În primul rând, noua metodologie completează lista burselor primite de elevi cu cea de reziliență, care a fost introdusă recent în Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar. Astfel, elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu, nivel gimnazial și liceal, vor putea beneficia, din viitorul an școlar, de următoarele tipuri de burse:
- bursă de excelență olimpică I;
- bursă de excelență olimpică II;
- bursă de merit;
- bursă de reziliență;
- bursă socială;
- bursă tehnologică.
- pentru bursa de merit - 450 lei/ lună;
- pentru bursa de reziliență - 300 lei/ lună;
- pentru bursa socială - 300 lei/ lună;
- pentru bursa tehnologică - 300 lei/ lună.
Bursele de excelență olimpică I și II reprezintă o categorie aparte de burse, ce se acordă elevilor care obțin premii la olimpiadele școlare internaționale sau naționale.
Numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.
Bursele de merit se acordă, potrivit noii metodologii, elevilor din fiecare clasă de gimnaziu și liceu cu medii mai mari de 9,50 și celor care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/ competițiilor școlare și extrașcolare sau elevilor care au obținut medalia de aur/ locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/ probe olimpice.
Pe de altă parte, bursele de reziliență se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care au au cel puțin media generală 7 și elevilor cu afecțiuni oncologice și/ sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital“ sau la domiciliu.
Apoi, bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile ori cu situații medicale speciale, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar, ea acordându-se la cerere, în funcție de situația materială/ socială/ medicală a elevului ori a familiei.
În fine, bursa tehnologică este o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul tehnologic.
Noua metodologie stabilește acordarea unei burse pentru mamele minore, “în vederea susținerii participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare”. Acest tip de bursă are valoarea de 700 lei/ lună.
Comentarii articol (0)