toate websiteurile americane si israeliene, la fel cum vor distruge si toate websiteurile “neconforme” din lume.
In august 2003, SUA a fost afectata de o pana generalizata de curent electric, cauzand daune aproximative de 2 pana la 6 miliarde de dolari. In perioada anchetei acestui eveniment, noi descoperiri au aratat ca intregul eveniment s-ar fi putut datora caderilor suferite de sistemele informatice ale companiilor insarcinate cu producerea si transportul energiei electrice. Unii spun chiar ca virusul Blaster ar fi bruiat comunicatiile dintre computerele de la centrul de comunicatii al sistemului energetic al SUA si teritoriu, declansand o cadere in cascada a acestor retele de computere. Oricum, la acest moment, devine imposibil de gasit vinovatul pentru caderea inexplicabila a curentului electric in cateva state americane.
Sa fie oare Blaster, sa fie atacurile unor retele de teroristi informatici ? Sa fie, in acelasi timp, internetul si personajele lui principale un fel de tap ispasitor pentru mai toate esecurile lumii moderne ?
La noi, la romani, aceasta scuza a fost folosita in diverse situatii. De cele mai multe ori, inocenta operatorilor, mascand crasa lor necunoastere a tehnologiei cu care sunt pusi sa interactioneze, a declansat crize care au putut fi justificate doar prin banalul « Computerul a gresit ! ». Pentru cei care nu stiu insa acest lucru, ar trebui mentionat urmatorul fapt : computerul este in general o masinarie care nu poate face greseli. Modul in care opereaza, modul in care traieste calculatorul nostru personal se diferentiaza evident de ceea ce numim noi “gandire”. In majoritatea cazurilor in care se afirma acest lucru, ar trebui sa stim ca un calculator nu poate gresi pentru simplul fapt ca nu stie sa gandeasca asemeni noua. El face doar ce i se spune. Iar consecintele actiunilor sale nu pot fi puse pe seama esecurilor sale in gandire, ci pe seama erorilor de programare pe care le fac oamenii insarcinati sa il dirijeze.
Si, atunci cand vorbim de terorismul virtual mai ales, toate aceste fapte pot avea consecinte dintre cele mai neasteptate. Pentru ca, intr-o viziune mai larga asupra fenomenului, ar trebui sa privim internetul in legatura directa cu toate elementele de structura nationala cu care este de cele mai multe ori asociat. Teroristii pot fi astfel interesati de preluarea sistemului de control al reactoarelor nucleare, preluarea controlului sistemelor de manipulare al marilor acumulari de resurse naturale (gaz, petrol, minereuri radioactive, etc.), a sistemelor de furnizare a apei si energiei electrice, a semafoarelor de trafic, a comunicatiilor, a laboratoarelor biologice secrete. Si tot acest interes nu poate sa ne convina, prin prisma implicatiilor pe care le are.
De aceea, ar fi mai bine sa ne recunoastem unele dintre slabiciuni si sa incercam sa le neutralizam, inainte ca ele sa devina instrument al pieirii noastre. Exista unele situatii in care necunoasterea, lipsa de reactie, ignoranta, ne pot juca feste. Acesta este crudul adevar. Si rapiditatea cu care se intampla lucrurile in internet poate sa devina fatala pentru viata unora. Chiar daca vorbim despre viata in afaceri.
Nimic nou sub soare insa, pentru ca ignoranta ne-a aruncat de multe ori de-a lungul istoriei in iadul acuzatiilor reciproce. Si de acolo pana la iadul cel promis de religiile lumii, nu mai este decat un mic pas.
Comentarii articol (0)