UPDATE: Oficial: După eliberarea permisului de conducere internațional, Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări îl va expedia la adresa indicată de șofer
În 2023 s-a stabilit că permisul internațional de conducere, document ce scutește șoferii care merg în anumite țări străine să dețină o copie legalizată a permisului național de conducere, poate fi eliberat, dar doar teoretic deocamdată, și de Direcția permise de conducere și înmatriculări, nu doar de asociația Automobil Club Român (ACR), ca până acum. Pentru ca măsura să se poată aplica efectiv, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a stabilit, prin intermediul unui ordin apărut recent, mai multe detalii privind permisul de conducere internațional, inclusiv forma, conținutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Măsura nu se poate aplica însă în practică în lipsa unor reguli privind emiterea, de către DGPCI, a permiselor de conducere internaționale. De aceea, MAI a venit recent cu Ordinul 153/2024, ce conține o serie de detalii privind forma, conținutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional.
În primul rând, MAI stabilește data de la care se vor aplica noile reguli: 6 octombrie 2024. Apoi, prin ordinul de față sunt stabilite limbile în care este tradus permisul internațional de conducere. Astfel, paginile primei coperte a permisului de conducere internațional sunt reproduse în limba română, iar paginile interioare ale acestuia sunt reproduse în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă.
Pentru a putea obține un permis internațional de conducere, cei interesați trebuie să transmită online DGPCI o cerere în acest sens (modelul poate fi descărcat de la finalul articolului), cât și actul de identitate aflat în termen de valabilitate și dovada plății contravalorii permisului de conducere internațional.
Documentele amintite se pot prezenta autorităților și în format fizic, la serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, care le înaintează “de îndată” DGPCI.
DGPCI are un termen de 30 de zile de la data primirii cererii pentru a emite permisul de conducere internațional.
Odată emis, permisul se va expedia la adresa din România indicată de titular sau se va ridica de către acesta de la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor indicat în cerere.
Permisul internațional de conducere se eliberează celor care vor să conducă autoturisme în alte țări, fiind o traducere legalizată a permisului național românesc în mai multe limbi de circulație internațională și recunoscut de toate statele semnatare ale Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)