Referitor la diferențele dintre statele ECE și poziția relativă față de media UE, Slovenia ocupă primul loc, deoarece se situează peste media UE27 la cele mai multe obiective.
De cealaltă parte, România și Ungaria au cel mai mare potențial de creștere și de a ajunge din urmă restul statelor UE.
Din ECE, Croația a progresat la cel mai mare număr de obiective. În domeniul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, nicio țară nu a înregistrat progrese pentru toate cele 17 ținte.
Prezentăm mai jos evalările din Raportul Erste, privind Dezvoltarea stetelor din Europa Centrală și de Est față de media UE – o listă cu indicatori privind educația, sănătatea, speranța de viață, starea mediului.
Ungaria și Slovenia s-au îndepărtat de trei obiective comparativ cu 2022. Polonia și România s-au îndepărtat și ele de trei ținte, dar marchează o îmbunătățire față de 2022 (când s-au îndepărtat de cinci obiective).
În afară de România, peste 80% din populația în vârstă de muncă a absolvit studii medii sau postliceale.
Când sunt combinate, toate țările ECE (inclusiv România) sunt peste media UE. Ceea ce este interesent este că în ECE est o pondere mai mare a populației cu studii profesionale decât generale. În ceea ce privește învățământul terțiar, țările din regiune sunt sub media UE, în afară de Polonia unde peste 30% au absolvit instituții de învățământ terțiar.
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)