Un proiect de ordin comun al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și al Ministerului Afacerilor Interne vizează aprobarea Procedurii privind aplicarea măsurii de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reținerea plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare, precum și a Procedurii privind modalitatea prin care contravenientul poate dovedi îndeplinirea condițiilor legale pentru continuarea deplasării și condițiile necesare pentru încetarea măsurii de imobilizare a vehiculului.
Conform propunerii, aflată în dezbatere publică, inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) sau polițiștii rutieri pot aplica această măsura reținerii plăcuțelor de înmatriculare în cazul constatării unor contravenții pentru care legislația prevede această măsură.
Potrivit HG 1.317/2023, contravențiile respective privesc vehiculele care efectuează transport rutier fără a deține licență comunitară valabilă, certificat de transport în cont propriu valabil, autorizație pentru transportul rutier național valabilă, licență pentru activități conexe transportului rutier sau documentul de transport valabil, specific tipului de transport efectuat, pe cei care se sustrag controlului în trafic, sau nu prezintă documentele de transport etc.
În plus, ordinul detaliază procedurile de aplicare a măsurii de suspendare în cazul în care conducătorul autovehiculului nu deține documentele necesare transportului efectuat sau pe cele care atestă efectuarea pregătirii practice în vederea obținerii permisului de conducere.
Conform documentului, din momentul aplicării măsurii de suspendare, atât autovehiculul, cât şi marfa sau persoanele transportate se află sub răspunderea juridică a contravenientului, care este responsabil pentru eventualele pierderi cauzate terţilor, inclusiv persoanelor transportate.
Mai mult, pe perioada în care operează măsura de suspendare, autovehiculul pentru care s-a aplicat această măsură nu poate fi reînmatriculat.
De asemenea, proiectul de ordin stabilește și modalitatea de demonstrare a îndeplinirii condițiilor legale pentru continuarea deplasării și condițiile necesare pentru încetarea măsurii de imobilizare este reglementată astfel:
Inspectorii ISCTR și polițiștii rutieri din Poliția Română pot proceda la imobilizarea vehiculelor iar permisul de continuare a transportului este acordat după demonstrarea îndeplinirii prevederilor legale.
În cazul în care inspectorii sau polițiștii rutieri aplică măsura de imobilizare, ordinul stabilește modul în care contravenientul poate demonstra îndeplinirea condițiilor legale pentru continuarea deplasării.
Astfel, pentru vehiculele utilizate de persoane juridice sau fizice din România și imobilizate fără ridicarea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare, se solicită o nouă verificare de către agentul constatator pentru a constata remedierea deficiențelor și îndeplinirea condițiilor legale.
Pentru autovehiculele utilizate de persoane juridice sau fizice din România cărora le-au fost ridicate plăcuțele cu numărul de înmatriculare, conducătorul auto sau reprezentantul legal trebuie să se deplaseze la sediul unității de poliție pentru a demonstra îndeplinirea condițiilor legale sau a anunța remedierea deficiențelor.
Dacă remedierea deficiențelor nu poate fi demonstrată din documente, inspectorii sau polițiștii rutieri se vor deplasa la locul imobilizării, pentru a verifica îndeplinirea condițiilor legale.
Măsura de imobilizare pentru vehicule cu defecțiuni tehnice periculoase poate înceta dacă se demonstrează remedierea acestora prin documente emise de Registrul Auto Român sau un service auto autorizat, sau prin re-verificare.
Imobilizarea pentru depășirea maselor maxime autorizate încetează dacă vehiculul este cântărit și se constată îndeplinirea condițiilor legale sau după descărcare.
Pentru autovehicule înmatriculate în alte state, permisiunea de a continua transportul se acordă după prezentarea dovezii achitării amenzii sau a unei sume echivalente cu amenda.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial.